Jump to content

Moto Zajednica

Honda CBF 1000

Recommended Posts

• Ne silazi, 2350 postova
  • Motocikl: Suzuki Bandit 650SAL0

Put od Rekovca,jedan od lepših puteva koji obožavam da vozim....ima sve,i krivine i pravce,a asfalt...prva liga.

• Sviđa mi se 3

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima

• Ne silazi, 3611 postova
  • Motocikl: Džies

Čim se pomene Varvarin setim se kad sam išao do Sastavaca (gde dve Morave prave jednu),sa TDMom bio.Elem, pratim navigaciju i završih u njivi.Aj što je njiva nego sa obe strane kukuruz, kolotrazi ko rovovi,ako upadnem,ne izađoh,sam,ko da me nađe,ok fon...šta ću vozi,vozi,jedva posle dva km nađoh ravninu da se okrenem.Od tada ne skrećem prečicama po Gugl mapama.

• Sviđa mi se 1
  • Haha 3

• Integrisan, 10591 postova
  • Motocikl: ---Honda---

... i jos jednom molba ako je neko iz Bg voljan da do Ivana ode sa MK2 modelom CBF-a, spreman mi je vizir samo da ga pokrivi ( a za to je motor potreban).

Hvala 💪

viber_image_2025-09-06_19-19-21-887.jpg

Posto sam stavio dosta jace opruge potrebno je i dosta vise kontrole :D 

Wirth preporucuje 15w i 150mm vazdusni cep (fabricki je 10w i 180mm vazduha), ja cu propati da dodatno umirim prednjicu uljem malo vece viskoznosti.

Sama voznja drasticno drugacija, prati pravac kao po sinama, upravljanje direktno, lagano i kontrolisano (nema tresenja guvernala ni sa koferom niti bez!). 

Da, odradio sam i tegove od po 320g i plastificirao, retrovizori vraceni fabricki.

(Na slici fabricka i zamenska opruga, razlika velika).

1.jpg

2.jpg

• Sviđa mi se 6

• Integrisan, 8040 postova
  • Motocikl: TDM 900

Nisu ljudi svesni koliko su to bitne stvari. Obično se povezuje sa stazom i brzinom ali brzina je samo "konsekvenca" dobrog ogibljenja. Neverovatno koliko se dobije na komforu tj. koliko motor manje umara kad ima usklađeno ogibljenje za vozačem. Ceo dan ga vozim i siđem normalan sa njega.

• Podržavam 2

• Drug član, 3438 postova
  • Motocikl: Versys 650 Kiklop
On 9/28/2025 at 4:42 PM, shoyyka said:

Čim se pomene Varvarin setim se kad sam išao do Sastavaca (gde dve Morave prave jednu),sa TDMom bio.Elem, pratim navigaciju i završih u njivi.Aj što je njiva nego sa obe strane kukuruz, kolotrazi ko rovovi,ako upadnem,ne izađoh,sam,ko da me nađe,ok fon...šta ću vozi,vozi,jedva posle dva km nađoh ravninu da se okrenem.Od tada ne skrećem prečicama po Gugl mapama.

Ja sam tako iznad zagreba došao na vrh nekog brda.. I kraj. Nema dalje puta. Nema. 

Stoji pastir, ovce pasu oko mene, čovek me gleda... I onako uverenim tonom: "...navigacija te dovela garant.. Nisi jedini, bilo je i par autobusa..." 🤣

Promenio član Andrej_Hotstepper
  • Haha 4

Pre 14 sati, Alekre je napisao:

Nisu ljudi svesni koliko su to bitne stvari.

Izlizah tastaturu kucajuci, nekome je problem to da odradi (a vozi isti motor dug vrem. period i rve se sa njime) vec se privikne na pod/preupravljanje, jbs motor na kome moras stalno da "radis".

Zamenim 2-3 puta motor godisnje i obavezno a odmah posle kontrole opste odradim oslanjanje pa se svaki put zapitam "Kako je neko pre mene vozio motor koji se u krivini ispravlja?!? i sl..."

Honda je kod mene nesto malo duze od mesec dana, vec je ulje 3x u stapovima menjano (trazim odgovarajuci viskozitet), nema mirovanja dok se ne bude ponasala/vozila kako treba!

Preduslov za stelovanje je mehanicka ispravnost i dobre gume.

• Sviđa mi se 2
  • Podržavam 1

Kada smo kod viskoznosti ulja za "stapove" - fork oil, valja znati da nije standardizovana, 5w nekog proizvodjaca moze biti gusce/vece viskoznosti od 10w drugog.

Znaci kada se isprobava, valja se drzati ili istog proizvodjaca ili neke tabele gde se prikazuje viskoznost na 40 stepeni. (Evo link, primer..)

Tu npr. vidimo da je silkolene pro rsf 10w gusce od castrola 15w, Kayaba 15w, Maxime 15w, torco 20w a sudeci po broju trebalo bi da je (laiku) redje...  

Znaci, mora se i edukovati (danas je to bar lako) ako se amortizacija zeli usporiti/ubrzati, takodje paket aditiva je bitan a izdvojio bih onaj "swell" koji sprecava curenje i popustanje semeringa ali i hvat istog (googlati "fork stiction") bude jaci pa stap ne koristi pun hod.

I sto je veca vrednost "VI" indeks viskoznosti to je ulje stabilnije u vecem opsegu temperatura.

Eto mlo jutarnjeg razgibavanja :D 

https://norwestsuspension.com/suspension-fluid-viscosity-chart

• Hvala 1

• Ne silazi, 3035 postova
  • Motocikl: ex.Liberty 125, Scarabeo 400i, Kawa ER5, trenutno Honda CBF 600 SA
pre 36 minuta, N.F.S. je napisao:

Honda je kod mene nesto malo duze od mesec dana, vec je ulje 3x u stapovima menjano (trazim odgovarajuci viskozitet), nema mirovanja dok se ne bude ponasala/vozila kako treba!

Jedno "laičko" pitanje:

Kada pronađeš odgovarajući model ulja, opruga, podešavanja itd, posle nekog vremena motor promeni vlasnika, da li će taj "upgrade" i njemu odgovarati ?

Ovo me interesuje, da li radiš uopšteno poboljšanje ogibljenja u odnosu na fabriku, ili radiš baš prema sebi, kako ti odgovara ?

U oba slučaja ne mislim ništa loše, samo me interesuje razlika...

Hvala

• Sviđa mi se 1

• Integrisan, 8040 postova
  • Motocikl: TDM 900

To je to. Egzaktne stvari. Ako bar, ispravan sklop i zameniti oprugu za svoju težinu. Hyperpro na primer prodaje samo opruge, a prednje isto isto tako treba naći i to linearne. To nije skupo.

Naravno, ima tu i limita u smislu samog tipa ogibljenja. Klasična damping rod hidraulika nije dobra kad su u pitanju nagli šokovi. A takvu hidrauliku ima većina "jeftinijih" motora. Tu pomažu samo ketridži ili emulatori. Po meni, vredi uložiti svaki dinar u to.

• Sviđa mi se 1
  • Podržavam 1

pre 20 minuta, Blaza je napisao:

ili radiš baš prema sebi, kako ti odgovara ?

Pa kako ti da mislis lose? Od tebe nikada grubu rec cuo nisam...

Radim iskljucivo po svojim prohtevima, ako se pogodi da je neko (kupac) slicne konstitucije njemu bude super, oni sitniji su u problemu :D 

Uvek imam fabricko sto sam poskidao (to uglavnom bude premekano i bez kontrole) pa ponudim da vratim sto obicno odbiju...

• Hvala 1
  • Podržavam 1

• Ne silazi, 3035 postova
  • Motocikl: ex.Liberty 125, Scarabeo 400i, Kawa ER5, trenutno Honda CBF 600 SA

U svakom slučaju, može da bude samo bolje.

Hvala Nešo !

• Sviđa mi se 1
  • Podržavam 1

Wirt opruge kupujem iz Louis-a, treci put evo i bas sam zadovoljan, mene vadi sto sam radim pa tu dosta pristedim (a i volim bre! :moto3:).

Evo i 20w  isprobavam, ima ogromi indeks viskoznosti (81.1) na 40c, znao sam da ce presporo biti ali mora da se srafi nesto :D 

• Sviđa mi se 1
  • Haha 1

• ODUSTO OD DIJETE, 2888 postova
  • Motocikl: TRACER 9 GT & NMAX155

@Alekre te kertridžei nove opruge sam planirao da stavim na Suzukija ali prodah ga. Baš sam i Nešu tada pitao kakvo ima mišljenje o njima, ako se seća :aha:.

• Sviđa mi se 1

Skupa prica ketridzi ali prava stvar... Kada bi se neki motor kod mene duze zadrzao bih pazario a da bar 2 god upotrebljavam.

Andreani misano evo kao "jeftina" varijanta su oko 650evrica za moj model, dok "vamo dodju jos bar 200, ohlins oko 1300e.

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Aktivni korisnici   0 članova

• Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.

• Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja