dakipro 182 Napisano Avgust 24, 2015 U prolazu, 49 postova Lokacija: Bergen, Norway Motocikl: Yamaha fazer fzs600 1998 Prijavi odgovor kao problematičan Plan je bio da poslednji sunčani vikend provozamo motorče i obidjemo Hardanger fjord o kome smo dosta slušali na internetu. Što kažu ovde „obožavam norveško leto, to je najlepši dan u godini“. Isplanirali smo put od tri dana te petak posle završene šihte na poslu odlučno krećemo put fjordova. Kasnimo u startu ali pošto smo znali da ćemo da kasnimo, bili smo psihički spremni da smo sami sebe ispalili pa se nismo ljutili na nas. Posle sat i nešto vožnje iskače vodopad ispred nas (ne baš ispred nas, više nekako sa naše leve strane) Tu odmah iza krivine nam je i kamp, pristižemo kasno uveče i u zadnji minut hvatamo čikicu što cepa karte na ulazu. Čikica me pita na norveškom da li planiramo da ostanemo samo jednu noć ili možda duže, ja se smeškam i ćutim, da znam nešto norveškog rekao bih mu „Da, jednu noć“. Kaže da internet imaju besplatno a struja se dodatno doplaćuje. Ma u redu je, bez struje se može, bez interneta jok. Parkiramo se na plaži pored nekih rent-a-nemaca i otvaramo šator odma do motora (da ne preparkiravam u gluvo doba noći, budim komšije) Dan drugiDoručkujemo uz vodu i šetamo po kampu da se malo razbudimo. Kad može ovaj princ norveške sa porodicom da spava u šumi, možemo i mi valjda u kampu. Mi se pakujemo polako za put a klinci jure i luduju po kampu naokolo i pentraju se na neke ljuljaške i odjednom bi „tup“ i poče plač. I začu se jedno „Emilia!“. To na srpskom znači „Pa jel sam ti sto puta rekla da se ne pentraš tamo, sad kad te dovatim ima da ti presedne doručak, ulazi u kuću!!!“. Mi spuštenog pogleda pakujemo stvari i krećemo dalje u fjordove, usput prolazeći pored mnogobrojnih voćnjaka sa jabukama. Za naše predele voćnjaci nisu nešto preterano, ali se ovde proizvodi 40% norveškog voća, tako da je za norvešku ovo bitna destinacija. Na slici je jedan od mnogobrojnih štandova gde se prodaju džemovi, a štandovi su (kao i većina stvari u Norveškoj) samouslužni, nema nikog da stoji i prodaje nego ti sam odabereš teglicu i staviš pare u kasicu pored. Kupujemo koju teglicu i pratimo GPS dalje fjordskim lokalnim putevima. Uvek pratimo GPS pošto se ja navigiram kao onaj iz crtanog filma na autoputu kad je morao na kraju da otvori prodavnicu pljeskavica da ne bi umro od gladi. Srećom vozimo polako, put od dva sata vozimo pet sati, sa pauzama doduše. Lepo je vreme, ne žurimo nigde, šta više, uživamo u predelima. Valjda zato i vozimo motor, nekako su auto/bus/voz/avion/brod prevoz od A do B za što kraće vreme, odnosno stići što pre. Motor nekako uvek vozimo od tačke A do A, i gledamo da što duže sedimo na motoru. Pravimo pauzu za ručak i moja draga prvi put samoinicijativno uzima fotoaparat da vidi kako funkcioniše ta djavolja naprava što oduzima dušu. Kaže nije teško to slikanje. A tu srećemo norvežanina koji isto živi u Bergenu i ima vikendicu i čamac u fjordu pa kad god može dodje tu da se iskulira na moru, bezobzira na vremenske prilike. Merak kaže (slobodan prevod). Apropo meraka, često nas pitaju ljudi što vozimo taj motor, pogotovu u Bergenu gde stalno kiša pada. Kažu rizično je i to. Ono živa istina, iskusili smo to već iz prve ruke. Ali i ovaj norvežanin sa čamcem i ovo more na slikama, kad se malo uzburka može da te pojede dok trepneš, skoro je potonuo neki brod blizu Bergena. I ovaj čamac na slikama je najsigurniji ovde u luci, vezan, ovako lep za slikanje po suncu. Ali je svar u tome što čamac nije pravljen da sedi vezan u luci ili zatvoren u izlogu da bude lep. Nije ni čovek, da ne kažem programer. Eto kad sam bio mali moj komšija imao papagaja (imali smo i mi, al nije to poenta). Poenta je što je njegov papagaj bio mažen i pažen i čuvan i imao je veliki kafez, imao stalno raznovrsnu makrobiotičku hranu (gluten fri u to vreme) i mazili ga i pazili ga i bio na toplo i na suvo i tako 4-5 godina živeo srećan sa njima, voleo klince kao svoje najrodjenije i oni voleli njega, spavali na jastuku zajedno i čuvali ga da ne udje mačka i to. I gledao je papagaj svaki dan kroz prozor kako je zimi hladno napolju i kako pada kiša i kako mačak lovi ptice i kako je to veoma opasno biti napolju. I jedan dan neko otvori prozor i on bez razmišljanja ode i ostavi topao dom i siguran obrok i sigurno sklonište i grejanje i sve. Nije pobegao u drugi stan ili drugi kavez. Ceo fjord se vidi i obidje autom takodje, ali mislim da se ne doživi intimno. Auto nekako voziš i gledaš slike kroz prozor kao na tv-u. Kao nekada kaubojci što su jahali konje, motor je valjda moderna zamena za konja. Autobomobil mu dodje zamena za kočije. Ja nisam bio posebno zaludjenik za kaubojce i indijance, ali se ne sećam da je neko iz komšiluka maštao da bude putnik u kočiji kad poraste. Neko nažalost nikad ne oseti vetar pod krilima. No dosta filozofije, u kamp stižemo kao po običaju kasno uveče i presvlačimo se u civilno te jurimo do kineskog restorana u gradu Odda, dok nije prošlo radno vreme (restorana, grad nema radno vreme) Dan trećiEto pričam tu o slobodama i divljaštvu a ovamo kineski restoran i specijaliteti. Mislim, da ne budem sad od onih najgorih dvoličnih personalitija volim i ja restorane i hotele, ali malo manje. Zato sad tražim najobičniju klupicu bez bilokakvog komfora ili stolnjaka ili fenserice, kroz žbunje iza šatora vidim jednu zavučenu klupicu i tu spremam doručak za dragu Jel da da sam romantičan, roDila ga majka. I tako smo doručkovali i pričali nešto nevezano o kaubojima i kanarincima. Inače je ovaj kamp polazna tačka za TrollTunga-u, onaj vidikovac odnosno kamen odakle se vide fjordovi i jezera, popularno mesto u Norveškoj, ima na google slike. Nažalost za to je potreban odvojiti minimum jedan ceo dan, tako da ćemo to penjati drugom prilikom. Ali je kamp pun ljudi koji se penju, tačno vidiš uveče ko jedva stoji od bolova. Tu sam inače u unisex tuš kabini upoznao jednu kineskinju kojoj ne znam ime ali joj veliko hvala na .Kampom je počeo da se širi miris šampona od koprive iz pomenutih tuševa, a kako je bila nedelja odma se probudiše uspomene na Bolji Život i kako treba da se kupamo jer je sutra škola, što će reći – vreme je da si krenemo kući. Obilazimo najveći norveški kamen, pakujemo to malo stvari što nosimo na motoru i usput prolazimo opet neke vodopade. Vozimo se još malo fjordovima te pravimo pauzu za ručak na klupici pored puta, ne rade restorani nedeljom A na kraju bonus za ovu dvojicu što su pročitali do ovde - evo i jedan privatan video (sram vas bilo, ne taj privatan video, nego video Hardanger fjordova). Fjord nam se toliko svideo da smo ove godine bili tamo još jedno 5-6 puta odnosno skoro 2000km te smo sabrali malo videje sa putešestvija. 44 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
lalajko 2003 Napisano Avgust 24, 2015 Teoreticar ..., 12115 postova Lokacija: Lazarevac Motocikl: BMW R1200GS Adv Prijavi odgovor kao problematičan Zahvaljujem na divnom putopisu! PS. Predpostavljam da je ovo neki Hilleberg sator, ali me zanima koji fotoaparat koristis? Svideli su mi se nocni snimci. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
vvdaniel 95 Napisano Avgust 24, 2015 Svrati ponekad, 393 postova Lokacija: Budisava Motocikl: BMW F650 ST Prijavi odgovor kao problematičan Znaci ja sam drugi koji je procitao. Lep putopis, mozes da postavljas sledeci. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
GuMi5 3108 Napisano Avgust 24, 2015 Јахач змајева, 1537 postova Prijavi odgovor kao problematičan Svaka čast...Jako lijepo prikazan put...Pogledi divni, fotografije ekstra... Video zaista dočarava taj "mir" sa kojim ste putovali, da li zbog muzike ili šta znam, uglavnom izgleda super... nastavi da voziš, i snimaš, fotkaš... Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Marphi 1138 Napisano Avgust 24, 2015 bu!, 609 postova Lokacija: Pa Motocikl: Honda Deauville 650 Prijavi odgovor kao problematičan Stvarno lep putopis i jos lepse slike....Mene nesto ta Norveska vuce,pa makar u nju i autobusom dosao... Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
doktor 4748 Napisano Avgust 24, 2015 Ne silazi, 5546 postova Lokacija: Kraljevo Motocikl: XT1200Z Super Tenere Prijavi odgovor kao problematičan Slike iz Norveske su uglavnom kao iz bajke, kada se potrefi da je lepo vreme, a vidim na slikama da ga je bilo! Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
ogijev tata 5 Napisano Avgust 24, 2015 U prolazu, 5 postova Lokacija: loznica Motocikl: dl 650 v strom Prijavi odgovor kao problematičan Brate,kratko ali slatko.Svaka cast Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Божа 185 Napisano Avgust 24, 2015 Rođen da peca, nateran da radi, 260 postova Motocikl: FZS 1000 (ostali samo dugmići) Prijavi odgovor kao problematičan Norveška je moje viđenje raja, uglavnom su knjige i ovakvi putopisi zaslužni za to. Netaknuta priroda, savršeni putevi na kojima nema gužve, sloboda...... I naravno, jedna dobra mašina da isprati sve to, greota da se takvi putevi ne koriste :D Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
radeyamaha 148 Napisano Avgust 24, 2015 Svrati ponekad, 353 postova Lokacija: skupljen Motocikl: Honda cbf 1000 Prijavi odgovor kao problematičan Lep putopis lepe rute, kako je podneo FAZER? Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
marko4522 246 Napisano Avgust 24, 2015 Svrati ponekad, 349 postova Lokacija: Runaway hill Motocikl: suzuki dl-650 L7 Prijavi odgovor kao problematičan Lepo, lepo :-) Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Ribolovac 491 Napisano Avgust 24, 2015 Zainteresovan, 863 postova Lokacija: Negotin Motocikl: @ UBER ALLES Prijavi odgovor kao problematičan Bravo i hvala ! Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
nemo 3153 Napisano Avgust 24, 2015 Drug član, 1063 postova Lokacija: Ljubljana Motocikl: BMW GS 1200 LC ADV Prijavi odgovor kao problematičan Daki, standardno odličan putopis, popraćen izuzetnim fotografijama. Tu na BJB sam ga pročitao drugi put, prvi put prekjuće na B logu (http://norway.dakipro.com/). Link stavljam za one koji neznaju tvoj sajt a žele pročitati još mnogo toga u istom stilu... Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
K_A_W_A 946 Napisano Avgust 24, 2015 Drug član, 1187 postova Lokacija: Novi Sad Motocikl: Yamaha FAZER 8 - Race Blue 2014 Prijavi odgovor kao problematičan Skandinavija je za mene nesto posebno i skroz je drugacija od ostalog dela Evrope, kao i Engleska. Ostalo je vec sve 1000 puta ispricano i vidjeno. Prelepe slike i vidi se da bas uzivate Pozz od Fazer kolege Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
dakipro 182 Napisano Avgust 25, 2015 U prolazu, 49 postova Lokacija: Bergen, Norway Motocikl: Yamaha fazer fzs600 1998 Prijavi odgovor kao problematičan Hvala na pozitivnim kritikama i lepim recima podrske, bas mi je milo em drago da vam se svidja Sator je Bergans 3 compact lite https://www.google.no/search?q=Bergans+3+compact+lite&safe=off&es_sm=122&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0CAcQ_AUoAWoVChMIzoqR8dPDxwIVwRUsCh3eogoY&biw=1583&bih=934#imgrc=_ nije Hilleberg mada ga skandinavci zovu skandinavski hilleberg. I odlicno nas sluzi, dosta se dobro pakuje, 3kg tezine, dve osobe plus stvari plus predsoblje za norveske kise, da moze da se spremi klopa i presvuce i to. Predsoblje mu daje na duzini pa treba ~3-4m ravne povrsine da bi ga otvorio, sto nije lako naci na norveskim planinama ali u kampovima nije problem. Kupljen po tvojim preporukama Lalajko Vrece i ostala kamping oprema tamo gde smo diskutovali http://forum.bjbikers.com/index.php?/topic/27565-sator-vreca-za-spavanje-i-oprema-koja-ide-uz-to/page-13 Fotoaparat sa fotografija je canon 400d sa Canon 17-55 (ili bese canon 18-135) objektivom, video je sniman uglavnom sa Sony as100v action cam a neke scene su snimane i sa Canon 100d. Nocne fotografije stativ i (prilicno vremena u) lightroom Motorce je Yamaha Fazer fzs600 iz 1998 (65kw/95bhp) i uziva kad ide sa nama. Zamisljamo ga kao vucjaka/dalmatinca/haskija, blaaago nervozan u gradu ali kad mu stavis bisage i izvedes ga van naselja on se smiri i ne skida osmeh dok se ne vratimo kuci. Mada nam je to prvi motor (osim par rent-a-bajka) tako da i ne mozemo da poredimo bas najbolje, nama radi sve sto zamislimo Skandinavija... Neverovatno mesto, bar za mene. Ove godine smo u fjordovima bili bar 8 puta i imamo jos nekoliko u planu, zavisi od vremena. Ovo leto smo planirali bili da obidjemo jos dva fjorda, ali je ovo leto jedno od najkisovitijih i najhladnijih u poslednjih 50 godina, tako da nas je kisa isterala iz zemlje. Hteli smo komsijsku Dansku kao plan B ali je tamo bila neka utakmica i nismo na vreme kupili karte za trajekt, tako dani to nije uspelo. Ali smo zato Hardanger fjord iz slika gore obisli gde god smo videli put na mapi. Meni je boravak u fjordovima, da ne preuvelicavam ali nesto najblize vantelesnom iskustvu, nekako tu nalazim svoj mir i spokoj, sto sam vise tamo sve se nekako bolje primam. Ili to ili imaju neki poseban sastojak u pivu 8 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Gajo Sevojno 1555 Napisano Avgust 25, 2015 Drug član, 1301 postova Lokacija: Staze i planine Motocikl: Suzuki gsxs1000, kawasaki zx6r, Beta 350rr Prijavi odgovor kao problematičan Ja sam vise juznjacki tip,ali moram priznati da i taj sever zna da bude lep... Super putopis Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
cikamiroslav 149 Napisano Avgust 25, 2015 Svrati ponekad, 192 postova Lokacija: Paraćin Motocikl: Hyosung GV 650 EFI 2010 Prijavi odgovor kao problematičan Kako se klima polako menja, sve više ćemo ići ka severu 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Maxster 712 Napisano Avgust 25, 2015 Svrati ponekad, 400 postova Lokacija: Ptuj - Slovenija Motocikl: Moto Guzzi Norge 1200 GT 8V, V 65 Florida, Malaguti Madison 3 250 ie Carbon Black Edition Prijavi odgovor kao problematičan Fenomenalno ! Jako mi je drago što si uspeo u daljnoj Norveškoj. A i Blog (svi textovi) je stvarno fantastičan, pogotovo fotografije. Dok sam čitao "Traženje posla u Norveškoj" me sječanje vratilo u kraj 80-ih i rane 90-te prošlog stolječa, kad sam isto mlad kao ti tražio posao ali u Austiji.Tad smo još bili u Yu, nije bilo interneta ni mobilnih, samo novine i stacionarni telefon. Neču sad o tome ovde nego ču samo da dodam, da je i u ona vremena bilo jako teško dobiti Posao. Posla je bilo vrh glave u svim branžama, a potražnja firmi za radnicima je bila čak prevelika u odnosu na radne dozvole (5000), koja je Austrija godišnje izdavala za strance. Znači posla je bilo ali nije bilo dozvola za rad. A da si dobio dozvolu za rad, trebao si imati, prijavljeno boravičnu adresu, znači stan, boravičnu dozvolu, i imati veliku preporuku barem jednog Austrijanca. Ja sam u ona vremena ipak uspeo sve to da "preživim" za 6 meseci. Dobijam posao Angestellter-a u jednoj Handel´s firmi u Grazu i živim i radim tamo punih 12 godina do 12/2002, kad sam se vratio. Dobro, danas je opet drugačije ali znam kako je, kad sve to doživljavaš i prolaziš kroz sve to što si i sam prolazio. A dokazao si, da si voljom največeg kamena u Norveškoj uspeo ustvariti san i polako počeo da ga i živiš. Respeckt i sve dobro . 2 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
SADAN 862 Napisano Avgust 25, 2015 Zainteresovan, 641 postova Lokacija: Mataruska Banja-Klina Metohija Motocikl: MZ ETZ150,Suzuki Bandit 650N Prijavi odgovor kao problematičan ,,Na slici je jedan od mnogobrojnih štandova gde se prodaju džemovi, a štandovi su (kao i većina stvari u Norveškoj) samouslužni, nema nikog da stoji i prodaje nego ti sam odabereš teglicu i staviš pare u kasicu pored,, E ovo ce da vazi jos koju godinu samo dok se balkanci jos malo razmnoze,pokvaricemo mi i Norvesku. 3 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Phantom UK 1035 Napisano Avgust 25, 2015 Zvrk, 411 postova Lokacija: London, UK, (ZG,BG) Motocikl: ER-6F 2012 Prijavi odgovor kao problematičan Vise nema dvojbe, Norveska je sljedeca destinacija ! Super putopis & slike ! Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
brdy 2094 Napisano Avgust 25, 2015 Ja sam FAP mašina, 755 postova Lokacija: Leskovac, Srbija Motocikl: apn 6 i Transalp Prijavi odgovor kao problematičan prelepa zemlja kao i fotke Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
roksy 42 Napisano Avgust 26, 2015 U prolazu, 11 postova Lokacija: nova gorica Motocikl: bmw r 1200 gs Prijavi odgovor kao problematičan Daki zdravo. Putopis fantastičan, slike još lepše. Isto kao tvoj blog, koji redovno čitam. Hvala za sve što nam daješ. Radujem se, jer vidim, da ti motor dobro služi i da znaš iz jega izvuči ono što on može da nudi. A imaš i malo sreče, da znaš. Oko tebe je fantastična priroda. Norveška je izvanredno lepa. Istina pa je, da zavisi od čoveka, dali može to da vidi. No, tebi je to svakako dano. Uvjek se z Mirjam rado sečamo dana, kada smo te posjetili i ne možemo zaboravit gostoprimstva i večere, koju nam je tvoja Biljana pripremila. I Još nešto moram da ti kažem. Nemoj više da staviš Biljani kacigu na glavu kad ju slikaš. Pokaži njenu lepotu. Još jednom hvala za sve i puno pozdrava. 2 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
dakipro 182 Napisano Avgust 27, 2015 U prolazu, 49 postova Lokacija: Bergen, Norway Motocikl: Yamaha fazer fzs600 1998 Prijavi odgovor kao problematičan Hehe, hvala na komentarima. Priznajem, nije tesko slikati okolinu (ili jeste tesko kad naviknes pa prestanes da "vidis" fotografiju). Biljana je zena "iza zavese", ne voli da se slika na internetu 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Gliga 4377 Napisano Avgust 27, 2015 Advanced Member, 1960 postova Lokacija: Novi Sad Motocikl: KLE 500/Aprilia Tuareg 660 Prijavi odgovor kao problematičan Koliko se meni sviđa tvoj stil pisanja, to je neverovatno... Priroda, fotke, sve sjajno. Veliki pozdrav za vas dvoje Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Desmo 3354 Napisano Avgust 27, 2015 Drug član, 1361 postova Lokacija: Caltavuturo Motocikl: Air cooled flat six Prijavi odgovor kao problematičan Ekstraaaaaaaaa Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
djolji 1272 Napisano Avgust 29, 2015 Drug član, 1067 postova Lokacija: Beograd- Cerak Motocikl: Tracer MT09 Prijavi odgovor kao problematičan Slike su lepe jer su predeli fenomenalni, ali zato je tekst duhovit. Ma video ti je vrhunski. Ajte još u neku vožnju, strpljivo ću čekati putopis. BRAVO Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...