Jump to content

Moto Zajednica

Pitanje u vezi metalnih lamela kvacila na Africi

Recommended Posts

• Svrati ponekad, 327 postova

Posto smo u fazi "zatezanja bora" na Africi otvorili smo kvacilo jer motor nije imao idealno saltanje, ustvari problem se desavao samo kod izbacivanja na ler jer je cesto preskakao iz prve u drugu umesto u ler pa je pretpostavka bila da kvacilo ne odvaja dovoljno.

Kada smo rasturili kvacilo videli smo da metalne lamele imaju prilicno plavu boju od grejanja, samo jedna je nepromenjena.

U manual-u pise da ih treba proveriti dali su iskrivljene, sto sam proverio i sve do jedne su OK.

Ali u manual-u takodje pise da ih treba zameniti ako su promenile boju od grejanja.

Sad mene zanima zasto ih menjati ako se nisu pokrivile?

I dali je pametno malo ih presmirglati finom vodenom smirglom i vratiti sve kako je bilo? :zbunjen:

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima

• Enduraš, 6392 postova
  • Motocikl: CRF300L

Ja bi uradio bas tako kao si si napisao, presmirglao ih malo i vratio, radice ti sigurno kako treba ako lamele nisu izgorele, tj pocrnele.Na jednom motoru sam menjao lamele, takodje su medjuploce poplavele (doduse ne sve), presmirglao sam malo, spakovao sve nazad i vozi se decko bez problema.

• Svrati ponekad, 327 postova

Pa tako bi bilo logicno, ne znam zasto bi moralo da se menja a i ako bi trebalo zanima me zbog cega, dali su izgubile neku potrebnu elasticnost ili nemam pojma sta vec, mozda se menjaju samo iz preventivnih razloga... mozda neko od iskusnijih majstora zna nesto vise o tome...?

• Svrati ponekad, 483 postova
  • Motocikl: HONDA CB 750 boul d"or, free-style

Ako nisu deformisane, nemoj ih dirati. Ne moras ih ni smirglati, jer ce to ferode odraditi bas kako im treba. Sto se tice preskakanja lera, to je oslabila opruga mehaniyma koji sprecava ispadanje iz brzine, nista strasno. Vozi tako, ili rasturaj i saniraj. Nisam siguran,, ali mislim da ti je to prilazno kad se skine korpa kvacila komplet. Kod multi-disk uljnih kvacila nikad ne moze da odvoji bas 100%, pogotovo kod hladnog motora(ulja). Pozdrav

• Svrati ponekad, 298 postova
  • Motocikl: Triumph sprint 900 Kawasaki Z500, Triton 650 Gilera 500 LTE 1938g.

Neki praktikuju peskarenje,ako su ravne,što se lepo vidi kad ih naređaš jednu na drugu i pogledaš prema svetlu,ako ima krivih,providi se!

• Svrati ponekad, 203 postova
  • Motocikl: Yamaha TDM 850 4tx

Da su lamele krive sigurno bi imao vibracije i podrhtavanja prilikom polazenja sto verovatno nemas.Ako su plave sigurno su pregrejane,ako su pregrejane sigurno su izgubile tvrdocu i elasticnost i nisu vise kao nove.To verovatno znaci da su zrele za zamenu ali i "ne mora jos...".Tesko izbacivanje iz brzine se najcesce desava zbog gustog ulja pa kad se dovoljno zagreje bude dosta lakse,ali treba imati u vidu da se lamele i pod stisnutim kvacilom blago dodiruju.Moguce je da su metalne lamele omekle od pregrevanja i povecale trenje prema ferodnim lamelama pa se i tim blagim dodirivanjem stvara dovoljan otpor da pravi problem prilikom izbacivanja iz brzine.

• Zainteresovan, 530 postova
  • Lokacija: Zrenjanin - Pertovgrad - Veliki Bečkerek - Nova Barselona
  • Motocikl: Honda CRF 1100 Africa Twin adventure sport

Moj ti je savet da ih promeniš. Kad si već rasturio kvačilo zameni diskove i miran si. Kada čelik promeni boju znači da je promenio svoju strukturu i da to više nije onaj isti materijal sa istim svojstvima. Šmirglanjem nećeš dobiti ništa jer mu nećeš vratiti prvobitnu strukturu i osobine materijala. To što ti ošmirglaš vodenom šmirglom to će lamele da poravnaju u nardnih pola sata vožnje, tako da nisi dobio ništa. Takođe šmirglom nećeš skinuti sloj metala koji je promenio strukturu i doći do "zdravog" dela. Za to je potrebno mnogo više od par mikrona koliko možeš da skineš sa vodenom šmirglom.

Zima je. imaš vremena do proleća da skupiš lovu aki nisi pri lovi i da kupiš nove. Kad ih zameniš miran si dok motor bude kod tebe.

Još nešto. diskovi su ti popolaveli jer je neko vozio na pola kvačila jako dugo, ili su mu lamele bile riknule, proklizavale i tako vozio dugo. Verovatno je neko od prethodnih vlasnika imao problem pa ga je rešio samo zamenom lamela.

• Podržavam 2

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Aktivni korisnici   0 članova

• Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.

• Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja