Jump to content

Moto Zajednica

Pozicija tela na motoru

Recommended Posts

• ODUSTO OD DIJETE, 2656 postova
  • Motocikl: GSX650F & NMAX155

Sve zavisi od krivine do krivine i preglednosti kako će se ući u istu i bezbedno izaći. To niko ne može da nam objasni teoretski i da mi onda to znamo i u praksi, već samo vežbom primeniti teoriju i stalno uvežbavati do rutine. Ima dosta faktora od kojih zavisi ulazak i izlazak iz krivine kao što zavisi i ko kakav motor vozi i ko je kakav vozač.

Da ne dođe do proklizavanja bitna je i površina gume, kao i kvalitet same gume, koja dodiruje asfalt. Što je ta površina manja veće su nam šanse da guma izgubi kontakt sa podlogom što dovodi do pada. Kao što i prevelika brzina dovodi do ispravljanja krivine kao i nepravilno usmeren pogled. Ima tu par sitnica koje su vezane jedne sa drugom i kad se sve poklope kako treba prolazak kroz krivinu je bezbedan. Ukratko što veći ugao obaranja - manja površina prijanjanja.

Zato postoje i te cake sa položajem tela da se taj ugao smanji a istom putanjom se prođe kroz krivinu. I na kraju ima par načina i svako koristi onaj koji mu odgovara ali je bitno da se to odradi kako treba a ne onako kako mi mislimo da je ispravno. :moto3:

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima

• Drug član, 2753 postova
  • Motocikl: GPZ 500 Street Twin

Sve zavisi od krivine do krivine i preglednosti kako će se ući u istu i bezbedno izaći. To niko ne može da nam objasni teoretski i da mi onda to znamo i u praksi, već samo vežbom primeniti teoriju i stalno uvežbavati do rutine. Ima dosta faktora od kojih zavisi ulazak i izlazak iz krivine kao što zavisi i ko kakav motor vozi i ko je kakav vozač.

Da ne dođe do proklizavanja bitna je i površina gume, kao i kvalitet same gume, koja dodiruje asfalt. Što je ta površina manja veće su nam šanse da guma izgubi kontakt sa podlogom što dovodi do pada. Kao što i prevelika brzina dovodi do ispravljanja krivine kao i nepravilno usmeren pogled. Ima tu par sitnica koje su vezane jedne sa drugom i kad se sve poklope kako treba prolazak kroz krivinu je bezbedan. Ukratko što veći ugao obaranja - manja površina prijanjanja.

Zato postoje i te cake sa položajem tela da se taj ugao smanji a istom putanjom se prođe kroz krivinu. I na kraju ima par načina i svako koristi onaj koji mu odgovara ali je bitno da se to odradi kako treba a ne onako kako mi mislimo da je ispravno. :moto3:

Ako je jaca krivina, sigurnije je malo sici sa strane, sa manjim uglom naginjanja nego ostati uspravljen i imati veliki ugao naginjanja celog motocikla. Razlog je veca dodirna povrsina gume i asfalta a samim tim i manja sansa za proklizavanje.

Danasnje gume ugalvnom imaju vecu dodirnu povrsinu kad su pod nagibom.

http://www.motorcycl...-II-Review.aspx

ROADSMART-II_IRP_chart.jpg

http://sportbike.natkd.com/tires.htm

contact%20patch.jpg

• Podržavam 3

• Princ Sherwood-a, 2447 postova

2. Ako je put nepregledan i nepoznat - motor guram od sebe dole u nagib zbog toga sto je, u slucaju hitne potrebe, mnogo lakse i brze ispraviti motor nego kad se visi s motora. Noge su mi stalno u kontaktu sa motorom.

Mislim da smo sada na kursu BJBa bas suprotno savetovani. Tj da bi trebalo da mi telom pomerimo teziste i da na taj nacin mozemo proci krivinu sa manjim nagibom motora, a pri istim uslovima i da je tako najbezbednije.... Mozes li reci sta mislis o tome?

Šta podrazumevate pod hitnom potrebom? Zbog čega ispravljati motor?

Ako je put nepregledan i nepoznat, glavno je pripremiti motor u smislu brzine i stepena prenosa. Ukoliko se to uradi na pravi način, ne vidim potrebu za "biti u pripravnosti da se u slučaju hitne potrebe ispravlja motor".

Opet da se vratim na to ispravljanje. Ukoliko hoćeš da ispravljaš motor zbog dodatnog kočenja, pogledati slučaj iznad. Ukoliko je to zbog neravne podloge, ne ispravljaj motor jer možeš napraviti veće sranje (otići u supronu traku tj. ispraviti krivinu). A ako je to pijani kamiondžija koji krati krivine, e pa za to pripreme nema i tu samo Bog pomaže.

• Princ Sherwood-a, 2447 postova

Evo odličan klip koji mi je drugar pre neki dan poslao.

https://www.youtube.com/watch?feature=player_detailpage&v=NYkuYg5qvPI

(jbg, ne ide mi da postavim video direktno u post :( )

Obratite pažnju na 2:25. Klasično ispravljanje krivine bez ikakvog razloga (osim što prosto ne zna) koje je moglo glave da ga košta. Samo da je nastavio sa pritiskom na levi hebl prošao bi krivinu opušteno.

• Podržavam 1

• Ne silazi, 6095 postova

A panika? Tesko je proci "opusteno" kad imas 100 stvari na pameti... kao npr. sta cu sad usran, a nemam rezervne gace.

E vidis malo je falilo da napisem neki dan da sam cini mi se bolje vozio dok nisam "znao" za namestanje tela, kocenje, counter ku..c palac i ostala s..nja. Tada sam se vozio kako sam znao i uzivao a sada dok ja razmislim o svemu ode krivina u tri lepe :D

• Elbow dragger, 2405 postova
  • Motocikl: CBR 1KRR Luna Nera / BMW S1KRR Lexa

uf prichaj mi o tome...

pozicija, jesam li dobro, a da nisam mozhda previshe? lakat na rezervoaru? brzina? ne smesh mnogo zavrtati u krivini, drzhi stabilan gas, ne zalechi se, gledaj izlaz.. u dal su tople gume? a shta ako kliznem?? aj ovu chu malo sporije... i tako dalje i dalje...

:lud:

• MK "BLACK DRAGONS" ZMAJEVO, 510 postova
  • Motocikl: Honda CBR 600 RR "Crna Mamba" Bajkerski RR

uf prichaj mi o tome...

pozicija, jesam li dobro, a da nisam mozhda previshe? lakat na rezervoaru? brzina? ne smesh mnogo zavrtati u krivini, drzhi stabilan gas, ne zalechi se, gledaj izlaz.. u dal su tople gume? a shta ako kliznem?? aj ovu chu malo sporije... i tako dalje i dalje...

:lud:

Takve stvari mogu nekad skupo da kostaju posto su ti telo i mozak u konstantnom grcu i nemozes bas najbolje njima da raspolazes u datim situacija!Mora telo da se opusti!!!Nemoj konstantno da razmisljas o stvarima "sta ako"....

Moras poceti da verujes sebi i da budes samouvereniji u datim situacijama i sve ce ici na bolje!1zdravo.gif

• Drug član, 2780 postova
  • Motocikl: SV 650S, Simson SR50, Cagiva Mito, CBF1000

Kao sto se voznja bicikla uci i nauci, tako i ovo vremenom dodje samo od sebe kad covek u glavi pomeri granicu. Vidjao sam da ljudi produze krivinu misleci da motor ne moze da se obori jace, a nisu ni blizu granice. To je taj grc koji cesto napravi problem. Zato treba voziti u SVOJIM granicama, a granice guma, vesanja, motocikla i ostalog nije lako dostignuti!

A za iskustvo u krivinarenju je, naravno, najbolja staza. Makar improvizovana, ali da nema saobracaja, baba, bandera, kucica....

U motocrossu se najpre vozi osmica, 2 gume i cepaj oko njih. Prva druga, koci, prva, obaraj, gaaaaas!I Tako dok ti oci ne pobele a muda ne poplave! :D

Ja sam npr. polozaj tela i doziranje gasa, vezbao na zatvorenom kruznom toku.

Zrenjaninci znaju o cemu pricam.

I to je milina, teras :) u krug i probavas da osetis razliku. I sve vreme si u istom radijusu sto je extra. I kad sklizne guma (low side) moze da se vrati bez posledica! A i ako se padne (pu,pu) doceka te trava.

• Lord Sidious Tamni, 4841 postova

Kao sto se voznja bicikla uci i nauci, tako i ovo vremenom dodje samo od sebe kad covek u glavi pomeri granicu. Vidjao sam da ljudi produze krivinu misleci da motor ne moze da se obori jace, a nisu ni blizu granice. To je taj grc koji cesto napravi problem. Zato treba voziti u SVOJIM granicama, a granice guma, vesanja, motocikla i ostalog nije lako dostignuti!

A za iskustvo u krivinarenju je, naravno, najbolja staza. Makar improvizovana, ali da nema saobracaja, baba, bandera, kucica....

U motocrossu se najpre vozi osmica, 2 gume i cepaj oko njih. Prva druga, koci, prva, obaraj, gaaaaas!I Tako dok ti oci ne pobele a muda ne poplave! :D

Ja sam npr. polozaj tela i doziranje gasa, vezbao na zatvorenom kruznom toku.

Zrenjaninci znaju o cemu pricam.

I to je milina, teras :) u krug i probavas da osetis razliku. I sve vreme si u istom radijusu sto je extra. I kad sklizne guma (low side) moze da se vrati bez posledica! A i ako se padne (pu,pu) doceka te trava.

:aha:

Ja svaki novi motor odvezem na prazan parking i doobro ga izmaltretiram. To dodje kao krocenje divljeg konja.

Da se spojimo, shvatimo i razumijemo.

Mile pa shta mu radish po parkingu? ja obichno gledam da vozim laganije, polako se upoznam sa motorom, nego odmah da ga naprnem do kraja.

shto se tiche razmishljanja o krivini, nagibu itd u vozhnji, mislim da to i nije toliko loshe, jer se koncentrishem na to, "obradjujem podatke", vremenom kao i za sve shto radish pochnesh to da radish mehanichki. kao i vozhnja kola, kad prvi put sednesh u kola razmishljash koliko gasa da dash, brzine su u H :lol: , koliko chesh kvachilo da pushtash i na kraju potpuno mehanichki to radish.

bar ja to tako gledam.

u svakom sluchaju nechu sebi da dozvolim da bez imalo mozga zavrnem gas i prodjem/ne prodjem krivinu, to mi ne deluje bezbedno pod 1, radije ako treba i godinu dana da se mic po mic spushtam kako treba nego da na silu izguram.

u stepe stepanovicha ima par kruzhnih tokova, sobzirom da je to novo naselje i nije neshto opterecheno saobrachajem, pa chu da probam ako ishta vozachu se u krug neko vreme :D

verujem da bi mi navak track day pomogao uveliko, videchemo, mozhda i odem, mada poshto planiram neke ture ne znam hochu li imati "vremena" za to.

• U prolazu, 81 postova

Zabluda je da pomeranjem tezista i centra mase sa istim nagibom imas drugaciji radijus skretanja, iliti da ces ako pomeris masu ka centru krivine tu istu krivinu moci da prodjes sa istom brzinom a manjim nagibom. Jedan nagib uvek podrazumeva isti radijus.

Bitno je napomenuti, a ovde se retko pominje, da osim sportskog stila voznje i sedenja, koji je primeren stazi i konstrukciji trkackog motora, postoji i drugi stil koji je aktuelan i mnogo primereniji, laksi i bezbedniji u svakodnevnoj voznji. Pozicija tela kod ovog stila je suprotna od krivine, to jest telo se pomera u suprotnu stranu od krivine tako da ramena i oci ostanu horizontalni. Unutrasnja ruka je ispruzena, gura upravljac i cs-om se obara motor i skrece. Bitno je napomenti da ovim stilom vozi nasa, americka i skoro sve saobracajne policije, pa vi vidite...

Za pravilnu voznju, pozicija tela je neodvojiva od podcenjenog upravljanja pogledom, pravilne kontrole gasa, kvacila i kocnica i biranja putanje.

• Podržavam 1

Mile pa shta mu radish po parkingu? ja obichno gledam da vozim laganije, polako se upoznam sa motorom, nego odmah da ga naprnem do kraja.

Pa malo isprobam limit kocnica i nagiba. Obicno je to ponavljanje onih skolskih manevara, krug, osmica, kocenje i upoznavanje s max nagibom.

Kad uzmes novi motor, uvijek je drugaciji osjecaj za sve te parametre i treba neko vrijeme da se naviknes / uvozas. Ovo pospjesuje taj proces.

Naravno, to ne radis prvi dan... nego nakon par 100 km laganice. ;)

• Ludi kompjuteraš, 729 postova
  • Motocikl: Honda CBR250R 2011

Zabluda je da pomeranjem tezista i centra mase sa istim nagibom imas drugaciji radijus skretanja, iliti da ces ako pomeris masu ka centru krivine tu istu krivinu moci da prodjes sa istom brzinom a manjim nagibom*. Jedan nagib uvek podrazumeva isti radijus.

Bitno je napomenuti, a ovde se retko pominje, da osim sportskog stila voznje i sedenja, koji je primeren stazi i konstrukciji trkackog motora, postoji i drugi stil koji je aktuelan i mnogo primereniji, laksi i bezbedniji u svakodnevnoj voznji. Pozicija tela kod ovog stila je suprotna od krivine, to jest telo se pomera u suprotnu stranu od krivine** tako da ramena i oci ostanu horizontalni. Unutrasnja ruka je ispruzena, gura upravljac i cs-om se obara motor i skrece. Bitno je napomenti da ovim stilom vozi nasa, americka i skoro sve saobracajne policije, pa vi vidite...

Za pravilnu voznju, pozicija tela je neodvojiva od podcenjenog upravljanja pogledom, pravilne kontrole gasa, kvacila i kocnica i biranja putanje.

* Apsolutno netacno. Pomeranjem mase (ramena i dupe) ka centru krivine se moze skrenuti sa znatno manjim nagibom. U realnom svetu se koristi kada ima rizle ili peska ili slicno u krivini i naginjanje nije preporucljivo ili pak za cisto uzivanje punim gasom u krivinu. Ne primenjuje se kada se vozi suvozac na motoru, samo solo voznja.

** Ovako voze ljudi koji nisu naucili pravilo da skrenu ili se plase krivine pa u minimalnoj brzini ulaze u krivinu i svako naginjanje bi znacilo prevrtanje. Lakse je samo ostati uspravan, pogled usmeriti ka izlazu i uz blagi cs proci kroz krivinu. Primenjujem kada se vozim sa zenom jer se ona plasi krivina i naginjanja pa telo ostaje maltene skroz uspravno, samo blagi cs i to je to. Primenljivo pri manjim brzinama, kocenje pre krivine.

• Duh Bez Sekire, 1037 postova
  • Motocikl: Yamaha XJ600N, Cagiva Canyon 600, Husqvarna TE 250

@kobuto, prijatelju, grešiš!

Zabluda je da pomeranjem tezista i centra mase sa istim nagibom imas drugaciji radijus skretanja, iliti da ces ako pomeris masu ka centru krivine tu istu krivinu moci da prodjes sa istom brzinom a manjim nagibom.

Prvi deo tvoje rečenice koji nisam boldovao je tačan, ali nema nikakve veze sa drugim delom rečenice koji sam boldovao i koji uopšte nije tačan. Upravo suprotno, ako izmestiš centar mase ka unutrašnjosti krivine, moći ćeš da je prođeš istom brzinom a sa manjim nagibom motocikla, ili pak sa istm nagibom ali većom brzinom. Radijus skretanja nije uopšte određen nagibom motocikla, nego uglom zakretanja prednjeg točka, a nagibom motora i izmeštanjem centra mase ka unutrašnjosti krivine, kompenzuje se centrifugalna sila koja na motocikl deluje u krivini.

Evo ih dve ilustracije za ovo što sam napisao.

Pogled odozgo

prolaz_krivine.jpg

Pogled odnapred

prolaz_krivine_01.jpg

Bitno je napomenuti, a ovde se retko pominje, da osim sportskog stila voznje i sedenja, koji je primeren stazi i konstrukciji trkackog motora, postoji i drugi stil koji je aktuelan i mnogo primereniji, laksi i bezbedniji u svakodnevnoj voznji. Pozicija tela kod ovog stila je suprotna od krivine, to jest telo se pomera u suprotnu stranu od krivine tako da ramena i oci ostanu horizontalni. Unutrasnja ruka je ispruzena, gura upravljac i cs-om se obara motor i skrece. Bitno je napomenti da ovim stilom vozi nasa, americka i skoro sve saobracajne policije, pa vi vidite...

Apropo, policije, njihove tehnike vožnje i tako dalje i tako bliže, kopiraću i ovde deo posta iz teme o kursu bezbedne vožnje:

To je jedna od tehnika koju vežbaju i koja je primenjiva pri malim brzinama, u tehničkoj vožnji na poligonu kod pojedinih vežbi, u manervisanju kroz grad i slično. Evo ti ispod odličan primer gde se mogu videti obe tehnike, ALI - nećeš videti ni jednog jedinog policajca na ovom videu da je "brzu" krivinu prošao tehnikom u kojoj je motor ispod. Tačnije, osim slaloma i naglog izbegavanja prepreke ni jednu drugu vežbu ne rade sa motorom ispod (čak ni polukružno okretanje) - prosto jer im se meri vreme.

Evo ih dve slike iz gornjeg videa jednog istog vozača u toku njegove vožnje:

Krivina (školski primer onoga što je juče na kursu pričano):

tehnika_voznje_01.jpg

Slalom (školski primer za "motor ispod" - opet ono što smo juče na kursu i mi probali):

tehnika_voznje_02.jpg

Znači - čovek koristi obe tehnike. E sad, pogledaj video i prvu sliku pa mi reci koliko bi morao da obori motor za tehniku "motor ispod"? Reći ću ti ja - isklizao bi odmah u pokušaju da prođe istom brzinom, jer je i ovako skoro na ivici. Tako isto i onaj vozač BMW-a iz Arakisovog primera. I brže i sigurnije mogao bi proći onu krivinu da je telom ušao u krivinu i smakao barem pola dupeta u levo.

Nisam čuo da je juče na kursu bilo ko negirao tehniku "motor ispod". Ali je lepo rečeno gde i kad je šta primenljivo.

• Ludi kompjuteraš, 729 postova
  • Motocikl: Honda CBR250R 2011

Treba razluciti dve stvari. Ako koristim cs, obaram motor ali ja i dalje mogu sedeti skroz uspravno na motoru i tako nisam sebe nagnuo. Zato sam i rekao, bez naginjanja (u odnosu na osu motora) uz blagi cs. Mogu oboriti motor koristeci cs i jos se nagnuti (samo ramena ili i dupe i ramena). Prvo se koristi prilikom normalne voznje i voznje sa suvozacem. Drugo se koristi na stazi ili prilikom jacih brzina kada je sigurnije sici s motora nego ga naginjati do besvesti po ko zna kakvom asfaltu.

EDIT: vidim da si promenio svoju poruku. Moj odgovor se odnosi na tvoj zakljucak da je apsurdno reci da se ne naginjem a cs je nacin naginjanja motora.

• U prolazu, 81 postova

Jesam, zato sto realno nemam znanje da ulazim sa vama dalje u polemiku i moguce je da i gresim nesto, ali sam siguran da je i dosta pogresnih stvari receno ovde. A odgovornost je velika i trebalo bi da budemo svesni toga.

• Podržavam 1

• Ne silazi, 6281 postova
  • Motocikl: Africa Twin CRF1000

Jesam, zato sto realno nemam znanje da ulazim sa vama dalje u polemiku i moguce je da i gresim nesto, ali sam siguran da je i dosta pogresnih stvari receno ovde. A odgovornost je velika i trebalo bi da budemo svesni toga.

Pa baš zbog ovoga što si gore napisao bi svako ko nije 101% siguran u ono što priča, trebao da se suzdrži od davanja neproverenih saveta...

prolaz_krivine_01.jpg

Ovo pod brojem 4 nije uvijek ovako, odnosno vazi samo u slucaju da je brzina kretanja manja od potrebne da se ne padne unutra.

Na vecim brzinama volan je pod brojem 4 okrenut u suprotnu stranu, jer bi se u suprotnom ispravio.

Znaci puno zavisi od brzine kretanja.

@kabuto

Nagib motora u krivini nije ugao izmedju asfalta i zamisljene linije koja ide po sred motora (gledano sa prednje ili zadnje strane),

vec izmedju asfalta i zamisljene linije od vrha gume ka centru mase (tezista) koje cine motor i vozac zajedno.

Shodno tome, ako se nagnes unutra, pomjers centar tezista unutra i time povecas nagib, dok motor ostaje uspravan.

• Podržavam 1

• Duh Bez Sekire, 1037 postova
  • Motocikl: Yamaha XJ600N, Cagiva Canyon 600, Husqvarna TE 250

Na vecim brzinama volan je pod brojem 4 okrenut u suprotnu stranu, jer bi se u suprotnom ispravio.

Kako misliš ispravio? Evo ih ekstremne brzine, ektremni nagibi i prednji točak koji prati radijus krivine - školski ko' na slici :D

223627_rossi+stoner+and+pedrosa+in+action+in+mugello+motogp-1280x960-jun1.jpg._original.jpg

Qatar-MotoGP-Test-2011-Rossi_1.jpg

05colinedwards,motogp_original.jpg

marc-marquez-motogp-2013-wallpaper.jpg

Suprotno okrenut točak u 4-toj fazi na onoj slici može biti samo ako je motor u driftu i nikako drugačije. Prosto fizički nije moguće drugačije.

Evo ga primer i za to:

rossi-slide.jpg

Da ne kačim sad slike sa supermoto takmičenja gde je drift doveden do ekstrema.

• ODUSTO OD DIJETE, 2656 postova
  • Motocikl: GSX650F & NMAX155

Manite se slika nego na praktičnu nastavu - vožnja, vožnja i opet samo vožnja. Ceo život se uči i nikad se sve ne nauči.

Ima milion faktora koji nas čekaju i vrebaju na putu i svaki put je to nešto drugačije. Ne znamo kakva će nam reakcija biti na nešto što se iznenada pojavi pred nama.Svako nek vozi koliko sme da dozvoli sebi da zalegne u krivini. Ne jurite i ne takmičite se sa drugima koji su bolji od vas. Zbog dokazivanja su mnogi ispravili krivinu ili proklizali. Ovo se odnosi na početnike koji su relativno brzo zajahali na 600cc ili jače a nemaju mnogo iskustva. Strah je najveći protivnik i blokira nam mozak i stvara paniku. Zato vozi svoju vožnju da uživaš u njoj i bezbedno se vratiš kući. Ako voziš u grupi ne trudi se da po svaku cenu držiš ritam a da pri tom se preznojavaš svaki put kad naiđe malo oštrija krivina. Bolje zaostani pa ih stigni na pauzi.

Najbitnije, bar za mene, ne ulećem u krivinu ako je ne vidim celu tj njen izlaz. Kad vozim suvozača uvek vozim malo opreznije. Pred sam ulazak u krivinu završavam sa kočenjem i ostalim radnjama, ulazim putanjom koja je najbezbednija, u samoj krivini pratim put kojim treba da idem a ne zvernjam okolo i ne gledam gde mi je ivica puta kao hipnotisan. Sve ovo se vežba tokom cele sezone i tako u krug. Nikad ja neću moći da kažem - ja sve znam o vožnji. Vozite svoj stil koji vama odgovara i nije naporan za vožnju. Bitno je krivinu savladati najbezbednije a da li će neko stići 5min ranije ili kasnije nije vredno rizika pada ili ne daj bože nečeg goreg.

Ima toliko prostora mini poligona gde se može uvežbavati na miru i osetiti koliko može motor a i vi sa njim. Imate kružne tokove, izađite uveče kad nema saobraćaja pa u krug i preispitajte sebe koliko smete da oborita motor a da niste u nekom grču i strahu. Nije sramota reći ja baš ne znam najbolje da vozim motor i imam strah - pokaži mi, objasni mi ono što je meni problem i pravi neku vrstu blokade. Sedite sami na motor pa do Avale, za one koji su iz BG i okoline, gore dole par puta pa pauza na vrhu uz sokić, kafu. Pa ponovo dok imate volje. Ovde možete da vidite kako se motor različito ponaša kad ulazi i izlazi nizbrdo i uzbrdo u krivinu. Na Avali je jednosmeran tok tako da nema opasnosti da vam neko naleti i uđe u vašu traku ili vi u njegovu. Mada uvek ima ludaka :stabre:

Ima toliko mesta za vežbu da nije problem, samo ako se hoće i ima volje.:moto3:

I na kraju najveći oprez na početku sezone - nismo vozili, napravili pauzu od par meseci opustili se, izgubili malo osećaj

• Podržavam 1

Kako misliš ispravio? Evo ih ekstremne brzine, ektremni nagibi i prednji točak koji prati radijus krivine - školski ko' na slici :D

Suprotno okrenut točak u 4-toj fazi na onoj slici može biti samo ako je motor u driftu i nikako drugačije. Prosto fizički nije moguće drugačije.

Na ovim (lijepim) fotkama se ne vidi (niti moze to da se vidi golim okom) kako je okrenut tocak, odnosno volan. (osim na zadnjoj "drifterskoj").

Zavisi od tezine vozaca, brzine, nagiba i koliko se vozac objesio.... ali na ovim tvojim slikama cijenim

da je nekih 100% volan "okrenut" u suprotnu stranu, posto su slike sa GP-a,

pa su i brzine extremne, a vozaci ko perje. :)

Okrenut pod "" jer se u stvari radi samo o pritisku na korman u odredjenu stranu, koji neznatno okrene korman.

Kad bi na 250 km/h (koliko vjerovatno idu ovi na slikama) okrenuo volan unutra, momentalno bi se ispravio i izletio vani.

Ovo lako mozes sam da isprobas: Nadjes dugu krivinu i vozis npr. nekih 100 km/h. Onda samo malo opustis ruke,

odnosno pritisak na korman i pratis sta se desava.

Vidjet ces da imas 2 opcije, ili pritisak na korman u suprotnu stranu ili ispravljanje krivine.

(pazljivo izvesti experiment, cijelo "popustanje" traje samo djelic sekunde!!!... a onda preporucujem opciju 1 :D, ali samo ce se "kasti" )

E sad, ako je krivina blaza, a ti ides 60 (lupam), onda bi mozda mogao da se nagnes unutra i tako oboris motor, ali ako pak ides 200....

sumnja biva potpuno izgurana.

• Podržavam 1

@ZEMZEM - jasno prika da je vozhnja vozhnja vozhnja, al dzhabe ja vozim kad ne znam gde chu zguzicom. ako se razumemo.

ai ovo vreme je skroz naopako, ne mozhesh iplanirati kad chesh jesti da ne pricham o vozhnji. <_<

ok 18 strana kasnije i dalje se raspravlja o CSu, nepotrebna skroz, jer se davnih dana utvrdilo da nema drugog nachina vozhnje osim CS.

chekam dan kad chemo se lepo skupiti, Ares se ponudio da nam pokazhe, on obuku mi piche/klopu :takoje:

mozhemo chak i par nas da drzhi mashinu pa nek nas Ares nameshta kako treba da sedimo dok obaramo.

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Aktivni korisnici   0 članova

• Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.

• Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja