Jump to content

Moto Zajednica

Da li je ovo moguce!!!???

Recommended Posts

• Drug član, 1855 postova
  • Motocikl: Triumph Tiger 1050, Medlay 150

Nije fiskalni Sveto pismo! Mozes da reklamiras i ukoliko si platio karticom, pa doneses potvrdu iz banke, koliko je uplaceno, kome i kada.

E, al ja kapiram da ti ni to nemas... Sta da ti kazem, shit happens. :neznam:

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima

• Svrati ponekad, 400 postova
  • Motocikl: Moto Guzzi Norge 1200 GT 8V, V 65 Florida, Malaguti Madison 3 250 ie Carbon Black Edition

Ovako pise na gumu: 130x70 r18 M/C 63H, DOT 6J1T 219T, proizvodnja (29.11), na felni pise: J18 M/C X MT 3.5 DOT.

Ovo je zadnja guma na motoru, tezina motora je 218 kg i mene 90 kg, i u 90% slucajeva vozim sam, najvise sam isao 160 km/h i to kad izadjem na auto put. I ovo je fabricka preporuka za dimenzije gume rekao mi prodavac od kog sam kupio gumu.

Sto mislite da li bi mogao da postavim malo siru 130 ili 150

Ako imaš gumu indexa 63 H onda to znači da guma izdrži do 272 kg nosivosti i največu brzinu do 210 km/h.

Sad rekao si, da motor ima 218 kg + tvojih 90 kg + gorivo + neki ? gepek,+ suvozač/ica + ?.

Ako zbrojiš samu težinu motora i tebe več si na 308 kg, a gde je tu sve ostalo - ponekad neki suvozač, gorivo , neki prtljag stavljen u neki box itd.

Sad oznaka DOT koju si stavio kao dokaz o starosti gume meni nikako ne pokazuje da je godina proizvodnje 29 tjedan 2011 godine ili 29.11. Gde si ovo čuo?

Ako imaš kod DOT-a napisano 219T onda je guma napravljena 21 tjedan 99 godine a ne 2011 godine

Ako bi stavio umesto 130 širine -150, možeš ako ima mesta između "vila" jelda ali pazi , da bi sačuvao visinu gume, trebaš da uzmeš manji prosek to jest 150/60 r 18" a index težine barem 69 H - do325 kg ili na gore i brzinu do 210 km/h...

Pozdrav

• U prolazu, 86 postova
  • Motocikl: Yamaha xtz 750

Ako imaš gumu indexa 63 H onda to znači da guma izdrži do 272 kg nosivosti i največu brzinu do 210 km/h.

Sad rekao si, da motor ima 218 kg + tvojih 90 kg + gorivo + neki ? gepek,+ suvozač/ica + ?.

Ako zbrojiš samu težinu motora i tebe več si na 308 kg, a gde je tu sve ostalo - ponekad neki suvozač, gorivo , neki prtljag stavljen u neki box itd.

Sad oznaka DOT koju si stavio kao dokaz o starosti gume meni nikako ne pokazuje da je godina proizvodnje 29 tjedan 2011 godine ili 29.11. Gde si ovo čuo?

Ako imaš kod DOT-a napisano 219T onda je guma napravljena 21 tjedan 99 godine a ne 2011 godine

Ako bi stavio umesto 130 širine -150, možeš ako ima mesta između "vila" jelda ali pazi , da bi sačuvao visinu gume, trebaš da uzmeš manji prosek to jest 150/60 r 18" a index težine barem 69 H - do325 kg ili na gore i brzinu do 210 km/h...

Pozdrav

Isto sa hteo i ja da kažem za DOT,pre će biti da je 21 nedelja 90 i neke godine...ali zar se tako racuna tezina? Ja sam mislio da tezina motora i vozaca se raspodeli na obe gume... :neznam:

• Podržavam 1

• Lord Sidious Tamni, 4841 postova

To preopterecenje s tezinom vazi, ali samo ako si cest na zadnjem.

Ima i prednja guma koja isto nesto nosi neki litar goriva i pola suvozaca....

Potreba za sirom gumom na XJ600 ti je posledica nesvijestice i nema za posledicu ni 1 plus. (a minusa ima)

Pokusaj da si odgovoris konkretno zasto zelis siru gumu, pa ces vidjeti da nece biti lako. ;)

Licno mislim da je i 130 presiroko za taj motor, ali eto morali su zbog dizajna valjda.... :neznam:

Izguglaj sta se pokazalo dobro za XJ600 po planeti, pa probaj tu gumu.

• Svrati ponekad, 400 postova
  • Motocikl: Moto Guzzi Norge 1200 GT 8V, V 65 Florida, Malaguti Madison 3 250 ie Carbon Black Edition

Isto sa hteo i ja da kažem za DOT,pre će biti da je 21 nedelja 90 i neke godine...ali zar se tako racuna tezina? Ja sam mislio da tezina motora i vozaca se raspodeli na obe gume... :neznam:

Jeste u pravu si kad motor "stoji" ali moraš da vodiš računa o silama kod kočenja i ubrzanja, kad se težište prenosi komplet na prvu ili zadnju gumu, onda "peglanja" u krivinama, gde sile težine - lepenja sa centrifugalnom i centripetalnom dostižu i višekratnu težinu motora na samu gumu.

Dot 219T znači doslovno, da je guma proizvedena 21 tjedan 99 godine prošlog stolječa .

• Zainteresovan, 728 postova

219T ne moze da bude oznaka datuma.

Ako sam dobro razumeo ceo DOT kod na gumi je DOT 6J1T 219T 2911, sto znaci da je napravljena kao sto je covek napisao 29 nedelje 2011.

• Zainteresovan, 501 postova
  • Motocikl: R 1250 GS ADV

219T ne moze da bude oznaka datuma.

Ako sam dobro razumeo ceo DOT kod na gumi je DOT 6J1T 219T 2911, sto znaci da je napravljena kao sto je covek napisao 29 nedelje 2011.

I ja Mrvo mislim da je ovo godina proizvodnje jer su ovi brojevi utisnuti u elipsasti okvir

Potreba za sirom gumom na XJ600 ti je posledica nesvijestice i nema za posledicu ni 1 plus. (a minusa ima)

Pokusaj da si odgovoris konkretno zasto zelis siru gumu, pa ces vidjeti da nece biti lako. ;)

Licno mislim da je i 130 presiroko za taj motor, ali eto morali su zbog dizajna valjda.... :neznam:

Kazu da sira guma lepse naleze u krivinama :moto2:

• Zainteresovan, 728 postova

U elipsi moze biti opcioni kod (brojke i slova) i datum proizvodnje (nedelja i godina) koji je trocifren za gume proizvedene pre 2000. i cetvorocifren od 2000. Takodje sto se nosivosti tice nema problema.

• Lord Sidious Tamni, 4841 postova

Kazu da sira guma lepse naleze u krivinama :moto2:

Lazu. ;)

• ¡Siempre adelante!, 2188 postova
  • Motocikl: BMW F650GS... Harley-Davidson Nightster

Ne znam zašto odmah upirati prstom u prodavca. Nije svako na kugli zemaljskoj prevarant.

Kolega GhostMile je objasnio:

Ovo se u holandistanu zove kupiranje.

Cesce na prednjoj nego na zadnjoj, a desava se i na autu.

Neke se "kupiraju" vise, neke manje (marke). Ovisi o vjesanju, motoru, vozacu, karmi...

mozda ti zadnji tocak nije u ravni?

Ovako nekako

pogled odzgo:

| (prednji)

\ (zadnji)

ili odozada:

\ (prednjii ili zadnji)

"Cupping" kako se to zove i ovde SAD može da ima veze sa loše podešenim ogibljenjem (pa motor previše poskakuje, menjaući često težinu koja naleže na gumu, pa se time guma neravnomerno troši), ili nepravilno napumpanom gumom, ili loše centriranim točkom (kao što je GhostMile objasnio). Možda da bude i do nekvalitetne gume, ali to nije do prodavca nego do proizvođača.

Motoholic veruj mi da na sve ovo vodim racuna do najsitnijih detalja, guma bila izbalansirana propisno napumpana, zadnji tocak centriran tehnikom pomocu kanapa, na zadnji tocak nikad u zivotu nisam vozio motore. Prodavac se odmah ogradio nema raklamacije i gotovo, da je rekao skini i posalji gumu da vidimo do cega je mozda sam prosao preko neku hemiju pa se dogodilo ovo nije mi jasno kao da je guma nabubrela nekako stvarno cudno, ali prednja nema nikakvih deformacija. Na gumu pise da je proizvedena u Ceskoj i to mi malo izaziva sumnju. Ali sto se garancije tice da imam neki dokaz lako bi ih ubedio da lepo razmisle sta ce,ovako nista, cak sam i potvrdu o preuzmanju posiljke izgubio :(

• Zainteresovan, 503 postova

Pa šta se onda guraš de ti nije mesto?

Ljudi su ti fino objasnili da si preopteretio gumu jer nosivost gume ne odgovara stvarnoj težini tvog motora. Ali ne, srbin je zadrt srbin je proklet pa "Ali sto se garancije tice da imam neki dokaz lako bi ih ubedio da lepo razmisle sta ce"!!!

Brateeeeeeeeeeeeeeeee!

A za neke stvari (gume, akumulatori) zbog neispravnosti vozila i nestručnog rukovanja (i onih koji su navodno stručni više puta dokazano) garancija koju propisuje zakon o zaštiti potrošača može da se stavi o klin. Akumulator? pa bre mogu da ga uništim za manje od 48h. Gumu? evo Vranjanac je dokazao ...

Pa šta se onda guraš de ti nije mesto?

Ljudi su ti fino objasnili da si preopteretio gumu jer nosivost gume ne odgovara stvarnoj težini tvog motora. Ali ne, srbin je zadrt srbin je proklet pa "Ali sto se garancije tice da imam neki dokaz lako bi ih ubedio da lepo razmisle sta ce"!!!

Brateeeeeeeeeeeeeeeee!

A za neke stvari (gume, akumulatori) zbog neispravnosti vozila i nestručnog rukovanja (i onih koji su navodno stručni više puta dokazano) garancija koju propisuje zakon o zaštiti potrošača može da se stavi o klin. Akumulator? pa bre mogu da ga uništim za manje od 48h. Gumu? evo Vranjanac je dokazao ...

Kolega ustanovili smo da guma nije preopterecena, jer ne nosi zadnja guma celu tezinu motora :nanana:

Drugo prodavac je bio znao za koji motor mi je potrebna guma i preporucio je.

U zadnjem telefonskom razgovoru su mi rekli da cu dobiti popust od 20% za kupovinu nove gume to je najvise sto mogu da ucine, samo opet ne daju garanciju ako se guma namontira 1hmm.gif, macka u dzaku ko zna koliko ce da izdrzi.

Kakove su one Hiendau sto neko prodaje ovde na forumu?

• ¡Siempre adelante!, 2188 postova
  • Motocikl: BMW F650GS... Harley-Davidson Nightster

...

U zadnjem telefonskom razgovoru su mi rekli da cu dobiti popust od 20% za kupovinu nove gume to je najvise sto mogu da ucine, samo opet ne daju garanciju ako se guma namontira ...

Vanserijski fer. Zahvali im se, nastavi da kupuješ gume od njih, i preporuči ih prijateljima.

• Podržavam 1

...

U zadnjem telefonskom razgovoru su mi rekli da cu dobiti popust od 20% za kupovinu nove gume to je najvise sto mogu da ucine, samo opet ne daju garanciju ako se guma namontira ...

Vanserijski fer. Zahvali im se, nastavi da kupuješ gume od njih, i preporuči ih prijateljima.

Nije druze to fer kao sto kazes, evo zvao sam ALTES d.o.o., i raspitao se za gumu kod njih, em su jeftiniji za 15% i daju garanciju dve godine, guma je porucena videcemo da li cu dobiti racun i garanciju bicete informisani

• Quid Quid latine dictum est altum viditur!, 956 postova
  • Motocikl: KTM 1190 ADV, Yamaha R1 RN22 Big Bang

neka lepo neko od tvojih ode i kupi istu gumu ali ovaj put da uzme fiskalni i garanciju. sacekaj malo pa mu na reklamaciju posalji tu neispravnu :)

neka lepo neko od tvojih ode i kupi istu gumu ali ovaj put da uzme fiskalni i garanciju. sacekaj malo pa mu na reklamaciju posalji tu neispravnu :)

A sta ako upisu serijski broj na garanciju 1hmm.gif

• Drug član, 1693 postova
  • Motocikl: BMW R1200C , BMW R1200GS, Yamaha TDM900,Kove 500X, KYMCO S200 People, Suzuki Burgman 650 executive, Tomos Automatic

Pogledaj gumu bilo kojeg bmw-a novije dobe sa kardanom i ako vozač malo oštrije vozi videčeš istu stvar....i možeš podešavati ogibljenje koliko te volja. Pogotovu stvar dolazi do izražaja ako se duboko "koči" u krivini pa se onda suvereno dodaje gas (voziš sa "obrtnim momentom"). Kardan "gura" gumu na dole pa dolazi do deformacija, dočim lanac ju diže...

• Drug član, 1693 postova
  • Motocikl: BMW R1200C , BMW R1200GS, Yamaha TDM900,Kove 500X, KYMCO S200 People, Suzuki Burgman 650 executive, Tomos Automatic

Ako ti daju na tu stvar 2 godine garancije molim te javi...obično oljuštim dva kompleta guma godišnje i nije mi nikakav problem napraviti krug u Srbiju da mi uvaže garanciju....

• Ne silazi, 2915 postova

na motoru nikad nisam imao miselin-sticajem okolnosti iako vozim 30godina,ali na kolima,alpin puko sa strane na rupi 25 na sati, rezervna u kolima se posle 5 godina naduvala ,rasturila mi plastiku gde je stajala i pukla da mogu da zavucem ruku unutra a nikad nije koristena,par drugara im se raspao miselin na kolima -jednostavno pukne guma -nepopravjivo,c3 sitroen fabricki miselin enerdzi posle 3 godine i 10000 km-malo vozena potpuno ispuco-beskonacan broj malih pukotina na gumi,na desetine po kvadratnom milimetru i bocno i na gazecoj povrsini i kako se gazeca trosi stalno puca ponovo,video i na par drugih kola a na ogromnoj vecini ne.Ali sasvim dovoljno da prepustim francuzima da voze svoj miselin, a ja mogu i tigar,

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Aktivni korisnici   0 članova

• Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.

• Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja