Vampa 3469 Napisano April 25, 2023 Drug član, 1103 postova Lokacija: Wien Motocikl: CRF 1000 Africa Twin sd06 Prijavi odgovor kao problematičan Razumem i zasto ali da li bi ta gradacija na LC agregatu nesto promenila ili bi mu bilo bolje za toplije dane? Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
BokyBoy 16359 Napisano April 25, 2023 Vozim motor, nisam BAJKER, 2312 postova Lokacija: BGD-LHS Motocikl: Kawasaki Ninja ZZR1400 '09 ABS aka Black Widow Prijavi odgovor kao problematičan pre 4 minuta, Vampa je napisao: Razumem i zasto ali da li bi ta gradacija na LC agregatu nesto promenila ili bi mu bilo bolje za toplije dane? Ja bih tu isao na 15/50 jer je vazdusara, cak je i 10/40 bolje od 5/40...20/50 bas ne bih, jedino ako se vozi u Sahari... 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Vampa 3469 Napisano April 25, 2023 Drug član, 1103 postova Lokacija: Wien Motocikl: CRF 1000 Africa Twin sd06 Prijavi odgovor kao problematičan @BokyBoy glave mu hladi voda nije cista vazdusara. 5w40 je po fabrici,ali posto ga vozi iskljucivo toplim danima mislim da bi mu prijalo 10w50. U varadera imam isto ulje motul 7100 10w50 i samo sapuce,menjac kao u sir. Zao mi je nisam slikao kako je izgledalo posle 5000km,kao i ono novo u kanti. 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
MarkoMoto 794 Napisano April 25, 2023 Zainteresovan, 490 postova Prijavi odgovor kao problematičan Pre 5 sati, N.F.S. je napisao: Moje je misljenje da retka sintetika ".maltretira" uljnu pumpu i da ista kada se agregat usija jeeeedva odrzava pritisak. Koje god da se odlucis Milomire moj bi savet bio 15w50 polusintetika. Slazem se, nije da maltretira pumpu ali moze da maltretira lezajeve. Uljara vec sama po sebi ima vece tolerancije(pa je samim tim i teze odrzati pritisak), vecu radnu temperaturu(i ulje se jos vise "razvodni"), a lezajevi u radu ne smeju da drljaju metal o metal vec da "lebde" na filmu ulja. Ukoliko je pritisak manji(ili ne daj boze nedovoljan) veca je sansa da se dodiruju vecim intezitetom lezajevi i radilica A svakako ne verujem da vozi motor po debelim minusima, tako da i moj glas ide za 15w50 polusintetiku. 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
bajker71 9608 Napisano April 25, 2023 Drug član, 1464 postova Lokacija: Beograd Motocikl: Suzuki Bandit 600 Prijavi odgovor kao problematičan Ovako izgleda čep za sipanje ulja na "uljari". Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
N.F.S. 21681 Napisano April 25, 2023 Integrisan, 9454 postova Lokacija: Kragujevac Motocikl: ---Honda--- Prijavi odgovor kao problematičan To nije relevantno, "univerzalna" preporuka za sve temperature... Kao sto nije ni relevantna specifikacija/klasifikacija ulja iz manuala, ulje za pomfrit je vise klase sada 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
N.F.S. 21681 Napisano April 25, 2023 Integrisan, 9454 postova Lokacija: Kragujevac Motocikl: ---Honda--- Prijavi odgovor kao problematičan Svakako sipajte sta ko hoce drugari! Viskoznost koja je propisana za agregat kao nov ne vazi za ceo period eksploatacije, popuniti tankim uljem razlabavljene tolerancije nece da moze... 2 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
đunta 4172 Napisano April 25, 2023 Ne silazi, 6535 postova Lokacija: Singidunum Motocikl: đački pešački Prijavi odgovor kao problematičan pre 59 minuta, Vampa je napisao: Razumem i zasto ali da li bi ta gradacija na LC agregatu nesto promenila ili bi mu bilo bolje za toplije dane? Silkolene Pro 4 10-50 za vodenjake. 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Krokodilo 2657 Napisano April 25, 2023 Drug član, 4759 postova Prijavi odgovor kao problematičan То је та фора, до одреџене километраже мора ARAL бла, бла 5 - 30 а после специјално уље AUDI којег има само у овлаштени сервис(карикирам). То "АUDI" уље је намењено да попуни толеранције а неко га пакује за Ауди и сл.Sent from my SM-N960F using Tapatalk 2 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
sasa ns 1 3067 Napisano April 25, 2023 (promenjeno) Ne silazi, 2915 postova Prijavi odgovor kao problematičan Pre sat vremena, Vampa je napisao: Razumem i zasto ali da li bi ta gradacija na LC agregatu nesto promenila ili bi mu bilo bolje za toplije dane? po fabrici nema druge opcije osim 5-40,neznam tačno zašto nisam inžinjer.Neože ko kod većine motora das se bira gradacija Promenio April 25, 2023 član sasa ns 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Vampa 3469 Napisano April 25, 2023 Drug član, 1103 postova Lokacija: Wien Motocikl: CRF 1000 Africa Twin sd06 Prijavi odgovor kao problematičan @sasa ns 1 tako je i ne znam zasto je tako obicno se preporucuje vise gradacija u zavisnosti kada i gde se vozilo koristi,zato i pitam da li ce mu smetati gradacija 10w50. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
sasa ns 1 3067 Napisano April 25, 2023 Ne silazi, 2915 postova Prijavi odgovor kao problematičan pre 1 minut, Vampa je napisao: @sasa ns 1 tako je i ne znam zasto je tako obicno se preporucuje vise gradacija u zavisnosti kada i gde se vozilo koristi,zato i pitam da li ce mu smetati gradacija 10w50. onda ništa ne diraj 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Jack Sparrow 66 Napisano April 25, 2023 U prolazu, 77 postova Lokacija: Leskovac Motocikl: Yamaha Super Tenere xt1200z, Yamaha xvs1300cu Prijavi odgovor kao problematičan Sipao sam Motrorex TOP SPEED 10w40 i prezadovoljan sam, kako se u poslednje vreme bas teze nalazi, presao sam na Ipone, ovo je prva sezona, videcemo kako ce se pokazatiSent from my iPhone using Tapatalk Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
milomir22 3549 Napisano April 25, 2023 Malinar u pokusaju, 1697 postova Lokacija: Kg Motocikl: triumph tiger 1050 Prijavi odgovor kao problematičan @N.F.S.hvala na savetima. Prešao sam puno km na 10-40, ali ću od ove sezone 99% sipati 15-50, zašto, jer ne vozim motor ispod 10 stepeni Celzijusa, a vozim na preko 40. Imajte u vidu i da ranije leta nisu bila ekstremno žestoka kao danas, globalno otopljavanje čini svoje, a bandit 600 koristi motor iz 80-ih. Sve u svemu, raga je to, može da se koristi i jedno i drugo ulje (10-40 kao i 15-50), ali ko vozi samo sezonski, kao ja, mislim da je 15-50 ipak bolja solucija. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Zarkela 1568 Napisano April 26, 2023 Drug član, 988 postova Lokacija: Kikinda Motocikl: Honda VT500c, Suzuki Bandit 600 mk1 Prijavi odgovor kao problematičan Zar nije poenta da i u toku leta uljara ima bolji proticaj? Mislim da ulja nisu baš toliko osetljiva da mu i plus 30, 35 pravi problem. Priznajem i sam da sam letos izbegavao te ofromne vrućine zbog toga što je uljara. Ali što se tiče samog viskoziteta ulja i njegovih karakteristika nisam siguran da tek tako gubi svojstvo. Možda grešim, razmišljam na glas. 2 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Krokodilo 2657 Napisano April 26, 2023 Drug član, 4759 postova Prijavi odgovor kao problematičan Можда стерен два не, али 10+, 10- је итекако проблем. Размисли како је кад је напољу 0 и - 10, или пријатних 20 и веч непријатних 30.Sent from my SM-N960F using Tapatalk Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
bajker71 9608 Napisano April 26, 2023 Drug član, 1464 postova Lokacija: Beograd Motocikl: Suzuki Bandit 600 Prijavi odgovor kao problematičan Sa uljem Ipone 10w-40 polusintetikom u par dana prođoh preko Durmitora i cele CG, Albanske cele obale i Severne Makedonije. U povratku 650 km u cugu i sve to u Julu mesecu. Agregat radio kao sat... Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Krokodilo 2657 Napisano April 26, 2023 Drug član, 4759 postova Prijavi odgovor kao problematičan @N.F.S.hvala na savetima. Prešao sam puno km na 10-40, ali ću od ove sezone 99% sipati 15-50, zašto, jer ne vozim motor ispod 10 stepeni Celzijusa, a vozim na preko 40. Imajte u vidu i da ranije leta nisu bila ekstremno žestoka kao danas, globalno otopljavanje čini svoje, a bandit 600 koristi motor iz 80-ih. Sve u svemu, raga je to, može da se koristi i jedno i drugo ulje (10-40 kao i 15-50), ali ko vozi samo sezonski, kao ja, mislim da je 15-50 ipak bolja solucija. Та рага ако му уље није по чефу прво сјебе брегасте а деси се и да попусти на карике. Прво тречи па после и четврти цилиндар.Sent from my SM-N960F using Tapatalk 1 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
N.F.S. 21681 Napisano April 26, 2023 Integrisan, 9454 postova Lokacija: Kragujevac Motocikl: ---Honda--- Prijavi odgovor kao problematičan ... jos kada bih rekao da tom agregatu "lezi" mineralno ulje u top bi me stavili (Stvarno je tako, ne za top vec za tip ulja). Opet da ponovim, mi razgovaramo, ne kucamo nista obavezujuce... Negde na pocetku ove teme su moji postovi gde u CBR1000F sipam iskljucivo auto ulja, presao sam njome preko 100K kilometara, moze i tako znaci Ali! Ne godi svako ulje svakom agregatu i ruci na gasu 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Bojan82 8654 Napisano April 26, 2023 Drug član, 2383 postova Motocikl: Umočiću... Prijavi odgovor kao problematičan Ispade sme da se koristi motor samo u odredjenom temperaturnom opsegu vazduha. Treba ga gledati ko neku akvarijumsku ribicu... 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
srbac 2387 Napisano April 26, 2023 Andragog, 4964 postova Lokacija: On off road Motocikl: BMW K25 HONDA PD05 KTM RFS Prijavi odgovor kao problematičan BMW LC 5W40 važi i sa Saharu. Zimi je SAE 5 leti je SAE 40. To je to !i ! Motul 7100 vrhunsko ulje. Ko god želi da toliko plati, neće pogrešiti. 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Krokodilo 2657 Napisano April 26, 2023 Drug član, 4759 postova Prijavi odgovor kao problematičan Потпуно се слажем са колегом NFS, ја сам један свој Болдор терао на Тексако урса турбо, уље са интервалом промене од 100 000 км. Најмање паковање, буренце од 10л. Нисам сигуран дали минерал или је полусинтетик био. Нормално ја сам мењао на 3000/3500 као што до дан данас "васпитавам" муштерије кад је ваздушњак са филтром у питању.Sent from my SM-N960F using Tapatalk 2 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
plumber.ns 312 Napisano April 26, 2023 (promenjeno) Zainteresovan, 379 postova Lokacija: Nov' Sat / Vojvodina Motocikl: Adventure sports 750 Prijavi odgovor kao problematičan Ajde jedno sad specijalno pitanje pošto vidim da je doktor u ordinaciji Koliko utiče na "isparenje" visok nivo po vrućini ? Znači konstantno sam na maximumu sa uljetom . Javlja se u tragovima u filter kutiji . Reče mi znalac , snizi na sredinu pa gledaj.... Promenio April 26, 2023 član plumber.ns Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Krokodilo 2657 Napisano April 26, 2023 Drug član, 4759 postova Prijavi odgovor kao problematičan Уље на све моторе којим су брегасте у глави треба да буде на MAX или горња црта. Масноча у филтер кутији нема везе дали је уље на средини или на МАХ, да те не плашим али то је најчешче знак да су карике попустиле. Ово важи за коришчење прописног уља(не причам о неком подрумском бучкуришу). Кроз иберлауф не сме да излази дим, а за ситне уљане прашине да не причам. Можда дискретни дим на вручу машину и ништа више. Ако агрегат има спољни сепаратор онда проблем може да буде и ту, свакако мајстор треба да прегледа, али онакав који зна шта да гледа. Sent from my SM-N960F using Tapatalk 4 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
milomir22 3549 Napisano April 26, 2023 Malinar u pokusaju, 1697 postova Lokacija: Kg Motocikl: triumph tiger 1050 Prijavi odgovor kao problematičan 2 hours ago, Zarkela said: Priznajem i sam da sam letos izbegavao te ofromne vrućine zbog toga što je uljara. Ovo nemoj da radiš, niti se opterećuj time, koje god ulje da mu je sipano. Kad su te vrućine, samo mislim kako ću ja da ih podnesem, za motor se ne brinem, niti me zanima, a usijavan je milion puta po gradu, naročito leti predveče volim da se provozam u majici i trenerci. Ljudi ne znaju, ali taj agregat je pravljen da trpi veliku temperaturu, možda i bolje od vodenjaka. 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...