đunta 4829 Napisano juče u 19:32 (promenjeno) Ne silazi, 6966 postova Lokacija: Singidunum Motocikl: đački pešački Prijavi odgovor kao problematičan pre 6 minuta, Alekre je napisao: Lukoil takođe ima jako kvalitetno bazno ulje. Steva tako kaže. Uglavnom, super je sve za sada dok motocikli ne pređu na ona 0W20 ulja i sl. Stvarno mi nije jasno kako takvo ulje može da izdrži termičke napore. Ima i 0w8 recimo. Skoro sam pogledao šta kaže neka asocijacija američkih mehaničara, ta retka ulja krate životni vek agregata i predlažu gusta ulja. Promenio juče u 19:34 član đunta Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Darko Mihajlovic 10702 Napisano juče u 19:43 Ne silazi, 2812 postova Lokacija: Beograd Motocikl: Kawasaki GTR 1400 Prijavi odgovor kao problematičan pre 15 minuta, Alekre je napisao: ona 0W20 ulja i sl. Stvarno mi nije jasno kako takvo ulje može da izdrži termičke napore. u auto mi ide to 0-20 ulje. prenerazio sam se kad sam prvi put radio mali servis. ali, sve ima svoje zasto Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Alekre 17709 Napisano juče u 20:03 Integrisan, 8714 postova Lokacija: Smederevo Motocikl: TDM 900 Prijavi odgovor kao problematičan Pa ima. To ulje se lakše pumpa, motor manje gubi snage, ceo sklop motora ima baš male tolerancije. Ne znam... Pogledaj napolju ima 40 stepeni, još spičiš auto 130-150 uz brdo a ulje 0W20... Mazda je još i dobra, mislim na Skyactiv benzin. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Nightrider Z 853 Napisano pre 23 sati Zainteresovan, 602 postova Motocikl: ZZR 1400 Prijavi odgovor kao problematičan Pre sat vremena, boza_kg je napisao: Evo šta kaže ChatGPT, na pr: "Kratak odgovor: ne, FUCHS SE nema svoju rafineriju sirove nafte niti proizvodi bazna ulja od sirove nafte. Ono što FUCHS radi je nešto drugo: Kupuje bazna ulja (Group I, II, III, PAO, estere i druge specijalne baze) od velikih proizvođača poput Shella, ExxonMobila, Chevrona, Nestea, SK Enmova i drugih (tačni dobavljači zavise od regiona i proizvoda). U svojim fabrikama širom sveta razvija formulacije i proizvodi gotova maziva – dodaje pakete aditiva, meša, kontroliše kvalitet i puni u ambalažu. Ima više desetina proizvodnih pogona, ali to nisu rafinerije. Hvala za ovo, posto sam zbog ove i one Fuchs teme i sam poverovao da imaju svoju rafineriju, nisu "muckaonica" itd. Zapravo samo imamo jedno 500 postova koji to tvrde, a nisu tacni. Jos da nam neko objasni da mogu i da se falsifikuju kao i sva ostala ulja pa da se razbije mit o ovom svemirskom ulju. 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
boza_kg 7321 Napisano pre 23 sati Ne silazi, 5262 postova Lokacija: Kragujevac Motocikl: Kymco Agility+ 300 Prijavi odgovor kao problematičan Naravno da mogu da se falsifikuju, kao i sva ostala falabogu, a što ne bi 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
boza_kg 7321 Napisano pre 23 sati Ne silazi, 5262 postova Lokacija: Kragujevac Motocikl: Kymco Agility+ 300 Prijavi odgovor kao problematičan pre 35 minuta, Alekre je napisao: Pogledaj napolju ima 40 stepeni, još spičiš auto 130-150 uz brdo a ulje 0W20... Pa nije ulju radna temperatura 20 ili 40 stepeni, nego oko 100. Pitanje je samo koliko je viskozno na tim temperaturama, postoje tehničke specifikacije za svako ulje jelte, što se može pogledati. Proizvođač sigurno već ima dobre razloge za takvu specifikaciju, uglavnom je to zbog Euro normi, zarad manje izduvnih gasova, manje zagrevanja, ali i proizvodna tehnologija je napredovala. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...