Jump to content

Moto Zajednica

MZ Elektrika

Recommended Posts

• Drug član, 4879 postova
  • Motocikl: Honda CBR 1100 XX, Honda XL 1000 Varadero, MZ ETZ 251

Ja mislim da bi ovo trebali da rešimo jednom zauvek, da definišemo koji regler tačno pasuje na MZ i da se sa time završi.

Meni su stavili od Mercedesa, pitanje je da li je to tačno, mogli su da mi uvale svašta ali taj regler puni izuzetno i nemam primedbi koji god bio.

Ima li neko rešenje po principu ''iskopčaj ovo i stavi ono''?

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima

• U prolazu, 7 postova

http://www.mz-knowledge.net/index.php?_&aktion=zeig&art_id=205&kat_id=21

Na gornjoj stranici je popis zamjenskih reglera koji reguliraju na pozitivnu granu. Isprintas sve, pokazes trgovcu u autodijelovima i ako je imalo opremljena trgovina mora ti pronaci jedan. Spajanje je jednostavno kao na gornjoj slici :

Otkacis jedan pol baterije i polako iz starog reglera vadis zice i stavljas u novi:

Stari      Novi elektronski

D-          D-

DF          DF

61          D+

51 i  D+ s starog reglera spojis s 16A osiguracem od auta. Osigurac ubacis direktno u zabice i smjestis negdje da ne dodiruje masu ili izoliras obicnom izolir trakom.

Svi ovi regleri su bez cetkica i zamjena se napravi  za minutu.

• Drug član, 3121 postova
  • Motocikl: '75 Honda cb 750F ss / '83 Jawa babetta typ. 207

Lepo kazu Englezi :"Nisam dovoljno bogat da kupujem jeftine stvari"...

Pre par dana (dok je jos bilo lepo vreme) resih da obradujem svog bobber-a novom svecicom. U jednoj dobrosnabdevenoj prodavnici Shampion-ka kosta 185 din, rekoh sebi da prosetam mozda negde ima NGK i naleteh na Sampion-ku od 95 din. "Mamu im #&^@ njihovu ala lupaju marzu", pomislih u sebi i uzeh ovu od 95...Nisam dva puta zaverglao motor ona crkla...Padose neki honorari pa juce na jednoj bezninskoj pumpi obradovah bobber-a sa novom NGK-a, jes da kosta 250 dinzi ali ne zalim.Prede bobber kao mace...Inace na svim automobilima do sada sam koristio NGK tako da sam prezadovoljan. Inace, covek na pumpi me pita koji motor vozim, pronadje u katalogu i dade mi svecicu sa kratkim navojem i odredjenom oznakom koja je u katalogu namenjena MZ-u 250 ccm!

JOSKIN APARAT JE MONTIRAN NA MOJ MOTOR!

:) :) :) :) :) :) :) :) :) :) :) :) :) :) :) :) :) :) :) :) :) :) :) :) :) :) :) :) :) :) :) :) :) :) :) :) :) :) :) :) :) :) :) :) :)

Bio sam u Temerinu gde je Joska znalački implementirao svoje remek delo u ''MZ Crnca'' .

Stigao sam kući pre oko sat i po i odmah sam požurio da se ovde pohvalim  ::).  Imao sam raznih uslova za testiranje i aparata i prenosnog odnosa koji sam napravio pa ću narednih dana postaviti tekst i fotografije.

No, da smanjim neizvesnost, moj je zaključak da se bez ovog aparata nemože.

• Zainteresovan, 503 postova

Bio sam u Temerinu gde je Joska znalački implementirao svoje remek delo u ''MZ Crnca'' .

Ajmo slike, ajmo tekst, ajmo dojmovi :D

Juce dok sam se zezao oko stelovanja stop svetla ispraznio mi se akumulator(i ovako je star i slab).Dok sam ga skidao da ga napunim primetio sam da se na klemama(i na + i na - klemi) pojavila oksidacija (ono belo-praskasto) zbog cega se to desilo???Da li je mozda u pitanju instalacija, masa, preveliko ili premalo punjenje ili nesto trece...???????Otkada sam montirao akumulator presao sam svega 150 km!

• Drug član, 1404 postova
  • Motocikl: Moto Guzzi Nuovo Falcone 500

Na leru motor ne pravi dovoljno struje za sve potrosace,ako ga ostavis da radi sa upaljenim svetlom pre ili kasnije ce se ugasiti.Zato ja kada duze stojim u koloni ili slicno obavezno vratim na poziciju.Vec u voznji nema problema,juce manje vise svo vreme vozio pod svetlima i kada sam stigao kuci primetim da se akumulator bas napunio,svetle lampica da isteraju oci.

• I Love The Smell Of Two Stroke In A Morning, 1839 postova
  • Motocikl: MZ ETZ 250 SV 01-028

pojavila oksidacija (ono belo-praskasto) zbog cega

oce to! mozda ti sfrafcici nisu bili dovoljno zategnuti. a kada ostavis i poziciju ukljucenu , a motor ne radi ocas isprazni 'kumulator! :(

Napuni akumulator pa posmatraj šta se dešava, pokazaće se nešto.

Cuo sam se juce sa Joskom (izvini Joska sto sam te uznemiravao u trenucima odmora) u pitanju je staaaaaaaar akumulator (a Duki najbolje zna koliko je star). S' ozbirom da sam imao nov, nalio sam ga kiselinom i sada bobber samo rezi. Sto rece Duki, lampice svetle "...da isteraju oci". U svakom slucaju Duki hvala za akumulatorce posluzilo je svrsi, ali siroma' nije modao vise nakon punjenja jedva da ima 2v!!

Akumulator je iz 2001,vozen nekolike godine na mom bivsem TS-u 150,pa je neku godinu stajao u garazi.Dobro je uopste i mogao da pali njime.Znaci da su to dobri akumulatori,cini mi se da je Madjarski ili bese Ceski.

Ma odlican je bio.Nakon prvog punjenja je drzao 6v veoma dugo, ali sam ga ja dok sam stelovao stopaljku izforsirao i tu sam mu izgleda je*#  kevu. Kada sam Joski napomenuo da na njemu nema nikakvih oznaka i da pretpostavljam da je jako star, on mi je samo rekao: "...leleeee, menjaj to odmah!".

U svakom slucaju dosta je istrpeo dok masinu i elektriku nisam nastelovao i zbog toga neka mu je slava i HVALA!

Primetio sam sinoc da mi motor trokira kada je upaljeno svetlo i kada stisnem stopaljku!Verujem da regler zeza, ali prilikom ispitivanja na 1/3 gasa puni na 6.6v. U vreme dok je MZ bobber bio u radionici Duki me je obisao i tom prilikom mi je doneo regler od ES-a takodje 6v, da li moze taj regler na TS-a??

Isto je i kod mene na ETZ, samo vrati kljuc na poziciju, isturiraj i vozi, lose odvaje regler! A  regleri pasu, , ako te ne mrzi menjaj, mozda je onaj bolji.

• I=U/R, 2061 postova
  • Motocikl: Transalp `97

Regleri su isti na es i ts modelima,nezavisno od kubikaze.Punjenje bi trebalo da bude 7 volti. 7.2 maksimum.6.6 je malo.Sa svetlima bi trebalo biti ne manje od 6.8,ali je bolje 6.9.

Na koliko obrtaja treba da bude takvo punjenje,posto meni svetli lampica za akumulator do 2000 obrtaja.

To nesto ne valj, meni je ler na 1100 obrtaja a kad padne ispod 1000 pali lampicu.

• I=U/R, 2061 postova
  • Motocikl: Transalp `97

Pa ispod 2000 obrtaja ni auto ne puni,a pogledaj koji je odnos remenica :)

To sto ti pali lampicu ispod 1000 je sasvim normalno.A normalno punjenje pocinje oko 2000 obrtaja.Kada stelujes regler,motor treba da se vrti bar na 3000 obrtaja.

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Aktivni korisnici   0 članova

• Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.

• Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja