Jump to content

Moto Zajednica

MZ Mehanika

Recommended Posts

• Drug član, 1702 postova
  Citiraj

YPVS - Yamaha Power Valve System, da to je ventil na izduvu.

Usis sa lamelama je to sto cu uraditi na MZ-u.

Za 25 Evra sam kupio taj auspuh da bi ga isprobao. Javi kako

se ponasa ta kombinacija sa standardnim ulaznim konusom.

Kako ces raditi lamelni usis

imam negde neke skice yamahinih ventila na izduvu pa ako nadjem stavicu ovde

mislim da bi se to i moglo napraviti ko ima potreban alat

ja uvek imam neke ideje ali nemam alata pa za sve  moram da placam a onda se definitivno ne isplati

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima

• Zainteresovan, 599 postova
  Citiraj

Citiraj

YPVS - Yamaha Power Valve System, da to je ventil na izduvu.

Usis sa lamelama je to sto cu uraditi na MZ-u.

Za 25 Evra sam kupio taj auspuh da bi ga isprobao. Javi kako

se ponasa ta kombinacija sa standardnim ulaznim konusom.

Kako ces raditi lamelni usis

imam negde neke skice yamahinih ventila na izduvu pa ako nadjem stavicu ovde

mislim da bi se to i moglo napraviti ko ima potreban alat

ja uvek imam neke ideje ali nemam alata pa za sve  moram da placam a onda se definitivno ne isplati

nevjerujem da bi se dalo napravit ventil na ispuhu na emzi po meni prakticki nemoguce a i nepotrebno to je za motore koji se jako vrte a lamelni usis bi se dao ugradit od neke 125 tice jer one imaju slicnu velicinu promjera karb kao emz a tu bi se smanjila potrosnja za 1lit najmanje na 100km lamelni usis je vrlo jednostavan neznam el tko to vidio kak izgleda sam da je napravit kuciste kod nekog tokara i uglavit ga u onu prirubnicu od karb. izmedju karburat. i cilindra

• U prolazu, 72 postova

2 Floyd:

Kupicu lamele zajedno sa nosacem-telom od Yamahe RD 350. Zatim se pravi novi usisnik-grlo

tako da moze da primi taj tzv. "reed valve". Prvo probam tako a onda, a onda otvaram

"prozorce" na klipu tako da on vise ne igra nikakvu ulogu kod vremena usisavanja. Ako nesto

zahebem s' tim prozorcetom, novi klip 15 Evra, 2x15 minuta za zamenu i teraaaaj.

2 matto:

To su cene kod Gabora Saghmeistera, ima covek sve moguce i nemoguce za MZ, Jawu i CZ,

kao i deo asortimana za japance (uglavnom kross i enduro). Imas kontakt telefone u rubrici

"MZ Svet".

A sad, doneo sam cilindar u firmu, pravac masinska radionica na biaksiranje...

• U prolazu, 2 postova

E ovako ljudi trebam pomoć. Zanima me kako skinuti brzinomer sa onog kućišta, jedan šaraf mi se odvrnuo pa se previše trese, pa to trebam popraviti.

Zanima me isto dali nekog ima ili poznaje nekoga ko prodaje i brojač okretaja i brzinomer, treba mi isto tako kabal za brzinomer zajedno sa onim delom što se priključuje na zadnji točak.

Ko mene je na etz 251 kabal od brojača okretaja spojen na brzinomer a brojača okretaja uopšte nemam,tj imam samo taj krug i u njemu par lampica(uslikaću jednom prilikom).

Ako niko nema zanima me koliko košta novo?

• Drug član, 1261 postova
  Citiraj

Pa sam došao na ideju da ugradim vakum ventil sa skutera. Morat ću samo izbušiti usisnu cijev i spojiti crijevo za vakum do tog ventila.

nadam se da će to riješit moje muke i onda ću moć zaboravit na otvaranje i zatvaranje ventila, samo rezerva ponekad!

Imaces problem posto skuteri uglavnom imaju na usisu lamelasti ventil, koji sprecava da smesa krene nazad u karburator. kod tvog motorcikla tu ulogu vrsi klip, ali posto se on pomera gore dole, postoji vreme preklapanja kada smesa ipak krene blago nazad. nisam siguran ni koliki protok ima slavina od skutera. Problem ces resiti kitom za reparaciju koji sadrzi i novu iglicu i novi sic iglice, te ce to zaptivati kako treba. Mozes kao alternativu staviti i elektro ventil od benz/gasnog uredjaja za kola, on sigurno ima dovoljan protok a minimalno opterecuje akumulator,

• Drug član, 1838 postova
  • Motocikl: cbr 600f

pa el ventil je najbolje resenje...mada ok je resenje i slavina od skutera...mislim da nece biti problema. posto sam ja na svom mz jedno vreme vozio karburator od jamaxe xs 400 cetiri takta ,koji je vakumski (ima siber klipove koje podize membrana preko vakuma) i nisam imao problema ,radio je ok

• Drug član, 4879 postova
  • Motocikl: Honda CBR 1100 XX, Honda XL 1000 Varadero, MZ ETZ 251

2 Johnny

Zanima me kako skinuti brzinomer sa onog kućišta, jedan šaraf mi se odvrnuo pa se previše trese, pa to trebam popraviti

Odvrneš priključke sa satova, satove izvučeš iz gume na gore a gumu proturiš kroz nosač nadole. neznam koji ti se šraf odvrnuo i šta trese, posoje i mali žičani osigurači koji ga drže i štite od okretanja od vibracija.

Ko mene je na etz 251 kabal od brojača okretaja spojen na brzinomer a brojača okretaja uopšte nemam,tj imam samo taj krug i u njemu par lampica(uslikaću jednom prilikom).

Uopšte nemoraš ništa da slikaš, nemože tako, svaka sajla treba da je ''ubodena'' tamo gde joj je mesto, pogledaj u manualu pa tako poveži. Bezveze očekivati da će da radi kako treba dok je loše spojeno. A zašto je loše spojeno nije ni važno, može da bude milion raloga ali ga ti poveži kako treba.

Ako niko nema zanima me koliko košta novo?

Cena novih satova je oko 50 evra po komadu, znači i brzinomer i obrtomer dok za polovno niko nezna, i mi se snalazimo kako možemo.

savetujem da satove ne kupuješ jer retko crkavaju, proveri sve sajle i struju u njima, poveži kako treba pa ćemo videti šta dalje ako ovo ne donese rezultate.

pa imaju ulogu isisnog ventila,tako da se usisavanje regulise pomocu njih a ne preko peraja na klipu

meni onaj cilindar lici na cilindar od bt-a ,a lamele su od automatika A5 to je onaj sa kolibrijevom masinom....samo sto mislim da je onaj reducir trebao biti kraci posto je bolje lada je grana kraca

• U prolazu, 72 postova

Kada se usisavanje smese regulise klipom, uvek dolazi do "povracanja" smese

ka karburatoru jer usisni kanal mora da ostane otvoren i neko vreme kada se

klip krece nadole. Lamele se otvaraju pod dejstvom podpritiska u karteru nastalim

kretanjem klipa navise. Kada klip dostigne gornju mrtvu tacku, lamele se zatvaraju

jer se ponasaju kao opruge. Kretanjem klipa nadole raste pritisak u karteru, sto

dodatno "zadihtuje" lamele. Tako citava usisana kolicina smese ostaje u karteru i

zatim bude potisnuta u cilindar kroz prelivne kanale. Elasticne lamele su prilagodljive

same po sebi tako da se taj ciklus usisavanja izvodi po mnogo povoljnijoj dinamici

u svakom opsegu broja obrtaja. Ovo doprinosi boljem stepenu iskoriscenja dvotaktnog

motora, sto mi kvalifikujemo izjavom : "bolje ide" :)

Jbt! Jel' neko uspeo da ispolira prelivne kanale na ETZ-u? Borim se danima sa poslednjih

15mm prelivnih kanala, nikako ne mogu da zahvatim one krivine.

Citiraj

Kakvo je Modricino ulje SAE 80 za menjac za MZ TS 250/1-mislim vredi li sta?

Gusto za nas mada idealno za automobile ili kombi vozila.

Pošto vozim motor i leti i zimi, menjam menjačko ulje oko dva puta godišnje. Nikada se tu nemože preterati jer to nije ulje za mešavinu koje se troši, ono čuva unutrašnji prenos pa na njemu ne štedim.

Poslednje sam sipao SAE 90 i jako sam loše prošao tokom zime, loše se šaltuje dok se motor baš ne ugreje. Kada je bilo jako hladno dešavalo mi se da se motor ugasi kada ga ubacim u prvu i tako nekoliko puta. Onda ga kraće vreme držim pod kvačilom i sa jačim gasom kako bi ga bar malo zagrejalo ali to nije dobro raditi.

Stari Vujadin je svojevremeno stavio neko ulje manje gistine i bio je zadovoljan, kaže da se lakše nalazi ler u stajanju.

Zbog toga sam odlučio da za leto sipam Motul Transoil Expert, ulje SAE 10W40. Ono je dosta ređe i namenjeno je menjačima dvotaktnih motora pa verujem da je idealno. Inače je tehnosinteza, termin koji koriste za polusintetiku.

Iako nije baš za verovati prospektima i ostalom propagandnom materijalu, za ovo ulje piše: ''Lakše menjanje brzina i pri ekstremnim uslovima ekspolatacije''.

vujo druze mislim da je to previse retko ulje za nase masine...

ja sam koristio sae 90 i prezadovoljan sam,covek koji radi mza pqr decenija unazad rekao mi je da samo sae 90 koristim...eventualno ko vozi bas po zimi  vozi da sipa motorno sae 30...ali mislim da niko ne vozi po ekstremnoj hladnoci...ipak to je starija generacija masina sa vecim tolerancijama tako da mu gusce ulje vise odgovara i kada se zagreje masina ne spira se tako brzo

Ima rezona ali je Stari Vujadin baš bio zadovoljan...

Opet, i dolazi leto pa do ovakvih neprijatnosti nemože da dođe.

Neznam, da li verovati u Motul, ovo ulje je jedno od dva za dvotaktne motore, koštalo je oko 750 dinara dok je drugo jeftinije, mineralno i cena je negde oko 660 dinara.

Nisam baš ni siguran za manual, nisam skoro gledao ali mislim da je tamo naveden SAE 30 uz mogućnost sipanja i motornog ulja sličnog viskoziteta.

Ja nekako razmišljam da ako je ređe brže kruži sistemom pa se bolje hladi i lakše ostavlja nečistoće na šrafu.

A nadam se da gustinom ne gubi mazivna svojstva...  ???

Možda grešim, ispravi me ako nisam u pravu....

ali mislim da niko ne vozi po ekstremnoj hladnoci

::)

• Svrati ponekad, 202 postova
  • Motocikl: MZ chopper

ja vozim po ekstremnoj hladnoci, ;D  moja masina sama mjesa dvotaktol sa benzinom(ima rezvoar za dvotaktol i mali ventil sa ljeve strane u deklu preko kog direktno razbacuje ulje po klipu i karikama ) a koristim staru dobru optimu i sa njom nikad nisam imao nekih problema, a sto se tice ulja za mjenjac koristim SAE 90

takodje modrica.

• Svrati ponekad, 202 postova
  • Motocikl: MZ chopper

Kada je bilo jako hladno dešavalo mi se da se motor ugasi kada ga ubacim u prvu i tako nekoliko puta. Onda ga kraće vreme držim pod kvačilom i sa jačim gasom kako bi ga bar malo zagrejalo ali to nije dobro raditi.

I ja sam imao iste probleme pomaze ako upalis motor pod saugom i onda das par puta gas dok drzis saug masine se odmah ugrije ja tako radim i ne gasi se vise.

Ljudi koji su promer i hod klipa kod etz-a 250-251  i precnik bolcne klipa

e da i sta mislite o ininom polusintetickom dvotaktolu,pola litre je 200 din.

• I Love The Smell Of Two Stroke In A Morning, 1839 postova
  • Motocikl: MZ ETZ 250 SV 01-028

e, mislim stvarno po litre za 200din???? Ja ro nikada ne bih kupio!! pa makar se ne vozio , bolje da ne radi nego da radi pa da crkne! :'( >:(

Toliko sam telefona zbog ulja okrenuo da sam sluđen, neznam više šta sam od koga čuo...

No, na jednom mestu su mi kao najjeftiniju polusintetiku ponudili INU, mislim da je cena bila čak i nešto niža od 200 din. za pola litre.

Možda ja Inu pamtim iz stare Jugoslavije ali u ono vreme uopšte nije bila za potcenjivanje, ulagala je u propagandu putem trka kao i Optima a tukli su i reklamama za neki model Delta TLX (nemenjeno autombilima, to je bio hit).

Samo sam jednom probao ovo 2T ulje kada sam slučajno na njega nabasao na pumpi negde u Vojvodini i tada sam imao dobar utisak.

I dalje sam neodlučan oko izbora ulja za sledeću sezonu, kupio bih 10-15 litara bar polusintetike...

Da li neko iz HR može da prenese zapažanja o Ina uljima?

Opet, i da valjaju pitanje je da li ovde možemo da dođemo do originala što znači novo vrtljanje telefona...  :'(

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Aktivni korisnici   0 članova

• Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.

• Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja