Jump to content

Moto Zajednica

Posebno napajanje za alarm

Recommended Posts

• Drug član, 1429 postova
  • Motocikl: Yamaha FJR 1300, Ktm exc300

E ovako, hteo bih da mi alarm ima posebno, svoje, napajanje.

Moze li neki predlog kako to odraditi a da moze da stane ispod sedista :)

Ne razumem se u elektroniku, tako da uzmite to u obzir :)

Palo mi je na pamet da uzmem one velike baterije i da ih spojim. E sad je pitanje da li to moze da radi posao i koliko bi se brzo istrosile jer se nece dopunjavati u voznji i kako da ih spojim, koliko baterija...

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima

• Very Funny Rider, 1134 postova
  • Motocikl: ホンダ Tamić Varadero XL Litra '07

http://www.mikroprinc.com/proizvodi/izvori-napajanja-i-oprema/akumulatori/index.php

U mikroprincu imas pristojnu ponudu tih akumulatora pa sad vidi po velicini koji ti odgovara. E sad za to da se puni u voznji ce ti bolje odgovoriti neki elektricar.

• čeka dobru titulu, 1377 postova
  • Motocikl: KTM 390 ADV, VF 750 SABRE

Baterije od nekog akumulatorskog alata (naravno, birati onaj koji radi na 12V) povezati paralelno sa akumulatorom pa će se i puniti.

Problem je sto mi alarm na neki nacin prazni akumulator, sporo ali prazni.

Pa sam zbog toga mislio da mu stavim posebno napajanje.

E sad, ako ga povezem na akumulator, opet ce da se desi da ga prazni.

A jel mogu posao da vrse obicne baterije, ali one velike, vezane paralelno?

• čeka dobru titulu, 1377 postova
  • Motocikl: KTM 390 ADV, VF 750 SABRE

Pa zar nije bolje da rešiš to "curenje" struje preko alarma ? (znam dvojicu iz Zemuna koji rade alarme, da ih ne reklamiram, može ako ti treba pp)

Mislio sam da si hteo posebno napajanje kao dodatno osiguranje od kradje, da ti neko ne preseče sa klema i ućutka alarm...

• Çelebi, 2415 postova
  • Motocikl: Imam

A koliko ti to alarm prazni akumulator? Ako je dobar alarm, ne bi trebalo brzo da ga prazni. Obično alarmi vuku par mili ampera u stand-by i to isprazni akumulator za par nedelja. Ako je takav slučaj, nabavi pametni punjač pa održavaj akumulator kad ne voziš motor.

Sa druge strane, gotovo svi moto alternatori su pravljeni "na žilet" i imaju tek nešto veći kapacitet od svih potrošača na motoru pa se bojim da će ti dodatne baterije opteretiti električni sistem i neće puniti ni akumulator ni te dodatne baterije. Bolje se posavetuj sa nekim električarem.

Akumulator se isprazni do te mere da jedva vergla za nekih 15 dana, s'tim da se alarm ni jednom ne ukljuci da pisti.

Alarm nije kvalitetan nego ovi sto se prodaju za 20-30e.

@Scuba: Ipak ne bi prikljucivao baterije na akumulator da se pune, nego bi stavio skroz zaseban sistem, alarm se napaja preko baterija i to je to. Kad se baterije istrose onda cu puniti/zameniti, ali cu biti siguran da ce mi motor upaliti :)

Ne verujem da alarmu trebaju neke jake baterije. Da li moze od onih baterija sto se koriste za automobile na daljinski (one velike) da se napravi potrebno napajanje?

• Svakom po zasluzi, 12443 postova
  • Motocikl: Honde Transalp, plavi i narandžasti, oba za dečake

Svaki alarm koji se ugrađuje na motor po prirodi stvari "vuče" određenu struju za svoj rad koja se kreće u opsegu od nekoliko mA do stotinjak mA. U najboljem slučaju a iz sopstvenog (velikog) iskustva, alarm će "pojesti" kapacitet nekog našeg prosečnog akumulatora od 12Ah za, otprilike, 15 do 20 dana :) tako da mislite o tome kada budete parkirali motor.

Možete staviti još jedan manji accu koji će samo napajati alarm ali i on treba povremeno da se puni. Ne treba ga spajati sa ugrađenim accu zato što će se u vožnji prepunjavati i životni vek će mu biti kratak.

Jedina varijanta je da isključite alarm preko zime ili da izvadite accu iz motora ili da accu priključite na neki pametni uP punjač koji će kondicionirati vaš accu za vreme zime.

• Çelebi, 2415 postova
  • Motocikl: Imam

Pametni punjač može da se "zbuni" ako ima neki potrošač koji stalno vuče struju. Eno ga u Labosu. Zato na BMWu skidam kleme kad kačim "mudraca" na accu

• Drug član, 1694 postova
  • Motocikl: BMW R1200C , BMW R1200GS, Yamaha TDM900,Kove 500X, KYMCO S200 People, Suzuki Burgman 650 executive, Tomos Automatic

Predobri Arakise, ako smem izneti svoja iskustva na tom području.......

Otkako ugrađujem namenske alarme (motociklistične) poznate firme, ti problemi sa akumulatorima su nestali.....1mA potrošnje u ON modu, par mikroA u "sleep modu" i akumulator ne trpi....ali jeste da te stvari debelo koštaju....

• Podržavam 1

• Integrisan, 8518 postova

Tako je kolega bmw. Namenski alarmi troše u stand-by modu mikro ampere. Inače, veliki potrošač je risiver za daljinsku komandu, pa nije loše stavljati alarm koji posle nekog vremena to obara i deaktivira se ključem. Ima i takvih aftermarket.

Da ne ostane bez saveta za postavljača teme - zaboravi posebne baterije, to prosto neće funkcionisati (zbog malog kapac i nemogućnosti punjenja u vožnji)

• Podržavam 1

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Aktivni korisnici   0 članova

• Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.

• Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja