kepo 4527 Napisano Septembar 18, 2012 Drug član, 4834 postova Lokacija: Kosjeric Motocikl: enduro Prijavi odgovor kao problematičan Vozim se Sicevackom klisurom, mrak, 100 km/h, i u sekundi motor ostaje bez struje!! Šok!!! Izbuljio sam oci kao krofne ali i dalje ne vidim nista. Polako smanjujem brzinu i jako tesko odrzavam ravnotezu, a osecaj o mogucem udarcu u tamo nesto i da ne pricam. To trajeeee, nikad stati jbt ...a traje samo par sekundi. Odvratan osecaj. Bio je pravac na kome sam uspeo da stanem i zavrsio sam u levoj traci. Skoro kad je stao motor, ponovo dobijam svetlo. Nije bilo nikoga ni ispred ni iza mene, sto jos vise pogorsava situaciju. Da je bila krivina, dovidjenja svete. Eto, mozda ovo nekom posluzi kao opomena sta se moze desiti. Kvar je naravno banalan, los spoj nekih klemica... Jedino resenje je dodatno svetlo povezano direktno na akumulator. Spas je kod Arakisa. Ima covek neke led diode,malih gabarita, ne opterecuju struju a lepo obasjavaju prostor ispred motora. Valja ih imati inače, a i za ovakve situacije, ma valja ih imati iz sto razloga. Cekam ih narednih dana, pa javljam i utiske. Poz 6 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
zika56 16999 Napisano Septembar 18, 2012 Čuvaj sebe od drugih i druge od sebe, 3638 postova Lokacija: Niš / Donji Adrovac Motocikl: BMW R1100GS (iz prošlog veka) Prijavi odgovor kao problematičan Imao sam prilike da to doživim (i u automobilu i na motoru). Vrlo zajebana situacija (posebno na motoru) jer se potpuno gubi osećaj i za prostor i za ravnotežu! Ja sam na moj TA ugradio duple farove (sa posebnim releima i osiguračima) čime sam bitno smanjio mogunost da mi se ovo desi, međutim i dalje postoji šansa za ovakvu nezgodu. Mislim da je ugradnja potpuno nezavisno povezanih LED dobro rešenje. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
GhostMile 4614 Napisano Septembar 18, 2012 Lord Sidious Tamni, 4841 postova Prijavi odgovor kao problematičan Au kakav teror jbt. uh uh Ja imam 2 fara, ali xenon made in china, a i nesto mi lijevi treperi ponekad. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
zodini 1300 Napisano Septembar 18, 2012 Drug član, 1043 postova Lokacija: Niš-Donji Dušnik Motocikl: Honda NT650V deauville Prijavi odgovor kao problematičan Identicna stvar, na identicnom mestu ali u tunelu u Sicevackoj klisuri, regler me je zezao na motoru a od svetala sam imao samo xenon u glavnom faru. Nakon nekih 30 -45min voznje od kuce akumulator se dovoljno ispraznio i u onom najduzem tunelu pocinje svetlo da treperi i puf ugasi se brzina oko 50tak km ali je osecaj neverovatno zajeban, kao da odjednom vozim po ledu, izuzetno sam nesiguran, mrak oko mene, oci se lagano privikavaju na mrak, pokusavam da fokusiram zadnje pozicije auta ispred i nekako se izvlacim iz tunela. Mogu slobodno da kazem da sam se usro od straha Dosao kuci, raspakovao maglenke koje sam pazario pre xx vremena ali nikako nisam stigo da ih namontiram. Malo porazmislio i povezao ih direktno na akumulator preko releja i iskoristio dvojno paljenje- naime postavio sam klasican cug prekidac na korman ali sam dodao jedan mali taster koji mi stoji ispod rucice za gas i dovoljno je da samo pomerim malo palac i isti aktiviram i pale se dve maglenke postavljene sa obe strane glavnog fara. (u medjuvreenu sam i problem sa reglerom resio) tako da sada koristim maglenke da ablendujem kolegama, da u nepreglednim krivinama obasjam celu sirinu puta a i da imam rezervno svetlo koje mogu da upalim ako xenon crkne. Slikacu posle kad se smrkne kako to i izgleda uzivo Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
fibra 345 Napisano Septembar 18, 2012 Drug član, 1826 postova Lokacija: DE Prijavi odgovor kao problematičan Uh, to je bas zajebana situacija. LEDovi su odlican dodatak, ali da ne bude zabune, stvarno dobri LEDovi, koji, uz odgovarajucu optiku, mogu da osvetle put nisu bas stedljivi. Npr. odlicna Cree XM-L T6 vuce citava 2.8 ampera za maximum osvetljenja. Podrazumeva se da ces staviti bar 2 ovakva LEDa u vidu nekih maglenki. Sve ostalo je vise manje da te vide, ali tesko se moze osvetliti nesto, pogotovo kod nagle promene kad far prestane da radi. Oku je potrebno neko vreme da se prilagodi na slabije svetlo, a to vreme uglavnom nemamo. Mnogo korisnih primera i testova na ovu temu se moze pronaci na: http://www.candlepowerforums.com http://forums.mtbr.com Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Čeh 1009 Napisano Septembar 18, 2012 Drug član, 1542 postova Lokacija: Beograd Motocikl: XLV 1000 Prijavi odgovor kao problematičan Jedino resenje je dodatno svetlo povezano direktno na akumulator. Idealno bi bilo da ima poseban izvor Mali akumulator, ima ih u našim elektro radnjama, dimenzije su dovoljno male da mož' da se zabode u Afrikin štek ispod sedišta, možda čak i u Yamahin štek za alat. Diode će da tera bar do prve pumpe, a ima i ozbiljnijih. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Djorke 270 Napisano Septembar 18, 2012 Svrati ponekad, 278 postova Lokacija: Beograd Motocikl: Honda Transalp XL 650 Prijavi odgovor kao problematičan Moglo je i meni da se desi u petak. Spremam se da krenem do majstora da zameni prednjeg ležaj točka (koji je počeo da pravi problem nakon jedne fine udarne rupe - ovim putem želim da zahvalim ekipi koja održava puteve, bez njih ne bih znao da umem da poletim, dočekam se na zadnji, vozim na zadnjem 5-6 metara itd. , a da ne padnem ) Elem, upalim motor da se zagreje dok ja obučem jaknu, zaključam garažu stavim kacigu ... Uglavnom kada sam završio, sednem na motor, ubacim u prvu i ... majku mu nisam vratio ćopavu ... motor trzne i ugasi se ... Vratim ćopavu, a motor ni da bekne. Sat na komandnoj tabli radi, ali kako stavim na kontakt - nema struje ni za lek. Posle pola sata drndanja po motoru, sa više sreće nego pameti ga upalim i oteram kod majstora Saleta na Vidikovac. Samo prljavi kontakti i u kutiji sa osiguračima. Koja glupost ... ali je moglo i da se ne desi u sred bela dana ispred garaže sa 0 km/h ... Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
PapaStalin 113 Napisano Septembar 18, 2012 Zainteresovan, 635 postova Lokacija: Beograd / Smederevo Motocikl: Suzuki DL650 Prijavi odgovor kao problematičan iste simptome sam doziveo prilikom ulaska u tunel po jarkom, suncanom danu (nisam skinuo naocare za sunce) nagli gubitak ravnoteze i perifernog vida i osecaj "padanja u nesvest". vrlo, vrlo neprijatno... koliko sam citao, oci ne mogu da se priviknu na malu kolicinu svetlosti dovoljno brzo, i to u stvari dovodi do problema sa ravnotezom Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Stefan3595 438 Napisano Septembar 18, 2012 Svrati po nekad, 360 postova Lokacija: Leskovac-Lausanne Motocikl: Kymco Zing 125, BMW F800GS Adventure Prijavi odgovor kao problematičan Imao sam prilike da to doživim (i u automobilu i na motoru). Vrlo zajebana situacija (posebno na motoru) jer se potpuno gubi osećaj i za prostor i za ravnotežu! Ja sam na moj TA ugradio duple farove (sa posebnim releima i osiguračima) čime sam bitno smanjio mogunost da mi se ovo desi, međutim i dalje postoji šansa za ovakvu nezgodu. Mislim da je ugradnja potpuno nezavisno povezanih LED dobro rešenje. Ja sam pre neko vreme ugradio LED diode koje su potpuno nezavisne od glavnih farova, doduse nisam imao na umu to da mi pomognu ako mi nestane svetlo u mraku, vec kao neka poziciona svetla koja bih mogla da obelezavaju motor ako bih se pokvario u mraku ili ne daj boze da u slucaju pada, ako mi se motor ugasi, da ne ostanem totalno neosvetljen. U praksi su se pokazale dosta efikasne daju dobar snop na nekih 10-15m i lezerno osvetljavaju okolinu i do 30m, ne zaslepljuju uopste, a jedva da i vuku nesto struje, negde oko 0,4Ah Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Dr@g@n 345 Napisano Septembar 18, 2012 Svrati ponekad, 468 postova Lokacija: Selo Vrbovno Motocikl: BMW R 1150 GS (2003) Prijavi odgovor kao problematičan Izbegavam maksimalno nocnu voznju i pretezno putujem danju, zbog bolje vidlivosti i sigurnosti. Na zalost to nije bas stalno moguce, pa mi se ponekad desi da negde zaginem i da me uhvati noc. Skoro sam se vracao nocu kasno iz Jagodine i resio na praznom autoputu prema Markovcu da malo odvrnem gas. Navrnem ja svoju suzu na 160 i dok se razmisljam dali da probam jos malo prolazi mi kroz glavu "sta da od jednom nestane svetlo" . I sada se sav najezim kada pomislim na tako nesto, zato nocu putujem samo ako se mora. 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
kepo 4527 Napisano Septembar 18, 2012 Drug član, 4834 postova Lokacija: Kosjeric Motocikl: enduro Prijavi odgovor kao problematičan Probusis gumu, skines tocak i ispred motora zavrsis posao. Uhvati te noc na kampovanju, ispred motora se raspkujes, podignes sator, ... Valja za svasta. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
kumche 334 Napisano Septembar 18, 2012 Svrati ponekad, 291 postova Lokacija: Obrenovac Motocikl: Honda varadero 1000 Prijavi odgovor kao problematičan I sa svetlima,tunel i ja smo na ratnoj nozi.Cudno je to koliko me obuzme strah i malte ne panika. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Nidža 160 Napisano Septembar 18, 2012 Svrati ponekad, 380 postova Lokacija: Zvezdara Motocikl: KTM 1090 Adv R Prijavi odgovor kao problematičan Ako zanemarimo cenu kako vam ovo izgleda - http://www.adventure-spec.com/default/led-auxiliary-lighting-visionx-solstice-solo.html? Da li je tako nešto dovoljno da svetli umesto fara (ako sijalica crkne) ili je više kao maglenka? Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Fischer 10 Napisano Septembar 18, 2012 U prolazu, 67 postova Lokacija: Bad Wörishofen Motocikl: Yamaha xv535 virago Kawasaki KLE 500 Prijavi odgovor kao problematičan Imao sam takvo iskustvo sa kamionom i sa autom, sa kamionom stao na metar ispred stuba . Hvala Bogu sa motorom takvih problema nisam imao Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Robin Hood 3967 Napisano Septembar 18, 2012 Princ Sherwood-a, 2447 postova Lokacija: Blokovi Prijavi odgovor kao problematičan @Kepo Pa kad voziš Afriku 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
bmw 1750 Napisano Septembar 18, 2012 Drug član, 1693 postova Lokacija: Ljubljana Motocikl: BMW R1200C , BMW R1200GS, Yamaha TDM900,Kove 500X, KYMCO S200 People, Suzuki Burgman 650 executive, Tomos Automatic Prijavi odgovor kao problematičan @Kepo Pa kad voziš Afriku e ovo je bolelo.....i sad kreče igranka... Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
kepo 4527 Napisano Septembar 18, 2012 Drug član, 4834 postova Lokacija: Kosjeric Motocikl: enduro Prijavi odgovor kao problematičan Odakle vam da je Africa u pitanju? Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
nntom 1540 Napisano Septembar 18, 2012 Drug član, 1555 postova Lokacija: BGD Motocikl: ljuta Aprilia Sportcity 200 Prijavi odgovor kao problematičan Au kakav teror jbt. uh uh Ja imam 2 fara, ali xenon made in china, a i nesto mi lijevi treperi ponekad. I meni je jedan trepereo. Provalio sam da je problem u balastu. Otvorio sam ga, zaliven je gumom, skinuo tu zaštitu i lupom pronašao nekoliko hladnih lemova. to je bilo prošle godine. Sada je riknuo definitivno jer radi nekoliko sekundi i više neće...Probao opet zahvat sa lemovima, ali mrka kapa. Zezao me noću preko Debelog brda, ali sreća pa imam još jedan, tj oboreno... Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
GhostMile 4614 Napisano Septembar 19, 2012 Lord Sidious Tamni, 4841 postova Prijavi odgovor kao problematičan Juce sam probao na autoputu na par sekundi da zatvorim oci....uhuh ... sva sreca pa sam mogao da ih otvorim kad hocu. Kepo, napravio si mi jos jednu traumu iz detinjstva s ovom temom... Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
kepo 4527 Napisano Septembar 19, 2012 Drug član, 4834 postova Lokacija: Kosjeric Motocikl: enduro Prijavi odgovor kao problematičan Juce sam probao na autoputu na par sekundi da zatvorim oci....uhuh ... ... e kad zatvoris, onda pocni da kocis naglo i odrzis pravac Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
đunta 4179 Napisano Septembar 19, 2012 Ne silazi, 6542 postova Lokacija: Singidunum Motocikl: đački pešački Prijavi odgovor kao problematičan Juce sam probao na autoputu na par sekundi da zatvorim oci....uhuh ... ... e kad zatvoris, onda pocni da kocis naglo i odrzis pravac Ovo se indirektno utrenira, kad se vozi auto okrene se pogled u stranu a trudi da ruke na mrdaju volan, a one nagonski idu u stranu, potom glava i postepeno se formira refleks da se upravljač zadrži bez pomeranja neovsno o pogledu, glavi i telu. To pomaže pri ovakvim situacijama. Gašenje svetala je poprilično često kod xenona zato uopšte nije loše imati bilo kakvu sijaličicu. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
kepo 4527 Napisano Septembar 19, 2012 Drug član, 4834 postova Lokacija: Kosjeric Motocikl: enduro Prijavi odgovor kao problematičan To treniranje za volanom i ovo o cemu pricam nema veze jedno sa drugim. 2 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Arakis 5937 Napisano Septembar 19, 2012 Svakom po zasluzi, 12419 postova Lokacija: NBGD - KN04ET Motocikl: Honde Transalp, plavi i narandžasti, oba za dečake Prijavi odgovor kao problematičan OVDE imate veoma kvalitetna LED svetla, preporučujem artikal 1707 na drugoj strani, fenomenalan izgled a svetli za sve pare. Samo cena... ali u odnosu na Turatek je veoma povoljno. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
kepo 4527 Napisano Septembar 19, 2012 Drug član, 4834 postova Lokacija: Kosjeric Motocikl: enduro Prijavi odgovor kao problematičan OVDE imate veoma kvalitetna LED svetla, preporučujem artikal 1707 na drugoj strani, fenomenalan izgled a svetli za sve pare. Samo cena... ali u odnosu na Turatek je veoma povoljno. Ovaj artikl je 9W po komadu. Sa koliko wati moze da se optereti instalacija, a da joj nije nista kasnije. U mom slucaju konkretno Africa. Na akumulator vec imam direktno povezan GPS i uticnicu 12v. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Arakis 5937 Napisano Septembar 19, 2012 Svakom po zasluzi, 12419 postova Lokacija: NBGD - KN04ET Motocikl: Honde Transalp, plavi i narandžasti, oba za dečake Prijavi odgovor kao problematičan 9 + 9W je oko 1,8A ukupno, to je dosta manje od potrošnje jedne sijalice za kočiono svetlo ...zanemarljivo, Kepo. Sasvim je druga situacija kada staviš dodatna halogena svetla 2 x 55W, to je preko 10A struje i alternator i regler to ne mogu da izdrže (osim na motorima koji imaju alternatore od 700W) Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...