Jump to content

Moto Zajednica

Formula 1

Recommended Posts

• Drug član, 1011 postova
  • Motocikl: Honda VT750 ACE

Pa konačno smo dobili to što su mnogi očekivali da će F1 postati kad "Ameri" kupe formulu. Nije bitan sport već je bitno da su kao i od svega napravili šou za publiku.Ova trka je bila puna kontradiktornih dešavanja i i tumačenja pravila od slučaja do slučaja.Odmah na startu je bilo "zanimljive" odluke da Hamilton ne mora vratiti poziciju iako je očigledno skratio stazu a Verstapen nije prešao belu liniju i ostvario baš vidljivu prednost. Nije bi baš jasna ta odluka (nije jasna i nekim mnogo kompetentnijim) jer je u tom momentu Hamilton bio brži i poziciju bi povratio brzo. Drugo je bilo kod VSC kad su iz Mercedesa zvali i "zamolili" M.Masija da ne puštaju SC na stazu. A na kraju onda tek brljotina oko SC kad prvo objave da zaostali neće preticati što je deluvalo kao očigledna nameštaljka jer se to nije desilo od kad su uveli pravilo da obilaze pa do kontradiktorne odluke da ipak neki bolidi obidju. Nije mi drag ni jedan od dvojice koji su se borili za titulu pa sve to gledam bez neke strasti. Ne znam što još da mislim i sačekaću da se sve malo slegne i možda isplivaju još neki detalji.

• Sviđa mi se 1

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima

• Zainteresovan, 436 postova
  • Motocikl: R1150GS

100 godina nisam gledao F1 i pratio sam po malo neke trke u poslednje vreme, mogu samo da kazem da je Dorna (MotoGP) gospodska institucija za ove,samo sam potvrdio da mi je razlog sto ih ne gledam opravdan

• Svrati ponekad, 127 postova
  • Motocikl: Yamaha FZ8-SA

Pre same trke, bilo je dosta prica o tome kako ce se FIA postaviti u odredjenim situacijama, a to je da ne zele da se sampionat odluci iza safety vozila i da nece dozvoliti da neko od vozaca namerno izazove udes, tipa da Verstappen izbaci Hamiltona i sebe iz trke i tako dobije titulu.

Reci da je FIA radio samo u korist Verstappena isto nije tacno, na samom pocetku trke nisu kaznili Hamiltona kada ga je pretekao van staze. Sve ovo ima veze za stavom koji u zadnje vreme zauzimaju, a to je "let them race". 

Sto se tice kraja, FIA nije htela da dozvoli da se pretice safety car odmah, jer jos uvek nisu uklonili bolid od Latifija sa staze. Jedini problem kasnije je nastao sto je safety car trebao da ostane jos jedan ceo krug, nakon sto su pustili da timovi od pozadi preticu safety car. 

Iskreno, meni je drago da je Verstappen uzeo titulu, jer F1 vec duze vreme opada u popularnosti, ne zbog administracije, nego zato sto je dosadno gledati trke gde jedan tim toliko dominira, da niko drugi ne moze ni da im pridje godinama. Zasto? Zato sto su previse zakomplikovali bolide, uvodjenjem hibrida i MGU-H sistema, koji je previse kompleksan i zahteva mnogooo para za razvoj, a to je tehnologija koja ne moze da se iskoristi u komercijalne svrhe, odnosno za automobile koji se voze na ulici, samim tim F1 timovi i potencijalne kompanije koje zele da udju u F1 ili nemaju dovoljno para da se bave ovim, ili ne zele da ulazu u tehnologiju koju mogu iskoristiti samo u F1. Na kraju samo timovi koji imaju ogromne budzete mogu da opstanu u top 3, kao sto su Mercedes, Red Bull i Ferrari. Honda se povukla iz F1 zbog ovakvih razloga, ako se ne varam.

Hamilton jeste jedan od najboljih vozaca ikada, ali nije jedini talenat na stazi. Problem i jeste bio to sto niko drugi nije ni mogao da se pokaze, kad je razlika u bolidima toliko ogromna. 

Meni bi bilo jos vise bzvz da je Mercedes uzeo jos jednu titulu sa safety vozilom, nakon sto su ostali u borbi za titulu jos kada je Mercedes izazvao par DNF-ova Red Bullu sredinom sezone. Kazne od 10-15s koje su dobili Hamilton i Bottas, realno ne mogu da se porede sa stetom koju su napravili u sampionatu i finansijama protivnickom timu, s obzirom da se uvodi cost cap.

• Sviđa mi se 3

• Drug član, 2087 postova
20 hours ago, Fredi said:

stiks, hoces biti jos tuzniji ako procitas pravilnik.

Article 48.12 deals with the situation of having backmarkers unlap themselves.

Initially, Masi had been within his rights to state that 'Lapped Cars will not be allowed to overtake' - which meant Verstappen would be trapped behind five backmarkers before he could get a run on Hamilton.

However, on the penultimate lap, on the run down to Turn 9, Masi sent a message saying that five cars – Lando Norris, Fernando Alonso, Esteban Ocon, Charles Leclerc and Sebastian Vettel could unlap themselves.

The decision to only allow some lapped cars to unlap themselves is unusual as Article 48.12 suggests that the message 'LAPPED CARS MAY NOW OVERTAKE' should be sent to all competitors.

The regulation is then explicit about when the race can be restarted.

It states: "Unless the clerk of the course considers the presence of the safety car is still necessary, once the last lapped car has passed the leader the safety car will return to the pits at the end of the following lap.

"If the clerk of the course considers track conditions are unsuitable for overtaking the message "OVERTAKING WILL NOT BE PERMITTED" will be sent to all Competitors via the official messaging system "

This clause suggests that with the lapped car message having come out on lap 57, then the restart could only come at the end of the 'following lap'- so lap 58, which was the end of the race.

Article 48.8 relates to there being no overtaking behind the safety car.

During the restart phase, as Hamilton and Verstappen prepared to begin racing again, it appeared from the onboard that the Red Bull had briefly nudged ahead of the Mercedes.

The rule states that "no driver may overtake another car on the track, including the safety car, until he passes the Line (see Article 5.3 – which is the safety car line) for the first time after the safety car has returned to the pits."

Hamilton pokusao da ga iscima kao Fetela ali mali predosetio pa otisao u drugu traku a ovaj namazanko prikocio vise da bi ga ovaj obisao ..... igrale se prljave igre ..... nije niko francuska sobarica .....

• Sviđa mi se 1

Da li je ovo prljav potez ? Jeste 

Mnogi ga vole , mnogi ne

Ja da .....

Ovo sinoc je komedija naspram ovog mada onaj Silverston je bio bas bas slican , a ne podrzavam Hamiltonov potez ...... 

Dobijam sizofreno cepanje :)

• Svrati ponekad, 127 postova
  • Motocikl: Yamaha FZ8-SA

Hamilton gurne Verstappena u zid sa 50G, dobije 10 sekundi u pitstopu kaznu, koja svakako nema efekta jer ce ih stici sve na kraju, a Verstappen izgubi oko 18-25 poena, sa kojim je mogao dobiti titulu i sa drugog mesta u zadnjoj trci.. 

• Drug član, 2263 postova
  • Motocikl: BMW 1300 GS, Sherco SE 300 Factory
Da li je ovo prljav potez ? Jeste 

Mnogi ga vole , mnogi ne

Ja da .....

Ovo sinoc je komedija naspram ovog mada onaj Silverston je bio bas bas slican , a ne podrzavam Hamiltonov potez ...... 
Dobijam sizofreno cepanje

Je l to ona trka kada je smrdljivi "profesor" izdjestvovao da se zamene pozicije na startu (da pol bude na desnoj strani)? Posto je to za Suzuku kljuc u prvoj krivini

• Svrati cesto, 3522 postova
pre 56 minuta, rastkojokic je napisao:

Je l to ona trka kada je smrdljivi "profesor" izdjestvovao da se zamene pozicije na startu (da pol bude na desnoj strani)? Posto je to za Suzuku kljuc u prvoj krivini

Nisam siguran da je tako.  Osvajac pol pozicije od 87 kada je Suzuka uvrstena u kalendar pa do 90 i drugog incidenta Sena-Prost startovao je sa desne strane. Od 91 prebacena je na levu stranu.

pre 48 minuta, rastkojokic je napisao:

Upravu si ja sam pomesao lončiće

Kad bolje razmislim mozda i nisi, mozda je te 90 trebala da bude promena na levu stranu a Prost se izborio da ostane desno.

• Sviđa mi se 1

• Drug član, 3364 postova
  • Motocikl: Blackie

Ubi se od smeha,na ovaj komentar...ali zapravo je istina?!?Ok...ja bi im dao još jedan set...

Престао сам да гледам ф1 већ неколико година ( а и био сам на једној, 2011, у Мађарској ) и прешао на мото гп. Они момци изаберу гуму, седну на мотор и возе до циља, а ови те меке гуме за ку 1. па мора средње тврде један сет, па ако заврши ку 3 са тврдим, мора да крену у трку са тврдим. Па где је тактика, стратегија, једно стајање, два стајања, па брате промените правила, дајте им гуме за целу трку да могу да издрже, па нек се тркају као људи .......

• Sviđa mi se 1

Pre sat vremena, ser je napisao:

Nije valjda da se sad prelazi cela trka bez sipanja?

100 kg  goriva nose, odavno nema dolivanja.

Promenio član Fredi

1 hour ago, Fredi said:
WWW.MOTORSPORT.COM

Mohammed Ben Sulayem has been elected the new president of the FIA, taking over from the outgoing Jean Todt after 12 years.

Sve je otislo u Honduras....

znaci sad samo abu dabi staze ..... usracu se ....

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Aktivni korisnici   0 članova

• Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.

• Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja