Jump to content

Moto Zajednica

Kako se vozite ovih dana (na sportskim motorima, po ovoj vrućini)?

Recommended Posts

• Zainteresovan, 578 postova
  • Motocikl: '03 Kawasaki KLE 500

Vruće je svima, i onima koji idu peške, i u kolima, i na svakom motoru.

Ali ja na CBRu imam jedan problem više od skuteraša, enduraša i ostalih:

Rezervoar je toliko vreo da ne možeš da držiš ruku na njemu - pa samim tim ni butine.

Vozim, vozim, i kada kočim, inače da prostite "stisnem" butinama rezerVar, i rasteretim ruke. I inače s' vremena na vreme da bih odmorio ruke, primenjujem tu tehniku. Međutim, ovih dana sam dobio maltene opekotine - dobro, ne baš, ali unutrašnja strana butina mi je skroz crvena...

Bem ti takvu vožnju... >:(:staa::staa2:<_<<_<<_<

Vozio sam jedan dan po gradu u šorcu, ok, zaheb, lepi se koža jer ne može uopšte da diše - obučem drugi dan lanene lone, ma slično. Opet crvenilo, ma ne mogu da držim 2 sekunde noge na rezerVaru koliko je vreo... Na pola kočenja širim noge k'o sponzoruša na BMWa...

Kada se zakucam u gužvi temperatura motora 100+, a cilindri jel'te odmah ispod rezervoara...

Jelsam li ja preskočio neki deo u školici ili je i ostalima teško? (ne tražim savet tipa "vozi u punoj opremi, biće vruće, ali ćeš moći da "stiskaš" rezervoar do mile volje, a i sigurnije je za nedaj bože da imaš moto lone sa protektorima" i slično - to znam.)

:zbunjen::zbunjen:

Fala unapred na savetu

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima

• Svakom po zasluzi, 12419 postova
  • Motocikl: Honde Transalp, plavi i narandžasti, oba za dečake

Nije mnogo bolje ni kod endurača :), istina, rezervoar nije baš vreo ali ispod njega i sa strane bije jara od agregata pa sve po kolenima i butinama...Izgleda da je najbolje da vozimo raskrečenih nogu :neznam::D

Ma tako se vozim skoro stalno, ali brate zamore mi se ruke, stalno sam u tom polu ležećem položaju, i to me baš smara - vi k'o na školskoj stolici, leđa ko strela, i možete sa raširenim nogama do mora... <_< (nisam zavidan u smislu "što vi možete, a ja ne mogu" nego "što ne mogu i ja...") :zdravo:

p.s. - a da bih kolko-tolko ispravo leđa, moram da se "navučem" što više na rezervoar, a onda možete misliti kako je mom jaranu... Juče skoro da je odbio da ide samnom na vožnju: "ako danas idemo motorom, ja bih ostao kod kuće..." :moto3: Jedva sam ga naterao da pođe sa mnom - lagao ga biće nekih ribica... :D

• Podržavam 8

• Svrati ponekad, 439 postova
  • Motocikl: Piaggio Beverly Sport Touring 350

Sto kaze Arakis, kod nas bije agregat, jednom sam se vozio u bermudama, i bogme bas se oseti vrelina, ali nije strasno, kada imas farmerke. :D

A je li, mesto sto kukas, si razmisljao o pogodnostima? Otvoris fast food, przis jaja, topli sendvici, zaradjujes za gorivo. :D

• Zainteresovan, 863 postova
  • Motocikl: R1200GSA

Svakog dana idem motorom na posao, i ima jedno mesto blizu zgrade odakle vidim motor, i gde je pre podne motor izlozen suncu, ali popodne je u senci od 15-17h (kraj radnog vremena). Nazalost, obezbedjenje zgrade me ponekad uhvati i zamole me da preparkiram motor na mesto predvidjeno za to - tamo gde je pre podne u senci, a popodne izlozen suncu.

U prvom slucaju (kad parkiram nepropisno, i kad me obezbedjenje ostavi na miru) - nemam navedeni problem.

U suprotnom je rezervoar vreo, ali ja sam i onako u farmerkama, stavim stitnike i vrelina je manja.

Jedino sto me zeza je vrucina. Juce posle posla izadjem na autoput da se malo rashladim. Vozim 130km/h i kao da je neko ukljucio fen sa vrelim vazduhom ispred mene. Jakna, stitnici i moto-patike (duboke).

• Svrati ponekad, 278 postova
  • Motocikl: Honda Transalp XL 650

Sto kaze Arakis, kod nas bije agregat, jednom sam se vozio u bermudama, i bogme bas se oseti vrelina, ali nije strasno, kada imas farmerke. :D

A je li, mesto sto kukas, si razmisljao o pogodnostima? Otvoris fast food, przis jaja, topli sendvici, zaradjujes za gorivo. :D

Što se tiče te vožnje u bermudama, posle prekjuče - noge su mi glatke ko na bebi <_<

Sve se usija čim stoji u mestu, jedina sreća je što imam garažu, pa je bar hladan kada pođem.

Što se opreme tiče - ne znam kako ostali, ali ja stvarno ne mogu na 40 stepeni da nosim jaknu. Kagiga naravno, ali jakna nikako - otvorim sve luftere, ali džabe.

Iskreno, malo i izbegavam da vozim bez opreme, obzirom da idem u centar BG-a u špicu i svaka budala vozi na metar od mog zadnjeg točka - nikako bre da se čovek opusti.

Rekli su mi da je gladijator dobar za vrućine. Ima li neko iskustva sa tim?

Što se opreme tiče - ne znam kako ostali, ali ja stvarno ne mogu na 40 stepeni da nosim jaknu.

Sva sreca pa sam jaknu kupovao prosle godine u sred leta - i uzeo sam mesh jer je bilo 40 stepeni. Najbolje resenje - kad zahladni stavim termo postavu, a kad se spusti ispod 10 celzijusa, ispod ide vetrovka, tako da su sva godisnja doba pokrivena. ;-)

• Podržavam 2

• Zainteresovan, 389 postova
  • Motocikl: Honda Hornet 600 / Honda Silver Wing 400

Izvinjavam se za off, ali me interesuje me jel imate prvu pomoc kod sebe na sportskim motorima, jel moze da stane ispod sedista? Polazem danas pa bi trebalo da nabavim jednu... Vozim nsr-a

Što se opreme tiče - ne znam kako ostali, ali ja stvarno ne mogu na 40 stepeni da nosim jaknu.

Sva sreca pa sam jaknu kupovao prosle godine u sred leta - i uzeo sam mesh jer je bilo 40 stepeni. Najbolje resenje - kad zahladni stavim termo postavu, a kad se spusti ispod 10 celzijusa, ispod ide vetrovka, tako da su sva godisnja doba pokrivena. ;-)

Pametno, pametno :takoje:

Ja sam kupovao pre jedno tri meseca i hteo sam (kao i većina pametnjakovića) da odaberem All in one opciju. Jakna za sva godišnja doba ... tanka spolja, dosta luftera, protektori za leto, plus dooobra postava za hladnije vreme.

Elem, opcija gde jedno jajce ima dva žumanca (da ne iskoristim drugačije poređenje :lol: ) vrši funkciju samo na umerenim temperaturama, a ovo preko 30 - mogu da zaboravim.

Upravo googlam meš jakne ... šta drugo :zdravo:

• Drug član, 1163 postova
  • Motocikl: Kawasaki Z750 nigga rabbit edition

Imaš da kupiš negdje po ovim trgovinama moto opremom one prozirne folije što služe da ne grebeš rezervoar i da ne kližu noge prilikom kočenja, a od nekog polu-silikonskog materijala su, čini mi se. Probaj to da nalijepiš i onda neke farmerice i trebalo bi da bude bolje. Ako ništa drugo nećeš da pržiš nogice i vršiš prinudnu depilaciju...

• Zainteresovan, 952 postova

Baš mi juče bilo smešno na šta mi liči motor do pola zaboden u žbun, spustim ćopavu pa ga naguram u granje i spustim da potone dok se ne osloni. Crni motor se ne ostavlja na suncu, u vožnji temperatura rezervoara ne prelazi 50-60 a sedište je zaklonjeno.

Imaš da kupiš negdje po ovim trgovinama moto opremom one prozirne folije što služe da ne grebeš rezervoar i da ne kližu noge prilikom kočenja, a od nekog polu-silikonskog materijala su, čini mi se. Probaj to da nalijepiš i onda neke farmerice i trebalo bi da bude bolje. Ako ništa drugo nećeš da pržiš nogice i vršiš prinudnu depilaciju...

može i baba da mu isplete džemper za motor ili bar milje da stavi :)

• Podržavam 1

Ja sam kupovao pre jedno tri meseca i hteo sam (kao i većina pametnjakovića) da odaberem All in one opciju. Jakna za sva godišnja doba ... tanka spolja, dosta luftera, protektori za leto, plus dooobra postava za hladnije vreme.

Elem, opcija gde jedno jajce ima dva žumanca (da ne iskoristim drugačije poređenje :lol: ) vrši funkciju samo na umerenim temperaturama, a ovo preko 30 - mogu da zaboravim.

Evo mog iskustva.

- Mesh jakna je zakon na 30+ stepeni. Verujem da su sve slicne, a konkretno imam ovu.

- Na 20 stepeni oblacis duks ispod ili tanku vetrovku. U koferu uvek nosim tu vetrovku, jer je nevidjeno zgodno ako naglo padne temperatura ili si na putu i krenes da se penjes na vecu nadmorsku visinu. (Ili uzimas neki windstopper dux iz louisa za 30 evra, mada ga nisam isprobao, ali deluje super)

- Ispod 20 stepeni stavljas termo postavu i duks

- ispod 10 stepeni, stavljas termo-postavu i oblacis vetrovku .

Sa ovim "sistemom" sam vozio od 0 do 40 celzijusa. 0takoje.gif

Prekjuče išao sa ortakom u Suboticu da pazari motor.

Krenuli ko 17h, 40 stepeni, a ja u goretex lonama i jakni. Suvišno je da pričam da sam bio gola voda kada sam stigao.

Ma šta kada sam stigao - na drugom semaforu još pre nego što smo se isključili na auto put, tu u Beogradu.

Svo vreme tokom vožnje mnogo neprijatan osećaj za vratom - svo vreme se znojim, mokar mi vrat, a vetar piči i "pothlađuje" <_<

Iznad pojasa za bubrege, tu gde je stegao se formira jezerce koje se akumulira od vrata na dole prirodnim slivovima... Stegao pojas pa ne pušta da se odvodi... (Dobro, dobro, malo preterujem, ali samo malo)

Kada smo stigli, ja lepo skinuo gore sve (do kože), a dole se skinuo u šorc i tako sve dok nije došla supruga prodavca, pa me bilo sramota pa navukoh onu morku majicu...

Kada smo se vraćali malo bleja po NSu, pa prinudna bleja (gumi defekt <_< - zadnja), pa kod vulkanizera, a svo vreme lone i jakna kod ortaka u prtljažniku (Burgman - čovek ladno pakuje veliku kupovinu ispod sedišta kada ide u mega market :staa2:).

E - a kada smo krenuli nazad - uložak u jaknu, "zimski" pojas i nisam se baš budio da mi je vruće...

Bem ti uživanciju... Što bi okupatori rekli "I am getting too old for this shit..."

Jedino što mi se butine nisu upalile - ali 'berm ti izbor ako moram da biram između izgorotina i konstantnog kuvanja...

Ko će da trampi enduro za CBR-a? (@ ugac: Eto, rekao sam):P

• Never drive faster than your angel can fly, 108 postova
  • Motocikl: Harley Davidson, cbr 1000 rr

Uglavnom ne vozim motor kada su vrućine poput ovakvih ovih dana. Imam kola a u njima klima. :takoje:

• Podržavam 1

• Čuvaj sebe od drugih i druge od sebe, 3638 postova
  • Motocikl: BMW R1100GS (iz prošlog veka)

Kada sam uspevao da motor vozim cele zime (po svakakvom nevremenu) ima da ga vozim i celog leta. Supruga je sada na odmoru i skitaramo svakodnevno. U utorak i sredu napravili smo "krug" od oko 600km: Niš, Ćuprija, Senjski rudnik, Krepoljin, Petrovac, Kučevo, Golubac, D. Milanovac, kladovo, Brza Palanka, Negotin, Bor, Brestovačka Banja, Boljevac, Rtanj, Soko Banja, Aleksinac, Niš.

Sunce pakleno prži a mi "jezdimo" na Transalpu u punoj opremi.

Inače sada (leti) koristimo (i supruga i ja) kožnu opremu (jakna i pantalone). Pri tome uopšte ne zakopčavam rajfešluse nego samo zakopčam "drikere" tako da promaja duva na sve strane. Po mom iskustvu koža je neuporedivo bolja od tekstilne garderobe (za letnje uslove).

A za kraća rastojanja (do tridesetak kilometara) uglavnom obučem bermude, majicu, kožni prsluk, rukavice i kacigu. Znam da bih u slučaju pada najebo načisto, ali u takvoj situaciji vozim oprezno (ko "po jajima") pa se nadam da će i "onaj odozgo" da me pričuva.

• Podržavam 1

• If in doubt, go flat out., 472 postova
  • Motocikl: KTM exc 300, Aprilia RS250

Meni je preko celog rezervoara plastika tako da nemam tih problema. Jedino mesto na kom se oseća vrelina je ram i naravno agregat. Nije prijatno za sporu vožnju po vrućini ali nije ni toliko strašno da bih kupio skuter :)

• Podržavam 3

• Svrati ponekad, 439 postova
  • Motocikl: Piaggio Beverly Sport Touring 350

Meni jos nije stigla oprema za motor, pa koristim neku tanku koznu jaknu, ili duks. I evo sad sam isao do Bgda, u duksu nekom, i bilo mi je okej, zato sto sam izasao iz kuce tek, unutra klima milina sve... ali kada sam se vracao za Pancevo, a pre toga setao po Bgdu, na ovim vrucinama, onako znojav i sve, nema sanse da oblacim dukser, telo mi odbija skroz, ali zato polako nisam nigde zurio, mada je guzvetina opasna. (kao i uvek) 0staa2.gif

Evo mog iskustva.

- Mesh jakna je zakon na 30+ stepeni. Verujem da su sve slicne, a konkretno imam ovu.

- Na 20 stepeni oblacis duks ispod ili tanku vetrovku. U koferu uvek nosim tu vetrovku, jer je nevidjeno zgodno ako naglo padne temperatura ili si na putu i krenes da se penjes na vecu nadmorsku visinu. (Ili uzimas neki windstopper dux iz louisa za 30 evra, mada ga nisam isprobao, ali deluje super)

- Ispod 20 stepeni stavljas termo postavu i duks

- ispod 10 stepeni, stavljas termo-postavu i oblacis vetrovku .

Sa ovim "sistemom" sam vozio od 0 do 40 celzijusa. :takoje:

Hvala, hvala :takoje:

Moraću da nađem neko slično rešenje.

• Zainteresovan, 461 postova
  • Motocikl: zx12r

I kod mene je plastika preko rezervoara,pa tu nema problema.Ali zato bije vrelina iz masine,ubija,kao da sam uzjasio ta pec i pustio da duva. Ovih par dana do ade,kozna jakna,krkljanac,temperatura konstantno na max....pakao !

• Svrati ponekad, 130 postova
  • Motocikl: YBR 250 '08

Bas aktuelan i ozbiljan problem. Pored svih prednosti i mana motora u odnosu na auto, mozda se ovo sa vrucinom ispostavi kao najveca mana, s obzirom na sve toplija leta, pa ce mozda za desetak godina moto sezona biti jesen, zima i prolece, a leto ce biti nevozno kao sad zima. Pitam se koliko se motori voze u zemljama blizu ekvatora.

Tesko je naci optimalan odnos izmedju udobnosti po vrucini i prevencije tezih ozleda pri padu. Ali se isplati uloziti u sto bolju opremu da bi se to poboljsalo. Nemam iskustva sto se tice karakteristika opreme, ali imam neka rezonovanja shodno fizickim zakonima. Dakle, pri ovoj vrucini i voznji u gradu, kada ima dosta stajanja i cekanja, neminovno ce doci do obilnog znojenja. Olaksavajuca okolnost je sto su u slucaju voznje motorom obezbedjeni odlicni uslovi za susenje, a to upravo zbog vetra. Naime, pri povrsini tecnosti koja isparava se stvara pritisak zasicene pare, koju cine cestice tecnosti koju su napustile tecnost i presle u gasovito stanje. Povecavanjem njihove koncentracije desava se neka vrsta ravnoteze, a to je da se deo cestica koje su isparile vraca nazad u tecnost, a taj efekat je izrazeniji sa vecom koncentracijom isparenih cestica. To sve utice da je isparavanje (susenje) sporije. Tu dolazi vetar, koji rastera isparene cestice iznad povrsine, i isparavanje je opet brzo kao na pocetku. Drugi vazan efekat je osecaj hladnoce na vlaznoj kozi. To je usled toga sto pri isparavanju tecnost prvo napustaju cestice sa najvecom kinetickom energijom, pa one koje ostaju imaju nizu prosecnu, a srednja kineticka energija cestica ima globalni kvantitavni parametar koji se zove temperatura :). Tako bi, po meni, za ove vrucine bila idealna odeca koja bi imala moc upijanja/apsorpcije znoja, tako da ga odvoji od povrsine koze, zatim sloj blizi kozi koji bi bio manje vetropropusan radi zastite od vetra, a zatim povrsinski sloj koji bi bio protkan rupicama i kanalicima da bi se omogucilo strujanje vazduha i efikasno isparavanje akumuliranog znoja.

E sad, sve ovo je u domenu teorije, najvazniji je osecaj u voznji :).

• Very Funny Rider, 1125 postova
  • Motocikl: ホンダ Tamić Varadero XL Litra '07

Nije mnogo bolje ni kod endurača :), istina, rezervoar nije baš vreo ali ispod njega i sa strane bije jara od agregata pa sve po kolenima i butinama...Izgleda da je najbolje da vozimo raskrečenih nogu :neznam::D

Istina! Kod Transalpa kad se zaleti vrucina odozdo bije kao blesava...goris odozdo...kao ovaj smajli 0ljut2.gif

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Aktivni korisnici   0 članova

• Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.

• Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja