Jump to content

Moto Zajednica

Dileme pri kupovini maksi skutera

Recommended Posts

• Svrati ponekad, 400 postova
  • Motocikl: Moto Guzzi Norge 1200 GT 8V, V 65 Florida, Malaguti Madison 3 250 ie Carbon Black Edition

Evo istog Scarabea - isto godište, - čak iste boje crveno crn još sa original-ofarbanim stranskim koferima, a pređenih samo 3300 km je letos kupio jedan moj dobar drug za čitavih 2.800 €. Skuter je vrh, vozio sam ga nekih 100 i nešto km po lokalu i moram da kažem, da sam tad bio jako iznenađen njegovom ciklistikom, kočnicama a i agregatom. Sad možda zbog toga jer je bio uprkos svojim godinama kao nov ali radio je fenomenalno.

Taj drug ga uzeo posle sa sobom u Dalmaciju i celo leto mu je skuter pružio jako zadovoljstvo. Sad pre par dana smo se čuli i kaže da treba da ga doveze nazad u deželu, da mu uradi redovni servis i spremi za sledeču sezonu. Jeste, skuter je nešto teži nego ostali , verovatno zbog velikih kofera a i izgled mu je kao da voziš nekog večeg kruisera. Ja, da več nemam 3 motore u kuči uzeo bih ga umesto Malagutija.

Sad, 55 000 km se čuje mnogo ali ako je skuter redovno servisiran ni to nije neka kilometraža. Kolko sam primetio neki kod vas voze Aprilie sa više od 70 ooo km bez problema, a i kod nas u deželi se neke prodavaju sa više od 100 hiljada pređenih. Jeste da je cena primerna na pređene km ali ti agregati su prosto neuništivi ako su redovno održavani naravno. A možeš opet da se zahebeš ako kupiš motor sa 25 hiljada na satu a ima ih 2x toliko. Niko ti to 100 posto ne može garantirati...

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima

• BJB Maxi scooter club, 1663 postova
  • Motocikl: Sanja o NT1100 :)

http://forum.bjbikers.com/index.php?/topic/89059-maxi-scooter-berza/page__pid__1682647__st__100#entry1682647

Ako te zanima 500 kubika, imam ja beva da prodam. Pogledaj gore link, 3 post od nazad. Imas i slike i opis. Pozdrav 1zdravo.gif

• U prolazu, 33 postova

Sutra stize scarabeo u Obrenovac covek dolazi iz Kraljeva poslom dovozi drva i natovario je motor na kamion. Sad smo se culi i rekao sam mu ako se ispostavi da je sve kao sto kaze da je posao sklopljen. Tvrdi da je pre 2 god menjano kais i rolnice lamelice kvacila opruge i da i dalje povlaci bez vibracija i lupkanja. pre ove sezone menjano ulje i svi filteri i paknovi zamenjeni. Kaze da motor radi odlicno da ne trosi ulje da u voznji nema nikakvih cudnih zvukova a i kaze slobodno ako hoces mozemo ga oterati u servis na detaljan pregled. Treba da se registruje.

Pitanje: servis u Obrenovcu bilo kakav kontakt telefon preporuka da zovem da sutra pregledam motor??? MOLIM VAS1care.gif bas mi je hitno da se do ujutru organizujem1care.gif

Pomozi Boze da mi se ocekivanja bar upola ostvare da bude makina valjana.

PS Atlantic 500 crni je bas krs gledao vozio lupa iz kartera metalni prizvuk plastike ocajne onaj plavi je lepotica. Diskovi razliciti ma uzas beste dalje od njega.

• U prolazu, 33 postova

Bio sam da vidim Scarabeo 500.

3 puta lepsi uzivo nego na slikama. Nije pran ni lickan. Skinuo sam ga sa prikolice i na 5 stepeni jutros sa slabim akumulatorom od 10.1V koliko pokazuje na displeju upali ama nije 2 puta okrenuo.

Model je 500ie. Radio je u leru dok nije podigao temperaturu do 1/4 skale onda sam ga ugasio i sacekao dok sam popusio cigaru, izmerio ulje.

Al bas je tesko dostupan cep. Ulje na polovini tacno boja braon kad se razmaze vise svetlo braon. Ulje masno i nema nikakve prljavstine tipa zrnaca ili opiljaka. Ponovo palim motor pali opet na 2 okretaja motora.

Ler stabilan na 2milimetra iznad 1500 obrtaja.

Spustam motor sa stendera i krecemo.

Ubrzanje linearno bez podrhtavanja i ikakvih zvukova,

kocenje prednjom sve mirno kocenje integralnom, rucica mekana na drugi stisak normalne tvrdoce hvata odlicno koci bez povlacenja u stranu motor miran i stabilan. Ponovo ubrzavam do 60 pa naizmenicno usporavanje ubrzanje do 110kmh koliko sam najbrze vozio sve ovo je proslo uz brundanje masine bez prizvuka metalnog zvuka.

Masina se ugreje do izmedju 1/4 i 1/2 skale i onda opadne temp na 1/4. Pretpostavljam da je termostat zaglavio otvoren.. Zaustavljam se podizem motor na centralni stender stavljam ruku na izduv da ugusim zvuk auspuha, motor samo zuji bas sam se iznenadio kako tiho radi.

Vracam se kod coveka i gasim motor krece vizuelni pregled.

Zadnja guma za zamenu disk ok plocice nove ima puno mesa. cimam levo desno ema kloparanja ni krckanja, razmisljam ok je lezaj. zavrtim tocak sve pravo. Drug opteretio motor uzimam prednji tocak levo desno napred nazad, nema lufta, diskovi nisu novi ali imaju jos da idu, plocice na pola radnog veka oko 4mm.

Motor bez vecih ogrebotina bez korozije osim povrsinske na auspuhu i donjim nosacima zadnjih amortizera. Motor suv osim malo prasine sa zadnje strane kod tocka, vidi se da je stara prasina malcice masna ali suva nije vlazna prasina. Cep od ulja malo mastan ali isto suva flekica 1cm u krug oko cepa za proveru. Sediste ok ima malu poderotinu ali je najlon ispod koze neostecen.

Sva elektronika i komp rade 55600km na satu.

Da auspuh je glasan ali je isti kao i fabricki mozda menjan mozda i original neko ga je razbusio da se jace cuje ali nije ruzan zvuk. Potrosnja tokom 5km sirove test voznje od 15-20 min 9.1km/L. Ja zadovoljan a gazda uporan ni evro dole 1200evrica

. Uzeo bih ga odma ali razum kaze prespavaj tako da je dogovor da se sutra vidimo opet.

Molim misljenje kolega

1care.gif1care.gif1care.gif

• Podržavam 1

• U prolazu, 21 postova
  • Motocikl: xciting 250

pozdrav maxijevci,

odavno sam na forumu ali od skoro sam poceo da pratim istureno odelenje maxijevaca.

u potrazi sam za skuterom samo ni sam ne znam kojim... jedna od dilema mi je cena odrzavanja i dostupnost delova, tj ako mozete da mi kazete kakvi su ovi modeli za odrzavanje x8 200-250, xciting 250-500, burgman 400, x9 500..

uglavnom gledam skutere sa vecim "gepekom"

• BJB Maxi Scooter Club, 6017 postova
  • Motocikl: Aprilia Atlantic 500 / CF Moto 450 MT

Redovno održavanje manje više isto ( po klasama) a dostupnost delova ipak lakša i jeftinija za Evropljane (Žabare) nego za Azijate (Japanere i Tajvance). Savet već izvikan - traži EFI varijantu ako si u mogućnosti :zdravo:

• U prolazu, 21 postova

hvala na brzom odgovoru :zdravo: , efi predlazes zbog manje potrosnje ili nesto drugo?

nekako mi karb deluje laksi i prostiji za odrzavanje... sto vise elektornike to je komplikovanije, tj vise mogucnosti za neki kvar :zbunjen:

• BJB Maxi Scooter Club, 6017 postova
  • Motocikl: Aprilia Atlantic 500 / CF Moto 450 MT

EFI ti savetujem iz iskustva, vozio sam i jedno i drugo. Veruj mi da ni sređivanje karba nije pesmica. To posebno važi za Kymco modele.

• Svrati ponekad, 258 postova
  • Motocikl: Aprilia Atlantic 500

Vladujko, covek ti dotera iz daleka skuter, nisi mu nasao nijednu manu, cena i vise nego korektna i ti se premisljas?

Sta si na kraju uradio?

• Podržavam 1

• Integrisan, 9305 postova
  • Motocikl: Peugeot Satelis250 ...... Honda NC750XD

Od biraca nema je*aca nit vozaca..... tako je i moj komsija, gledao i gledao, zagledao, razmisljao, vagao i na kraju uzeo najgori moguci od svih ponudjenih, tako obicno biva na kraju a mozda i gresim....ceka se vladujko

• Malinar u pokusaju, 1709 postova
  • Motocikl: triumph tiger 1050

Ima ona cuvena "bira, birka pa krivoga mirka". Salu na stranu, Vladujko, ako uzmes scarabeo, obavezno proveri taj termostat, nelogicno mi je da kazaljka pada, iako je motor radio duze.

• Integrisan, 9305 postova
  • Motocikl: Peugeot Satelis250 ...... Honda NC750XD

taman meni treba odgovor od satelis-a, kakav je satelis 250 za odrzavanje u odnosu na japance i italijane?

Satelis 250 je zabar, piaggio grupacija sto se agregata tice, sve ostalo je france.

• U prolazu, 21 postova

znam da je agregat piaggio, brine me ovaj france deo :D

inace konkretno ovaj mi je zapao za oko

http://www.polovniautomobili.com/oglas4960326/peugeot_satelis/

svidja mi se sto staju dve kacige u gepek, ne svidja mi se france.. i naravno dilema dal 250 ili 400-500. zadnje 4 god sam vozio sv 650, tako da me plasi dal 250ice imaju dovoljno snage. skuter bih 90% vremena vozio po gradu ali opet bih voleo da mogu da se zaputim negde dalje sa njim, a u vecini putesestvija imam i suvozacicu. znam da ce te mi navesti primer xciting 250 koji je obisao pola evrope :D za sad u izboru mi je priortet sto veci gepek, gepek mi je bitan i za svaki dan, i da nije tezak za odrzavanje, da su dostupni delovi.

hvala na savetima :zdravo:

ps. po gepeku ovaj mi najzanimljiviji, samo ne znam kakav je za svakodnevnu voznju po gradu

http://www.polovniautomobili.com/oglas5195907/suzuki_burgman_400_an/

• Zainteresovan, 340 postova
  • Motocikl: TDM 900

Taj burgman je zanimljiv i po ceni,ja sam malo usporio potragu,zadnje sto sam gledao je atlantic 500,ito me zeznuo covek da izadjem ranije s posla rekavsi da je motor ekstra i da ima samo jednu ogrebotinu a ono lesina veruj da nije imala 1 deo da je kako treba,sad prc izlazak s posla barem 20 dana

• Motocikl: Moto Guzzi Norge 1200 GT 8V, V 65 Florida, Malaguti Madison 3 250 ie Carbon Black Edition

Sima ,

pa Peugeot je uviek radio dobre skutere. Znaju Francuzi da prave dobre i kvalitetne skutere i taj Peugeot Satelis je jedan kvalitetnijih u svojoj klasi. Slobodno si dozvolim tvrditi, da je po kvaliteti izgradnje čak bolji od Gilere, Aprilie, Malagitija i najvjerovatnije od Piagia samog. Taj sa oglasa je što se cjene tiče top, kod nas su ova godišta min 2500 €. I Ako je sve kako stoji po oglasu ne razmišljaj puno nego uzmi. Ako želiš da divljaš sa skuterom - pogotovo što skuter nije zamišljen za to - onda uzmi 500 ccm. On jeste nešto jači kod ubrzavanja i preticanja i kad ste dva na motoru ali i taj 250 ide isto dobro i jako malo troši. Evo to je čisto moje mišljenje.

Pozdrav

PS: jel si znao da se svi Yamaha skuteri prave u Francuskoj nedaleko od Pariza u firmi koja se zove MBK ?

• Uvek moze bolje., 614 postova
  • Motocikl: Kawasaki ZX6R

@Maxster

...... svaka ti na mestu 0takoje.gif

Ako cemo iskreno, i automobili francuski mogu bez problema u konkurenciju sa Nemcima i Japancima, kamoli Italijanima 1zvizduk.gif

• Podržavam 1

• U prolazu, 21 postova

to me najvise nervira, preko telefona su svi u top stanju a kad odes tamo nema pola skutera.. a nemam bas vremena sve da obidjem... ubedili ste me, satelis cu da pogledam ovih dana :takoje:

• Zainteresovan, 340 postova
  • Motocikl: TDM 900

@Maxster

...... svaka ti na mestu 0takoje.gif

Ako cemo iskreno, i automobili francuski mogu bez problema u konkurenciju sa Nemcima i Japancima, kamoli Italijanima 1zvizduk.gif

Francuski auto nema sta da trazi medju nemackim i japanskim automobilima ,mozda ima udobnost,sve ostalo je na strani konkurencije,inace pored nemca imam peugeot 406 2.0hdi 90ks i renault grand espace 1.9dci

@Maxster

...... svaka ti na mestu :takoje:

Pa znam za Peugeota iz prve ruke, kad je najbolji drug na početku ovog mileniuma uzeo Speedfight-a II za svog tada 16g. klinca. Kraj 90-ih i negde do 2005-te, Peugeot Speedfight I i kasnije Speedfight II je bio najbolji skuter u klasi između 50 i 100 ccm. Mislim da je kasnije Piaggio, Aprilia, takođe i Gilera jako digla standarde, ( čak su se i udružili), da su mogli parirati Peugeotu a i Yamahi Aerox-u (MBK Nitro), koji je isto bio kvalitetan ali nešto mali po gabaritima. A več tada je Peugeot pored sport skutera radio i gradske (Vivacity , Ludix) i malo veče te udobnije - več maxi skutere u klasi 50ccm , 125 ccm i 150 ccm (Elystar , Elyseo), koji su bili več tada jaka konkuerncija Piagiu i Aprilii te Hondi i Yamahi. (Kao što sam već prije objasnio Yamaha je svu proizvodnju skutera preselila u EU u Francusku i tako je ponovo oživila nekad isto poznatu fabriku mopeda MBK) Kasnije posle 2005-2006 znam da je Speedfighta II zamenio Jet force a Elystara i Elysea baš taj Satelis i Geopolis, Satelis je po mom skromnom mišljenju najbolji i najkvalitetniji skuter kojeg je Peugeot ikad napravio. A za one koji se žele voziti kao oni, koji voze Piaggio MP3, Peugeot je napraio negde kraj 2013-te i Metrropolis-a, koji je po izgledu i kvaliteti definitivno barem 2 puta lepši i bolji nego Piaggio MP3. Što jes - to jes.:takoje:

• Podržavam 1

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Aktivni korisnici   0 članova

• Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.

• Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja