Jump to content

Moto Zajednica

Test "Jevtilen" guma....

Recommended Posts

• Teoreticar ..., 12115 postova
  • Motocikl: BMW R1200GS Adv

Da, kad sam kupio GS-a prosle godine dobio sam papir sa spiskom proizvodjaca i modela koje smem da koristim na motoru. Po njihovom! :)

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima

• Drug član, 1260 postova

Da, kad sam kupio GS-a prosle godine dobio sam papir sa spiskom proizvodjaca i modela koje smem da koristim na motoru. Po njihovom! :)

Na saobracajnoj?

• Zainteresovan, 952 postova

Nemacka nije ceo zapad a germanskoj sklonosti da sve uklapaju u sablone, dodeljuju dozvole, ausvajse i trake se slabo ko u svetu divi osim balkanskih skorojevica naravno. Tekst je tendenciozan, da najuljudnije moguce opisem tu hrpu fekalija. Nadjite neki relevantniji test, ovaj nije vredan rasprave.

• Podržavam 3

• Drug član, 1693 postova
  • Motocikl: BMW R1200C , BMW R1200GS, Yamaha TDM900,Kove 500X, KYMCO S200 People, Suzuki Burgman 650 executive, Tomos Automatic

Taj papir se zove Homologacijski karton, gde su svi podaci motora i gde se upisuju sve prerade,dorade,dodatna oprema,itd....

Evo sken mog kartona (original od proizvođača), gde su upisane dimenzije feltni,guma,tipovi guma i posebna napomena da obe gume moraju biti od istog proizvođača.....Scan homologacije.PDF

• Drug član, 1260 postova

Sacuvao sam, naravno, ali moram da ga potrazim.

Super.

Da li je tako i u ostalim zemljama?

Italija? SAD? Mislim da se neko javlja i iz Irske i Madjarske, ..

• Motocikl: BMW R1200C , BMW R1200GS, Yamaha TDM900,Kove 500X, KYMCO S200 People, Suzuki Burgman 650 executive, Tomos Automatic

Sacuvao sam, naravno, ali moram da ga potrazim.

Super.

Da li je tako i u ostalim zemljama?

Italija? SAD? Mislim da se neko javlja i iz Irske i Madjarske, ..

Druže, svugde je isto na području EU (zemljama koje su u EU).Koliko se to u realnosti sprovodi, pojma nemam, ali može policajac da ti "odere kožu sa leđa". Konkretno u Austriji su izuzetno alergični na xenon svetla na motorima.Par mojih drugara je več platilo kaznu.Da o nehomologisanim auspusima ne gubim vreme.....za SAD nemam pojma....

• Drug član, 1366 postova
  • Motocikl: Tuareg 660

Ovaj test otvara i pitanja za raspravu, posto u Evropi postoji lista odobrenih i potvrdjenih guma za Motocikle tj. koje se mogu montirati. Cime proizvodjac garantuje da ce se guma na motociklu ponasati onako kako bi trebalo ili kako je vec zakonom predvidjeno.

Kod nas tih pravila nema i moze da vlada haos..... neretko vozaci supersportskih motocikala montiraju turing gume, pravdajuci se vekom trajanja..... tako nesto na Zapadu nije dozvoljeno jer su dopusteni tipovi guma uredno evidentirani u saobracajnoj dozvoli a svako odudaranje je kaznjivo....

Testovi guma na www.motorevija.com.hr

Vidio sam saobracajnu, ali nisam primjetio ovaj podatak. Moze li netko sa "zapada" da potvrdi da u saobracajnoj postoje evidentirani tipovi guma i da je to kaznjivo?

Ne postoji popis evidentiranih proizvođača guma koje moraš imati. Obavezan si imati propisanu dim.

gume/felge i negdje zahtijevaju da obe gume budu istog proizvođača, no uopće nije točno da moraš

imati gume bash nekih nabrojanih proizvođača. Ako negdje i postoji ova ili ona guma, to je samo

preporuka, ali ne i obaveza. Osim toga, sve što se prodaje od guma legalno već ima zadovoljene

kriterije, a tvoj je odabir hoćeš imati Shinko, Michelin, Heidenau, Pirelli or whatever... Sve

ostalo su priče. Samo u iznimnim slučajevima je propisano da bash mora biti to_ili_to.

Glede testa, nije bash objektivan, jer generaliziranje zaključaka pojedinog proizvođača da je

dobar ili loš na osnovu testa jedna gume je glupost, jer onda možeš reći da je npr. Dunlop

smeće jer je model Arrowmax loš, a to je dno ponude.

Ne postoji popis evidentiranih proizvođača guma koje moraš imati. Obavezan si imati propisanu dim.

gume/felge i negdje zahtijevaju da obe gume budu istog proizvođača, no uopće nije točno da moraš

imati gume bash nekih nabrojanih proizvođača. Ako negdje i postoji ova ili ona guma, to je samo

preporuka, ali ne i obaveza. Osim toga, sve što se prodaje od guma legalno već ima zadovoljene

kriterije, a tvoj je odabir hoćeš imati Shinko, Michelin, Heidenau, Pirelli or whatever... Sve

ostalo su priče. Samo u iznimnim slučajevima je propisano da bash mora biti to_ili_to.

Tačno tako, zato sam i okačio svoju homologaciju. Propisan je još i index brzine i nosivosti (koji je obavezan inače se može smatrati da je guma nehomologisana za to vozilo i opet kreče igranka). U originalnoj nemačkoj homologaciji je napomena da se moraju koristiti u paru gume istog proizvođača i tipa. Na SLO homologaciji toga nema, jer je to več zakonski regulisano da moraju biti iste.

Možeš na SS motor staviti touring gume, ako odgovaraju dimenzijama i brzinskim indexima i nosivosti u homologaciji. Obično ne dostižu brzinski index.......

• Princ Sherwood-a, 2447 postova

Ja mislim da je tekst sasvim tačan, uz ogradu da su se testirale (što pomenute dimenzije u tekstu i potvrđuju) gume za sportske motore.

Normalno je da zahtevi prema gumama nisu isti kod motora različitih namena i performansi.

Ja lično uopšte nemam dilemu što se tiče guma. Vozim snažan sportski motor i samo najbolje dolazi u obzir jer sa nečim što me bukvalno drži na asfaltu nema cenkanja.

• Podržavam 1

• Ne silazi, 6591 postova
  • Motocikl: konzerviran

U italijanskoj saobracajnon dozvoli se ne navode konkretno marke ili modeli guma,ali...kako je to vec receno pise koje dimenzije guma treba da se nalaze na kom tocku i koji bi trebalo da je njihov indeks brzine

U mom slucaju,a to je i najrasprostranjenije za klasu od 600 do 1000.....napred W58, nazad W73.Bilo koji proizvodjac da je u pitanju (svi vazniji) ovaj je broj uz niz drugih oznaka na gumi obavezan i naravno takva guma na motocikl mora da bude montirana.

• Drug član, 1439 postova
  • Motocikl: KTM 1290 SDR V3

Prikačio sam pdf sa nekim osnovnim informacijama i savetima u vezi guma, vidim da ovde neki vladaju tim terminima dok drugi ne. Koga zanima neka preuzme pdf na srpskom/hrvatskom jeziku.

Naravno nigde se ne spominje da guma može da bude stara do xx godina mada se spominje pravilno skladištenje kod onih koji ih skladište

Takođe jako korisne informacije manje više opšte poznate na linku, sve što je napisano tačno je 100%

http://www.canyonchasers.net/shop/generic/tires.php

Ključne rečenice vezano za neke komentare:

One thing to remember, is that tire technology is moving extremely fast. The greatest performance tire of all time from a few years ago can't even compare to today's sport-touring tires.

So how old of a tire should you use? The answer for this is easy. It depends! If you need to get the most out of your tires, then the fresher the better. If you like a tire to last longer, then the age of the tire is less critical. But you should never buy or use a tire that is more than six to seven years old.

Before we get into the hows and whys, understand how a tire works. When a tire is heated, the rubber becomes more pliable, allowing the tire to ooze into all the nooks and crannies of the surface you are riding on. However, as the tire heats and cools, it goes through a process called outgassing . Literally, parts of the tire are turned into gasses and escape, resulting in the changing of the chemical makeup of the tire. The results of outgassing cause the tire to become brittle or less pliable, hindering the tire's ability to conform to the road surface.

Više je nego jasno da guma nema beskonačan broj "Heat cycles" tako da je jasno da grip posle xy broja ciklusa nije isti pogotovo ako ste nasledili polovne gume vožene na stazi gde je taj efekat mnogo izraženiji

Moj zaključak:

Ako hoćeš performanse i da nemaš predrasude prema gumama shodno motoru, umeću i putem kojim se krećeš prvo izaberi model gume a onda kupi najsvežije.

Ako gledaš materijalnu stranu i pređenu km kupi najstarije gume koje su prošle period "veštačkog starenja", ne traži ništa od njih preko 80km/h i vozi se veoma dugo, bar 20000km :)

Za drag race te mogu dobro i da se prodaju, kao staro vino

Za svakoga ponešto...

michelin_info.pdf

• Drug član, 935 postova
  • Motocikl: Kawasaki ZZR600

Ja lično uopšte nemam dilemu što se tiče guma. Vozim snažan sportski motor i samo najbolje dolazi u obzir jer sa nečim što me bukvalno drži na asfaltu nema cenkanja.

Ako jos uvek vozis gsr 600, nit se ubio od snage, nit od sporta, a i one gume koje si vozio kad si imao onaj udes su bile brigdestone 020. dakle nikako pogodne za "snazan, sportski motor", obicna sport-touring guma (a mogao bih da joj dodelim i jos koji epitet), od koje je, meni licno, svaka posle te bila bolja....

• Podržavam 1

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Aktivni korisnici   0 članova

• Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.

• Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja