Charuga 769 Napisano Januar 3, 2012 Drug član, 1342 postova Lokacija: Beograd-Srbija Motocikl: ZX10-R Prijavi odgovor kao problematičan Test prenesen iz www.motorevija.hr ................... DOBRE ZA, ZAPALITI..................................... Pocelo je sa gumama za skutere a kasnije se preslo i na enduro program..... danas se prave i u dimenzijama od 180.....jesu li dobre samo za zapaliti...ili nesto vise? Naftna kriza nije zaobisla ni trziste guma, nista cudno jel nafta je vazan sastojak u dobijanju sintetickog kaucuka..... Sto nemalo utice i na cene guma. Uz to proizvodnja motoguma je u procesu skuplja od proizvodnje autoguma a radni vek im je znatno kraci..... za sportske motore minimum je jedan set guma sto je na nasim prostorima prosto nemoguce uzimajuci u obzir platezznu moc..... Resenje koje se ne preporucuje su polovne gume a odnedavno se nude jevtine gume vrlo egzoticnih proizvodjaca - Full Bore (USA), Maxxis,Shinko,Haidenau i drugi.... I dok Shinko zvuci kao egzotika koja dolazi sa dalekog istoka ostali su brendirani kao najbolje sto poznajemo sa zapada..... no pogled na oznaku Made in otklanja sve misterije....Shinko i Full Bore dolaze iz Koreje a Maxxis sa Tajvana. A Hajdenau je jedini predstavnik koji dolazi iz Evrope ili preciznije iz Nemacke....radi se o Alfi i Omegi programa bivseg DDR-a, koji u svojoj ponudi ima i ove gume za putne enduro motore velikog kalibra poput BMW-a GS...Honde Varadero...itd.... Iskustva po pitanju Shinka su podeljena: Gume za skutere su cak i funkcionalne, nisu bile lose ali je problem u razlici cene izmedju njih i brendiranih proizvodjaca poput Pirellija, Dunlopa i drugih....koja je zanemarljiva... Na ozbiljnim motociklima je misljenje da ove gume nemaju sta da traze.... Haidenau jedini donekle nudi neki kvalitet ali i to je kudikamo losije od onoga sto smo u tom segmentu navikli.... Kolege iz MOTORRADA su sve gume za test narucili online.... a prve glavobolje im je zadao Shinko, koji u svom proizvodnom programu ima prednju gumu 120/70-17 koja se online nemoze dobiti....te smo napred montirali BT16 pro i Dunlop Road Attack 2...Shinko ni sa jednom od njih nije bio u dobrim odnosima i na suvom i na mokrom, Koreanac je veoma rano odlazio u limit i klizao dok su prednje gume imale jos debelu zalihu gripa..... Ovo Vam sve pisemo da biste uvideli smisao montiranja istog modela guma na obadva tocka i da se nehvatate "mesanja" guma....pre ili kasnije doci cete do nekakvog limita a onda se dve razlicite gume ne mogu ponasati jednako. Ovaj test otvara i pitanja za raspravu, posto u Evropi postoji lista odobrenih i potvrdjenih guma za Motocikle tj. koje se mogu montirati. Cime proizvodjac garantuje da ce se guma na motociklu ponasati onako kako bi trebalo ili kako je vec zakonom predvidjeno. Kod nas tih pravila nema i moze da vlada haos..... neretko vozaci supersportskih motocikala montiraju turing gume, pravdajuci se vekom trajanja..... tako nesto na Zapadu nije dozvoljeno jer su dopusteni tipovi guma uredno evidentirani u saobracajnoj dozvoli a svako odudaranje je kaznjivo.... Oni vozaci koji obozavaju "tvrdu bukovinu" od guma, ce zasigurno u "jevtilen" gumama videti sansu da prodju sa manje para....sigurni smo da ovim testom njima necemo da promenimo instikt za prezivljavanjem, ostatku populacije moramo argumentovati sta ove jevtine gume "mogu" ili bolje receno ne-mogu. A ne mogu ni priblizno kao renomirana konkurencija, a pritom su razlozi veoma jasni - u poslednjih nekoliko godina su Top proizvodjaci dostigli vrlo visok nivo kvaliteta koji i medju sobom sve teze uspevaju pratiti. No gume iz Koreje,Tajvana pa cak i bivseg DDR-a su jos uvek od toga miljama daleko....nema mnogo filozofije da bi se postiglo nesto, mora se vise uloziti..... Za sada vredi jedino "JEVTINI SU TRENUTNO DOBRI SAMO ZA ZAPALITI" U nastavku sledi veoma ozbiljan test navedenih guma..... Zakljucak je: Stednja? Uvek, NE,NE I NE na stvarimao kojima vam zavisi zivot. Onaj ko stedi na gumama u najmanjem slucaju rizikuje stetu na motoru.... Jevtine gume su se pokazale izuzetno nepouzdanim i nesigurnim na mokrome... Onaj koji zeli da ustedi na gumama nek kupi proslogodisnji model renomiranog proizvodjaca.... mozda nije "in" no voznja je na kraju krajeva - sigurna Testovi guma na www.motorevija.com.hr 5 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Disko Nindža 10593 Napisano Januar 3, 2012 Hronični Motociklopata, 7361 postova Lokacija: Severna Bačka Motocikl: Freza 600ccm Blue Thunder Prijavi odgovor kao problematičan moj sistem je: bolje uzeti brendiranu polovnu da ima saru 3-4mm i da nije matora, nego uzeti neko novo djubre Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
doktor 4789 Napisano Januar 3, 2012 Ne silazi, 5560 postova Lokacija: Kraljevo Motocikl: XT1200Z Super Tenere Prijavi odgovor kao problematičan U sustini mislim isto sto i ljudi iz motorevije...ali sam ipak na XT-a namontirao Haidenau gume, ne iz potrage za jeftinijom gumom, vec zato sto ostali proizvodjaci nemaju slicnan model u ponudi...i vrlo sam zadovoljan. Inace cena kompleta nije manja od brend name konkurencije (npr. Michelin T 63) Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
ratboy 1389 Napisano Januar 3, 2012 Zainteresovan, 952 postova Prijavi odgovor kao problematičan Sto mi je ova vrsta tekstova poznata. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Charuga 769 Napisano Januar 3, 2012 Drug član, 1342 postova Lokacija: Beograd-Srbija Motocikl: ZX10-R Prijavi odgovor kao problematičan Sto mi je ova vrsta tekstova poznata. Lepo bi bilo da napises sta si mislio sa time???? Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
GixxerK6 819 Napisano Januar 3, 2012 Drug član, 1439 postova Lokacija: Beograd Motocikl: KTM 1290 SDR V3 Prijavi odgovor kao problematičan Ne znam za kvalitet gore navedenih brendova ali verujem da može da se ponudi svašta Najbolja varijanta svakog 1-og aprila jedan set novih guma adekvatan tvom motoru, stilu vožnje i putu kojim se krećeš. Neko će sada reći pa ja vozim jednu prednju sa dve zadnje ili šta znam neko kupi polovne brendirane gume stare 2god i vozi. U toj priči si samo bolje finansijski prošao, performanse u poređenju sa novim ne možeš da tražiš, ili ti performanse ni ne trebaju niti imaš motor od koga možeš da zahtevaš performanse. Za laganeze vozi se svašta, za ozbiljnije zahteve mora ozbiljna i sveža guma Da ne ulazim u detalje pritisak, vešanje ... Nažalost moja teorija košta ali to nije ovde tema 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
lalajko 2021 Napisano Januar 3, 2012 Teoreticar ..., 12115 postova Lokacija: Lazarevac Motocikl: BMW R1200GS Adv Prijavi odgovor kao problematičan Verovatno su u pravu sto se tice sportskih motocikala, ali enduro je malo specifican. Brzine kojima se vozi su dosta manje, pre svega. Koristim Haidenu K76 i vrlo sam zadovoljan njima. Ja sam turing vozac i vozim daleko od limita, tako da Michelin, Metzeler i slicno ostavljam onima koji imaju lovu za njih K76 mi savrseno odradjuje posao. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
bokilic 6101 Napisano Januar 3, 2012 :), 5945 postova Lokacija: Nova Pazova! Motocikl: Bicikl Prijavi odgovor kao problematičan meni se nove schinko gume pokazale extra dobre.. cak ih i na trkama voze,tako da ta prica njihova nepije bas mnogo vode.. schinko podijum. 120/17 i 160/17 .dal su 55 ili 60 nepamtim sveze gume, odradile svoj posao za svaku paru.... Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
ratboy 1389 Napisano Januar 3, 2012 Zainteresovan, 952 postova Prijavi odgovor kao problematičan Sto mi je ova vrsta tekstova poznata. Lepo bi bilo da napises sta si mislio sa time???? Sponzorisani tekstovi, antireklama, esnaf se brani od novih igraca. 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Charuga 769 Napisano Januar 3, 2012 Drug član, 1342 postova Lokacija: Beograd-Srbija Motocikl: ZX10-R Prijavi odgovor kao problematičan Sto mi je ova vrsta tekstova poznata. Lepo bi bilo da napises sta si mislio sa time???? Sponzorisani tekstovi, antireklama, esnaf se brani od novih igraca. Pitam se samo dali bi pametan covek stavio neke od tih guma na supersportski motocikl...... Malo mi smesno....udruzili se vrhunski proizvodjaci da napljuju bofl gume posto su im JAKA konkurencija ...... Nezelim da omalovazavam nicije znanje ili iskustvo...ali svako ko je vozio "zahtevan" motor koji raspolaze sa ogromnom kolicinom snage zna dobro sta znace adekvatne gume....za ostale nije ni bitno...bitno je da se pise nesto po forumu..... 4 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
B@ne 307 Napisano Januar 3, 2012 Drug član, 1520 postova Motocikl: KTM 990 Adventure, KTM Lc4 Adventure-R 640 Prijavi odgovor kao problematičan Pitam se samo dali bi pametan covek stavio neke od tih guma na supersportski motocikl...... Moram da te ispravim, Heidenau NE proizvodi gume za supersportske motocikle. 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
ratboy 1389 Napisano Januar 3, 2012 Zainteresovan, 952 postova Prijavi odgovor kao problematičan Tekst ne elaborira koje su gume najbolje vec tvrdi da proizvodi novih kompanija jedino dobri da se zapale. Bullshit. Neko hoce najbolje i ne interesuje ga odnos ulozeno-dobijeno medjutim najveci deo trzista i profita je u low cost i mainstream segmentu i tu nastaje borba svim sredstvima. 2 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
boki.64 1954 Napisano Januar 3, 2012 Drug član, 1855 postova Lokacija: NBgd Motocikl: Triumph Tiger 1050, Medlay 150 Prijavi odgovor kao problematičan To bi bilo tacno da se radi o nekom jednostavnom proizvodu koji ne zahteva vrhunsku tehnologiju, materijale i istrazivanje (u svim pravcima), medjutim gume za motocikle su proizvod koji zahteva, pre svega ozbiljan novac, koji treba da se ulozi, da bi se dobio proizvod koji bi trebalo da bude konkurentan. Pa bilo to i u "low cost" segmentu. 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
ratboy 1389 Napisano Januar 3, 2012 Zainteresovan, 952 postova Prijavi odgovor kao problematičan Gumetine sofisticirana tehnologija? Mozda ako slusas proizvodjace kako seru, svako od svog posla napravi nauku pa cak i oni sto kolju svinje. Gume nisu nista bolje nego pre dvadeset godina ali moguce je da treba bolja tehnologija jer ih sad prave od djubreta sto se pak ne vidi kroz cenu. Kako god ovaj tekst je smece. 2 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Charuga 769 Napisano Januar 3, 2012 Drug član, 1342 postova Lokacija: Beograd-Srbija Motocikl: ZX10-R Prijavi odgovor kao problematičan Gumetine sofisticirana tehnologija? Mozda ako slusas proizvodjace kako seru, svako od svog posla napravi nauku pa cak i oni sto kolju svinje. Gume nisu nista bolje nego pre dvadeset godina ali moguce je da treba bolja tehnologija jer ih sad prave od djubreta sto se pak ne vidi kroz cenu. Kako god ovaj tekst je smece. Vidi se 'odma da si pravi strucnjak .....i da si duboko upucen u temu....nepise se o gumama za traktore..... 2 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
bmw 1750 Napisano Januar 3, 2012 Drug član, 1693 postova Lokacija: Ljubljana Motocikl: BMW R1200C , BMW R1200GS, Yamaha TDM900,Kove 500X, KYMCO S200 People, Suzuki Burgman 650 executive, Tomos Automatic Prijavi odgovor kao problematičan Gumetine sofisticirana tehnologija? Mozda ako slusas proizvodjace kako seru, svako od svog posla napravi nauku pa cak i oni sto kolju svinje. Gume nisu nista bolje nego pre dvadeset godina ali moguce je da treba bolja tehnologija jer ih sad prave od djubreta sto se pak ne vidi kroz cenu. Kako god ovaj tekst je smece. Ako se ne varam, član BJB-a đunta je bivši "gumaš"....možda bi on mogao da napiše nešto po tom pitanju.... Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
GoranTini 319 Napisano Januar 3, 2012 Zainteresovan, 542 postova Lokacija: Mladenovac Motocikl: GS Prijavi odgovor kao problematičan @ratboy Ne mogu bas da se slozim sa tobom jer sa misljenja da su danasnje gume itekako modernije i kvalitetnije nego pre 20 godina. Danas imas moto gumu koja je osmisljena za touring motore ali i za isto takve puteve. Dakle, ko vozi duge ture, a pretpostavka je da se krece i autoputem, postoje dvokomponentne gume koje se nisu mogle ni zamisliti pre dvadesetak godina. Tehnologija proizvodnje napreduje iz dana u dan. Zivi primer je nova pirelli guma koja po sredini ima tvrdju smesu i samim tim se manje trosi od standardnih guma. 2 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
bmw 1750 Napisano Januar 3, 2012 Drug član, 1693 postova Lokacija: Ljubljana Motocikl: BMW R1200C , BMW R1200GS, Yamaha TDM900,Kove 500X, KYMCO S200 People, Suzuki Burgman 650 executive, Tomos Automatic Prijavi odgovor kao problematičan Nezelim da omalovazavam nicije znanje ili iskustvo...ali svako ko je vozio "zahtevan" motor koji raspolaze sa ogromnom kolicinom snage zna dobro sta znace adekvatne gume....za ostale nije ni bitno...bitno je da se pise nesto po forumu..... ....dobro rečeno..... 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
GixxerK6 819 Napisano Januar 4, 2012 Drug član, 1439 postova Lokacija: Beograd Motocikl: KTM 1290 SDR V3 Prijavi odgovor kao problematičan Gume nisu nista bolje nego pre dvadeset godina ali moguce je da treba bolja tehnologija jer ih sad prave od djubreta sto se pak ne vidi kroz cenu. Ne mora da čovek bude tehnolog koji radi u Mišelinu da bi shvatio da ovo nije tačno. Svaki segment razvoja motocikla mora da prati razvoj i ostalih periferija pa čak i guma. Zamisli kada bi sada na Suzuki GSXR 750 iz 2011 stavio gume koje su se vozile na tom istom motoru iz 1987? Što se tiče umerenijih motora izbor je mnogo širi i možeš jeftino da se voziš. Da se razumemo ja sam na KLE500 vozio Mitas E-08 za čitavih 90 evrića iz Coninga obe gume i ne bih rekao bilo kakvu zamerku za tu gumu dokle god je bilo toplo i suvo i vozio bih je opet. Za KTM-a ili GSXR-a i da postoji model Mitas koji mi treba to bi morala da bude guma totalno drugog sastava (tada i druge cene)a u sastavu Mitas E-08 to bi bilo isuviše opasno. Znači za umerenu vožnju sa ograničenim zahtevima adekvatno vašem motoru može da se vozi svašta i ne može da se očekuje mnogo jer to ne nudi niti motor, niti guma. Motori novije generacije sa velikim performansama nažalost ili na sreću zbog mnogo naprednijeg vešanja, kočnica i snage traže drugačiju i bolju gumu. Takođe je veoma važno da je guma nova, da nije spaljena jer guma ima svoj radni vek gde posle toga pokazuje svoje slabosti. Ako je u celoj priči presudan novac onda ti je jasno da moraš malo da oladiš na gasu a razliku ćeš saznati tek kada staviš par novih guma Ja podržavam sve varijante ali gume za različite tipove motora nikada ne mogu da budu istog sastava i tehnologije. Oko cene ne mogu da komentarišem pogotovo oko trgovačkih marži i nameta države na uvoz i prodaju guma. 6 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
severian 17770 Napisano Januar 4, 2012 Integrisan, 8380 postova Prijavi odgovor kao problematičan Gumetine sofisticirana tehnologija? Mozda ako slusas proizvodjace kako seru, svako od svog posla napravi nauku pa cak i oni sto kolju svinje. Gume nisu nista bolje nego pre dvadeset godina ali moguce je da treba bolja tehnologija jer ih sad prave od djubreta sto se pak ne vidi kroz cenu. Kako god ovaj tekst je smece. Iskreno, zaista pričaš netačne stvari (da ne kažem za ovo gore i gluposti). Ne bih ni odgovarao da prosto ovakav stav nije nekome ko bi se poveo tvojom preporukom ("sve je to isto"), potencijalno i opasan. I mnogo si nešto ljut... 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
bokilic 6101 Napisano Januar 4, 2012 :), 5945 postova Lokacija: Nova Pazova! Motocikl: Bicikl Prijavi odgovor kao problematičan svi se slazemo da je jako bitno da guma bude dobra,za motor od 50ks nije tolko ni vazno,tu i tamo da bude neka srednjeg kvaliteta, vec za 130 150 ili vise ks je bitno da bude dobra,ali ti testovi ko da su nabudzeni,,schinko se vozi i kao trening guma na takmicenjima, u odnosu cena kvalitet dobra guma,moja biva uljara 136ks,se odlicno ponasala sa tim gumama,ina 3c i na 30c, cak je i po kisi bila solidna,i bila mi je bolja od polovne zadnje michelin koja je klizala,i prednje dunlop koja je bila jos gora,no dobro stari dot itd, meni je schinko trpeo i 270,i obaranje motora od 270kg do ivice,nijednom nije proklizala planiram dve nove iste,podijum da stavim na 150ks,sadasnju uljaru 1127,gsx1100r, slingschot, za bolje gume i nemam ali neplaniram neke lose ni da stavim,vuja je sa schinko gumama terao hondu 1000 po celoj evropi,i po kisi i po suncu,terao kao uragan,tako i vozi covek ,pa cak i 270 po auto putu,zamerku nije nasao,nije mu nijednom kliznuo motor,,e belu liniju oseti,ali to verovatno oseti svaka guma..to je moje licno vidjenje,, da su nam putevi bolji stavio bi slik gume.. a o kvalitetu naseg asfalta netreba mnogo ni polemisati,kakve god gume da imas,,,,los je pa je los,masan,prljav,rupicast.... bolja je nova jeftinija guma srednjeg kvaliteta nego neka polovna renomirana celestonka.... znamo mi svi da je najbolja najskuplja guma..ali ....... Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
street triple 105 Napisano Januar 4, 2012 Svrati ponekad, 212 postova Lokacija: novi sad Prijavi odgovor kao problematičan Gumetine sofisticirana tehnologija? Mozda ako slusas proizvodjace kako seru, svako od svog posla napravi nauku pa cak i oni sto kolju svinje. Gume nisu nista bolje nego pre dvadeset godina ali moguce je da treba bolja tehnologija jer ih sad prave od djubreta sto se pak ne vidi kroz cenu. Kako god ovaj tekst je smece. Sta si ti ovde sve napisao . . . ??? 2 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Popsy 2907 Napisano Januar 4, 2012 Ministar za Enduro, ratluk i ženske motore, 5393 postova Lokacija: Južna Čukarica / Beograd Motocikl: HTZ 750 Prijavi odgovor kao problematičan Svaka priča ima dve strane... svaki "novi" igrač (u prodaji guma npr.) mora da se probije na tržište i to uglavnom radi sa nižom cenom. Kao nekada kad su se ljudi podsmevali japanskim motorima a sada se kunu u njih, pa koreanskim automobilima pa ispadoše sasvim dobri... tako je i sa gumama... za enduro motore, Mišelin ostaje guma koja se dokazala i koja je na vrhu, ali ako poredim Haidenau sa npr. Dunlopom i sličnim "jakim" markama vrlo sam zadovoljan... čak prezadovoljan. Dunlop TrailMax ima dvokomponentni sastav, stim što onaj meki deo sa strane ode već posle 3000km (mnogim ljudima) pa se guma pretvori u trougai i drži dosta slabo... Svako treba za sebe da vidi šta mu je najbolje i u tom slučaju ja mnogo više verujem ljudima koje poznajem kada mi iznesu dobro/loše iskustvo o gumi... Za Mitas ne mora niko da mi kaže ništa (jedino Lalajko i Mojsa znaju da ih voze po vlažnom , guma kako vidi tamniji oblak kliza i na ćopavoj)... Postoji naručeni PR gde proizvođači ili hvale svoj ili kude tuđ proizvod kroz naručene tekstove... što ne znači da lažu, ali ne znači ni da je sve baš tako... evo kako to rade naši pa vi procenite sami 3 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
arnyman 1729 Napisano Januar 4, 2012 Drug član, 2753 postova Lokacija: MNE-SRB-BIH-CRO (trenutno Herceg Novi)) Motocikl: GPZ 500 Street Twin Prijavi odgovor kao problematičan bila mi je bolja od polovne zadnje michelin koja je klizala,i prednje dunlop koja je bila jos gora,no dobro stari dot itd, Znači ipak važi ono da je bolja bilo kakva nova guma, nego polovna. Inače gume se stvarno nisu promjenile mnogo u zadnjih 20 godina, osim u supersport klasi ........ i turing klasi ......... i enduro ......... a i skuteri postoje tek 20-tak godina. Čak su i za motore od 50-60ks unapređene novim tehnologijama, mnogo se brže griju, duže traju i bolje drže. Za Tomos se nisu mjenjale evo ima već 50 godina, zato što su tada dostigli savršenstvo, a kao što znamo nešto što je savršeno ne može se unapređivati 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
tomerc 1240 Napisano Januar 4, 2012 Drug član, 1260 postova Lokacija: Chicago Prijavi odgovor kao problematičan Ovaj test otvara i pitanja za raspravu, posto u Evropi postoji lista odobrenih i potvrdjenih guma za Motocikle tj. koje se mogu montirati. Cime proizvodjac garantuje da ce se guma na motociklu ponasati onako kako bi trebalo ili kako je vec zakonom predvidjeno. Kod nas tih pravila nema i moze da vlada haos..... neretko vozaci supersportskih motocikala montiraju turing gume, pravdajuci se vekom trajanja..... tako nesto na Zapadu nije dozvoljeno jer su dopusteni tipovi guma uredno evidentirani u saobracajnoj dozvoli a svako odudaranje je kaznjivo.... Testovi guma na www.motorevija.com.hr Vidio sam saobracajnu, ali nisam primjetio ovaj podatak. Moze li netko sa "zapada" da potvrdi da u saobracajnoj postoje evidentirani tipovi guma i da je to kaznjivo? Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...