Jump to content

Moto Zajednica

Problem sa Continental gumama?

Recommended Posts

• nocni cuvar, 2583 postova
  • Motocikl: Yamaha nouvo elegance

Made in Korea pise samo na prednjoj i, izmedju ostalog, to je i razlog zbog kojeg se javlja ucestalo (ne na apsolutno svim primercima), drmusanje prednjeg tocka-vobling na brzinama od 40-60km/h i nemoguce ga je eliminisati balansiranjem ili podesavanjem pritiska.

Ove pukotine su samo jos jedan u nizu razloga zbog kojih Conti gubi poverenje.

Meni se drmusanje javlja i na fabričkim bridgestone. A prednja guma je nepravilno pojedena tj "izujedana". Ali jbg. Ja gazim 17500 km... Vreme je za zamenu.... Koliko dugo ti drži Metzeller tourance xp?

Fino ti je izgurala ta bridgestone, da je nisi koju hiljadu vrteo na centralnom stenderu ? :lol:

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima

• Čuvaj sebe od drugih i druge od sebe, 3700 postova
  • Motocikl: BMW R1100GS (iz prošlog veka)
Aleksandra

Postavljeno Juče, 21:56 PM

Da pogresio sam , danas sam gledao gumu i pise da pritisak treba da bude 42 PSI a to je 2,9 bara. Ovo mi je druga sezona kako drzim taj pritisak u gumama i sve je ok za razliku od pritiska 2,2 i 2,1 kada mi se cinilo da guma nije dovoljno napumpana.

To što piše na gumi nije pritisak koji se preporučuje, već maksimalni dozvoljeni pritisak za tu gumu. Na mojoj prednjoj gumi piše 290KPA(2,9 bara) i na zadnjoj 260KPA (2,6 bara). (Nije greška, veći pritisak je u prednjoj gumi). Ne znam da li je neko pokušao da vozi sa ovako napumpanim gumama. Ja nisam a i ne verujem da bi to bilo baš dobro. Ja sam pretražio sve moguće forume i kataloge i uglavnom pronašao za ove gume (na Transalpu), 2,3 bara nazad i 2,1 bar napred, što se i kod mene (probama) takva konfiguracija najbolje pokazala.

Inače i meni ova oštećenja na gumi deluju kao da nastaju zbog nedovoljno napumpane gume, ali mi je zaista van pameti da gumu vozim sa maksimalno dozvoljenim pritiskom (2,6 bara), tim pre što se na tom pritisku motor u vožnji ponaša veoma "nepredvidivo".

• Podržavam 1

• Drug član, 1367 postova
  • Motocikl: Tuareg 660

Ako su se pukotine pojavile nakon nekoliko tisuća km, onda vjerovatno dosta

ovisi i o pritisku, kao što je rečeno. No ponavljam, ako su pukotine male, to

uopće nije opasno. Meni su se pukotine pojavljivale u eksploataciji na većini

guma - nizak pritisak i način vožnje. Što se tiče kvalitete, nema veze da li se

Conti radi u Koreji ili Njemačkoj, gume rade strojevi a ne ljudi, a ako je

odluka proizvođača da pravi "lošiju" smjesu, može to napraviti bilo gdje. A

što se tiče proizvođača, svi su oni tu negdje, teško je izdvojiti nekoga kao

bitno boljeg, jer vlastiti iskustvo sa jednim parom guma je realno potpuno

zanemarivo i nedaje nikakvu realnu sliku. Kada se dogodi cijeli niz problema

sa jednom vrstom guma, onda je to nešto drugo. A to se događa svakome. Recimo,

meni su na michelinu T63 otpadali čepovi, i na Mitas E09 isto. Kolega je na

TKC 80 odvalio isto komplet čepove za zadnjoj gumi, jako puno ljudi je imalo

problema sa Metz Tourance zbog nemogućnosti balansiranja, itd...

Od kada su napravljene izmene na sajtu BJB mnoge stvari mi uopšte više ne funkcionišu (ili funkcionišu neispravno). jedna od tih stvari je i nemogućnost postavjana fotografija. A imam fotografije ovih mojih guma.

• Ne silazi, 6586 postova
  • Motocikl: đački pešački

Ja imam sledeći problem...

404.jpg

Uploaded with ImageShack.us

Pukao je gazeći sloj po širini.

Ovo JE definitivno za reklamaciju!

Ladan kalup bio pr ilivenju, dešava se.

Opet da ponovim, boranje guma se javlja od fizičke starosti i slabog sastava gume, recimo, ima previše čađi koja je uobičajen sastojak gume. Verovatno se smatra da moto guma ne prelazi ko automobilska i da zato nema potrebe da ima stabilizatore za duži period. Malo manji pritisak na toj kilometraži ne sme da izazove bilo kakve anomalije. Pošto sam shvatio da se pojavljuje i lagani vobling, znači da guma nije višđe idealno okrugla, a sve to govori da se radi o prostom kvalitetu. I tačno je da mesto proizvodnje nije presudno već tehnologija izrade u pojedinim fabrikama al može neko podneblje da ima modifikovanu recepturu iako se radi o istom tipu gume. Jednostavno se smatra da će sva proizvodnja završiti gde je planirano al se desi da nešto ode i na drugo tržište. Reklamacija na gumu je jako teško dokazljiva i praktično gumarima teško da se šta može.

• Drug član, 1480 postova
  • Motocikl: R1200C, GS, DRZSM

Djunta pogledaj ponovo ovu sliku gume iznad koja je pukla poprijeko, a ocigledno se ne radi o istrosenoj gumi. Ako je ovako nesto normalno za Conti Trail Attack to joj nije preporuka. U ovom slucaju dobro je i za korisnika i prodavca da se reklamacija obavi korektno i brzo.

Djunta pogledaj ponovo ovu sliku gume iznad koja je pukla poprijeko, a ocigledno se ne radi o istrosenoj gumi. Ako je ovako nesto normalno za Conti Trail Attack to joj nije preporuka. U ovom slucaju dobro je i za korisnika i prodavca da se reklamacija obavi korektno i brzo.

Pa reko sam već, verovatno hladan kalup pri izlivanju gume i nije došlo do vulkanizacije sa unutrašnjim slojem tako da se gazeći odvojio i pukao. Ovo je redak slučaj da teško da će iko moći da odbije reklamaciju.

Bilo je dosta loših mišljenja sa Kontijem, ovo ovde su još neka nažalost. Jesu prihvatljive cene al su zato očigledno i rizične. Šta recimo da je ovo pucanje bilo tokom vožnje na auto putu u nekoj dugoj etapi i pri većoj brzini. Verovatno bi raslojavanje bilo uvećano i sledio bi možda pad...Ja sam se zato "izuo" za Anake 2.

Mi olako previđamo važnost pneumatika koja je mnogo uticajnija na motoru nego na autu. Mnogi uzimaju jeftine nove gume, ili pak takozvane "outlet"= bajate, bitno da je kao nova i da ne košta mnogo.

• Drug član, 1480 postova
  • Motocikl: R1200C, GS, DRZSM

Shvatio sam da si rekao nesto sasvim suprotno, da ce se reklamacija tesko moci biti uvazena. Kako bilo, mi kao kupci ne moramo da znamo proces nastajanja guma, ali ocekujemo ispravan proizvod za svoje pare. Tim prije sto se radi, o kako i sam kazes, necemu zbog cije nesipravnosti moze glavom da se plati.

• Podržavam 1

Shvatio sam da si rekao nesto sasvim suprotno, da ce se reklamacija tesko moci biti uvazena. Kako bilo, mi kao kupci ne moramo da znamo proces nastajanja guma, ali ocekujemo ispravan proizvod za svoje pare. Tim prije sto se radi, o kako i sam kazes, necemu zbog cije nesipravnosti moze glavom da se plati.

Ma dobro si skontao, ostvariti reklamaciju na gumu je skoro neizvodljivo. Uvek guma ima neko vidljivo oštećenje, najobičniju beznačajnu posekotinu recimo, odma kažu udarena pa zato. Čak i da nema, nabeđuju da se peolo na ivičnjak itd. pa pukli kordovi, mreža vlakana, ne znam, kvrgava guma, isto ubeđivanje. I ako se nekako nategne, prime gumu al rok bio nekad 45 dana, pa ko će bez gume toliki period. A nosens po sadašnjem zakonu je termin "razuman" rok što se može krajnje slobodno tumačiti. Sad za ovu Korejsku, koliko razumno može trajati da se guma šalje u korejsku fabriku na ekspertuzu, pa koliko da se ponovo vrati nazad, bilo nova ili stara, znči zezanje samo tako. Zato proveren pneumatik i ništa drugo.

• I=U/R, 2061 postova
  • Motocikl: Transalp `97

post-290-0-44188500-1315260156_thumb.jpg

Pokusavao sam da nadjem temu u kojoj je @Joska postavio slike svojih ContiEscape koje su ne samo ispucale, nego su se bukvalno celi komadi gume odvalili sve do platna. Posto mi pretraga nije posla od ruke, zamolicu Josku (ovim putem, a i na pp) da nam nadje i postavi link na tu temu.

Ne znam koja je bila ta tema,ali slike jos uvek imam :)

Ove sezone sam opet kupio iste gume,i za sada se dobro drze.

post-290-0-44547700-1315260153_thumb.jpg

Pokušavam celo popodne da postavim fotografije mojih guma, ali ne ide nikako. Ne verujem da ću da ih "reklamiram", jer je rok od 45 dana jednostavno neprihvatljiv. Voziću i dalje sa njima (svakako opreznije i uz češću kontrolu). Nadam se da izdrže još koju hiljadu kilometara.

S obzirom da verujem da ovaj sajt posećuju i oni koji prodaju ove gume, lepo bi bilo da se oglase i daju svoje mišljenje ili predlog.

Pokušavam celo popodne da postavim fotografije mojih guma, ali ne ide nikako. Ne verujem da ću da ih "reklamiram", jer je rok od 45 dana jednostavno neprihvatljiv. Voziću i dalje sa njima (svakako opreznije i uz češću kontrolu). Nadam se da izdrže još koju hiljadu kilometara.

S obzirom da verujem da ovaj sajt posećuju i oni koji prodaju ove gume, lepo bi bilo da se oglase i daju svoje mišljenje ili predlog.

Više nije rok 45 dana već "razuman", ma šta to značilo.

Pokusavao sam da nadjem temu u kojoj je @Joska postavio slike svojih ContiEscape koje su ne samo ispucale, nego su se bukvalno celi komadi gume odvalili sve do platna. Posto mi pretraga nije posla od ruke, zamolicu Josku (ovim putem, a i na pp) da nam nadje i postavi link na tu temu.

Ovo nije ništa strašno, pukotine u korijenu čepova...

Ako se pogleda pažljivije slika, vidi se na srednjem i donjem čepu jasna linija koja ukazuje da je pukotina otišla ispod njih što znači da dolazi do odvajanja, cepanja četvrtke. Nije ništa strašno al to indikuje da su nastale promene u pneumatiku u smislu habanja.

Ako se pogleda pažljivije slika, vidi se na srednjem i donjem čepu jasna linija koja ukazuje da je pukotina otišla ispod njih što znači da dolazi do odvajanja, cepanja četvrtke. Nije ništa strašno al to indikuje da su nastale promene u pneumatiku u smislu habanja.

Ma sve OK, no ja sam se na takvim pukotinama vozio tisuće kilometara na gumama Mitas

E09 i Michelin T63, i još gorim. Bitno ti je da ne dođe do pucanja nosivog sloja, a

ovdje to nije slučaj, no na gornjoj slici conti gume jest. Jedine offroad gume koje

mi nisu pucale ispod čepova su Pirelli MT21, koje su izuzetno čvrste, ali i vole da

se kližu pomalo. :moto3:

• Integrisan, 8498 postova

@ Miljan Tourance EXP sam skinuo sa 15000km, ali prednja je imala za jos par hiljada. Eno mi je u garazi jos uvek.

Ja na tourance exp trenutno imam oko 14500km. ima jos malo zivota u njima, ali pocelo je ono naglo propadanje u nagib. Planiram zamenu cim se vratim sa sledece duze ture

Ma sve OK, no ja sam se na takvim pukotinama vozio tisuće kilometara na gumama Mitas

E09 i Michelin T63, i još gorim. Bitno ti je da ne dođe do pucanja nosivog sloja, a

ovdje to nije slučaj, no na gornjoj slici conti gume jest. Jedine offroad gume koje

mi nisu pucale ispod čepova su Pirelli MT21, koje su izuzetno čvrste, ali i vole da

se kližu pomalo. :moto3:

Može da se tera poprilično, još ako je po asfaltu. No kad otpadne čep treba obratiti pažnju na to mesto, ako je izrazito mekano, verovatno će doći do izbijanja platna što opet nije za paniku, već čisto uputno na nov set. I jeste konstruktivni problem sa kramponkama, čep mora da bude tvrd a vulkaniziran za mekanu podlogu i to u osnovi jeste razlog boranja u kanalima, jednostavno četvrtka mnogo žulja.

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Aktivni korisnici   0 članova

• Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.

• Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja