Jump to content

Moto Zajednica

LS2 kacige

Recommended Posts

• Drug član, 2383 postova
  • Motocikl: Umočiću...

Moguce da je moja feler.Jbg proslo je toliko da sam okasnio da reklamiram ista.

Jos jedna stvar @živke koju bih naveo kao manu,zanima me kako se ti nosis sa tim.

U saobracaju,jako je tesko uveriti se preko ramena sa tom kacigom,jednostavno vidno polje je takvo.

Sa LS2 F3(nesto) nemam taj problem

Ustvari,svraticu do prodavnice i pitati da mi se zameni vizir

Promenio član Bojan82

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima

• Zainteresovan, 389 postova
  • Motocikl: Adventure sports 750
Pre 3 sati, тене рас je napisao:

размишљам о куповини кациге, лс2 имају на око фине моделе у разумним ценама Бојан је поменуо визир да изобличава, да ли је тако и код тебе, ако може и утисак како се понаша кад је хладно јел магли. Свиђа ми се изглед твоје кациге, визир ми треба за хладније дане, пошто имам већ неку која изобличава толко ме нервира да не носим са визиром

Da ti kažem iskreno. Da opet kupujem novu kacigu za ovoliko para uzeo bih verovatno neku drugu. Posle jedne sezone ipak mislim da je trebala biti malo bolja. Dešava mi se sledeće, kada su svi lufteri zatvoreni a vozim iza kamiona koji vuče pesak na sanduku, upadne mi pesak u oči. To mislim da ne bi smelo da se desi. Jeste i odviše prozračna ali ne dihtuje dovoljno dobro. Takođe još jedna stvar postava se lako vadi i vraća nazad, ali ja sam ovu kacigu nosi u vrh kape 40 možda ni toliko puta. Da li su se postava tj sunđeri u postavi  na nekim mestima onako stisnuli deluje kao da nije moralo da se tako spljošti. Možda to i treba tako ali sam se jutros kada sam skidao postavu začudio koiko se sunđer na nekim mestima upresovao baš oko vrata .

Recimo sada bih uzeo verovatno ovu

https://yamahabarel.com/proizvod/nolan-adventure-kaciga-n70-2-x-torpedo-orange/

Promenio član plumber.ns
  • Podržavam 1

• Drug član, 2007 postova
  • Motocikl: CF Motor 450MT; ex: Yamaha XT660Z Tenere
2 hours ago, Bojan82 said:

Jos jedna stvar @živke koju bih naveo kao manu,zanima me kako se ti nosis sa tim.

U saobracaju,jako je tesko uveriti se preko ramena sa tom kacigom,jednostavno vidno polje je takvo.

Opet, nikad nisam primetio to što kažeš, a često gledam preko ramena. Jbm li ga, različiti oblici glave, konstitucija, a i tu tvoju je izgleda pregazio kamion, pa je sređena za prodaju :D :D :D
Šalu na stranu, meni je prihvatljiva, jer da nije promenio bih je. Ali svakako ću naredni put (možda već sledeće sezone) uzeti neku drugu, mada realno i nisam čuo da je neko toliko zadovoljan kacigom da uzima uvek isti model.

• Svrati ponekad, 175 postova
  • Motocikl: Yamaha XTZ660 Tenere

хвала на одговору @plumber.ns живке, бојан :)  дешава се и кроз наочаре иза камиона да улети песак, ништа чудно, можда због сунђера треба узети број мање. прву кацигу кад купио, купио мању па је прилагодио глави, мало одшмирглао стиропор, изгледало ми тад сулудо али и данас носим исту

Promenio član тене рас

• Svrati ponekad, 237 postova
  • Motocikl: Suzuki V-Strom DL650

Ja sam sa ls2 ff800 storm presao na hjc i71 novi model za 2023 sa ece22.06 sertifikatom. Samo 10000 je razlika u cijeni a za moju glavu, neuporedivo je bolja. Sve u vezi sa njom

• U prolazu, 51 postova
  • Motocikl: Kawasaki KLX 250, Yamaha DT 125R

Posle korišćenja kacige cele sezone da iznesem svoje utiske, verovatno će nekome pomoći u odlučivanju.

Kupio sam kacigu LS2 Explorer mx701, platio je 27.500din.... gledao sam i onu Pioneer ali to su dva sveta, počev od kvaliteta i svemu drugome, nisu za uporedjivanje.

Kada sam pogledao i probao jednu i drugu za razliku od 80e nije bilo ni govora da uzmem Pioneer... ako nešto mora da bude kvalitetno od opreme na motoru svakao je na prvom mestu kaciga, ipak ona glavu čuva 😉

LS2Explorer.thumb.jpg.ad859dfb4c5c028703cedb23dff206a6.jpg

Ja je uzeo u ovoj boji da mi se slaže sa motorom 😋... naravno i biti vidjen na drumu mi je vrlo važno, pa kada već jakna i ostala oprema nije drečava, kaciga to mora da bude, bezbednost na prvom mestu - uvek!

Elem za ovu kacigu sam se odlučio posle skoro godinu dana, nije to bilo na prečac. U medjuvremenu sam isprobao više modela (Arai, Shubert, Shot, MT...) i ništa od toga nije lepo leglo na moju glavu. Ili mi pritiska obraze ili me bole uši ili... kako god, kada sam Explorera stavio na glavu, to je leglo kao "dupe na nošu"... znači morate kacigu da probate jer svaki proizvođač ima različite kalupe. Veličina je ista (ja sam uzeo M veličinu) ali to potpuno različito stoji na vašu glavu i zavisi od proizvođača. Meni je ova legla skoro pa savršeno i evo posle skoro godinu dana nošenja više sam nego zadovoljan, svaka preporuka.

Za ovaj novac ne možete kupiti ništa ni približno ovom kvalitetu... tek od 400-500e kreću kacige koje su od ovoga bolje.

Dobijete u kutiji čak dve vreće za nošenje i čuvanje kacige, onaj jastučić na naduvavanje koji ide oko vrata, naravno i pinlock (koji nisam stavljao ni isprobao... prosto nisam imao potrebe, ako je hladnije i magli vizir samo malo odškrinem da udje vazduh i vise magljenja nema, a na nekim ekstremno niskim temperaturam i ne vozim!).

Imate jako puno reviewa na youtube o ovoj kacigi pa neću da davim o specifikacijama, samo ukratko još o mojim iskustvima i da vam pojasnim razlike:

Kaciga inače nije polikarbonatna školjka nego je od fiberglasa, sasvim drugi nivo kvaliteta. Lakša a jača! Nešto je izmedju polikarbonata i karbona (a takva joj je i cena 😉). Medjutim vidim da Shubertove kacige od fiberglasa ne možete naći za ispod 500e pa neka vam to sve govori o kakvom se materijalu radi.

Viziri su vrlo kvalitetni, evo posle godinu dana cimanja po terenu i maltretiranja nema nijednu ogrebotinu. Ima čak 6 otvora za ventilaciju što me je u prvi mah dojmilo, medjutim u praksi to bih jedino zamerio, mogla je ventilacija i bolje da bude... e sad u ovom cenovnom rangu ovo je ipak najbolje što može da se nadje, ne smemo zaboraviti o kojoj ceni pričamo.

Kaciga je itekako tiha (pogotovu ako pričamo o enduro modelima!) i to je pored udobnosti za mene bio prvi uslov.  Prezadovoljan sam. Kao i kvalitetom izrade. Kacigu UVEK nosim sa nekom maramom, leti zbog znojenja, zimi zbog hladnoće... a i tako čuvam kacigu, niti se masni niti prlja postava. A niti kaciga mrda sa glave. Ne smeta mi ušima, ne smeta glavi.... za razliku od svih drugih koje sam probao ili koristio.

Možete da skinete veliki vizir i koristite kros naočare... kačket je tako konstruisan da ne smeta, čak i kada okrenem glavu na stranu ne zabacuje niti otežava, neverovatno. Kačet (nagib) može da se pomera u čak tri položaja! Motor na drumu vozim 90-100km i na tim brzinama kačket kao da ne postoji... znači svaka im čast na izvedbi i konstrukciji.

Ko ima velikih želja (i para) postoji isti ovakav model u karbon verziji (450e) i potpuno su isti (materijali, izolacija, kačenje, viziri...) osim što je školjka od drugog materijala.

Naravno ima ih u više dezena paproverite šta se vama svidja, meni je ova baš TOP i najlepša (doduše i narandžasta fantistično izgleda ali se meni nikako ne uklapa u enterijer 😆).

20240723_151729.thumb.jpg.673b699627353a81e4cedd842928bd54.jpg

20240524_192848.thumb.jpg.ab0b850a4c9cc59450df8b535ce5f8df.jpg

• Hvala 1

@chief.fire Vrlo zanimljivo, nisam ni znao za ovaj model. Možda si mi upravo predstavio moju novu kacigu, u baš toj boji (trenutno imam Pioneer). Samo ne reče gde si je uzeo ? I da li se skida kačket ? (na mojoj to nije moguće, i to je jedino što me je nerviralo).
Pozdrav!

• Sviđa mi se 1

• U prolazu, 51 postova

Da ne zaboravim,

za ovu kacigu sam se odlučio posle ovog velikog testa... na testu je bila karbon verzija ali kako rekoh sem razlike u školjki sve ostalo je isto... LS2 Explorer je u ukupnom plasmanu bila na 3.mestu... prešišala je i Shoei i Scorpion i Nolan i AGV ... iznad nje su bile samo Klim Krios i Shubert E2 koje koštaju po 800e 😱

Pogledajte sami, možda Vam to pomogne u odlučivanju.

Ali svakako prvo proba pa kupovina!!! 😉

• U prolazu, 51 postova
7 minutes ago, živke said:

@chief.fire  Samo ne reče gde si je uzeo ? I da li se skida kačket ? (na mojoj to nije moguće, i to je jedino što me je nerviralo).
Pozdrav!

Uzeo je na sajmu u martu mesecu, posle detaljnog isprobavanja modela i veličina... čini mi se da je bio Motobike u pitanju. Ali imaš više prodavaca, pogledaj, možda neko nudi i neku akciju... proveri i kupujemprodajem, nadje se i tu zanimljivih ponuda.

Uh nisam siguran za kačket, ja nisam probao jer mi ne pravi nikakve probleme... ali mislim da može, ne drži me za reč 😜

Želim ti uspešnu potragu i kupovinu. Rado bih čuo tvoje utiske ako se odlučiš baš za ovaj model. Na youtube je svi hvale, čak i dugogodišnji bajkeri koji obilaze svet. To je dobra  preporuka da je ovo dobar izbor... a da ne košta pravo malo bogatstvo!

Promenio član chief.fire
  • Sviđa mi se 1

• U prolazu, 52 postova
  • Motocikl: Nemam

Moje iskustvo sa LS2 Strobe 2 Flup Up kacigom posle 3 meseca. Koristim je na el bajsu koji ide maksimalno 67 km/h. 

Novu sam platio 120e

Kaciga je jako teška i prvih nedelju dana nošenja me boleo vrat. 

Neudobna mi je bila jako ali posle nekog vremena se izgleda sunđeri prilagodili mojoj glavi pa je sad bolje i ako je i dalje daleko od idealnog. 

Kopča se lako stavlja i skida ali ne drži dobro jer plastika nema dobre zube pa mi se često sama od sebe otkopča. 

Plus me kopča davi kada spustim glavu i ako sam je produžio koliko je moglo.

Zvučna izolacija je jako loša. Već posle 50 km/h  postaje jako bučna. 

Kada mi je zatvoren vizir veoma brzo zamagli a kada pada kiša, ne moguće je voziti jer se ne vidi ništa. 

Zato uvek vozim za otvorenim vizirom. 

Mehanizam za zaključavanje kacige u jednom položaju mi se polomio posle mesec dana. 

Sunčane naočare nemaju neku poentu jer veoma malo štite od svetlosti. 

Nisam zadovoljam kacigom. 

Prošla polovna Sharkova kaciga koju sam platio 35e je bila 3x bolja u svim segmentima. Udobnost, lakoća, zvučna izolacija, vizir, sunčane naočare. 

I da. Šta me jako nervira kod LS2 kacige. Vizir mi krivi sliku/pogled. Kao da nosim kineske naočare sa lošom dioptrijom. 

Promenio član Dušan PN
  • Sviđa mi se 2
  • Podržavam 1

On 9/14/2024 at 10:43 PM, chief.fire said:

Kupio sam kacigu LS2 Explorer mx701, platio je 27.500din.... gledao sam i onu Pioneer ali to su dva sveta, počev od kvaliteta i svemu drugome, nisu za uporedjivanje.

Uzeh i ja ovu kacigu, pa da dodam par stvari na ovaj kolegin odličan review, možda nekom bude značilo.

Prvo - ja se iskreno ne slažem sa citiranim delom. Nosio sam Pioneer 4 godine, imam je i dalje.
Očigledno je da Explorer zamišljena kao viša klasa, jer dolazi u bogatijem pakovanju, ima tvrdu i meku torbu uz nju, pinlock itd. ali ne bih se složio da su dva različita sveta i da je neka prevelika razlika u kvalitetu, barem ovako na oko. Slične su težine, sličan osećaj na viziru i mehanizmu naočara, slično mi deluje i postava. Kvalitetnija je sigurno, to kaže i cena, ali moj subjektivni osećaj je da nije neka ogromna razlika. Najbolje je pogledati i probati obe ako je moguće, jer su vrlo slične.

Ono što je definitivno lepše rešeno na Exploreru je mehanizam kačenja kaiša, koji ima neka udubljenja za prste, pa se vrlo lako nalazi pozicija, i otvaranje ventilacije na bradi sa spoljne strane, za razliku od Pioneer gde je sa unturašnje, pa to nekada stvara problem.
Ono što nije lepo rešeno na Exploreru, i meni bode oči je deo mehanizma sunčanih naočara, gde se vidi grubo ofarbana unutrašnjnost kacige. To na Pioneer nisam primetio.

0-02-05-99db743237b703748abf116e02963d682b232db22f70cb7eedad5c31238e7eff_29cd8109cbc.thumb.jpg.3e3fae2a6f1da5f097d50cf6e3a6d77b.jpg

I sad, dve vrlo bitne stvari za ljude kojima je to bitno (poput mene).

1. Velika mana Pioneera je to što je napravljena tako da kačket ne može da se skine. Može, ali on na sebi ima neke kopče i udubljenja koja imaju svoju funkciju i kad se skine nema šta da drži vizir.
To je bio i jedan od većih razloga zašto sam želeo da promenim kacigu, jako je korisno skinuti kačket (peak) za duge vožnje autoputem.
Ali ne lezi vraže: iako se MX701 reklamira kao da se kačket može skinuti - to važi samo za karbonske verzije. Opet su potrebni neki poklopčići koji ne stižu uz obične verzije. Moguće ih je dokupiti po ceni od 15 - 20 evra, ali kod nas nisam uspeo da ih nađem.
Sreća u nesreći je što se ovde to ipak lako rešava za razliku od Pioneera: dva plastična probušena lidl žetona, dve o ring gumice odgovarajuće veličine, i vizir super radi i bez kačketa (testirano na nekih ~600km autoputa).

2. Vrlo mi je bitno da vizir može da se odškrine malo i ostane tako. Ni na jednoj kacigi do sada nije bilo predefinisanih pozicija za to, ali na svakoj je bilo moguće uraditi to. Na Exploreru nije bilo moguće, vizir stalno pada. Zbog toga sam vratio jednu kacigu i naručio drugu iz druge prodavnice - ali i ona se isto ponašala.
Na sreću i to sam lako rešio o ring gumicama koje sam ubacio između vizira i kačketa, i koje stvaraju taman dovoljno otpora da vizir ne pada sam.
Deluje mi da je to problem sa ovom novijom verzijom kacige. Meni su na probu poslali XL i L; XL se ponašala ok što se toga tiče, ali ne i L, postaviću video da bi bilo jasnije. Inače kolega ima stariju verziju, novija ima malo drugačiji poklopac šrafova kačketa, i verovatno tu i nastaje neki problem.
Dodao bih još da mi je obim glave oko 59cm i odgovara mi L veličina, kao što je i po preporuci. Pioneer sam nosio XL. Kao što rekoh, posle 600km autoputa za vikend, za sada deluje ok :)

Nadam se da će nekom ko razmatra ovu kacigu ovaj review pomoći da donese odluku :) #zzz#

Promenio član živke
  • Sviđa mi se 2

• U prolazu, 51 postova
12 hours ago, živke said:

Prvo - ja se iskreno ne slažem sa citiranim delom. Nosio sam Pioneer 4 godine, imam je i dalje.

Ja nisam nosio Pioneer kacigu pa ne mogu da iznesem utiske u voznji, ti si tu sigurno kompetentniji! Moje misljenje je na osnovu vizuelnog pregleda, udonosti, kvaliteta materijala itd... svemu onome sto se vidi na prvi pogled i kada se isproba. Takodje i neki drugi koji su koristili Pioneer kacigu su imali loše mišljenje o njoj (buka, ventilacija itd) pa je zato nisam ozbiljno uzimao u razmatranje... lično, drago mi je da ti i ona odgovara 🙂

Ono što nije lepo rešeno na Exploreru, i meni bode oči je deo mehanizma sunčanih naočara, gde se vidi grubo ofarbana unutrašnjnost kacige. To na Pioneer nisam primetio.

Kada ovo pomenu, meni se od prvog dana otkačile sunčane naočare na desnoj strani (ispale iz držača, vratio sam, ukopčale se ali... ), pa sada ne mogu jednim potezom da ih spustim, malo se iskrive taman da zaglave na pola... i to mene nervira a još više da je rasturam i nameštam  🥺

Na Exploreru nije bilo moguće, vizir stalno pada. Zbog toga sam vratio jednu kacigu i naručio drugu iz druge prodavnice - ali i ona se isto ponašala.

eeeee vidiš, ja nemam taj problem u opšte! Ide baš kao na ovoj prvoj što si demonstrirao... ide dovoljno teško da može da se stavi u koji god položaj hoćeš i ne pada! Da ovo nisi pojasnio ne bih ni znao da postoje modeli kod kojih ovako lako padne vizir, moguće da je to samo kod novijih modela, ja evo ni posle godinu dana korišćenja nemam nikakvih problema oko toga... a često po šumi koristim malkice otvoren vizir jer bolje pirka, hladi a opet čuva me od mušica, prašine i granja...

Živke, čestitam na kupovini i želim da te dugo godina služi i da budeš zadovoljan kao i sa Pioneerom!  😊

• Sviđa mi se 1

• Andragog, 5005 postova
  • Motocikl: BMW K25 HONDA PD05 KTM RFS

Suncane naocare verovatno nisi dovoljno gurnuo. Meni je tako bilo na LS2 Scope pa sam pogledao malo bolje, gurnuo ih jače prema nazad, bilo je škloc i sada rade kako treba! Mozda je i kod tebe tako ! 👍

• Hvala 1
  • Podržavam 1

10 hours ago, chief.fire said:

Živke, čestitam na kupovini i želim da te dugo godina služi i da budeš zadovoljan kao i sa Pioneerom!  😊

Hvala puno!

srbac ti je već napisao za naočare, samo treba lepše da legnu.

Što se kvaliteta tiče - kao što rekoh - slažem se da je kvalitetnija i bolja, ali nije sad to neka ogromna razlika. Možda baš za onoliko koliko je skuplja. Moj utisak je da su vrlo slične kacige.

10 hours ago, chief.fire said:

eeeee vidiš, ja nemam taj problem u opšte! Ide baš kao na ovoj prvoj što si demonstrirao... ide dovoljno teško da može da se stavi u koji god položaj hoćeš i ne pada! Da ovo nisi pojasnio ne bih ni znao da postoje modeli kod kojih ovako lako padne vizir, moguće da je to samo kod novijih modela, ja evo ni posle godinu dana korišćenja nemam nikakvih problema oko toga... a često po šumi koristim malkice otvoren vizir jer bolje pirka, hladi a opet čuva me od mušica, prašine i granja...

Upravo tako!
Izgleda da ovaj "stariji" model kao tvoja nema taj problem.
U prvoj prodavnici gde sam je naručio - objasnio sam problem i bez reči su uzeli kacigu nazad, prihvatajući da to jeste problem.
A ovi drugi su se malo ubeđivali, da to tako mora, da je normalno, da samo mnogo skuplje kacige imaju tu opciju itd.
Ja im pošaljem ovaj vide i pitam kako na jednoj ne pada vizir. Oni muk.

E onda sam pokušao sam da rešim to, i rešio, jer mi je baš bila potrebna za vožnju autoputem za vikend.
Jedino mi je malo krivo što nisam to odmah uradio sa prvom kacigom koja je stigla, jer su ljudi bili jako korektni i prijatni (DD Moto - od njih sam uzeo i Pioneer), ali tada nisam znao da je cela serija takva.

• Sviđa mi se 1

Inače ako neko razmatra ovu kacigu upravo je kolega stavio odličnu ponudu u oglase: karbonska, malo korišćena - po ceni nižoj od obične kacige.

• U prolazu, 51 postova
On 11/5/2024 at 1:34 PM, admiki said:

Meni je bitna stavka ventilacija, pošto se jako puno znojim.

koliko mi se čini, i pored hrpe luftera, nije baš najbolja po tom pitanju?

Uh pa ne znam sta da ti kazem... i meni je to jako bitno jer slabo vozim kada zahladni, uglavnom po lepom i toplom vremenu. Cesto po sumi gde se vozi sporo, upekla zvezda i sl. 🤪 

Ja UVEK nosim maramu ispod kacige koja efikasno upija znoj, kaciga ne mrda sa glave, cuvam postavu... prevarim se nekad  da vozim bez marame i odmah se pokajem 😟.  Nositi maramu je jako dobro i pametno, pogotovu za nas koji nemamo previse kose 🤣.

Ovo ti je sugestija da probas ako nisi, dosta utice na znojenje i komfor... naravno marama tanka, letnja, disuca... nemoj debelu zimsku od babe da koristis pa da me posle prozivas da sam te lose savetovao 🤣

Ventilacije ima i to dosta... napred veliki otvor, dole dva bocna sa strane, kod kacketa napred dva i pozadi dva velika. I kanali su OK gledao sam, dobro povezani ali... nekako nije bas efikasna ventilacija. Moje subjektivno misljenje, da se ogradim... rekao bih da je neka srednja efikasnost... niti je vauuu a nije ni da nema ventilacije.

Srecom, kada podignes vizir imas ventilacije i vazduha koliko hoces 😁..  ja sam se navikao, vozim bez problema i na 40+, nemam nekih  posebnih problema da bih sad navodio.

Umalo da zaboravim, ona je projektovana tako da moze da se skine vizir i da se koriste kros naocare, za jos bolju ventilaciju i ekstremniju voznju, pa kako kome odgovara...

Nadam se da sam ti malo pojasnio situaciju 🙄

• Hvala 1

• Svrati ponekad, 111 postova
  • Motocikl: BMW R 1200 GS, BMW R 1200 GS Adventure

Potkapa čak i po najvećoj vrućini leti mi u mnogome pomaže da kaciga ostane kolko tolko čista a meni još bitnije da se ne sliva znoj u oči. Naravno ne neka debela pamučna već one najtanje da se grubo izrazim plastične od kojih se prave i aktivne majce. 

• Sviđa mi se 1

• U prolazu, 51 postova
5 hours ago, Ivanhoe said:

Naravno ne neka debela pamučna već one najtanje da se grubo izrazim plastične od kojih se prave i aktivne majce. 

Tako je, upravo sam na to mislio taj materijal! 😊

Naravno, po hladnom vremenu mogu i one zimske, deblje... ja probao, odlicno to zavrsava posao, nije hladno na glavi, na usima, na bradi. Ma odlicna stvar 😇

I ja ne vozim bez marame (potkape, sta god...) ni u najvrelijim danima, dal sam se navikao sta li ali mi je tako puno prijatnije, udobnije, komfornije nego kada nosim kacigu direktno na glavu!

Neki moji prijatelji voze bez potkape i kazu da im tako odgovara...hmmmm 🤔

Najbolje je probati obe varijante pa videti sta vama pase ali ja ne vidim nijedan razlog zasto nositi kacigu bez toga. To mi dodje kao kad obujes patike bez carapa 😁... a ono se noga znoji, klizi, svaki cas  cekam da izgubim patiku. Jednom probao i nikad vise...

Tako i sa kacigom na glavi 😊

• Podržavam 1

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Aktivni korisnici   0 članova

• Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.

• Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja