zodini 1302 Napisano Mart 8, 2012 Drug član, 1043 postova Lokacija: Niš-Donji Dušnik Motocikl: Honda NT650V deauville Prijavi odgovor kao problematičan Sutra idem u Niš da pokušam da nađem komad "klirita" (220x 170) da bih napravio "masku". [/color] Pozdrav[/size] Ako nadjes negde, sibni pp ili postuj ovde da znam gde da pazarim isti, zanosim se sa pravljenjem farova ali za kola, a ne znam gde da bacim pogled da nadjem klitrit/pleksi Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
SmokeS 339 Napisano Mart 8, 2012 Svrati ponekad, 405 postova Lokacija: Beograd - Vozdovac Motocikl: Africa Twin rd04 Prijavi odgovor kao problematičan @Djunta Projektor je to sto si postavio slike. Ima to socivo kao od lupe. Evo prepravio sam prethodni post, verujem da ce se sad bolje razumeti Nista neces postici stavljanjem H4 bixenona u takvo socivo. Ako ti u opste stane fizicki u njega ta sijalica. (H4 bixenon je skuplji od bilo koje H(?) xenon sijalice) Takodje skidanjem stita, onog limcica, neces nista postici. Samo ce ti bacati gore u nebesa sto ti ne treba. Za dugo svetlo, taj limcic je nesto nize postavljeno u odnosu na centar, i najcesce ima ovakav neki oblik \_/ da bih propustio samo iznad puta koliko treba. Do neke odredjene visine. Ne treba nam da nam osvetljava gore nebo, granje i ko zna sta jos. Zato opet posotji to ogranicenje samo nize postavljeno u odnosu na kratko svetlo. Tesko je ovo sve za objasniti recima. A sad da crtam sve ne mogu Za kratko svetlo taj limcic je jako blizu centru, ako ne i na sredini.. Opet zavisi o kom socivu se radi. Kod bixenon projektora, taj limcic se spusti, tako zraci mogu da podju nesto vise i dobijamo dugo. Izvor svetlosti kod projektora je fixan, i pridrzavaj se toga. Stavi sijalicu koju zahteva i to je to. Nemoj ni da pokusavas da pravis bixenon projktor. Meni je svasta padalo na pamet, ali to ne moze u kucnoj radionici lepo da se odradi. Da valja i da traje. Trebalo bi dosta da se eksperimentise i td.. @Zika56 Nema na cemu 1.Verujem da je skupo za bilo koga takva sijalica, ali to ti je nuzno sad. Ako mislis da ubacis kod sebe te projektore. ovde bi trebalo sve da imaju: http://www.hidxenon.rs/default.asp?T=1 2. mmm koliko znam, preko dana ti xenoni ne rade punom snagom, nego su kao day light. Zato ima vise zica. Neke zice su jos za pomeranje sociva kada se udje u krivinu (moderniji farovi) mada mislim da to kacenje ide direktno na far. Nisam siguran za sve ovo. Moze ti praviti problem taj visak zica. To mora da se nadje sema, pa da se pogleda. 3.Znam, gabaritni su ti projektori. 4.Nije samo problem u xenon sijalici, onom "stapu" nego u lezistu same sijalice. Kad ona nalegne u svoje leziste, ona ne mrda i postavljena je idealno. Ako ti stavis neku drugu sijalicu koja nema isto podnozje, moze to da funkcionise ali nece biti ono sto kazu kao dupe na nosu Moze da upadne za koji mm unutar, ili je uvucena za koji mm i eto problema vec. Cak sam video da neke sijalice stoje i pod uglom u faru. 5. U svaki projketor se moze staviti halogena sijalica. Isti rezultat ce biti sa halogenom, rasipace svetlost podjednako na putu kao sa xenon sijalicom. Samo naravno slabijem intenzitetom i "zute" boje. Najbolje da pozajmis set i da probas kao sto si naveo Zastiti ih s preda pracetom pleksija i to je to, da in ne okrnji neki kamencic ili slicno. Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
SmokeS 339 Napisano Mart 8, 2012 Svrati ponekad, 405 postova Lokacija: Beograd - Vozdovac Motocikl: Africa Twin rd04 Prijavi odgovor kao problematičan I ziko, takodje, slobodno idi na 6000k. Nemoj da te brine. To je bela svetlost. Jako malo vuce na plavo. 8000k je vec plavlje i nije to to. Moze da prodje ali nije to to. Sve preko 8000k ce te smarati panduri. I ja nisam nasao 5000k pa sam ostao na 6kk.. Evo nekih slika mojih sociva. Videcete kolcna su. Imaju isto da li bese FX sociva koja su takodje jako dobra i hteo sam njih da kupim. Ali kada sam sracunao dimenzije i video da bi ih smestio za dlaku, odlucio sam da uzmem mini H1. Mesta nikad dovoljno. Jos kada se sve to ispuni kablovima..... Na ovoj slici se vidi vrh tamo na sredini kako je plavicast svako ko pogleda u far, u nekom trenutku mu zasija tako plavo i izgleda prelepo A svetli belo po putu Ta plava linija moze da se "podesi" igranjem. ali nisam imao vremena za tako nesto. Na primer na drugom nemam tu plavicastu liniju. Dugo: Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Mr. No 570 Napisano Mart 8, 2012 XXX, 475 postova Lokacija: Beograd Motocikl: BMW R1200 GS Prijavi odgovor kao problematičan Pročitao sam da je i "Mr.No" za svoj "projekat" takođe koristio sijalice D1S pa ne bi bilo loše da malo objasni kako je rešio njihovo povezivanje na instalaciju, odnosno kakvi balasti idu uz njih, koju temperaturu boje je uzeo i gde je nabavio sijalice Permutovao sam oznake pri pisanju... fabricki su D1S a ja sam stavio D2S. Njih je lako staviti i nemaju te budze na kraju sijalica... Odgovorio sam ti detaljno u temi o farovima na TDM-u. Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
đunta 4275 Napisano Mart 8, 2012 Ne silazi, 6613 postova Lokacija: Singidunum Motocikl: đački pešački Prijavi odgovor kao problematičan @Smokes-, razjasnismo sve,( ja pitanjima) ti svojim znalačkim odgovorima tako da će mnogima biti sad značajno. Zbog svoje optike lupasto sočivo daje superioran snop ali zato ne daje toleranciju i svako odstupanje se znatno više odražava nego kod običnog H4 fara. Nema budževine ala lepo izgleda, blješti arijevski plavo itd. Po nekoj analizi žući ton ima bolju probojnost kroz maglu. Ja imam na raspolaganju dva leva fara sa slike koji imaju klapnu za prebacivanje oboreno/dugo i jesu malo dugački i to mi je možda problem. Imam jedan kratak sa istim mogućnostima i par sa fiksnom klapnom za oboreno, desni sa slike. (Inače No me je darivao al to nije razlog da hvalim njegovu savršenu kreaciju). Sad il ću da uguram oba duža il jedan miltifunkcionalni i jedan za oboreno ili pak da nađem još komad. U svakom slučaju će biti 2 komada. Nego pitanje, jel pored stalno gorućeg duplog xenona ima smisla i potrebe dodavati par maglenki koje bi morale da budu isto xenon. Pošto mi je ceo projekat na neki način vezan preradom prednjeg kraja, jel ima neki znalac koji bi na osnovu fotografije i neke mere mogao da uradi 3 D simulaciju koju bi koristio za izradu modela kalupa?. Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Jelenko Vilotic 1012 Napisano Mart 9, 2012 I have limited knowledge to make room for faith..., 435 postova Lokacija: Padova, Italy Motocikl: R1200GS Prijavi odgovor kao problematičan A ja mislio da je Lalajko taj koji ima talenat da komplikuje stvari... Đunto, kralju, posetio sam temu posle ko zna koliko i ti još uvek teoretišeš, ja reko biće slike da vidimo kako izgleda taj famozni gs sa dva fara napred. Kuku.. kad odradis sve obavezno promeni naslov teme u Stavljanje dva fara umesto jednog-iz teorije u praksu... Aj pa sa srećom 1 Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
zika56 17410 Napisano Mart 9, 2012 Čuvaj sebe od drugih i druge od sebe, 3706 postova Lokacija: Niš / Donji Adrovac Motocikl: BMW R1100GS (iz prošlog veka) Prijavi odgovor kao problematičan Ja sam (zbog probe) ubacio u reflektore halogene sijalice H1 i to nije ispalo dobro. Očigledno je da sijalice "preduboko" ulaze u reflektor. Kad ih pomerim unazad za nekih desetak milimetara bude dobro. Danas ću da nabavim H7 i da ponovim test. Čitao sam na nekim stranim forumima da su sijalice D1S i D2S zamenljive (uz adaptaciju grla). A takođe sam našao i podatke da sijalice D2S i H7 daju isti efekat ako su ugrađene u identične reflektore (normalno, opet uz adaptaciju grla). To bi trebalo da znači da bi D1S i H7 takođe trebalo da daju podjednake rezultate. Probe vršim sa halogenkama (jer su jeftine) pa ako halogena H7 pokaže dobre rezultate uzimam xenon H7. A ukoliko ne odgovara onda kupujem D2S. Juče nisam uspeo da pronađem plexi-klirit za masku fara, pa danas ponovo idem u Niš da tražim. U svakom slučaju mislim da ću za par dana biti u situaciji da se provozam sa "novim" farovima! Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Kypck 188 Napisano Mart 9, 2012 Друг члан, 636 postova Lokacija: Beograd, Zvezdara Motocikl: Honda Transalp Prijavi odgovor kao problematičan Sta mislite o ovoj BMW varijanti ugradnje umesto televizora na TA? Da li je izvodljivo da se naprave nosaci? Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
đunta 4275 Napisano Mart 9, 2012 Ne silazi, 6613 postova Lokacija: Singidunum Motocikl: đački pešački Prijavi odgovor kao problematičan A ja mislio da je Lalajko taj koji ima talenat da komplikuje stvari... Đunto, kralju, posetio sam temu posle ko zna koliko i ti još uvek teoretišeš, ja reko biće slike da vidimo kako izgleda taj famozni gs sa dva fara napred. Kuku.. kad odradis sve obavezno promeni naslov teme u Stavljanje dva fara umesto jednog-iz teorije u praksu... Aj pa sa srećom me i zarazio, prvo za BMW pa posle za sve ostalo. Smokes letos preliminarno pokazao ideju al sva saznanja koja sam uspeo da sakupim naokolo su bila tupe lupe, trpaj da sija i tek sad je on svojim objašnjenjima pružio tačno kako sve mora da bude. Sočiva dobio po onom snegu, motor još na klocni tako da nisam operativan a i sad naš stariji brat padobrnac je desantno pristupio rešenju pa čekam rezultat, dobar naravno. @Kypck- imaš temu koju je radio Joni Novak, ne znam tačan nik i naziv teme, on je ugrađivao 2 slična fara u TA vrlo lepo. Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Kypck 188 Napisano Mart 9, 2012 Друг члан, 636 postova Lokacija: Beograd, Zvezdara Motocikl: Honda Transalp Prijavi odgovor kao problematičan Znam, listao sam temu...mogao bih da ga zovnem, pa da vidim sa njim Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
zika56 17410 Napisano Mart 10, 2012 (promenjeno) Čuvaj sebe od drugih i druge od sebe, 3706 postova Lokacija: Niš / Donji Adrovac Motocikl: BMW R1100GS (iz prošlog veka) Prijavi odgovor kao problematičan Juče sam morao dva puta da idem do Niša pa nije bilo vremena da nešto ozbiljnije radim oko motora. Ipak sam sinoć uspeo da napravim kratku probu sa halogenom sijalicom H7. Bilo je potrebno da proširim otvor za sijalicu (u reflektoru) za oko pola milimetra i onda sijalica lepo "legne". Rezultat je odličan. Svetlost je ravnomerna, a Ivica osvetljaja (krtkog svetla) je veoma oštra. I dugo svetlo se prostira baš kako treba. Nisam imao mnogo vremena za probu jer je sijalica koju sam kupio za probu očigledno bila jako "kvalitetna" (koštala je 100 din) pa je počela da tamni iznutra odmah nakon uključenja, a već posle par minuta je bila neupotrebljiva. Ali je uglavnom ispunila svoj "zadatak". Dakle u ove "farove" će biti montirane sijalice H7. Razmišljam da Xenon H7 ubacim samo u jedan far, a da u drugi postavim neku kvaliteniju halogenu H7. Prekidačem bih mogao da vršim izbor svetla. Ovo iz razloga eventulnih zajebancija oko propisa po pitanju upotrebe Xenona u pojedinim državama. Jednostavno "kvrcnem" prekidač i rešen problem. A ionako većina tvrdi da jedan Xenon sasvim dobro osvetljava i da dva istovremeno uopšte nisu potrebna. Danas radim na "hermetizaciji" farova i rešavanju "Maske". Dopuna!! Danas sam nabavio i ugradio u jedan od reflektora malo kvalitetniju "halogenku" H7 i večeras se provozao tridesetak kilometara. Kratko svetlo zaista lepo "iscrtava" snop ispred motora, sa oštrom granicom između osvetljenog i neosvetljenog dela.. Rezultat je mnogo bolji nego sa originalnim farom. I dugo svetlo je bolje nego kod originalnog, ali očigledno fali "količina" svetlost koju ova sijalica može da isporuči. Mislim da će sa Xenon sijalicom u drugom reflektoru rezultat da bude izvanredan. Promenio Mart 10, 2012 član zika56 Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Djordjino 254 Napisano Mart 10, 2012 Zainteresovan, 957 postova Lokacija: Kopaonik-Raska Motocikl: Varadero PGM-Fi Prijavi odgovor kao problematičan Ziko,ajd kad sve to zavrsis slikaj da vidimo kako to izgleda Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
zika56 17410 Napisano Mart 10, 2012 Čuvaj sebe od drugih i druge od sebe, 3706 postova Lokacija: Niš / Donji Adrovac Motocikl: BMW R1100GS (iz prošlog veka) Prijavi odgovor kao problematičan =Djordje= Postavljeno Danas, 20:30 PM Ziko,ajd kad sve to zavrsis slikaj da vidimo kako to izgleda Sve faze rada fotografišem i postaviću uskoro sve fotografije u ovoj temi. Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
zika56 17410 Napisano Mart 18, 2012 Čuvaj sebe od drugih i druge od sebe, 3706 postova Lokacija: Niš / Donji Adrovac Motocikl: BMW R1100GS (iz prošlog veka) Prijavi odgovor kao problematičan Večeras sam se prvi put provozao sa "novim" farovima. U levom "faru" montirana je halogena sijalica H7, a u desnom xenon H7. Instalaciju sam uradio tako da imam izbor ili xenona ili halogene. Ne mogu obe istovremeno da rade. Takođe, kada upotrebimo "ablender" aktivira se xenon. Instalaciju sam preradio tako da nisam dodavao bilo kakav novi prekidač. Jednostavno sam iskoristio položaj prekidača za "poziciju" da aktivira halogenku, a položaj za glavno svetlo aktivira xenon. Jedini eventualni nedostatak je što ne mogu da koristim konstantno dugo svetlo kada je pozicija halogenka. Ali i u toj situaciji "ablender" normalno funkcioniše. Xenon sijalica je 5000 K, a kupio sam najjeftiniji polukomplet (sijalicu i balast). Da kvalitet nije baš nešto naročito dobar vidi se i u eksploataciji. Osvetljaj nije baš ravnomeran. Ima tamnijih i svetlijih površina. Vidi se i "treperenje" u žiži sijalice. Inače je granica između osvetljene i neosvetljene površine veoma oštra. Ali rezultatom sam ipak veoma zadovoljan. Osvetljaj je mnogo bolji i sa halogenom sijalicom, a posebno sa xenon sijalicom. I sigurnost je povećana jer imamo dva nezavisne svetiljke. Mislim čak da i estetski deluje lepše. U svakom slučaju pokušaću da stavim neki kvalitetniji "komplet" (kad budem imao para. A dotle ! Rešio sam i prednju masku. Staviću fotografije ovih dana. Zahvaljujem se svima koji su pomogli da ovo reaalizujem, a posebno Đunti! On je pokrenuo ovu temu, pomogao mi je da nabavim sočiva i poslao mi fotografije i ideje za ovaj "projekat". Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
đunta 4275 Napisano Mart 18, 2012 Ne silazi, 6613 postova Lokacija: Singidunum Motocikl: đački pešački Prijavi odgovor kao problematičan Zahvaljujem se svima koji su pomogli da ovo reaalizujem, a posebno Đunti! On je pokrenuo ovu temu, pomogao mi je da nabavim sočiva i poslao mi fotografije i ideje za ovaj "projekat". Comandatore, Đunta more. Svaka ti čast, ja kreno prvi al izgleda ću bidnem zadnji. Divim ti se na domišljatosti, pozicija kao položaj za jedan far, nikad mi ne bi palo na pamet, valjda se to s godinama stiče . Nego Arakis merio vuču struje, 4,1A Xenon, 4,6 H4 s tim da xenon pri uključivanju cimne 8A. Sad razmišljam ovako, sijalice direktno vezane sa živeog izvora, aku, a uključenje ide impulsom preko releja. Praktično se ne opterećuje postojeći prekidač koji može vremenom da pregori, bolji vod struje-jače svetlo i prktično bi dobio na obe sijalice i dugo/krako i ablend. Trošak je dva relejčića, malo žice i prevezivanje instalacije što nije problem. Inače je vezivanje farova preko releja uvek dobitno. ( Jesam dobro zmozgo ) Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
zika56 17410 Napisano Mart 19, 2012 Čuvaj sebe od drugih i druge od sebe, 3706 postova Lokacija: Niš / Donji Adrovac Motocikl: BMW R1100GS (iz prošlog veka) Prijavi odgovor kao problematičan đunta Postavljeno Danas, 00:56 AM zika56, on 19 March 2012 - 00:38 AM, said: Zahvaljujem se svima koji su pomogli da ovo reaalizujem, a posebno Đunti! On je pokrenuo ovu temu, pomogao mi je da nabavim sočiva i poslao mi fotografije i ideje za ovaj "projekat". Comandatore, Đunta more. Svaka ti čast, ja kreno prvi al izgleda ću bidnem zadnji. Divim ti se na domišljatosti, pozicija kao položaj za jedan far, nikad mi ne bi palo na pamet, valjda se to s godinama stiče . Nego Arakis merio vuču struje, 4,1A Xenon, 4,6 H4 s tim da xenon pri uključivanju cimne 8A. Sad razmišljam ovako, sijalice direktno vezane sa živeog izvora, aku, a uključenje ide impulsom preko releja. Praktično se ne opterećuje postojeći prekidač koji može vremenom da pregori, bolji vod struje-jače svetlo i prktično bi dobio na obe sijalice i dugo/krako i ablend. Trošak je dva relejčića, malo žice i prevezivanje instalacije što nije problem. Inače je vezivanje farova preko releja uvek dobitno. ( Jesam dobro zmozgo ) Auuuu prijatelju! Pa za šta me ti smatraš? Pa ja sam kod mene ubacio relea (za kratko i dugo svetlo i za sirene) već par dana nakon kupovine motora. Sada sam samo izvršio neke izmene u instalaciji, a relei su i dalje ostali u funkciji. Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
đunta 4275 Napisano Mart 19, 2012 Ne silazi, 6613 postova Lokacija: Singidunum Motocikl: đački pešački Prijavi odgovor kao problematičan Auuuu prijatelju! Pa za šta me ti smatraš? Pa ja sam kod mene ubacio relea (za kratko i dugo) već par dana nakon kupovine motora. Sada sam samo izvršio neke izmene u instalaciji, a relei su i dalje ostali u funkciji. . Nema baš previše inventivnosti na forumu pa reko da čačnem. Jel može ovako, prekidač pozicije-kratko H4, prekidač oborenog-kratko xenon, prekidač dugog-xenon , i isto tako ablend na oba fara. Znači po potrebi imaš oba ili jedan far oborenog, dugo na xenonu i ablend na oba. Jel mere? Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
zika56 17410 Napisano Mart 19, 2012 Čuvaj sebe od drugih i druge od sebe, 3706 postova Lokacija: Niš / Donji Adrovac Motocikl: BMW R1100GS (iz prošlog veka) Prijavi odgovor kao problematičan đunta Postavljeno Danas, 01:32 AM zika56, on 19 March 2012 - 01:21 AM, said: Auuuu prijatelju! Pa za šta me ti smatraš? Pa ja sam kod mene ubacio relea (za kratko i dugo) već par dana nakon kupovine motora. Sada sam samo izvršio neke izmene u instalaciji, a relei su i dalje ostali u funkciji. . Nema baš previše inventivnosti na forumu pa reko da čačnem. Jel može ovako, prekidač pozicije-kratko H4, prekidač oborenog-kratko xenon, prekidač dugog-xenon , i isto tako ablend na oba fara. Znači po potrebi imaš oba ili jedan far oborenog, dugo na xenonu i ablend na oba. Jel mere? Nije baš jednostavno ko što izgleda. Nacrtao sam tridesetak kombinacija i mislim da sam izvukao maksimalno što je bilo moguće. Morao sam da ubacim i nekoliko dioda da bih neke stvari mogao da postignem. Postavio bih šemu, ali iz nekog razloga ne mogu nikako da postavljam na forumu crteže i slike. Ako ti bude trebala (ili kome drugom) poslaću nekom pa će da postavi. Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Arakis 6198 Napisano Mart 19, 2012 Svakom po zasluzi, 12450 postova Lokacija: NBGD - KN04ET Motocikl: Honde Transalp, plavi i narandžasti, oba za dečake Prijavi odgovor kao problematičan Pošalji Žile meni na mail arakis@bjbikers.com pa ću ja da postavim u ovoj temi Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
đunta 4275 Napisano Mart 19, 2012 Ne silazi, 6613 postova Lokacija: Singidunum Motocikl: đački pešački Prijavi odgovor kao problematičan Pošalji Žile meni na mail arakis@bjbikers.com pa ću ja da postavim u ovoj temi Taman i proradi šemu i vidi ima li još neka mogućnost. Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Arakis 6198 Napisano Mart 20, 2012 Svakom po zasluzi, 12450 postova Lokacija: NBGD - KN04ET Motocikl: Honde Transalp, plavi i narandžasti, oba za dečake Prijavi odgovor kao problematičan Izvinjavam se što zbog stravične gužve nisam mogao odmah da postavim Žikine slike Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
đunta 4275 Napisano Mart 20, 2012 Ne silazi, 6613 postova Lokacija: Singidunum Motocikl: đački pešački Prijavi odgovor kao problematičan Svaka čast, al ja ne bi bio...kad ne bi komentariso, isečeš recimo crni samolepljivi tapet i zalepiš iznutra na peleksi i uokviriš farove. Fenomenalno si uradio. Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
zika56 17410 Napisano Mart 21, 2012 Čuvaj sebe od drugih i druge od sebe, 3706 postova Lokacija: Niš / Donji Adrovac Motocikl: BMW R1100GS (iz prošlog veka) Prijavi odgovor kao problematičan Prvo da se zahvalim Rajku što je postavio fotografije! đunta Postavljeno Juče, 23:19 PM Svaka čast, al ja ne bi bio...kad ne bi komentariso, isečeš recimo crni samolepljivi tapet i zalepiš iznutra na peleksi i uokviriš farove. Fenomenalno si uradio. Uradio sam ja iznutra (ispod plexija) kompletnu mat-crnu "masku", iz koje vire samo sočiva. Pa sam onda to skunuuo radi neke izmene i onda fotografisao bez toga. Danas ću to ponovo da namontiram. Nego nešto drugo sam primetio u vezi xenona. Očigledno je da xenon sijalica koju sam ugradio nije baš "prva liga", ali nije ni tako loša. Međutim, dok je motor na "pravcu" gotovo da ne postoji razlika u osvetljaju između kratkog i dugog svetla. U krivinama se veoma uočava razlika. Sa dugim svetlom je ovetljaj neuporedivo bolji. Svetla sam inače naštelovao u odnosu na zid udaljen 10m. Visinu osvetljenog dela sam spustio za oko 10cm u odnosu na visinu sredine fara od zemlje (kad sedim na motoru). U toj situaciji je put dobro osvetljen a nema smetnji za vozila iz suprotnog pravca. 1 Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
zodini 1302 Napisano Mart 21, 2012 Drug član, 1043 postova Lokacija: Niš-Donji Dušnik Motocikl: Honda NT650V deauville Prijavi odgovor kao problematičan Sve pohvle za rad, veoma volim da kada neko neku ideju zapocne i lepo i uspesno je zavrsi, zarad svog uzivanja kao i povecanja bezbednosti sto je slazete se i svima nama i cilj Kod mene je recimo situacija sa ksenonom obrnuta, izuzetno dobar snop koji fenomenalno osvetljava put ispred i prilikom skretanja imam sa oborenim svetlom dok kada prebacim na dugo snop je dosta koncentrisaniji i nema tu sirinu po celom putu iako je zadovoljavajuci na pravcu ne odgovara mi najbolje u krivinama, ali posto je ovde odradjena kombinacija xenon i halogen mislim da ce jedan drugome ponistavati nedostatke, pogotvu sto je ostala i varijanta ablend paljenja svetla tj oba fara. PS klirit/pleksi gde je nabavljen-pazaren? ja iscimah druga koji radi reklame i stampu da mi nabavi al jos uvek nista Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
zika56 17410 Napisano Mart 21, 2012 Čuvaj sebe od drugih i druge od sebe, 3706 postova Lokacija: Niš / Donji Adrovac Motocikl: BMW R1100GS (iz prošlog veka) Prijavi odgovor kao problematičan zodini Postavljeno Danas, 12:01 PM Sve pohvle za rad, veoma volim da kada neko neki ideju zapocne i lepo i uspesno je zavrsi, zarad svog uzivanja kao i povecanja bezbednosti sto je slazete se i svima nama i cilj Kod mene je recimo situacija sa ksenonom obrnuta, izuzetno dobar snop koji fenomenalno osvetljava put ispred i prilikom skretanja imam sa oborenim svetlom tok kada prebaim na dugo snop je dosta koncentrisaniji i nema tu sirinu iako je zadovoljavajuci na pravcu, ali posto je ovde odradjena kombinacija xenon i halogen mislim da ce jedan drugome ponistavati nedostatke, pogotvu sto je ostala i varijanta ablend paljenja svetla tj oba fara. PS klirit/pleksi gde je nabavljen-pazaren? ja iscimah druga koji radi reklame i stampu da mi nabavi al jos uvek nista Hvala na komplimentima! Kod mene nije ostavljena mogućnost da istovremeno rade i xenon i halogena. Čak i kada koristim "ablender" (koji je uvek xenon) automatski se gasi halogenka (ukoliko je u tom momentu ona bila u funkciji). Znači kod mene su moguće sledeće kombinacije: 1. Dat kontakt, prekidač svetla u neutralnom položaju. Sva svetla isključena. Moguća upotreba "ablendera" (xenon-dugo). 2. Dat kontakt i prekidač svetla u položaju "pozicija". Aktiviran levi far (halogena sijalica-kratko). Moguća i upotreba "ablendera" (xenon-dugo), u kom slučaju se gasi halogenka. 3. Dat kontakt i prekidač svetla u položaju "glavno svetlo". Aktiviran desni far (xenon sijalica-kratko ili dugo). Moguća i upotreba "ablendera" (xenon-dugo). Mogla je i da se napravi i kombinacija da oba fara rade istovremeno, ali je bilo neophodno montirati negde dodatni prekidač (što sam ja rešio da izbegnem). Mislim da će uz kvalitetniju xenon sijalicu rezultat da bude odličan. Komad plexi stakla (debljina 1mm) dobio sam od jednog drugara (bio je poklopac od nečega) i zaista ne znam gde može da se kupi u Nišu. Možda kod nekog stakloresca? Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...