Jump to content

Moto Zajednica

MZ popravke i štelovanja

Recommended Posts

• Zainteresovan, 503 postova
  Citiraj

Imam jedno pitanje, da li bi agregat od 250/251 mogao da stane na ram od 150? ;D

Bi, od 251 paše u šaraf, samo pazi, jer su kasnija godišta 150-ice imala nešto kraću ramu. Nisam ovo mjerio, nego mi je rekao jedan od najvećih ljubitelja MZ-a ikad - Damir Mihalička.

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima

• Zainteresovan, 870 postova
  • Motocikl: Suzuki XF650 Freewind

Moj 150 je '89-to godiste, sad ne znam da li on spada u one koji imaju kraci ram.

Svakak jel znas mozda od kog godista imaju kraci ram?

PozZ!

• Drug član, 4879 postova
  • Motocikl: Honda CBR 1100 XX, Honda XL 1000 Varadero, MZ ETZ 251
  Citiraj

Citiraj

Wolflord, hoćemo li se voziti na kraju, šta se dešava?

Videcemo, jos nije sve u redu. Nadam se da ce danas doci jedan majstor to da pogleda.

Imam jedno pitanje, da li bi agregat od 250/251 mogao da stane na ram od 150? ;D

A ja mislim da to tebe uopšte ne bi trebalo da interesuje. Treba da prodavcu daš rok u kome će dovesti motor u ispravno stanje a ako to ne ispoštuje neka ti vrati pare pa ćeš ti kupiti drugi, koji god hoćeš, 150, 250, ma za pare sve... Ovde je u pitanju bezobrazluk a ne kvar na motoru. Pa šta si ti kupio motor ili delove za motor? Prijateljima treba svašta tolerisati ali ovaj se pokazao kao neko ko to nije pa nevidim zbog čega bi mu to prošlo.

Mnogo je pametan, rasturio motor, sklopio ko zna šta, ništa živo neradi, ni majstori neznaju šta je nečovek napravio a još ga cela stvar ne interesuje.>:( >:(>:( >:(>:( >:(>:( >:(>:( >:(>:( >:(>:( >:(>:( >:(>:( >:(>:( >:(>:( >:(>:( >:(>:( >:(>:( >:(>:( >:(>:( >:(>:( >:(>:( >:(

Iako mi neka druga rešenja padaju na pamet a nemogu da ih kažem jer se kose između ostalog i sa pravilima foruma, mogu da ukažem da imaš mogućnost da ga teretiš po osnovu dva zakona. Po Zakonu o obligacionim odnosima kupljena stvar uz skrivene mane čini ugovor a time i pravni posao ništavnim. Drugo, krivično je delo vršiti prevare.  ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D

Zašto sam gnevan pa i agresivan?

Ovo ti je prvi motor i najvažnije je da je POTPUNO ISPRAVAN. Sve motore što si vozikao a nisu bili tvoji nemožeš da računaš u iskustvo. Nemaš ga a neophodno ti je jer ti trebaju silni kilometri da bi naučio da BEZBEDNO voziš. Ako uz sve to i motor nevalja onda je problem na vidiku.

Molim te razumi, motor je opasna stvar ako ga vozi neko neiskusan a često i iskustvo ne može da pomogne ako motor nevalja. Čak i ako se obe stvari zadovolje onda imaš faktore saobraćaja, drugih učesnika, raznoraznih idiota, loših puteva i sl.

Nemoj pogrešno da shvatiš, ne bih ja ovako reagovao da je neki kvar u pitanju ali ti u sve ovo ulažeš daleko više od para a sve zbog tuđeg bezobrazluka.

Trudim se da i ja ne budem kreten, daj Bože da je reč o nesporazumu ili nečemu što bi isključio aspekt bilo čije krivice pa da sve na kraju bude OK, mada... ???

DOPUNA:

Nisam ovo mjerio, nego mi je rekao jedan od najvećih ljubitelja MZ-a ikad - Damir Mihalička.

Od mene možeš da poručiš Damiru da mu je pružena ruka prijateljstva i da je ovde među nas dobrodošao, to bi baš bilo lepo. Mislim da ima još članova koji tako misle, nema razloga da bi takav čovek bilo kome smetao.  :) :) :) :)

• Zainteresovan, 837 postova
  • Motocikl: Trenutno bez :/
  Citiraj

A ja mislim da to tebe uopšte ne bi trebalo da interesuje. Treba da prodavcu daš rok u kome će dovesti motor u ispravno stanje a ako to ne ispoštuje neka ti vrati pare pa ćeš ti kupiti drugi, koji god hoćeš, 150, 250, ma za pare sve... Ovde je u pitanju bezobrazluk a ne kvar na motoru. Pa šta si ti kupio motor ili delove za motor? Prijateljima treba svašta tolerisati ali ovaj se pokazao kao neko ko to nije pa nevidim zbog čega bi mu to prošlo.

Mnogo je pametan, rasturio motor, sklopio ko zna šta, ništa živo neradi, ni majstori neznaju šta je nečovek napravio a još ga cela stvar ne interesuje.>:( >:(>:( >:(>:( >:(>:( >:(>:( >:(>:( >:(>:( >:(>:( >:(>:( >:(>:( >:(>:( >:(>:( >:(>:( >:(>:( >:(>:( >:(>:( >:(>:( >:(>:( >:(

Iako mi neka druga rešenja padaju na pamet a nemogu da ih kažem jer se kose između ostalog i sa pravilima foruma, mogu da ukažem da imaš mogućnost da ga teretiš po osnovu dva zakona. Po Zakonu o obligacionim odnosima kupljena stvar uz skrivene mane čini ugovor a time i pravni posao ništavnim. Drugo, krivično je delo vršiti prevare.  ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D

Ovo ti je prvi motor i najvažnije je da je POTPUNO ISPRAVAN. Sve motore što si vozikao a nisu bili tvoji nemožeš da računaš u iskustvo. Nemaš ga a neophodno ti je jer ti trebaju silni kilometri da bi naučio da BEZBEDNO voziš. Ako uz sve to i motor nevalja onda je problem na vidiku.

Molim te razumi, motor je opasna stvar ako ga vozi neko neiskusan a često i iskustvo ne može da pomogne ako motor nevalja. Čak i ako se obe stvari zadovolje onda imaš faktore saobraćaja, drugih učesnika, raznoraznih idiota, loših puteva i sl.

Nemoj pogrešno da shvatiš, ne bih ja ovako reagovao da je neki kvar u pitanju ali ti u sve ovo ulažeš daleko više od para a sve zbog tuđeg bezobrazluka.

Trudim se da i ja ne budem kreten, daj Bože da je reč o nesporazumu ili nečemu što bi isključio aspekt bilo čije krivice pa da sve na kraju bude OK, mada... ???

slazem se sa vujom i nemoj da dozvolis sebi da trosis vreme,novac i zivce na tako nesto...bio sam u slicnoj situaciji,dao sam motor na popravku posto me je mrzelo da rasturam BT i majstor je vukao radove skoro mesec dana dok nisam poludeo pa mu rekao sve i svasta...

nego da vas pitam,gde mogu naci sitnice za motor,tipa ruchke,ono gde se stavljaju noge(neznam kako se to zove),nozica i tako to,ili je bolje da ja sam napravim nesto...

Citiraj

Citiraj

Citiraj

Wolflord, hoćemo li se voziti na kraju, šta se dešava?

Videcemo, jos nije sve u redu. Nadam se da ce danas doci jedan majstor to da pogleda.

Znam Vujo, u pravu si. Na tom motoru treba jos dosta poraditi. Prednja guma mu takodje ne valja... Ali... fora je u tome sto mu ja nisam dao celu sumu koliko je trazio za motor i necu dati dok god motor ne bude u tip-top formi! ;) Nisam bas toliko naivan. To sam mu rekao odma' cim sam video da motor nece biti funkcionalan kad dodje u moje ruke. Dao sam mu bas mali deo, recimo nekih 10%! A i prodavac ne trazi pare dok ne zavrsimo s motorom, a sve ono sto potrosim na popravljanje i sredjivanje motora da bi bio potpuno ispravan odbijam mu od cene! Tako ce biti fer igra! Zar ne? Njegova duznost je bila da mi da full ispravan motor kao sto je i rekao ali posto nije tako uradio, uradicu ja. Trebalo je da odustanem odavno od kupovine, ali ja neiskusan i bajker mekog srca nisam hteo da ispalim coveka pa mi eto, stigao motor pred kraj sezone i to neispravan! Doci ce sve na svoje, a kad sredim MZ-a bice to sredjeno zapravo! Bice najlepsi u kraju... ma i u opstini! ;)

Bio sam ispaljen sto se tice ove kupovine i vise se necu zajebati! A necu ni dozvoliti da me tako neko vise zajebava! Bice samo "Hoces da prodas?OK, dolazim u ponedeljak! Nije gotovo u ponedeljak?!?! OK, trazim drugi!" Eeee da sam bar tako i uradio, sad bi odavno vec vozio motor... ali sta-je-tu-je.

EDIT: A ono za agregat sam pitao zato sto bi mozda za sezonu,dve hteo jaci motor pa da ne kupujem skroz drugog MZ-a(posto mi se ovaj svidja) vec da samo kupim drugu, jacu masinu.

Samo me zanima da li bi to 100% stalo na ram od mog MZ-a?

• U prolazu, 35 postova

Brale , moj motor je bio u Trsteniku kod majstora dve godine , kao on radi samo skupe motore ali eto zbog prijateljstva sa mojim burazerom odradice mi MZ za male pare i tako je to islo dok ga nisam dovezao u BG i sam sklopio , zato pamet u glavu , pa knjigu u sake i ako treba i sam uz konsultacije ovde

2 godine je "popravljao" MZ-a??? Majstor??? Nemam reci...

Da znas da je dobro to sto kazes ali ja sam bas neiskusan oko popravki motora, tako da mi preostaju samo majstori. Nadam se da ce ga danas pogledati komsija koji je odlican automehanicar(bivsi aviomehanicar), covek se razume u bukvalno sve masine! Videcemo kako ce se snaci oko MZ-a. Ne znam kako mi nije ranije palo na pamet da njega zovem :-\

• Zainteresovan, 503 postova
  Citiraj

DOPUNA:

Nisam ovo mjerio, nego mi je rekao jedan od najvećih ljubitelja MZ-a ikad - Damir Mihalička.

Od mene možeš da poručiš Damiru da mu je pružena ruka prijateljstva i da je ovde među nas dobrodošao, to bi baš bilo lepo. Mislim da ima još članova koji tako misle, nema razloga da bi takav čovek bilo kome smetao.  :) :) :) :)

Evo baš sam mu poslao mail s linkom do ove rasprave. Inače, Miha je čovjek zaslužan za skeniranje onih manuala, priručnika i knjiga što sam i ja postavio na net. On i jedan njegov kolega (Gordan Perkov) su prije 2 godina otišli MZ-ima u Njemačku na Emmenrausch, tak osam zapravo i saznao za taj skup MZ-a.

• U prolazu, 35 postova

Ma nije ga ni pipnuo , jadan bio je kao ocerupano pile.Nisam ni ja nista znao o popravkama motora , ama sam nabavio knjige , prvo na engleskom , pa neki manual na nemackom , pa je Svakak postavio na nasem i malo po malo , skoro sam zavrsio .

Naravno daloko sam ja od ovih stelovanja sto ovi prekaljeni borci gore pominju ali polako , ma samo da ga upalim

• U prolazu, 35 postova

Prvo veliki pozdrav svima, uvijek mi je drago kada vidim da jos netko osim mene vozi MZa!  :) :) :)

Bi, od 251 paše u šaraf, samo pazi, jer su kasnija godišta 150-ice imala nešto kraću ramu. Nisam ovo mjerio, nego mi je rekao jedan od najvećih ljubitelja MZ-a ikad - Damir Mihalička.

Upravo suprotno, MZ je 85 napravio mali ETZ i nije razmisljao o velikom u istom stelu.

Cetiri godine kasnije, pravi 251, naravno po starom dobrom soc. principu nastoji upotrijebiti sto vise istih dijelova,

ali mašina od 251 NE PAŠE u ramu od 150, fali joj nekih 4, 5 cm.

Do 1990 rade 2 vrste rame, kracu za 150 i duzu za 251.

1991 se opamecuju pa DUZU ramu (od 251) stavljaju i na 150, tako da su rame iste.

Ovo sve ima u Eng IFA manuelu za 125,150 i 251 (skenirano) ima kod Lazica na netu...

Imao sam priliku vidjeti jednu prepravku, gdje je tip 25o mašinu ugurao u 150,

moze se, ali cijev auspuha doslovno riba po prednjem blatobranu (on ju je cekicem oducio od toga)

i dolje se moraju navariti matice za nosac masine, te staviti vazacevi nogari od 251.

• Zainteresovan, 738 postova
  • Motocikl: MZ ETZ 250, Yamaha XT600, DL650 Adventure

E pa drugari, eto mene opet da vas malo davim sa mojim MZ avanturama! Vidim da se svasta dogadjalo dok nisam bio tu!

@Svakak:

Procitao sam sa zadovoljsvom tvoj preview puta u Emmenrausch i ostao bez teksta. Sta reci - hvala ti sto si ovo podelio sa nama! :) Ziveli skusa, sladoled i kokakola! :)

@Major Gashpar

Mislim da je dobro sto si promenio naziv teme, ovako su nasa MZ iskustva grupisana na jednom mestu sto je dosta dobro. Ne idemo OT dokle god se drzimo MZ-a i nadovezujemo se temama. Ne bi bilo lose ni da je svaki problem na posebnoj temi ali barem zasad bi ja ostavio ovo sve ovako.

@Lalajko

Drago mi je da si ovde sa nama, iako vozis jednu, da kazemo "drugaciju" masinu (da se neko ne uvredi) :)

@Vuja

Pozdrav imenjace, gde je ta prikolica? :)

@Wolflord

Sve sto ti je rekao Vuja stoji, najbolje da to uradi neko u koga imas poverenja i kome nece trebati cela zima da zavrsi!

@qlantisw

Pozdrav za MZ gurua! Knjige koje sam dobio od Svakaka su najbolji poklon kome sam se mogao nadati a ona treca za koju je postovao samo 3-4 strane mi se cini najbolja! ;)

Ima i razvoja dogadjaja na temu karburatora i potrosnje, ali to cu u posebnom postu!

• Teoreticar ..., 12116 postova
  • Motocikl: BMW R1200GS Adv
  Citiraj

@Lalajko

Drago mi je da si ovde sa nama, iako vozis jednu, da kazemo "drugaciju" masinu (da se neko ne uvredi) :)

Nemam MZ, nekad sam mastao o njemu. Ono zbog cega pratim ovaj topic je sto ovde nailazim na mnogo vise one prave, izvorne ljubavi prema motociklima, nego u ostatku foruma.

Srecno!

Zahvaljujem se Svakaku što je doveo ne gosta već jednog od nas. Qlantisw želim ti dobrodošlicu u ime svih nas, neće ti biti lako sa nama, prijatelj i ti skenirali one silne strane a nas 60 sada procenjuje kako je ispalo, pa mogli ste bolje, pa niste savladali gradivo...  ;) ;) ;)

Zaista, trud je izuzetan i zaslužuje svako poštovanje a njegova vrednost preskače sve granice.

Pa dobro bre gde si ti Stari Vujadine? Ja prozivao Svakaka da će na putu da ga raskupusaju neke stoperke a on bio zle sreće pa ga tukla kiša i merkali Cigani. Međutim, i u tim uslovima, čovek se javljao, rečenica-dve, nije važno, živ je, zdrav je, ne treba mu ništa, furaj dalje...

Tebe bre nigde. Da se nisi oženio? Ma ne, i ja odmah na sve gledam crno  ;)

Prikolica je nađena, plaćena i očekujem da dođe iz Kragujevca. Naš je čovek, odavde, Peacemaker a videli smo se na skupu ovde u Bgd-u koji je organizovala Familija na Adi. Nisam imao vremena da dugo ostajem iako je Peacemaker super tip, baš  po imenu prijateljski nastrojen i zanimljiv u svakom pogledu ali su obaveze prisiljavale da se već posle 10-15 minuta okrenem porodičnim obavezama proisteklim od nezdrave ličnosti bivše supruge. :P

Inače rešio sam da kao i Svakak kupim još jednog MZ-a po bagatelnoj, što nižoj ceni, pa da ga radim polako preko zime zajedno sa prikolicom pa bi ova dva predstavljala komplet. Eto, i dogovorili smo se ovde da to bude 250 jedino što imam problem u izboru, video sam ovde tvoj motor i sada mi nijedan ne valja.  :)

Za to krako vreme koje sam proveo na skupu izazvao sam jako veliko interesovanje. Na žalost nije bilo nikoga sa MZ-om pa su verovano učesnici skupa bili toliko zainteresovani za moj motor, mahali su dok sam prilazio, izazivao sam ovacije i krajnje dobronamerno su dobacivali uz osmehe. Baš sam bio iznenađen, nisam očekivao tako nešto. Interesovanje nije izazvano zato što je reč o relativno malom motoru jer on to nije, bilo je tamo i skutera i ovih našminkanih Kineza, već zbog toga što je to MZ, upravo motor koga je imala većina vozača danas već ozbiljno velikih mašina. Kada sam se rastao sa Peacemaker-om, u prolazu prema ulazu-izlazu prileće mi par tipova koji se između sebe nadmudruju ko je ostao više u fazonu: ''ovo što se vuče dole to je saug a na ključu ima i kontra od kontakta...''. Ali baš, baš iskreno, ništa sa podsmehom a u stilu: ne treba ovo zaboraviti, ne daj Bože nečeg lošeg MZ je uvek tu i pristupačan.

Na kraju samo mogu da zaključim da mi je drago što nas je ovde sve više i brojem i kvalitetom pa posle ovoliko strana topic tek počinje da živi. Major Gashpar sigurno zaslužuje pića ne nekom od naših susreta a Lalajko je prevazišao sve granice foruma, ima ga svuda što je prosto nemoguće postići pa je odavno na mojoj listi počasnih moderatorsko - administratorskih funkcija. :)

Nego da se nadovežen na gore:

Nađe se Ciganin u operacionoj sali, doktor naredi: ''sestro, daj instrumente da počnemo'' a on će: ''nemoj doktore sada, nije mi do svirke''  :)

E moj Svakak, dobra je njemu tvoja kaciga, procenio je on, verovatno mu bolje stoji nego tebi, ne bi je skidao po ceo dan, svi da ga vide... ;)

Opet sam neozbiljan pa se isključujem.

E, a sad ozbiljno.

Došao sam u posed video uputsva za majstore MZ-a, slično tekstualinom ali sa pokaznim primerima sledećeih stvari:

1. Rasklapanje mašine (sve je na primeru 251 iz 89')

2. rasklapanje i sklapanje menjača

3 i 4 . Skapanje mašine uz štelovanje predpaljenja sa svim silama zatezanja kilo ključa i raznoraznih zavrtnjeva, izbijanja i nabijanja ležajeva , semeringa i sl.

5. Šta činiti sa novim 251 kada ga kupiš pa dobiješ u drvenom sanduku.

Čitati uputstva i gledati šeme delova je neophodno ali ovaj majstor iz MZ-a to uživo radi, naravno uz pomoć svih dodatnih alata koje MZ preporučuje.

Ono što mi nemamo je nova mašina na kojoj se prezentacija izvodi ali uz malo ili više sile za zapekle sklopove, to je to.

Kada se vidi sigurnost izvođača radova izgubi se svaka želja za samostalnim obavljanjem istih. Sve radi zapanjujuće lako, ide samo od sebe.

E sad, informatički problem.

Ovaj film se sastoji od 5 klipova ukupnog prostora oko 1GB što je loše za download. Da li neko ima predlog kako svi da dođemo do ovoga tj. kako da ga dostavim svima bez fizički isporučenog diska (ako tako mora, onda mora, nema druge).

Naravno, nisam rekao ali mislim da svako ko se trudi oko motora ovaj materijal treba da ima i cilj je da mu bude pristupačan.

• U prolazu, 35 postova
  Citiraj

E, a sad ozbiljno.

Došao sam u posed video uputsva za majstore MZ-a, slično tekstualinom ali sa pokaznim primerima sledećeih stvari:

1. Rasklapanje mašine (sve je na primeru 251 iz 89')

2. rasklapanje i sklapanje menjača

3 i 4 . Skapanje mašine uz štelovanje predpaljenja sa svim silama zatezanja kilo ključa i raznoraznih zavrtnjeva, izbijanja i nabijanja ležajeva , semeringa i sl.

5. Šta činiti sa novim 251 kada ga kupiš pa dobiješ u drvenom sanduku.

Čitati uputstva i gledati šeme delova je neophodno ali ovaj majstor iz MZ-a to uživo radi, naravno uz pomoć svih dodatnih alata koje MZ preporučuje.

Ono što mi nemamo je nova mašina na kojoj se prezentacija izvodi ali uz malo ili više sile za zapekle sklopove, to je to.

Kada se vidi sigurnost izvođača radova izgubi se svaka želja za samostalnim obavljanjem istih. Sve radi zapanjujuće lako, ide samo od sebe.

E sad, informatički problem.

Ovaj film se sastoji od 5 klipova ukupnog prostora oko 1GB što je loše za download. Da li neko ima predlog kako svi da dođemo do ovoga tj. kako da ga dostavim svima bez fizički isporučenog diska (ako tako mora, onda mora, nema druge).

Naravno, nisam rekao ali mislim da svako ko se trudi oko motora ovaj materijal treba da ima i cilj je da mu bude pristupačan.

To ti po netu kola vec oko godinu dana.

Prvotno se pojavilo na www.veoh.com i stavio ga je siltec (Pseudonim tipa koji je bio diler MZ-a u UK, a danas je jos aktivan u MZ Riders club - UK)

Kasnije su madjari ili poljaci prebacili i na google video.

Klipovi su cca 50-80 MB/ kom.

Pa ako neko ima brzi net, samo neka na veoh-u ili google video-u u pretraga ukuca "mz maintenance" i skine prvih 5 linkova.

Mozes i skinuti sa http://www.mzclubhungary.com - ali to je link na google video.

Fora je sto su madjari napravili .pdf od filmova - ono slicica po slicica, vrlo zgodno za proucavanje,

to skines sa http://www.mzclubhungary.com/

nakon toga ides na Letöltések

te skines:

Blokk szétszerelése PDF, 4 MB

Blokk összeszerelése PDF, 6 MB

Kuplung szétszerelése PDF, 1 MB

Kuplung összeszerelése PDF, 1 MB

Berugókar szétszerelése PDF, 1 MB

Berugókar összeszerelése PDF, 1 MB

Pozdrav...

Pustio sam da se skidaju ti Google Video klipovi. Koliko vidim, njihova ukupna velicina je 300-400MB. Vujo, ti si rekao da je ukupno 1GB. Kakav je kvalitet slike toga sto ti imas prema Googlovim mp4? Ja imam pristojan net i kuci i na poslu i nije mi nikakav problem da skinem 1GB. Na cemu je izvorni materijal (webu, cd-ovima...)?

• U prolazu, 35 postova
  Citiraj

Pustio sam da se skidaju ti Google Video klipovi. Koliko vidim, njihova ukupna velicina je 300-400MB. Vujo, ti si rekao da je ukupno 1GB. Kakav je kvalitet slike toga sto ti imas prema Googlovim mp4? Ja imam pristojan net i kuci i na poslu i nije mi nikakav problem da skinem 1GB. Na cemu je izvorni materijal (webu, cd-ovima...)?

Koliko ja znam, to je tip skinuo sa video kasete i ne postoji bolja snimka.

Vjerojatno je netko pretvorio u DVD format te povecao velicinu...

Ako nije tako i ja sam zainteresiran za bolju kopiju od ove...

E, pa drugari, evo daljeg razvoja dogadjaja na temu mog podesavanja karburatora. Zadnji put sam bio zamenio dizne, ventil, iglu itd itd ali sam zapeo kod onoga sto je mz u knjizi naveo kao "fino podesavanje nivoa goriva" i koje je Svakak primenio pomocu isecene rezervne cantre.

Ja nazalost nisam uspeo da nadjem polovan karburator ili cantru a posto smo vec zaklucili da sam tvrdoglavi magarac, :) odlucio sam da napravim svoju! Zapravo, rad na tome nije bio preterano skup, i trajao je samo dva ili tri popodneva.

Koristio sam dvokomponentni body fiber git. Prvo sam ocistio staru cantru karba, zastitio rupicu od sauh pregrade i dobro sve namazao dvotaktolom. Potom sam zamesio git i nabio ga unutra. Potrudio sam se da mi se poravnaju ivice gita i cantre kako bi dubina, koja je kriticna za plovak bila tacna.

Git se brzo susi i uskoro sam dobio negativ, koji je cukanjem drskom srafcigera isklizio iz cantre.

Negativ sam stavio u drvenu kutijicu pribliznih dimenzija, dobro zamastio sve nekim uljem koje koristim za svasta-nesto, ponovo zamesio git i izrucio preko negativa. Trufkao sam ga odozgo da se sve to lepo slegne i pustio da se susi.

Ovo se, zbog vece kolicine gita, susilo nesto duze ali kada sam iscukao negativ bio sam prilicno zadovoljan rezultatima. Uz malo turpijanja i smirglanja ispalo je sasvim ok a dubina kopije cantre je identicna originalu, kao i zapremina - 100mL.

U medjuvremenu sam isprobao tri vrste lepka koje sam imao i pokazalo se da je UHU otporan na gorivo. Probusio sam rupu na zgodnom mestu, uglavio cep od providne plastike i na njemu izvukao  crtu markerom na 14mm od gornje ivice a cep zalepio UHU lepkom.

Kada se to lepo sve osusilo dosao je i cas podesavanja! Sa 27mm rastojanjem izmedju ivice goriva i osnove cantre meni je nivo goriva bio veci nego sto treba za 1mm. Moguce je da je to zato sto sam koristio dihtung sopstvene izrade (klingerit), nesto tanji od originala.

Evo i slika da vidite kako to izgleda:

3KCGj_mzkarb02lf8.th.jpg

404.jpg

Sto se tice potrosnje, to cemo tek da vidimo!

Ajd' uzdravlje!

Qlantiswe brate pa što ne reče ranije, prijatelj skidao isto kao ovaj tvoj što se ubio skenirajući.

Onova jeste bila video ili čak svideo format koji je moguć za ono vreme. Bez obzira na ekstenziju kvalitet se ne povećava bitno, iz URL-a  je pretvoren u MPEG 4 koji prezirem (a ko mene pa pita) i to zauzima 1GB. Nakon toga, pokušao sam da ga dekoprimujem i vratim u zdravo stanje AVI formata ali sem povećanih gabarita pojedinačnih klipova (oko 3GB) po klipu nisam dobio Bog zna šta. Nije problem u osnovnom video formatu već u smanjenoj rezoluciji koja je rađena na bezdušan način pa svaki pokušaj povratka na staro pravi piksele kao krompire.

Kada bih imao original, mogao bih od njega da napravim šta 'oćeš, ovako, neznatno više kvaliteta uz smanjenu oštrinu a prostora jede ko' neman.

• U prolazu, 35 postova
  Citiraj

Qlantiswe brate pa što ne reče ranije, prijatelj skidao isto kao ovaj tvoj što se ubio skenirajući.

Onova jeste bila video ili čak svideo format koji je moguć za ono vreme. Bez obzira na ekstenziju kvalitet se ne povećava bitno, iz URL-a  je pretvoren u MPEG 4 koji prezirem (a ko mene pa pita) i to zauzima 1GB. Nakon toga, pokušao sam da ga dekoprimujem i vratim u zdravo stanje AVI formata ali sem povećanih gabarita pojedinačnih klipova (oko 3GB) po klipu nisam dobio Bog zna šta. Nije problem u osnovnom video formatu već u smanjenoj rezoluciji koja je rađena na bezdušan način pa svaki pokušaj povratka na staro pravi piksele kao krompire.

Kada bih imao original, mogao bih od njega da napravim šta 'oćeš, ovako, neznatno više kvaliteta uz smanjenu oštrinu a prostora jede ko' neman.

Pa tek sam jucer saznao za ovaj forum  :D

Ne kuzim se previse u video formate, ali "orginal" je na veoh.com, ovu verziju na google video su vec pomenuti Madjari ili Poljaci prekodirali i neznatno povecali velicinu uz isti kvalitet.

Ako ti se da skini sa veoh.com mozda s tom (prvom) verzijom mozes bolje kemijati!

Wolflord, šta se dešava? Šta kaže majstor?

Nemoj da si opterećen izgledom, motor uvek može da bude lepši... Naravno važno je da si zadovoljan izgledom ali to nije prioritet. Molim te obrati pažnju kako koči. Da se ne bi oslonio na subjektivni utisak koji može da zavara, idi negde na tehnički pa ih zamoli da to probaš na valjke, nije na odmet.

Ako maišina nije ispravna ili će loše da radi ili neće uopšte što nije neka šteta ali ako neće da koči nema rešenja, nemaš padobran  ;)

Majore, dok ne pokušam da popravim snimke koje sam skinuo a Qlantisw ima bolji link, skini bar ovo što se nudi pa kad već nisi sklopio mašinu do kraja iskoristi materijal za preslišavanje, videćeš da će ti koristiti. Čovek nije mađioničar već čarobnjak, kada sam to video pomislio sam: ''ala sam ja glup''. A odmah i vidiš kakvi su majstori, nemaju adekvatan alat pa više od pola stvari ''valja'' i ''ništa tu ne treba dirati''.

Ukoliko dođem do boljeg kvaliteta lako ćemo...

Citiraj

Wolflord, šta se dešava? Šta kaže majstor?

Nemoj da si opterećen izgledom, motor uvek može da bude lepši... Naravno važno je da si zadovoljan izgledom ali to nije prioritet. Molim te obrati pažnju kako koči. Da se ne bi oslonio na subjektivni utisak koji može da zavara, idi negde na tehnički pa ih zamoli da to probaš na valjke, nije na odmet.

Ako maišina nije ispravna ili će loše da radi ili neće uopšte što nije neka šteta ali ako neće da koči nema rešenja, nemaš padobran  ;)

Videcemo, opet treba da nosim motor kod drugog majstora! >:(  Onaj nema vremena, posto je automehanicar pa je zauzet do guse! Poludecu vise! >:( Mada mi se sve cini da nece biti dobro, karike su riknule 100% a nekako mi se cini da to nije jedino sto je riknulo... videcemo sta sve treba. Ovom sledecem majstoru(nadam se i zadnjem) kojem nosim motor mi je neki dalji rodjak, valjda me nece ispaliti. Vec imam na repertoaru delove koje planiram da kupim, verovatno novi klip, karike i klipnjacu. Nadam se da ce to biti sve sto treba, vozi mi se motor nenormalno! :) :)

Sto se tice kocenja, zadnja radi perfektno ali prednja slabo, eto, sad si me podsetio da i to treba srediti. :-\

I ja mislim da neces pogresiti ako zoves Dragana, iako nisam licno upoznao coveka. S obzirom da ima toliko stvari da se radi na motoru samo da ne bude skuplja dara nego mera...

Wolflord, vrati to što ti je dao od motora nečoveku, uzmi svojih 10% nazad pa uz oslalih 90% kupi nešto što ne treba da se radi, videćeš na kraju da to ne postoji pa ćeš opet nešto raditi ali u razumnoj meri.

Zašto ne bi valjale karike ako je tek sklopio motor? Zašto sklapati motor starim i neispravnim delovima? Gde je klip, karike i klipnjača tu su dihtunzi, semerinzi, ležajevi.... a i stavljati nov klip bez uvida kakav je cilindar i da li mu treba bušenje je glupost. Ma glupost je da uopšte pričam o bilo kakvim radovima i da sve ovo širim u tom pravcu, moj savet, uzmi svoje pare i vrati mu njegov krš.

Prednja kočnica kod MZ-a je vrlina kojom može retko koji motor da se pohvali. I uopšte nije neki problem dovesti je u ispravno stanje ali zašto da neradi baš to, pa to je izuzetno kvalitetna stvar, kako je motor uopšte vožen bez toga i dok je radio?

Zajebi majstore, vraćaj to i uzimaj pare a taj ako hoće neke pare od tog krša neka proda sve to u delove  ;D

Citiraj

A sto neprobas sa onim Draganom sa NBG-a , kazu da je on tata za MZ-a

Gde je lokacijski taj Dragan? Vozio sam ortaka kod tipa koji je radio u bloku 70 na parkingu ali smo odatle prešli u neku improvizovanu radionicu u 44. bloku, iza pijace.

Da li je o istom čoveku reč? Čovek je... sad razmišljam da kažem srednjih godina ali se setih da sam ja taj. :(  Dakle, verovatno je stariji čovek čim ima sina i ćerku blizance sa unucima i svojih oko 60 godina.

Gost
Ova tema je zaključana za nove odgovore.

• Aktivni korisnici   0 članova

• Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.

• Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja