Jump to content

Moto Zajednica

BMW R 1100RT

Recommended Posts

• U prolazu, 39 postova

Pozdrav braco BMW-jasi.... Kako se menja i koje ulje sipati u menjac i kardan mog BMW-a? Jel je isti princip kao i kod GS-a posto sam na forumima video neke snimke o menjanju ulja, koje ulje sipati??? Koliko ulja sipati???? Bio bih jako zahvalan kad bi mi neko objasnio redosled postupaka????? HVALA PUNO, POZZZZZ!!!!!!!!

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima

• Ne silazi, 5610 postova
  • Motocikl: XT1200Z Super Tenere

Potrazi malo po forumu, Lalajko je postavio u nekoj temi gomilu snimaka kako se neke od servisnih radnji obavljaju.

• Teoreticar ..., 12120 postova
  • Motocikl: BMW R1200GS Adv

Menjac: (pod uslovom da je na RT menjac M97, kao na GS modelima)

Napravi neku voznjicu i zagrej ulje u menjacu.

Odvijes donji zavrtanj (za ispustanje ulja) i podmetnes neku posudu za prihvat ulja. Potom odvijes i gornji zavrtanj - vazduh ce uci u menjaci i ulje ce poteci u prihvatnu posudu. Pusti 10 minuta da se ocedi. Proveri ima li na cepu za ispustanje ulja opiljaka - ako ima, neki proces u menjacu je u toku.

gallery_468_231_58253.jpg

Zavrni donji cep, moment 23Nm. Kroz gornji otvor (uz pomoc uskog levka ili creva) nali menjacko ulje do donje ivice otvora. To je oko 800 grama ulja. Sto bolje ulje - to duze trajanje menjaca. Minimalna specifikacija propisana od BMW-a je GL-5.

Kuciste finalnog pogona:

Slicno. Donji zavrtanj za ispustanje odvrnuti, poturiti posudu, pa zatim odviti gornji zavrtanj. Pustiti ulje da se cedi 10 minuta. Zaviti nazad donji zavrtanj momentom 23Nm. Naliti ulje kroz otvor za nalivanje do donje ivice otvora. Vratiti nazad zavrtanj za nalivanje. Otvor za nalivanje je znaci i kontrolni otvor za nivo ulja.

gallery_468_231_44581.jpg

Staje oko 220gr ulja istog kao za menjac.

Obavezno proveriti ima li opiljaka na cepu za ispustanje ulja - ako ima, znak je da je lezaj finalnog pogona pri kraju.

Srecno!

• Sviđa mi se 1

• Drug član, 1695 postova
  • Motocikl: BMW R1200C , BMW R1200GS, Yamaha TDM900,Kove 500X, KYMCO S200 People, Suzuki Burgman 650 executive, Tomos Automatic

Ulje je isto i u menjaču i u kardanu....kod novijih je to SAF-X0 (75-90W), a kod starijih je to SAE 90 (ili alternativa SAE 80-90).

Postupak je jednostavan....prvo ugrej mašinu (izvozaj se par 10 kilometara), stavi na centralni štender ,ispusti ulje na čepovima odozdo (i na kardanu i u menjaču), sačekaj poduže vreme (recimo jedno pola sata) da se iscedi ulje, zašarafi čepove nazad (sa obavezno novim Alu ili bakarnim podloškama) te sipaj ulje....pozadi u kardan (diferencial, FD, kako to več kako zove) malo ispod gornjeg čepa za nalivanje, a u menjač ionako ne možeš više naliti, pošto se naliva sa strane, pa kada je dovoljno onda procuri kroz istu rupu....

Proveri i u manualu za tvoj motor, ali mislim da je 1 litar ulja dovoljan za oboje...

edit: Lalajko me preduhitrio.....

• Sviđa mi se 1

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Aktivni korisnici   0 članova

• Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.

• Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja