stari roker 4267 Napisano Maj 10, 2013 motoras, 2462 postova Lokacija: PECINCI Motocikl: BMW '73. zderac kilometara // TOMOS APN 4/deva //Gpz900r Ninja // VULCAN VN1500 Prijavi odgovor kao problematičan Athena filteri,da li ima neko iskustvo? Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
stari roker 4267 Napisano Maj 11, 2013 motoras, 2462 postova Lokacija: PECINCI Motocikl: BMW '73. zderac kilometara // TOMOS APN 4/deva //Gpz900r Ninja // VULCAN VN1500 Prijavi odgovor kao problematičan Pazario sam ulje IPONE 4T M4 20W50 EXPORT 1L (MINERALNO)cena-813,12 i FILTER ULJA BMW ATHENA - 554,40. Znaci sve ukupno 2180.65... Tuborg nije uracunat u cenu. To je inace po Danetovom uputstvu- na litru ulja-litra piva. Druga flasa se ne vidi jer je u upotrebi... Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
b2man 236 Napisano Maj 19, 2013 taraba, 612 postova Lokacija: Beograd, Srbija Motocikl: enduro Prijavi odgovor kao problematičan Evo me, javljam se nakon predjene kilometraze koja je relevantna za prve utiske. Sipao sam polusinteticki Komp 4 , 20w-50 Silkolene. Ulje je dobro, a agregat ga ne trosi. Iskustva sa OEM uljem: Pre ovog sipanja, koristio sam OEM mineralno ulje i tu sam belezio potrosnju od 300-150 gr/1000km. Doduse, agregat mi je jos uvek u fazi razradjivanja, tako da je i to pomalo uticalo na tako visoku potrosnju. Kako su kilometri odmicali, tako je potrosnja opadala i zadrzala se na 150 gr/1000 km. Iskreno, ocekivao sam da ce takva potrosnja nastaviti i sa Komp 4 ulljem, medjutim, prijatno sam se iznenadio. Jos mi samo ostaje da vidim kako ce se ponasati po tropskim vrucinama koje su pred nama. To iskustvo cu podeliti sa vama. Drugarski pozz Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Dejan ADV 133 Napisano Maj 25, 2013 Svrati ponekad, 154 postova Lokacija: Beograd, Srbija Motocikl: BMW R 1200 GS ADV, Yamaha yz 250f, Piaggio Zip Prijavi odgovor kao problematičan dolazi mi vreme za servis na r1200gs-u i razmisljam da sipam Motul 300V 15w50 ester core. kazu da je mnogo bolje od BMW 15w50. da li neko ima iskustva sa tim uljem? Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
BMW-K50 4 Napisano Maj 26, 2013 U prolazu, 57 postova Motocikl: BMW R1200GS DOHC 2012 Prijavi odgovor kao problematičan to je full sintetika i sigurno je dobro samo neznam da li pasuje u bembaru . Mineralno ili polusintetika su mozda bolje resenje .. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Dejan ADV 133 Napisano Maj 27, 2013 Svrati ponekad, 154 postova Lokacija: Beograd, Srbija Motocikl: BMW R 1200 GS ADV, Yamaha yz 250f, Piaggio Zip Prijavi odgovor kao problematičan gledao sam u katalogu i motul ih preporucuje kao najbolju soluciju za bmw-a. takodje mi kazu da je u BMW ulju castrol i da ne moze da se poredi sa ovim. ne znam samo da li bi u ovlascenom servisu prihvatili da im donesem motul? Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
BMW-K50 4 Napisano Maj 27, 2013 U prolazu, 57 postova Motocikl: BMW R1200GS DOHC 2012 Prijavi odgovor kao problematičan Svakodenvno se na svim svetskim forumima vode rasprave o uljima , koje marke i koje viskoznosti !!! Tu kraja nema . Trenutno je glavna tema novi GS 2013 koji po preporuci BMW-a mora da bude iskljucivo Castrol Power Racing4T 5W-40 full sintetika. Samo i iskljucivo ovo ulje od Castrola . I sada se je normalno nastala diskusija zasto samo Castrol i zasto samo 5W-40 i nista drugo ??? Jasno je da iza svega stoji marketing to jest dogovor BMW-a i Castrola . Na drugim forumima se pominje Motul kao bolja alternativa od fabricki preporucenog i tako u nedogled.......... Motul 7100 4T 5w40 specijalno proizveden u saradnji sa BMW-om - Motul ima lepu crvenu boju sto se moze videti kako to izgleda na K-50 ----------------------------------------------------------------------------------------------------------------- Ali svi se slazu u jednom a to je bolje menjati ulje redovno na svakih 5 ili 6 hiljada km . a proizvodjac ili viskozitet ostaviti ukusu , servisu kod koga idete ili vasem licnom afinitetu. Nakon hiljde procitanih strana izgleda da je neka sredina najbolja a to je polusinteticko 10W-50 i vozi Misko .....------- - Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Dejan ADV 133 Napisano Maj 27, 2013 Svrati ponekad, 154 postova Lokacija: Beograd, Srbija Motocikl: BMW R 1200 GS ADV, Yamaha yz 250f, Piaggio Zip Prijavi odgovor kao problematičan tako sam i ja predpostavio. hvala na detaljnom objasnjenju. pozdrav, Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
bmw 1750 Napisano Maj 27, 2013 Drug član, 1693 postova Lokacija: Ljubljana Motocikl: BMW R1200C , BMW R1200GS, Yamaha TDM900,Kove 500X, KYMCO S200 People, Suzuki Burgman 650 executive, Tomos Automatic Prijavi odgovor kao problematičan ako smem samo malu napomenu.....lično ne bih išao na 10W50, več na 15W50 polusintetiku ili još bolje na sintetiku. Menjanje ulja na 5-6.000 kilometara je po meni čisto bacanje para, mnogo važnije je menjanje ulja pravovremeno na 10.000 kilometara. Dobra polusintetika renomiranog proizvođača na bokserima potpuno završava posao i stvarno nema potrebe sipati "super-duper" racing ulje....naravno sve ovo važi za uljno-vazdušno hlađene boksere i ne za vodenjake.... Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
BMW-K50 4 Napisano Maj 27, 2013 U prolazu, 57 postova Motocikl: BMW R1200GS DOHC 2012 Prijavi odgovor kao problematičan Kolega , zavisi od ulja na koliko ce izgubiti viskozitet i postati neupotrebljivo . Neka ulja puknu na 5.000 a neka tek na 15.000 , tako da je sve relativno . Voznja na auto putu ili gradska voznja , off road ili mesano , visoki obrtaji non-stop ili pak umerena voznja .Sve utice na vek ulja . Nacin same voznje isto . Znaci 10.000 zamena ulja je relativno i okvirno i nebih ga se bas strikno pridrzavao. Ali kao sto rekosmo sve je pitanje afiniteta , ukusa i ko zna cega jos u izboru pravog ulja i majstora . 2 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
lalajko 2020 Napisano Maj 27, 2013 Teoreticar ..., 12115 postova Lokacija: Lazarevac Motocikl: BMW R1200GS Adv Prijavi odgovor kao problematičan Tamo pise da BMW preporucuje Castrol, a ne da zahteva. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
BMW-K50 4 Napisano Maj 27, 2013 U prolazu, 57 postova Motocikl: BMW R1200GS DOHC 2012 Prijavi odgovor kao problematičan Drug Lalajko , ZAHTEVA i to se vidi u tabeli , naznaceno i za sada nepostoji drugi proizvodjac osim Castrola iako Motul pravi bolje ulje. Mozda ce uskoro promeniti politiku a i tabelu.. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
đunta 4180 Napisano Maj 27, 2013 Ne silazi, 6544 postova Lokacija: Singidunum Motocikl: đački pešački Prijavi odgovor kao problematičan Malo ga mnogo pametujemo. Bokser traži isključivo ulje namenjeno za visoke temperature ne bitna binder baza. Takođe zbog konstrukcije razvoda ventila nužno je da ima paket aditiva koji obezbeđuje ne smicanje zaštitnog sloja. Da li Motul pravi bolja ulja je vrlo diskutabilno a što se tiče Kastrola on je sad u vlasništvu BP-ja. I najveći problem je izbor na srpskom tržištu gde ništa ne važi na žalost. Sledeće, naše podneblje je nešto toplije nego nemačko tako da ipak treba koristiti nešto gušću gradaciju odnosno držati se pedesetice. Moje lično opredeljenje mineralno, za šta je i bokser projektovan, sa odličnim prvim rezultatima a takođe i polusintetika isto tako se pokazala , oba iskustva, moje i Darkovo, su bolja od dugogodišnjeg OM BMW ulja. Normalno je da uz nov vodenjak ide i nova tehnologija materija, obrade itd. tako da je i ulje u simbiozi. Proizvođač može da uslovi upotrebu konkretnog ulja, čak i da propiše da zamena mora da bude u ovlašćenom servisu podrazumevajući i kupovinu na licu mesta. Iako se protivim tome načelno, u našim uslovima to podržavam kao naj sigurniju opciju. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
bmw 1750 Napisano Maj 27, 2013 Drug član, 1693 postova Lokacija: Ljubljana Motocikl: BMW R1200C , BMW R1200GS, Yamaha TDM900,Kove 500X, KYMCO S200 People, Suzuki Burgman 650 executive, Tomos Automatic Prijavi odgovor kao problematičan Proizvođač može da uslovi upotrebu konkretnog ulja, čak i da propiše da zamena mora da bude u ovlašćenom servisu podrazumevajući i kupovinu na licu mesta. Iako se protivim tome načelno, u našim uslovima to podržavam kao naj sigurniju opciju. Ako smem....proizvođač više NE SME da uslovi upotrebu konkretnog ulja ili originalnog dela za važenje garancije (direktiva EU), več sme da se ugradi zamenski deo (ili drugo ulje) koje mora biti po kvalitetu i karakteristikama jednako ili bolje od originalnog dela....zato kod nas u servisima imaš sada originalne delove (koji su skuplji naravno) i zamenske delove (koji su jeftiniji)...razlika je u garanciji na ugrađene delove (obično su originalni 2-3 godine, zamenski 1 godina). Ali se zato zamena mora obaviti u ovlaštenom servisu..... 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
đunta 4180 Napisano Maj 27, 2013 Ne silazi, 6544 postova Lokacija: Singidunum Motocikl: đački pešački Prijavi odgovor kao problematičan I ja sam opredeljenja da uvek postoji bolje ulje od nekog OM preporučenog kao i rezervnog dela. Odlična je direktiva o pravu na izbor, normalno po fabričkom kriterijumu, standardu. Pojavom VW PD agregata prvi je Kastrol smešao ulje koje je bilo preskupo plus srpski zastupnik je insistirao na kupovinu kod njih uz ucenu o gubitku garancije. Takođe je ista priča bila kod egzotičara, Koreja a koliko sam čuo i kod Zastave sa Seliniom koju ja lično ni u kosilicu ne bi metuo. Međutim, zaista je bolje sipati u zvaničnom servisu ulje nego kupovati naokolo i razumem do nekle uvoznike koji insistiraju na tome. Lično da sam u tom poslu, od svakog klijenta bih tražio potpisanu izjavu odgovornosti za doneto ulje ako je u garantnom periodu. Gledao sam večeras na HRT-u zanimljivu priču iz Nemačke. ADAC radio testove automobila i utvrdili su da preko 50% troši više goriva od fabričkih podataka. Većina troši 22% više a po njihovom obligacionom pravu ugovor se može razvrgnuti ako je odstupanje veće od 10%. Mi smo druga galaksija po svim kvalitativnim kriterijumima. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Dejan ADV 133 Napisano Maj 28, 2013 Svrati ponekad, 154 postova Lokacija: Beograd, Srbija Motocikl: BMW R 1200 GS ADV, Yamaha yz 250f, Piaggio Zip Prijavi odgovor kao problematičan ja bi sipao Motul 300V 15w50 ester core ali ne znam da li ce mi prihvatiti u ovlascenom servisu ako ja donesem. da li neko ima iskustva sa tim? mozda je glupo pitanje, ali tek sam uzeo BMW i jos nemam iskustva. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
BMW-K50 4 Napisano Maj 28, 2013 U prolazu, 57 postova Motocikl: BMW R1200GS DOHC 2012 Prijavi odgovor kao problematičan Dejane zavisi koji model GS-a imas jer i sam proizvodjac je tu konfuzan . Ali ovo sto si napisao sigurno nije los izbor . Pogledaj dole razna godista i razne preporuke : ---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- BMW pise u svojim uputstvima stalno razlicite vrednosti : R1200GS : 2004 - 2008 :----- 20W-50 , 15W-50 , 15W-40 . R1200GS : 2008 - 2010 :----- 20W-50 ( i naglaseno privh 10.000 samo mineralno ) R1200GS : 2010 - 2012 :----- 10W-40 , 5W-40, 5W-50 , 10W-40, 10W-50 , 15W-40 . R1200GS : 2013 :--------------- 5W-40 , preporuka samo Castrol Power 1 Racing --------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- Eto koliko su konfuzna njihova zvanicna fabricka uputstva . Nama ostaje samo da se cudimo . Svi smo mi pomalo u pravu , i kao sto rekosmo najvaznije je redovno menjati ulje a koje je unutra ........ stvar licnog izbora . - Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
đunta 4180 Napisano Maj 28, 2013 Ne silazi, 6544 postova Lokacija: Singidunum Motocikl: đački pešački Prijavi odgovor kao problematičan Skoro je poznanik svratio na "tehničku" priču i imao primedbe na rad-prizvuk agregata tokm pređenih 3k od zamene ulja. I ajd da izmenjamo, isprskasmo se samo tako jer je ulje bilo retko ko alkohol, bio vreo motor, a kad se ohladilo vrlo teško se brisalo iz lavora. Jednostavno, nije ulje proizvedeno za visoko temperaturni agregat. OM se nije ponašao tako i ni posle 10k pređenih. Jedno je gradacija a drugo index viskoziteta, stabilnost na temperaturi i to je primarno pri izboru ulja za naše motore. Nedavno sam se sreo sa mehaničarom prestižnih sportskih automobila, pritisak na leru 0,9, ulje kupljeno kod nas, isto al doneto lično od preko 1,3 bara. Onih 0,9 je ispod dozvoljenog. Na obrtajima imaju jednak pritisak ali nemam informaciju o ponašanju pod dužim opterećenjem jer je ulje odmah izbačeno. Vrlo veliki oprez. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
markone 447 Napisano Avgust 10, 2013 www.markone-pegaz.rs, 2426 postova Lokacija: Novi Sad, N45 15.579 E19 48.722 Motocikl: Napokon... BMW R1150GS! Prijavi odgovor kao problematičan Evo da se javim... Ispucao sam 10.000 sa MOL 20W-50 bez ikakvih problema. Na tih 10.000 sam taman toliko potrošio ulja da nisam morao da dolivam već kada sam trebao da dolijem (na 10.000), zamenio sam ulje. Ponovo sam sipao isto ulje i zamenio filter - Hiflofiltro 163. 4l ulja MOL Dynamic Moto 4T GP 20W-50 x 540,00 RSD + Hiflofiltro 163 1.172,00 RSD + MOL Dynamic majica na poklon do 31.08.2013. = 3.332,00 RSD - 5% popust za članove BJB = 3.165,00 RSD Za R 1150 GS 2001 u Repair Manual-u piše: Engine oil grade: brand-name HD oil for four-stroke spark-ignition engines, API classes SE, SF, SG; combination with CC or CD specification Na MOL Dynamic Moto 4T GP 20W-50 (mineralno) piše: API SG, JASO MA2 Dakle: Na MOL Dynamic Moto 4T Street 10W-40 (polusintetika) piše: API SG, JASO MA2 Dakle: Na MOL Dynamic Moto 4T Racing 10W-50 (sintetika) piše: API SL, JASO MA2 Dakle: Kada su mi radili servis u Nemačkoj sipali su Motul 5000 10W-40 polusintetika. Nije mi se svidelo kako "zvoni" motor sa tim uljem pa sam ga nakon par hiljada promenio i sipao MOL. Sa njim imam utisak da mnogo mirnije radi. Zato nisam sipao MOL polusintetiku 10W-40 već mineral 20W-50. Čitajući gornje tekstove, brinulo me kako će da se pokaže MOL na 40+ temperaturama, ali nisam primetio nikakav problem sa dizanjem temperature ili većom potrošnjom. Zaključak: Za R 1150 GS mirne duše preporučujem MOL Dynamic Moto 4T GP 20W-50 (mineralno). Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
PECA BMW 1121 Napisano Avgust 10, 2013 Drug član, 1740 postova Lokacija: JAGODINA Motocikl: Tomos 14M BMW R 26 BMW R 65 BMW R1150R Prijavi odgovor kao problematičan hmm vidis a meni to ulje bas uopste ne odgovara .. sve zivo u mashini zvoni ... mada ti imas hladnjak ulja pa su temperature manje ... ja sam ovo ulje ko zna koliko puta doterao na 120 stepeni . na sledece menjanje necu opet sipati MOL ... Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Dane Deda 2680 Napisano Avgust 11, 2013 Drug član, 1225 postova Lokacija: Novi Sad Motocikl: BMW R1100R Prijavi odgovor kao problematičan hmm vidis a meni to ulje bas uopste ne odgovara .. sve zivo u mashini zvoni ... mada ti imas hladnjak ulja pa su temperature manje ... ja sam ovo ulje ko zna koliko puta doterao na 120 stepeni . na sledece menjanje necu opet sipati MOL ... Vidis Peco, Markone voli samo plavuse, pa mu i to ulje odgovara. Nama sto manje biramo zene (mislim na boju) odgovaraju neka druga ulja. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
đunta 4180 Napisano Avgust 11, 2013 Ne silazi, 6544 postova Lokacija: Singidunum Motocikl: đački pešački Prijavi odgovor kao problematičan hmm vidis a meni to ulje bas uopste ne odgovara .. sve zivo u mashini zvoni ... mada ti imas hladnjak ulja pa su temperature manje ... ja sam ovo ulje ko zna koliko puta doterao na 120 stepeni . na sledece menjanje necu opet sipati MOL ... Vidis Peco, Markone voli samo plavuse, pa mu i to ulje odgovara. Nama sto manje biramo zene (mislim na boju) odgovaraju neka druga ulja. Ja ne biram žene,(već izabro) al maziva probiram. Peconi, osim smanjenog temperaturnog oscilovanja, bržeg početnog zagrevanja i boljeg hlađenja pri malim brzinama, hladnjak u ekstremu ne pomaže previše tako da različita iskustva nikako ne proizilaze iz tog razloga. Radna temperatura boksera je iznad 145°C bilo da ima ili nema hladnjak. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
PECA BMW 1121 Napisano Avgust 11, 2013 Drug član, 1740 postova Lokacija: JAGODINA Motocikl: Tomos 14M BMW R 26 BMW R 65 BMW R1150R Prijavi odgovor kao problematičan ja merim temp. ulja na dva mesta . oba mesta pokazuju da dostizem max 120c . uz "normalnu " voznju drzim uvek 110 - 115 stepeni ... moje dosadasnje iskustvo pokazuje sledece : Mol : trosi ga dosta , iz mashine se cuje zveckanje (cim se malo zagreje) na 5000km Mobil : trosi ga , mashina zvecka , ulje retko ko voda posle 5000km Castrol (iz louis-a) ne trosi uopste mashina se ne cuje posle 8000km .. cudna stvar u startu je ulje retko ali tako ostaje do ispustanja sad da cekam da Stari roker kaze svoje iskustvo sa filterom i uljem ... drugar u falkonca sipao SAE 40 neko ex YU proizvodnje .. kaze super mu Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
đunta 4180 Napisano Avgust 12, 2013 Ne silazi, 6544 postova Lokacija: Singidunum Motocikl: đački pešački Prijavi odgovor kao problematičan Peki, svako merno mesto temperature ulja je relitivno referentno, nije isto pre i posle hladnjaka ulja recimo. Otprilke bi očitavanje trebalo da bude na povratnom delu glavne magistrale ulja, znači oko radilice, jer ležajevi prvi geknu usled manjkavosti podmazivanja, ono,prolupo. Zvanični podatak sa kojim ja operišem je koji sam već navodio i postavljao temperaturnu skalu. Tvoj agregat dostiže znatno višu temperaturu kao i svako naše "sokoćalo". Bez konkretnog iskustva sa Molom al na osnovu predpostavke sasvim bi se složio sa tobom jer jednostavno to ulje nije projektovano za dugu visoko temperaturnu upotrebu. Ne imanje potrošnje nije apsolutni ili jedini pokazatelj potrošnje. Subjektivno zapažanje je možda naj merodavnije, upravo kako kažeš, "mašina se ne čuje...", više od normalnog ili nužnog kako bi ja dodao. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Dane Deda 2680 Napisano Avgust 12, 2013 Drug član, 1225 postova Lokacija: Novi Sad Motocikl: BMW R1100R Prijavi odgovor kao problematičan Mlad sam ja, mozda nesto i naucim, i o uljima, ( narocito za bmw motore) a i o zenama. 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...