Alekre 13205 Napisano Mart 16, 2011 Ne silazi, 7487 postova Lokacija: Smederevo Motocikl: TDM 900 Prijavi odgovor kao problematičan Citao sam ostale teme, pitao druge bajkere uzivo i opet ne kapiram kako se radi... Mislim, kontam kako se radi ali ne kontam kojim sredstvom ga cistite i podmazujete. Svako prica razlicitu pricu: -Benzin -Sprej -Petrolej -Famin Podmazivanje SAE90 ili sprej... Sta je pravilno? Usput, kada prskate, prskate samo valjkove ili i sa strane? 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
baneBP 1263 Napisano Mart 16, 2011 Zainteresovan, 927 postova Lokacija: Backa Palanka Motocikl: Suzuki VStrom 650XT M0 Prijavi odgovor kao problematičan Ja koristim Motul sprej za ciscenje i Motul sprej (off) za podmazivanje. Idi na YouTube i ukucaj "Motul chain clean and lube" a mozes ukucat i samo "motorcycle chain clean and lube" i videti kako ljudi to rade sa nekim drugim sredstvima kao sto su WD40, famin, benzin itd.. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
aca-pn 6430 Napisano Mart 16, 2011 Enduraš, 6393 postova Lokacija: Paracin Motocikl: CRF300L Prijavi odgovor kao problematičan http://forum.bjbikers.com/index.php?/topic/51434-%D0%BF%D0%BE%D0%B4%D0%BC%D0%B0%D0%B7%D0%B8%D0%B2%D0%B0%D1%9A%D0%B5-%D0%BB%D0%B0%D0%BD%D1%86%D0%B0-%D1%81%D0%B0%D0%B2%D0%B5%D1%82%D0%B8/page__p__883294__hl__podmazivanje+lanca__fromsearch__1#entry883294 http://forum.bjbikers.com/index.php?/topic/52997-koji-sprej-za-lanac-i-gde/page__p__912754__hl__podmazivanje+lanca__fromsearch__1#entry912754 http://forum.bjbikers.com/index.php?/topic/49861-sprej-za-podmazivanje-lanca/page__p__857449__hl__podmazivanje+lanca__fromsearch__1#entry857449 http://forum.bjbikers.com/index.php?/topic/38386-pomoc-oko-lanca/page__p__676466__hl__podmazivanje+lanca__fromsearch__1#entry676466 http://forum.bjbikers.com/index.php?/topic/5417-wd-40-i-ciscenje-lanca/page__st__40__p__541862__hl__podmazivanje+lanca__fromsearch__1#entry541862 http://forum.bjbikers.com/index.php?/topic/122-odrzavanje-lanca-pogonskog/page__p__502370__hl__podmazivanje+lanca__fromsearch__1#entry502370 http://forum.bjbikers.com/index.php?/topic/21562-insis-sistem-za-podmazivanje-lanca/page__p__382080__hl__podmazivanje+lanca__fromsearch__1#entry382080 http://forum.bjbikers.com/index.php?/topic/15209-ciscenje-pogonskog-lanca/page__p__268209__hl__podmazivanje+lanca__fromsearch__1#entry268209 http://forum.bjbikers.com/index.php?/topic/14858-sredstvo-za-odmascivanje-lanca/page__p__261251__hl__podmazivanje+lanca__fromsearch__1#entry261251 http://forum.bjbikers.com/index.php?/topic/13439-kako-se-podmazuje-lanac/page__p__235184__hl__podmazivanje+lanca__fromsearch__1#entry235184 http://forum.bjbikers.com/index.php?/topic/9108-odrzavanje-pogonskog-lanca-zamena-lanca-i-lancanika/page__st__20__p__223825__hl__podmazivanje+lanca__fromsearch__1#entry223825 http://forum.bjbikers.com/index.php?/topic/12846-automatski-podmazivaci-pogonskog-lanca/page__p__223690__hl__podmazivanje+lanca__fromsearch__1#entry223690 Evo za pocetak, a ako treba ima toga jos 4 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
zzz 189 Napisano Mart 16, 2011 Zainteresovan, 573 postova Lokacija: bgd Motocikl: SKUTERAŠ :) Prijavi odgovor kao problematičan A ako ni Acin post ne pomogne, mozes da probas i ovaj link Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Arakis 6127 Napisano Mart 16, 2011 Svakom po zasluzi, 12439 postova Lokacija: NBGD - KN04ET Motocikl: Honde Transalp, plavi i narandžasti, oba za dečake Prijavi odgovor kao problematičan Alekre sve je pravilno osim WD40 koji isušuje lanac a najpravilnije je ugraditi automatski podmazivač i miran si Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Gagi-racer 568 Napisano Mart 16, 2011 Uvek moze bolje., 614 postova Lokacija: Novi sad Motocikl: Kawasaki ZX6R Prijavi odgovor kao problematičan isto je greska velika benzinom.... unutar lanca gde se sklapa, sam citao na jednom forumu prilikom ciscenja da dolazi do isusivanja tu kod sklopa, i da podmazivanjem nikako nemoze opet doci do podmazivanje tog dela... tako da bi ja preskocio skroz ciscenje benzinom... i u jos necemu je fora sto ne benzinom, ali sam zaboravio.... Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
acim 766 Napisano Mart 16, 2011 Ne silazi, 5815 postova Lokacija: Minhen Motocikl: Kawasaki H2 SX SE '23 / Triumph R3 Storm R '24 Prijavi odgovor kao problematičan Leleeee, nemoj ponovo Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Alekre 13205 Napisano Mart 16, 2011 Ne silazi, 7487 postova Lokacija: Smederevo Motocikl: TDM 900 Prijavi odgovor kao problematičan UUu opasno Hvala za linkove. Inace, koliko traje jedan sprej? Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
gio 140 Napisano Mart 16, 2011 Zainteresovan, 633 postova Lokacija: New Now City Motocikl: Suzuki SV 650 s k1 Prijavi odgovor kao problematičan Zavisi koje pakovanje,500 km svakih je pozeljno prskati,osim ako nisi vozio po blatu,prashini itd,onda cesce.. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
đunta 4210 Napisano Mart 16, 2011 Ne silazi, 6578 postova Lokacija: Singidunum Motocikl: đački pešački Prijavi odgovor kao problematičan Aco, svaka čast za ovoliko linkova plus velika zahvalnost za podmazivač koji ste uradili. Pročito sam detaljno sve i doneo zaključak za sebe, sakupljen od svih. Definitivno samo podmazivač a za sad petrolej na krpu, brisanje pa sušenje radom na štenderu i ponovo suvom krpom, potom sprej za mazanje no nepravilno dok nisam isčitao sve ove savete. Ja prskao unutra, kako samo treba, al i sa leve i desne strane, vido da se svima bele lanci pa ko velim, ajd i ja, ( vido žabac da se konji podkivaju pa oće i on). Uzeo sam onu napravicu za pranje i podmazivanje al je još nisam koristio. Ima i sredstvo za pranje u kantici isto ko u spreju a jeftinije je. Kod nas sam našao Tip Top al uvoznik trebao da mi javi, al nije, dal sme na lanac sa gumicama što sumnjam. Nigde više nisam našao ovde takvo pakovanje van spreja, znači opet Luis. Zaključak mi je, petrolej kroz čistač, pa pošto je on ipak masanjikav, malo ove specijalne tečnosti opet preko čistača čisto da se obezmasti od petroleja i onda sprej koji se ušpricava isto kroz napravu. Uz podmazivač, pranje petrolejom detaljno jednom godišnje ili po potrebi, ulje po recepturi i vozi Miško. Ovakvo čišćenje na 500, a ima ih koji rade i na 200, je prava robija, sav masan, umazan, smrdljiv...a i duže traje lanac, jeftinije je pa se isplati i uzeti gotov sistem ako neko nije vičan da ga napravi. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
bopk 1438 Napisano Mart 16, 2011 Drug član, 1953 postova Lokacija: Prokuplje Motocikl: Strom 650 xt Prijavi odgovor kao problematičan Alekre ako za rucak jedes meso i posle strudlu s makom da li nakon toga mozes da operes zube krpom na koju stavis pastu za zube? Naravno da ne mozes. Isto tako ne mozes da ocistis lanac krpom nego samo cetkicom. Pa one kutijice sto se prodaju za ciscenje lanca unutra imaju cetkice a ne krpu ili sundjer. Sprej za lanac skuplja prasinu (kamencice) koje ne mozes da ocistis krpom i kad naneses opet sprej ta prasina ostaje na lancu (izmedju svih spojeva koje ne mozes da dohvatis krpom)i deluje kao smirgla. Logicno, zar ne? Razmisli sam i videces da je tako. Ili ugradi podmazivac lanca ili cisti cetkicom a podmazuj sprejem. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
RadicM 1076 Napisano Mart 17, 2011 Hard Enduro, 1532 postova Lokacija: Beograd Motocikl: Honda Africa Twin 750 '01, Honda Dominator 650 '01 bili nekad Suzuki TS 125 R i Tomos ATX 01' Prijavi odgovor kao problematičan Ja ugradio zimus podmazivac sad jos samo da ga usteujem i teraj moja preporuka podmazivac. Ciscenje lanca nisam primenjivao na ovom motoru je svaki put kad sednem na njega zavrsim u pesku ili blatu tako da je to zaludan posao bar u mom slucaju Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Driver023 57 Napisano Mart 17, 2011 Svrati ponekad, 402 postova Lokacija: Europe Motocikl: Honda VFR800F Prijavi odgovor kao problematičan Čini mi se da imam motorexov sprej za podmazivanje. A prao sam ga petrolejom,pošto nisam mogao da nađem nigde faim, izgledao je kao nov. Sad me čeka čišćenje faminom. Znači četka u ruke, posuda sa faminom, i pranje. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
chundra 3 Napisano Mart 22, 2011 U prolazu, 20 postova Lokacija: Beograd, Visnjica Motocikl: Yamaha XT 600 47N Prijavi odgovor kao problematičan Jel ovo adekvatna zamena za famin. Proizvodi "EvroJug" a sredstvo se zove "Eko odmascivac", po opisu sa deklaracije moglo bi se reci da je samo drugo ime za isti proizvod. Kupio sam ga juce u farbari, jer nigde nisam nasao famin ... 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Pablo87 85 Napisano Mart 22, 2011 Svrati ponekad, 226 postova Lokacija: Backi Petrovac, Vojvodina Motocikl: Tomos Automatic A35-S / Kawasaki ZZR600 Prijavi odgovor kao problematičan A zashto je pakovanje od 0.9 L ?? Inache to bi trebalo da je to... Ja imam isto neki eko cleaner ( drugaciji je proizvodjach ) i sa njim sam chistio i lanac sija koliko je cist... Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
aca-pn 6430 Napisano Mart 22, 2011 Enduraš, 6393 postova Lokacija: Paracin Motocikl: CRF300L Prijavi odgovor kao problematičan Jednom sam kupio eko-klin umesto famina i bacio sam pola flase. Ne cisti ni priblizno kao famin. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
PapaStalin 113 Napisano Mart 22, 2011 Zainteresovan, 635 postova Lokacija: Beograd / Smederevo Motocikl: Suzuki DL650 Prijavi odgovor kao problematičan famin stvarno cisti za sve pare. al racunam kad je toliko efikasno, mora da je do 00 agresivno. zato ja imam lepo ritual: izvezem motor iz garaze i postavim na stender spremim petrolej i cetku navucem gumene rukavice pustim cecu na radio da se dere sednem na hoklicu i pocnem da trljam kad krene ceca da tresti, celo selo zna da ja cistim lanac... bre ! tuc. tuc. tuc. tuc. trideset devet sa dvaaaaaaa 2 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
acim 766 Napisano Mart 22, 2011 Ne silazi, 5815 postova Lokacija: Minhen Motocikl: Kawasaki H2 SX SE '23 / Triumph R3 Storm R '24 Prijavi odgovor kao problematičan U većini uputstava piše da se lanac pere petrolejom (Amerikanci ga zovu kerozin). Daleko manje je agresivan od famina, pa ne spira unutrašnju masnoću lanca (iza ringova). Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
nesic1 266 Napisano Mart 23, 2011 Drug član, 1225 postova Lokacija: Jagodina Motocikl: Keeway Speed 150 Prijavi odgovor kao problematičan neki moji drugovi ciste lanac naftom pa sprej posle, ja moj lanac na kinezu sam samo podmazivao sae90 uljem i to mu je, i evo vec 20k km i moze jos Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
bigbad86 825 Napisano Mart 24, 2011 Drug član, 2285 postova Lokacija: Kragujevac Motocikl: Honda Sevenfifty Prijavi odgovor kao problematičan LJUDI dosta vise bobonjanja o ovome! Ili Petrolej ili AXEL SGRASSO. Axel ima u svakoj boljoj prodavnici. Kad cisti zapecenu MAST sa rerene sto ne bi i lanac? I AXEL NE NAGRIZA gumu u lancu niti samo gumu na motoru jer i rerna ima gumu koja sluzi za dihtovanje pa je ne nagriza. AMIN. 2 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
tiran1n 10 Napisano April 25, 2011 Svrati ponekad, 227 postova Lokacija: Ruma-Graz Prijavi odgovor kao problematičan Ili kupi litru ulja SAE90, ja sam isto probao vise razlicitih kombinacija, ali posle mazanjem SAE90 tj. uljem za menjac koje kosta oko 200din sam najzadovoljniji. Lepo uzmes cetkicu za zube naspes u cep od flase malo ulja umocis i natrljas po unutrasnjoj strani lanca (najblolje dok je lanac vruc, onda se jos razredi i lepo ga lanac upije). Prednost ovog je sto se nece lepiti prljavstina, lanac ce ti biti uvek lepo i ravnomerno podmazan, a prljavstinu sa zadnje felne mozes bez problema da skines sa vapom. Mene je uvek nerviralo kod spreja to sto kada hocu da ocistim zadnju felnu treba mi bar pola sata trljanja sa "Cifom". A kada motor provozas cak i posle 1000km, lanac ce razbacati visak ulja i kada ti se bude cinilo da je lanac suv, kada malo bolje pogledas videces da su gumice izmedju karika jos uvek fino podmazane tj. "balave", a kada predje prstom preko lanca ili lancanika videces da ga jos uvek prekriva fini sloj ulja. Jedina mana toga je sto ga kisa dosta lakse spira nego sprej, ali ja zato uvek u kutijici za alat imam i malu flasicu kojom mogu to da popravim posle duze voznje po kisi. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
lord_oblivion 1391 Napisano April 25, 2011 Ne silazi, 6311 postova Lokacija: Meljak Motocikl: KLX250S efi klot, GV 2.0 ADV edition Prijavi odgovor kao problematičan Sgrasso NE nagriza gumu, mnogo puta potvrdjeno u praksi ! Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
brm-brm 852 Napisano April 25, 2011 Zainteresovan, 621 postova Lokacija: Obrenovac Motocikl: Yamaha SR250 Honda NTV650 Prijavi odgovor kao problematičan Ја чистим петролејом или мотул спрејом за чишћење. И четкисом уз то, наравно. Сад набављам спреј за чишћење за 720 динара, појавио се још један увозник. Спреј за подмазивање сам користио такође мотул, али ми после био скуп, а и нашао сам на Мол пумпама спреј са тефлоном за 670 динара и накуповао залиху за две године. Уопште није лош спреј. Подмазујем на 400-500 км, чистим пред свако друго подмазивање. Ако имам времена да чекам сушење чистим петролејом, ако немам онда спрејом. Међутим, што се чишћења тиче, никако да чујем нечије мишљење о спрејевима за чишћење карбуратора и дискова. На њима такође пише да не оштећују гумене делове, али и да их не треба држати потопљене у истима. Занима ме дал је неко користио та средства за чишћење ланца? Велико паковање кошта око 400 дин, па ако би могло, не би лоше било... Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Gagi-racer 568 Napisano Jun 19, 2012 Uvek moze bolje., 614 postova Lokacija: Novi sad Motocikl: Kawasaki ZX6R Prijavi odgovor kao problematičan Na koliko tacno kilometara treba da se podmazuje LANAC ? Brm-Brm.... spominje 500km ? ja na dan predjem opusteno i do 250km... sta trebam sada svaku drugu voznju, tj svaki drugi dan da podmazujem lanac ? Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
-vukasin- 13 Napisano Jul 12, 2012 U prolazu, 79 postova Lokacija: Pancevo, Srbija Motocikl: trenutno bez, bio KLE `04 Prijavi odgovor kao problematičan Valjalo bi, ne znam koji je motor u pitanju i kojom brzinom vozis, al treba ti 5 minuta max da namazes cetkicom za zube sae90, sto i nije strasno raditi svaki drugi dan. Jos kupis one platnene rukavice sto su gumirane na dlanu i prstima (150din u uradi sam i po farbarama) nemas da razmisljas dal ces se uprljati i ako podmazujes lanac nasminkan i nalickan za grad.. A lanac ce ti biti vrlo zahvalan zbog toga ;-) Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...