Jump to content

Moto Zajednica

Kako se odrzava lanac

Recommended Posts

• Ne silazi, 7487 postova
  • Motocikl: TDM 900

Citao sam ostale teme, pitao druge bajkere uzivo i opet ne kapiram kako se radi... Mislim, kontam kako se radi ali ne kontam kojim sredstvom ga cistite i podmazujete. Svako prica razlicitu pricu:

-Benzin

-Sprej

-Petrolej

-Famin

Podmazivanje SAE90 ili sprej...

Sta je pravilno? Usput, kada prskate, prskate samo valjkove ili i sa strane?

• Podržavam 1

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima

• Zainteresovan, 927 postova
  • Motocikl: Suzuki VStrom 650XT M0

Ja koristim Motul sprej za ciscenje i Motul sprej (off) za podmazivanje.

Idi na YouTube i ukucaj "Motul chain clean and lube" a mozes ukucat i samo "motorcycle chain clean and lube" i videti kako ljudi to rade sa nekim drugim sredstvima kao sto su WD40, famin, benzin itd..

• Enduraš, 6393 postova
  • Motocikl: CRF300L

http://forum.bjbikers.com/index.php?/topic/51434-%D0%BF%D0%BE%D0%B4%D0%BC%D0%B0%D0%B7%D0%B8%D0%B2%D0%B0%D1%9A%D0%B5-%D0%BB%D0%B0%D0%BD%D1%86%D0%B0-%D1%81%D0%B0%D0%B2%D0%B5%D1%82%D0%B8/page__p__883294__hl__podmazivanje+lanca__fromsearch__1#entry883294

http://forum.bjbikers.com/index.php?/topic/52997-koji-sprej-za-lanac-i-gde/page__p__912754__hl__podmazivanje+lanca__fromsearch__1#entry912754

http://forum.bjbikers.com/index.php?/topic/49861-sprej-za-podmazivanje-lanca/page__p__857449__hl__podmazivanje+lanca__fromsearch__1#entry857449

http://forum.bjbikers.com/index.php?/topic/38386-pomoc-oko-lanca/page__p__676466__hl__podmazivanje+lanca__fromsearch__1#entry676466

http://forum.bjbikers.com/index.php?/topic/5417-wd-40-i-ciscenje-lanca/page__st__40__p__541862__hl__podmazivanje+lanca__fromsearch__1#entry541862

http://forum.bjbikers.com/index.php?/topic/122-odrzavanje-lanca-pogonskog/page__p__502370__hl__podmazivanje+lanca__fromsearch__1#entry502370

http://forum.bjbikers.com/index.php?/topic/21562-insis-sistem-za-podmazivanje-lanca/page__p__382080__hl__podmazivanje+lanca__fromsearch__1#entry382080

http://forum.bjbikers.com/index.php?/topic/15209-ciscenje-pogonskog-lanca/page__p__268209__hl__podmazivanje+lanca__fromsearch__1#entry268209

http://forum.bjbikers.com/index.php?/topic/14858-sredstvo-za-odmascivanje-lanca/page__p__261251__hl__podmazivanje+lanca__fromsearch__1#entry261251

http://forum.bjbikers.com/index.php?/topic/13439-kako-se-podmazuje-lanac/page__p__235184__hl__podmazivanje+lanca__fromsearch__1#entry235184

http://forum.bjbikers.com/index.php?/topic/9108-odrzavanje-pogonskog-lanca-zamena-lanca-i-lancanika/page__st__20__p__223825__hl__podmazivanje+lanca__fromsearch__1#entry223825

http://forum.bjbikers.com/index.php?/topic/12846-automatski-podmazivaci-pogonskog-lanca/page__p__223690__hl__podmazivanje+lanca__fromsearch__1#entry223690

Evo za pocetak, a ako treba ima toga jos :)

• Podržavam 4

• Svakom po zasluzi, 12439 postova
  • Motocikl: Honde Transalp, plavi i narandžasti, oba za dečake

Alekre sve je pravilno osim WD40 koji isušuje lanac a najpravilnije je ugraditi automatski podmazivač i miran si 0namigivanje.gif

• Uvek moze bolje., 614 postova
  • Motocikl: Kawasaki ZX6R

isto je greska velika benzinom.... unutar lanca gde se sklapa, sam citao na jednom forumu prilikom ciscenja da dolazi do isusivanja tu kod sklopa, i da podmazivanjem nikako nemoze opet doci do podmazivanje tog dela... tako da bi ja preskocio skroz ciscenje benzinom... i u jos necemu je fora sto ne benzinom, ali sam zaboravio....

• Zainteresovan, 633 postova
  • Motocikl: Suzuki SV 650 s k1

Zavisi koje pakovanje,500 km svakih je pozeljno prskati,osim ako nisi vozio po blatu,prashini itd,onda cesce..

• Ne silazi, 6578 postova
  • Motocikl: đački pešački

Aco, svaka čast za ovoliko linkova plus velika zahvalnost za podmazivač koji ste uradili. Pročito sam detaljno sve i doneo zaključak za sebe, sakupljen od svih. Definitivno samo podmazivač a za sad petrolej na krpu, brisanje pa sušenje radom na štenderu i ponovo suvom krpom, potom sprej za mazanje no nepravilno dok nisam isčitao sve ove savete. Ja prskao unutra, kako samo treba, al i sa leve i desne strane, vido da se svima bele lanci pa ko velim, ajd i ja, ( vido žabac da se konji podkivaju pa oće i on).

Uzeo sam onu napravicu za pranje i podmazivanje al je još nisam koristio. Ima i sredstvo za pranje u kantici isto ko u spreju a jeftinije je. Kod nas sam našao Tip Top al uvoznik trebao da mi javi, al nije, dal sme na lanac sa gumicama što sumnjam. Nigde više nisam našao ovde takvo pakovanje van spreja, znači opet Luis. Zaključak mi je, petrolej kroz čistač, pa pošto je on ipak masanjikav, malo ove specijalne tečnosti opet preko čistača čisto da se obezmasti od petroleja i onda sprej koji se ušpricava isto kroz napravu. Uz podmazivač, pranje petrolejom detaljno jednom godišnje ili po potrebi, ulje po recepturi i vozi Miško. Ovakvo čišćenje na 500, a ima ih koji rade i na 200, je prava robija, sav masan, umazan, smrdljiv...a i duže traje lanac, jeftinije je pa se isplati i uzeti gotov sistem ako neko nije vičan da ga napravi.

• Drug član, 1953 postova
  • Motocikl: Strom 650 xt

Alekre ako za rucak jedes meso i posle strudlu s makom da li nakon toga mozes da operes zube krpom na koju stavis pastu za zube? Naravno da ne mozes. Isto tako ne mozes da ocistis lanac krpom nego samo cetkicom. Pa one kutijice sto se prodaju za ciscenje lanca unutra imaju cetkice a ne krpu ili sundjer.

Sprej za lanac skuplja prasinu (kamencice) koje ne mozes da ocistis krpom i kad naneses opet sprej ta prasina ostaje na lancu (izmedju svih spojeva koje ne mozes da dohvatis krpom)i deluje kao smirgla. Logicno, zar ne? Razmisli sam i videces da je tako.

Ili ugradi podmazivac lanca ili cisti cetkicom a podmazuj sprejem.

• Hard Enduro, 1532 postova
  • Motocikl: Honda Africa Twin 750 '01, Honda Dominator 650 '01 bili nekad Suzuki TS 125 R i Tomos ATX 01'

Ja ugradio zimus podmazivac sad jos samo da ga usteujem i teraj moja preporuka podmazivac.

Ciscenje lanca nisam primenjivao na ovom motoru je svaki put kad sednem na njega zavrsim u pesku ili blatu tako da je to zaludan posao bar u mom slucaju ;)

• Svrati ponekad, 402 postova
  • Motocikl: Honda VFR800F

Čini mi se da imam motorexov sprej za podmazivanje. A prao sam ga petrolejom,pošto nisam mogao da nađem nigde faim, izgledao je kao nov. Sad me čeka čišćenje faminom. :) Znači četka u ruke, posuda sa faminom, i pranje.

• U prolazu, 20 postova
  • Motocikl: Yamaha XT 600 47N

Jel ovo adekvatna zamena za famin.

Proizvodi "EvroJug" a sredstvo se zove "Eko odmascivac", po opisu sa deklaracije moglo bi se reci da je samo drugo ime za isti proizvod.

Kupio sam ga juce u farbari, jer nigde nisam nasao famin ...

post-10506-0-19331900-1300795639_thumb.jpg

post-10506-0-97999600-1300795648_thumb.jpg

• Podržavam 1

• Svrati ponekad, 226 postova
  • Motocikl: Tomos Automatic A35-S / Kawasaki ZZR600

A zashto je pakovanje od 0.9 L ?? :lol:

Inache to bi trebalo da je to... Ja imam isto neki eko cleaner ( drugaciji je proizvodjach ) i sa njim sam chistio i lanac sija koliko je cist...

• Zainteresovan, 635 postova
  • Motocikl: Suzuki DL650

famin stvarno cisti za sve pare. al racunam kad je toliko efikasno, mora da je do 00 agresivno. zato ja imam lepo ritual:

izvezem motor iz garaze i postavim na stender

spremim petrolej i cetku

navucem gumene rukavice

pustim cecu na radio da se dere

sednem na hoklicu i pocnem da trljam

kad krene ceca da tresti, celo selo zna da ja cistim lanac... bre !

tuc. tuc. tuc. tuc. trideset devet sa dvaaaaaaa :jee:

• Podržavam 2

• Ne silazi, 5815 postova
  • Motocikl: Kawasaki H2 SX SE '23 / Triumph R3 Storm R '24

U većini uputstava piše da se lanac pere petrolejom (Amerikanci ga zovu kerozin). Daleko manje je agresivan od famina, pa ne spira unutrašnju masnoću lanca (iza ringova).

• Drug član, 1225 postova
  • Motocikl: Keeway Speed 150

neki moji drugovi ciste lanac naftom pa sprej posle, ja moj lanac na kinezu sam samo podmazivao sae90 uljem i to mu je, i evo vec 20k km i moze jos

• Drug član, 2285 postova
  • Motocikl: Honda Sevenfifty

LJUDI dosta vise bobonjanja o ovome!

Ili Petrolej ili AXEL SGRASSO. Axel ima u svakoj boljoj prodavnici. Kad cisti zapecenu MAST sa rerene sto ne bi i lanac? I AXEL NE NAGRIZA gumu u lancu niti samo gumu na motoru jer i rerna ima gumu koja sluzi za dihtovanje pa je ne nagriza.

AMIN.

• Podržavam 2

• Svrati ponekad, 227 postova

Ili kupi litru ulja SAE90, ja sam isto probao vise razlicitih kombinacija, ali posle mazanjem SAE90 tj. uljem za menjac koje kosta oko 200din sam najzadovoljniji. Lepo uzmes cetkicu za zube naspes u cep od flase malo ulja umocis i natrljas po unutrasnjoj strani lanca (najblolje dok je lanac vruc, onda se jos razredi i lepo ga lanac upije). Prednost ovog je sto se nece lepiti prljavstina, lanac ce ti biti uvek lepo i ravnomerno podmazan, a prljavstinu sa zadnje felne mozes bez problema da skines sa vapom. Mene je uvek nerviralo kod spreja to sto kada hocu da ocistim zadnju felnu treba mi bar pola sata trljanja sa "Cifom". A kada motor provozas cak i posle 1000km, lanac ce razbacati visak ulja i kada ti se bude cinilo da je lanac suv, kada malo bolje pogledas videces da su gumice izmedju karika jos uvek fino podmazane tj. "balave", a kada predje prstom preko lanca ili lancanika videces da ga jos uvek prekriva fini sloj ulja. Jedina mana toga je sto ga kisa dosta lakse spira nego sprej, ali ja zato uvek u kutijici za alat imam i malu flasicu kojom mogu to da popravim posle duze voznje po kisi.

• Zainteresovan, 621 postova
  • Motocikl: Yamaha SR250 Honda NTV650

Ја чистим петролејом или мотул спрејом за чишћење. И четкисом уз то, наравно. Сад набављам спреј за чишћење за 720 динара, појавио се још један увозник. Спреј за подмазивање сам користио такође мотул, али ми после био скуп, а и нашао сам на Мол пумпама спреј са тефлоном за 670 динара и накуповао залиху за две године. Уопште није лош спреј. Подмазујем на 400-500 км, чистим пред свако друго подмазивање. Ако имам времена да чекам сушење чистим петролејом, ако немам онда спрејом.

Међутим, што се чишћења тиче, никако да чујем нечије мишљење о спрејевима за чишћење карбуратора и дискова. На њима такође пише да не оштећују гумене делове, али и да их не треба држати потопљене у истима. Занима ме дал је неко користио та средства за чишћење ланца? Велико паковање кошта око 400 дин, па ако би могло, не би лоше било...

• Uvek moze bolje., 614 postova
  • Motocikl: Kawasaki ZX6R

Na koliko tacno kilometara treba da se podmazuje LANAC ? Brm-Brm.... spominje 500km ? ja na dan predjem opusteno i do 250km... sta trebam sada svaku drugu voznju, tj svaki drugi dan da podmazujem lanac ?

• U prolazu, 79 postova
  • Motocikl: trenutno bez, bio KLE `04

Valjalo bi, ne znam koji je motor u pitanju i kojom brzinom vozis, al treba ti 5 minuta max da namazes cetkicom za zube sae90, sto i nije strasno raditi svaki drugi dan. Jos kupis one platnene rukavice sto su gumirane na dlanu i prstima (150din u uradi sam i po farbarama) nemas da razmisljas dal ces se uprljati i ako podmazujes lanac nasminkan i nalickan za grad.. A lanac ce ti biti vrlo zahvalan zbog toga ;-)

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Aktivni korisnici   0 članova

• Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.

• Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja