Jump to content

Moto Zajednica

BMW GS 1200 Adventure VS YAMAHA SUPER TENERA 1200

Recommended Posts

• Drug član, 2013 postova
  • Motocikl: KTM 1290 SD GT

Da li.... Da - razmak - li. Dali je bio slikar.

Znam.

Nadji ti neki izvor pa stavi

pa u postu ( mojem ) 269 ti je link ali ponoviti cu ti: Kratica GS, “Gelände-Straße”, prevedena s

njemaËkog znaËi teren-cesta. Prvobitna namjena

GS-a i jest bila terenska voænja makadamom

ili pustinjom, no tijekom vremena ovaj

motocikl je evoluirao u cestovni putno enduro,

i to je na primjerku najnovije generacije izraæeno

viπe nego ikad prije. Povremene odlaske

izvan asfaltiranih cesta moguÊe je izvesti, no .....

izvuceno odavdje http://www.motopuls.hr/images/stories/TESTOVI/T051/051TM_BMW_R1200GS.pdf

u pravu si za pravopis ali ako si ti pomislio na Salvadora Dali u konteksu e onda si genije.

• Podržavam 4

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima

• Doživotno lud i zbunjen !, 242 postova
  • Motocikl: 1250 Triple Black...Vel.ki baš !!!

:Mina::Mina::Mina::Mina::Mina::Mina:Ajmo ljudi ubi me dosada,a ponestalo mi ovog kukuruza !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!???????pa moram :kotlic::rostilj:

:moto3::lol::BMW2:

• Podržavam 1

• Drug član, 1740 postova
  • Motocikl: Tomos 14M BMW R 26 BMW R 65 BMW R1150R

Ima li jos ko nesto pametno da doda? Izuzetno sam zainteresovan za ovu temu.

i ja cekam nastavak ....

• Ne silazi, 6535 postova
  • Motocikl: đački pešački

Ima li jos ko nesto pametno da doda? Izuzetno sam zainteresovan za ovu temu.

Pošto je tema Tenera vs GS, o njoj nemam nikakav stav ko što rekoh ali bez apriori podcenjivanja, znam samo da njen tjubeles točak u prvom izdanju nije valjao ničemu, a vala ni BMW-ov nije ko što je bio.

Ovako nešto ne BMW-u ne postoji, obruč za ST košta oko 500$.

SUPER%20TENERA_zpssqnjunhm.jpg

• U prolazu, 58 postova
  • Motocikl: Yamaha XT1200Z

Odmah na početku moram priznati da nisam pročitao sve od početka. Jednostavno pokušavam ne ulaziti u debate kad su ova dva modela u naslovu teme. Osim toga, aktivan sam na 2 Super Tenere foruma, plus 20tak ostalih, te jednostavno ne stignem sve pročitati.

Uglavnom, vozim XT1200Z, koja je evo nedavno napunila 3 godine i 40tkm. Nije neka cifra, ali tu je i drugi motor, obveze i posao koji me drži više od pola godine daleko od svega dragog mi.

Za zainteresirane, motor je sigurno pola te kilometraže odradio po razno raznim terenima, i to ne samo makadamima. Recimo da volim izazove,ako se vožnja ovakvog motora teško prohodni terenom može tako nazvati.

Ako koga šta zanima, neka slobodno pita. Nisam neki stručnjak za šarafljenje, ali sam dosta toga na motoru izmijenio, doradio, poboljšao, pogoršao, razbio, obnovio. Jedno vam mogu potvrditi "mrtav ladan", a to je da me nikad nije ostavila na cjedilu. Nikad jedna lampica nije pregorila, a kamoli da je otkazala poslušnost u bilo kojem smislu. Jedan jedini prijevremeni posjet servisu je bio zbog baljenja ulja na vilicama, a i to je zastupnik u Splitu na sebe preuzeo.

Par fotki iz kojih se zorno vidi koliko je volim...

12c1d7ca638683e58257bbeedc0d72ec.jpg3a9a0430f14910f485175a971f4a9751.jpg

DSC09489.jpg

LP

• Podržavam 13

• Drug član, 2736 postova
  • Motocikl: FJR 1300 , TTR 600 / SM

Odmah na početku moram priznati da nisam pročitao sve od početka. Jednostavno pokušavam ne ulaziti u debate kad su ova dva modela u naslovu teme. Osim toga, aktivan sam na 2 Super Tenere foruma, plus 20tak ostalih, te jednostavno ne stignem sve pročitati.

Uglavnom, vozim XT1200Z, koja je evo nedavno napunila 3 godine i 40tkm. Nije neka cifra, ali tu je i drugi motor, obveze i posao koji me drži više od pola godine daleko od svega dragog mi.

Za zainteresirane, motor je sigurno pola te kilometraže odradio po razno raznim terenima, i to ne samo makadamima. Recimo da volim izazove,ako se vožnja ovakvog motora teško prohodni terenom može tako nazvati.

Ako koga šta zanima, neka slobodno pita. Nisam neki stručnjak za šarafljenje, ali sam dosta toga na motoru izmijenio, doradio, poboljšao, pogoršao, razbio, obnovio. Jedno vam mogu potvrditi "mrtav ladan", a to je da me nikad nije ostavila na cjedilu. Nikad jedna lampica nije pregorila, a kamoli da je otkazala poslušnost u bilo kojem smislu. Jedan jedini prijevremeni posjet servisu je bio zbog baljenja ulja na vilicama, a i to je zastupnik u Splitu na sebe preuzeo.

Par fotki iz kojih se zorno vidi koliko je volim...

12c1d7ca638683e58257bbeedc0d72ec.jpg3a9a0430f14910f485175a971f4a9751.jpg

3086CDBD-11FC-974C-84CF-A6D1D3C53843_1_3

DSC08289_zpsb2b10f3d.jpg

Mount Velebit part 2:

DSC09489.jpg

LP

Interesuje me tvoje iskustvo sa potrosnjom ulja na ST 1200 ? Po nekima trosi kao i svaka Yamaha a po drugima ne.

Za GS-ove znam iz druge ruke da potrose, ali im to moj ortaci ne zameraju ,jer je i  to tradicija .:)

• Podržavam 1

• U prolazu, 58 postova

Odmah na početku moram priznati da nisam pročitao sve od početka. Jednostavno pokušavam ne ulaziti u debate kad su ova dva modela u naslovu teme. Osim toga, aktivan sam na 2 Super Tenere foruma, plus 20tak ostalih, te jednostavno ne stignem sve pročitati.Uglavnom, vozim XT1200Z, koja je evo nedavno napunila 3 godine i 40tkm. Nije neka cifra, ali tu je i drugi motor, obveze i posao koji me drži više od pola godine daleko od svega dragog mi.Za zainteresirane, motor je sigurno pola te kilometraže odradio po razno raznim terenima, i to ne samo makadamima. Recimo da volim izazove,ako se vožnja ovakvog motora teško prohodni terenom može tako nazvati.Ako koga šta zanima, neka slobodno pita. Nisam neki stručnjak za šarafljenje, ali sam dosta toga na motoru izmijenio, doradio, poboljšao, pogoršao, razbio, obnovio. Jedno vam mogu potvrditi "mrtav ladan", a to je da me nikad nije ostavila na cjedilu. Nikad jedna lampica nije pregorila, a kamoli da je otkazala poslušnost u bilo kojem smislu. Jedan jedini prijevremeni posjet servisu je bio zbog baljenja ulja na vilicama, a i to je zastupnik u Splitu na sebe preuzeo.Par fotki iz kojih se zorno vidi koliko je volim...Mount Velebit part 2: https://youtu.be/kPX1IrHgnWQLPInteresuje me tvoje iskustvo sa potrosnjom ulja na ST 1200 ? Po nekima trosi kao i svaka Yamaha a po drugima ne.Za GS-ove znam iz druge ruke da potrose, ali im to moj ortaci ne zameraju ,jer je i  to tradicija .:)
Šta je to "potrošnja ulja"? :DUlje mijenjam svaku 10tkm i to je to što znam od ulju. E da... Koristim polusintetiku sa najboljom cijenom. Višak trošim na čeparice.

@ cosmic 'ajd napisi neko svoje iskustvo, po nesto o preradama i sl. u temi o S10..Nema nas puno ovde pa nam je svacijue iskustvo dragoceno... http://forum.bjbikers.com/index.php?/topic/104397-xt-1200-z-super-tenere/page-4?hl=super%20tenere
Bacit ću oko. Nisam znao za temu do sada.

Što bi žene rekle: "Tenera je ljepša!"  :D
De gustibus... Meni nije novi BMW ADV rika. Dobim erekciju svaki put kad sjednem na njega. Ergonomski skoro idealan, ALI... Sise mu strše... Ja bi to odavno razvalio. Kuplung je slabašan... Amortizeri imaju tendenciju da eksplodiraju... Itd.Imam negdi zadnji Long Term test KTM ADV I BMW Adv. "Long Term" Malo morgen... KTM je zaribao na 12tkm,a BMW uspio napraviti štete u visini od 1/4 nabavne vrijednosti. Sve zbog toga jer su ih momci koristili na način kako je prikazano u promidžbenim brošurama. Thanks, but no thanks. Meni triba motor za vozit, a ne za popravljati.
  • Podržavam 7

• Ne silazi, 6535 postova
  • Motocikl: đački pešački

Interesuje me tvoje iskustvo sa potrosnjom ulja na ST 1200 ? Po nekima trosi kao i svaka Yamaha a po drugima ne.

Za GS-ove znam iz druge ruke da potrose, ali im to moj ortaci ne zameraju ,jer je i  to tradicija . :)

GS-ovi troše 0,6-0,8 pri fabričkom intervalu zamene ulja od 10K, deo te potrošnje potiče od neminovnog držanja na ćopavoj, tada u levi cilindar postepeno uđe ulje što se vidi po dimu pri narednom paljenju, deo što dosta korisnika naliva ulje preko nivoa koje sagori. Svaka veća potrošnja je posledica korišćenja ne adekvatnog ulja.

• Podržavam 1

• U prolazu, 58 postova

St. Guta ulje... Provereno Sent from my iPhone using Tapatalk

Koja!? 1200!? Ja ti mogu navest,ako te zanima, 5 ii 6 "problema" St1200, ali ni jedan nije potrošnja ulja. Dapače, prvo što čujem, a imam ih samo u bližem društvu 6 komada.

cosmic, jel mozes da okacis taj long term test, mene jako zanima...

Evo pronađoh. Malo je OT, ali je bar jedan sudionik u igri.

Cijelo Aprilsko izdanje Cycle World magazina se može pronaći po torrentima,

post-33213-0-15378100-1426382131_thumb.jpg

post-33213-0-91623400-1426382154_thumb.jpg

post-33213-0-05394900-1426382172_thumb.jpg

post-33213-0-22744200-1426382187_thumb.jpg

post-33213-0-08043700-1426382236_thumb.jpg

• Zainteresovan, 713 postova
  • Motocikl: BMW R1200GS LC ADV

@cosmic

prijatelju cutaj moj putopis i saznaces kako guta ulje.

Ukratko... posle 6000km predjenog puta od servisa progutala je 0.8lit Yamalube ulja i upalila crvenu lampicu.

Usred Barselone Yamahin servis nece da prihvati motor u garanciji i da promeni ulje ili da da neko objasnjenje.

Sipali smo sami ulje i nastavili put.

Tako da... Tenera pije ulje i nemojmo se lagati da nije tako. Isto kao sto VStrom650 kao ne trosi...

• U prolazu, 58 postova

Bilo bi čudno da mašina ne potroši nešto ulja,ali za tvoj "bemveovski" slučaj još nisam čuo otkad je ovog motora.

Na američkom forumu ima gro motora sa debelo preko 100k milja i ni jedan od njih ne troši,a kamoli da guta.

Kažem, nikad čuo a lampicu sam vidio jednom nakon pada,te se nakon par sekundi ugasila. Nivo provjeren... Sve u redu.

Ne bih se začudio da su ti u servisu ulili manje. Nebi bilo prvi put.

Ja sam jednom izvukao 0.7lit viška.

Kako? Zato što su šuplji a vole filozofirat. Šta koji kc imaš dolijevat "na prozorčić" motor sa suhim karterom, ako piše 4 litre. Uli 4 litre i adio. Pretaču većinom iz velikih kanti i onda se pogube u doziranju.

Zajebali su se xy puta, pa sad na digitalni dozer ulijevaju,dok i taj ne zajebe.

Ne kažem da je to bio tvoj slučaj, ali je itekako moguće.

Sad me kroz April čeka par zahvata na 40tkm,pa ću baš izmjeriti potrošeno ulje. Do sada sam onako odokativno provjeravao i nije bilo zabrinjavajućih odstupanja, što je prilično čudno, s obzirom koliko moj motor provede vremena pod ventilatorom, prljavim filterom itd.

• Podržavam 2

• Svrati ponekad, 291 postova
  • Motocikl: Honda PCX 125

Nik, meni se cini da si ti napisao u putopisu(kao sto kaze bukvalno 90% vozaca stroma) da strom trosi ulje samo kada ga dzibris na autoputu.. sto je i logicno, nije isto opterecenje za motor da vozis 180 km/h sa 130 i 65 konja :) elem, kad se smiri voznja, potrosnja nestaje tj. ne primecuje se..

• Podržavam 2

• SuperStar, 1098 postova
  • Motocikl: MonsteR

St. Guta ulje... Provereno Sent from my iPhone using Tapatalk

aj sad pošto GS mora da se spomene...........

u "odosu" na GS koliko to guta ulje i zašto nisu ST od tvog prijatelja hteli da prihvate u yamahin servis u MAdridu,............verovatno bi bmw-ov servis ispitao uzrok  :zvizduk:

• Zainteresovan, 713 postova
  • Motocikl: BMW R1200GS LC ADV

Na putu od 8500km Strom, Tenera i GS... Isti rezim... Strom je potrosio oko 4lit ulja, Tenera 0.8lit a GS ni kapi. Toliko... Yamaha servis se pravdao da je zatrpan da su u guzvi bla bla... I to je to

Sent from my iPhone using Tapatalk

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Aktivni korisnici   0 članova

• Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.

• Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja