Влајко 1955 Napisano Septembar 2 (promenjeno) Никад не једи жути снег!, 834 postova Lokacija: Церовац - Београд Motocikl: Јаворка (ФЈР 1300) Prijavi odgovor kao problematičan Аха, значи увежено никад не вреди а власник аутоматски вреди. Хоћеш да ти средим да и твој мотор има тако малу километражу? Само слике и текст и имамо, како си ти проценио? Извињавам се ако си лично видео и пробао оба, онда ти верујем... Promenio Septembar 2 član Влајко Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Bojan_Jgd 1442 Napisano Septembar 2 Drug član, 1216 postova Lokacija: Jagodina,Serbia Prijavi odgovor kao problematičan Ti si potegao "činjenice" u svom postu. Ja sam napisao "ako je sve kao što piše" 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Влајко 1955 Napisano Septembar 2 Никад не једи жути снег!, 834 postova Lokacija: Церовац - Београд Motocikl: Јаворка (ФЈР 1300) Prijavi odgovor kao problematičan Оно јес'... Сент фром мај Шајоми... 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
SHOKLA 1763 Napisano Septembar 2 (promenjeno) Drug član, 1502 postova Lokacija: KLADOVO, KLADOVO, KLADOVO Motocikl: Mali Plavi Zeka S '06., VFR 800 V-Tec '02., TL 1000s '97., FJR 1300 '02., Gillera Runner FXR '02., Peugeot Vivacity. Suzuki AY 50 Katana - za sada... I SVI LEPI!!! Prijavi odgovor kao problematičan Kolega kupi jeftiniji, a ja mu za manje od razlike u ceni dam svog FJR-a, poklon u vrednosti 400€ i ručak. A i lepši je plavi, za dečake. Promenio Septembar 2 član SHOKLA 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Vax 18 Napisano Septembar 3 U prolazu, 27 postova Prijavi odgovor kao problematičan Plavi FJR je AS - nema ručicu kvačila jer ima YCC-S, Yamaha's Chip Controlled Shift. Brzine se i dalje menjaju ručno(na dugme na levom delu kormana) ili klasično levom nogom preko poluge. Raspored brzina nije 1-N-2-3-4-5 nego N-1-2-3-4-5. Taj način vožnje motora ne odgovara svima. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
bobi_krofna 1233 Napisano Septembar 4 (promenjeno) Zainteresovan, 405 postova Lokacija: stockholm Motocikl: plavi Prijavi odgovor kao problematičan On 8/29/2025 at 11:27 AM, miksa32 said: Pozdrav svima Vec duze vreme planiram da kupim FJR i ova dva primerka su mi privukla paznju. Da li je neko od vas mozda bio da pogleda ove motore ili su mozda vlasnici sa foruma? Yamaha FJR 1300E WWW.POLOVNIAUTOMOBILI.COM Yamaha FJR 1300E, 2015. godište, Touring, vozilo prešlo 28000 km, Lešnica. Cena 14.500 € - Motori - Polovni Automobili Yamaha fjr1300 FJR 1300 WWW.POLOVNIAUTOMOBILI.COM Yamaha fjr1300 FJR 1300, 2015. godište, Touring, vozilo prešlo 52000 km, Svrljig. Cena 10.500 € - Motori - Polovni Automobili braon je es a plavi ae model, oba sa 5 brzina i bez ledova kakav i sam teram i plavi je bolji izbor ako sve odgovara napisanom... boja i akrap su krajnje subjektivna stvar, meni ja njihova braon lepa, ali 25k kilometara razlike i oem top case verujem ne vrede 4000... glede kilometraze tu uvek visi pitanje ako mu ne znas poreklo jer te motore uzimaju za ozbiljan turing, ja u proseku predjem po 40k godisnje, a to se ne primecuje, radi i izgleda skoro kao prvog dana... jedino sto bude strokavko Promenio Septembar 4 član bobi_krofna 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
miksa32 2 Napisano Septembar 4 U prolazu, 2 postova Prijavi odgovor kao problematičan Hvala svima na odgovorima. Kod ovog braon me plasi kilometraza jer mi je neverovatno da je presao toliko malo za sve ove godine. Druga stvar je sto vidim ostecenja na koferu i retrovizoru. Akrap mi nije bitan uopste a boja mi se svidja Plavi je, ipak, iz uvoza i nisam siguran koliko je pouzdan taj automatik.. Sa druge strane, pre bih poverovao da je presao 50k nego 27k km Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
N.F.S. 25870 Napisano Septembar 16 Integrisan, 10563 postova Lokacija: Kragujevac Motocikl: ---Honda--- Prijavi odgovor kao problematičan Drustvo, pomoc potrebna. Drugar je slomio ventil na dnu cizme prilikom demontaze, fjr1300 iz 2008 godine... Moze li se pribaviti gde, kupiti? Hvala. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Krmco 2970 Napisano Septembar 16 Drug član, 1074 postova Lokacija: Beograd,Zvezdara,Ub Motocikl: yamaha super tenere 1200 Prijavi odgovor kao problematičan Jesi li zvao Vuka?? Poslato sa MNA-LX9 pomoću Tapatoka Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
N.F.S. 25870 Napisano Septembar 17 Integrisan, 10563 postova Lokacija: Kragujevac Motocikl: ---Honda--- Prijavi odgovor kao problematičan Poslao mi je i Bobi krofna njegov kontakt, prosledio sam, hvala Nego kao da sam sa marsa u temu pao, ko je Vuk? Da znam za ubuduce. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Alekre 15141 Napisano Septembar 17 Integrisan, 8022 postova Lokacija: Smederevo Motocikl: TDM 900 Prijavi odgovor kao problematičan Vuk je dobar momak. Mehaničar. Radio u Plattneru pa sad samostalno. 2 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
jasminko VIR 1703 Napisano Septembar 17 I N S T R U K T O R, 1244 postova Lokacija: Beograd i okolina Motocikl: CBF 600N, penzionerski Prijavi odgovor kao problematičan Odličan momak i majstor ! Mlad ali vrlo pedantan i profi . 2 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
ninja66 2947 Napisano Septembar 17 Drug član, 2821 postova Lokacija: Sr.Mitrovica Motocikl: FJR 1300 , ZZR 1400 Prijavi odgovor kao problematičan Pa ako je OK, okacite kontakt !? 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Z00M 4 Napisano Septembar 17 U prolazu, 4 postova Lokacija: Beogradi Motocikl: zoljica Prijavi odgovor kao problematičan Pa ako je OK, okacite kontakt !?Baš to... Gde mu je garaža? Zašto on za FJR? Послато са 22101316G помоћу Тапатока Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Krmco 2970 Napisano Septembar 17 Drug član, 1074 postova Lokacija: Beograd,Zvezdara,Ub Motocikl: yamaha super tenere 1200 Prijavi odgovor kao problematičan Vuk je dobar momak. Mehaničar. Radio u Plattneru pa sad samostalno. Radio posle i u barelu. A od skoro je, koliko znam, i ovlašćen od Uvoznika yamahe za servis motora.Poslato sa MNA-LX9 pomoću Tapatoka 2 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Krmco 2970 Napisano Septembar 17 Drug član, 1074 postova Lokacija: Beograd,Zvezdara,Ub Motocikl: yamaha super tenere 1200 Prijavi odgovor kao problematičan Baš to... Gde mu je garaža? Zašto on za FJR? Послато са 22101316G помоћу ТапатокаServis je na slavujevom vencu, zvezdara, bgdPoslato sa MNA-LX9 pomoću Tapatoka 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
akibuki 133 Napisano pre 6 sati (promenjeno) Svrati ponekad, 112 postova Lokacija: Beograd Motocikl: FJR1300P-A Prijavi odgovor kao problematičan Видим овде борба стална Ја мало заузет обавезама , али питао сам Грока пар питања и ево грубог гугл превода па кога занима ### Препоручене надоградње за Yamaha FJR1300 Gen 2 (2006-2012) Yamaha FJR1300 Gen 2 је солидан спортски туристички мотоцикл одмах по инсталацији, али власници се често фокусирају на надоградње које побољшавају удобност, управљање и могућности путовања, посебно за дуге вожње. На основу форума ентузијаста попут FJR Owners Forum и Reddit-овог r/FJR1300, као и рецензија са Motorcycle News и дугорочних тестова, ево неких од најпрепорученијих „добрих“ надоградњи. Дао сам приоритет онима које се често називају „неопходним“ због поузданости, ергономије и перформанси. Трошкови су приближни (USD) и могу варирати у зависности од марке/инсталације. #### Надоградње највишег приоритета (неопходне за већину возача) Оне се баве уобичајеним жалбама на Gen 2, као што су недовољно опружено вешање, накупљање топлоте и основна ергономија. | Надоградња | Опис | Зашто је добра | Приближна цена | Извори | |----------|--------------|---------------|--------------|------------| | **Рефлешовање ЕЦУ-а (Иванови производи за перформансе)** | Прилагођено подешавање ЕЦУ-а за оптимизацију довода горива, одзива гаса и смањење топлоте подешавањем кривих вентилатора и празног хода. | Побољшава глаткоћу, испоруку снаге и хлађење мотора - топло се препоручује за моделе из 2006-2007. са раним проблемима са убризгавањем горива. Многи то називају „првом модификацијом након сервиса“. | 300-400 долара | , | | **Опруге и уље за виљушке (Traxxion Dynamics Kit)** | Прогресивне опруге са тежим уљем за виљушке (нпр. 15W). | Поправља мекоћу фабричких виљушки за бољи осећај и стабилност предњег дела, посебно под теретом или са два точка. Неопходно за кривудаве путеве. | 150-250 долара | , | | **Надоградња задњег амортизера (генерација 3 OEM или додатна опрема као што је Ohlins/Sargent)** | Замена половним амортизером 3. генерације или комплетном додатном јединицом са подесивим пригушењем. | Побољшава усклађеност и управљање задњим делом; фабрички амортизер је слаба тачка за путовања. | 200 долара (половна 3. генерација) - 800 долара (нова) | , | | **Грејане рукохвате (Oxford или комплет грејаног главног цилиндра)** | Додатна опрема са грејаним рукохватима или једноставан грејач главног цилиндра. | Стандардно на каснијим моделима, али одсутно на 2. генерацији; кључно за путовања по хладном времену како би се спречило утрнулост руку. | 100-200 долара | , | | **Заштитни барови/заштита (Canyon Cages или R&G)** | Штитници мотора и клизачи рама. | Штити оклопе и мотор при падовима при малим брзинама - што је од виталног значаја за тешки мотоцикл попут FJR-а. Модели са полицијском спецификацијом често долазе са овим. | 200-400 долара | , | #### Надоградње удобности и ергономије (за путовања на дуге стазе) Возачи друге генерације хвале ове елементе због смањења умора на вишедневним путовањима. | Надоградња | Опис | Зашто је добар | Приближна цена | Извори | |----------|--------------|---------------|--------------|-------------|------------| | **Надоградња ветробранског стакла (VStream висок + MRA дефлектор)** | Виши ветробрански стакло за путовања са дефлектором ветра. Избегавајте CalSci ако је ударање проблем. | Смањује буку ветра и турбуленцију за више возаче (нпр. 188 цм+); фабрички ветробрански стакло је пристојан, али му недостаје могућност подешавања за све. | 200-300 долара | | | **Подизачи или крајеви волана (Puig или APE)** | Подизачи волана од 3-5 цм или крајеви волана са тежином. | Ублажава напрезање зглоба/шаке на дугим вожњама; брзо решење за утрнулост. | 50-150 долара | | | **Седиште Сарџент или Корбин** | Седиште од пене по мери са бољим јастучићима и подесивошћу. | Фабричко седиште је чврсто; ово додаје гел/топлоту за преко 800 километара дана без болова. | 400-600 долара | | | **Клинови за аутопут** | Клинови постављени напред (нпр. на заштитним шипкама). | Омогућавају истезање ногу на аутопутевима; прекретница за вожње од 6+ сати. | 100-200 долара | | #### Практични и безбедносни додаци (који су добри) Ови додаци побољшавају употребљивост без већих модификација. | Надоградња | Опис | Зашто је добро | Приближна цена | Извори | |----------|--------------|---------------|--------------|------------| | **Спољашња утичница од 12 В (Yamaha комплет)** | Утичница монтирана на волан. | Практично пуњење за GPS/телефон у односу на пуњење у прегради за рукавице; требало би да буде фабричка. | 50-100 долара | | | **Гласнија сирена (PIAA Slimline)** | Комплет двотонске сирене. | Повећава видљивост у саобраћају; фабричка сирена је разочаравајућа. | 100-150 долара | | | **Рефлектујућа трака/налепнице (Real Time Industries)** | Рефлектори на задњој торби и резервоару. | Повећава безбедност ноћу без промене изгледа. | 20-50 долара | | | **Гуме (Dunlop Roadsmart 4 или Bridgestone T32)** | Гума за спортске туринг возила са великом километражом. | Боље приањање на влажном и дуготрајност (13-16 хиљада километара) од фабричких; идеална за мешовите услове. | 300-400 долара/сет | | | **ЛЕД светла за вожњу/магленке** | Помоћне ЛЕД диоде на виљушкама. | Побољшава видљивост при слабом осветљењу за туринг у зору/сумрак. | 150-300 долара | | Савети пре надоградње: Почните једноставно: Пређите 1.000-2.000 миља са фабричким делом како бисте утврдили личне потребе (нпр. врућина у саобраћају може дати приоритет флеш-у ECU-а). Буџет: Циљајте на 500-1.000 долара у почетку за вешање/ECU, а затим на ставке за удобност. Специфичности за 2. генерацију: Проверите да ли постоје повлачења (нпр. ожичење за уземљење, PAIR вентил) и сервисне билтене пре модификација. Ране године (2006-2007) имају највише користи од подешавања ECU-а. Где купити: Огласи на форуму власника FJR за половне делове; RevZilla или Cycle Gear за нове. Уради сам наспрам професионалаца: Вешање и ECU су прилагођени „уради сам“ уз водиче; седишта/амортизери могу захтевати сервис. Ове надоградње могу трансформисати 2. генерацију у префињенији туристички аутомобил, који често парира новијим моделима. Ако имате специфичности (нпр. буџет, стил вожње), могу ово прецизирати! Promenio pre 6 sati član akibuki Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...