Slaninar 630 Napisano Novembar 17, 2010 Zainteresovan, 595 postova Lokacija: Novi Sad - Liman Motocikl: Yamaha FZS600, Piaggio Free, Suzuki GN125 Prijavi odgovor kao problematičan Na Suzukiju GN sam konačno zamenio skoro 10 godina stare gume. Imale su šaru, ali su bile kao plastika. Zadnja je super legla. Prednja mi pravi problem. To je točak sa unutrašnjom gumom. Točak je savršeno okrugao, nema skretanja ni na jednu stranu. Kao ni osovina/ležajevi. Sve ide savršeno. Šta je probelm? Kada je od vulkanizera stigao točak na koji je isti montirao novu unutrašnju i spoljašnju, nakon što sam točak montirao, video sam da po vertikali guma ima odstupanja od 1 cm. Tj, u jednom trenutku vrh gume češe blatobran, a u drugoj tački ima 1 cm lufta. Siguran sam da je to do gume, jer sam točak nema taj ekscentar. Probao sam ispustiti gumu, napraviti krug - dva na parkingu, pa skinuti točak, malo stisnuti sa strana i od gore da ulegne. Nakon toga sam vratio točak i naduvao gumu. Sada je odstupanje nekih 5mm, ali i dalje se oseti da volan malo vibrira već preko 30 km/h. Da li neko zna, je li to normalno, hoće doći na svoje, ili da reklamiram gumu? Da li bi balansiranje točka pomoglo? Pre zamene je sve radilo bez problema. Zadnja guma je super. Tu je odstupanje možda milimetar - dva. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
mrle 8667 Napisano Novembar 17, 2010 nekrunisani kralj moto cigana, 3207 postova Lokacija: Banovo brdo, Juzni Beograd... Motocikl: 4x4 Prijavi odgovor kao problematičan menjaj gumu, nije to za duge staze Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
N e g r o 378 Napisano Novembar 17, 2010 Zainteresovan, 467 postova Lokacija: Mladenovac Motocikl: Magare (F800ST) Prijavi odgovor kao problematičan Prvo: jel ste lepo sve vratili? Mislim da jeste, cim se cudis... Drugo: Kakvo crno odstupanje??? 1cm??? 10mm??? Gde to sme da postoji? Vracaj tu gumu na reklamaciju odmah! Trece: Mozda vulkanizer nije lepo montirao gumu, ali ne vidim gde je mogao toliko pogresi... Ima ovde strucnijih od mene sigurno pa ce ti neko vec pomoci... Srecno... Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
N.F.S. 22598 Napisano Novembar 17, 2010 Integrisan, 9683 postova Lokacija: Kragujevac Motocikl: ---Honda--- Prijavi odgovor kao problematičan Da li je guma nova? Ukoliko jeste zameni je, do takve deformacije (jajast oblik) moze doci zbog neadekvatnog skladistenja. Mozes probati da je voznjom "ispravis" , napumpaj je malo preko propisanog pritiska pa je vozi tako neko vreme... Skakace ti motor ali jbg ukoliko ne mozes vratiti nemas sta da izgubis. Ispravka, bezbednost ti je dovedena u pitanje tako da mozes puno izgubiti (gore sam mislio na troskove oko same gume). Budi oprezan u voznji. Pozdrav Nenad. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
aca-pn 6435 Napisano Novembar 17, 2010 Enduraš, 6399 postova Lokacija: Paracin Motocikl: CRF300L Prijavi odgovor kao problematičan Najverovatnije ti guma nije lepo legla na obodima felne. Ispusti gumu skroz, po obodu felne (gde guma naleze) namazi sapunicu, pa napumpaj ponovo. Ako nece lepo da legne na propisanom pritisku, slobodno je malo prepumpaj (ne vise od 1 bar od propisanog pritiska) da legne, pa ispusti na potreban pritisak. Ako ti je felna ok, ne sme da postoji odstupanje ni 1 mm. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
scuba 15 Napisano Novembar 17, 2010 Çelebi, 2415 postova Lokacija: Beograd - Vuk Motocikl: Imam Prijavi odgovor kao problematičan Neću da te mračim ali sam imao sličan problem prošle godine sa Continental ContiGo zadnjom gumom. Nova guma, dot 2009. na alu felni koja je potpuno ispravna. Mata iz Mladenovca je rodio mečku da je namesti da nema ispupčenje na jednom mestu i tu je bežala i u stranu. I opet se to pojavilo posle par stotina km. Prosto, loša guma. Menjaj to ako ne uspeš ništa od ovoga što su ti rekli pre mene. Neka vulkanizer pokuša da je okrene po felni, namaži sapunicom rub gume da klizne po felni, pumpaj prazni... ali ako ne uspeš, menjaj. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Swa 58 Napisano Novembar 17, 2010 Zainteresovan, 622 postova Lokacija: Novi Sad Motocikl: SV 650 Prijavi odgovor kao problematičan Mozda je lose legla guma. Meni pre mesec dana vulkanizer namestao, i nije mu legla iz prve. Isto tocak sa unutrasnjom. Odnesi da ti opet proba namestiti, ako ne uspe, onda reklamiraj. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Draza84 336 Napisano Novembar 17, 2010 Svrati ponekad, 320 postova Lokacija: Novi Sad Motocikl: Suzuki GN 125, Honda VT 600 Prijavi odgovor kao problematičan Kod koga si nosio na montiranje? Meni su odlicno namestili zadnju na GNu u Kedi NS. Inace mogu da odrade balansiranje gume na zicanoj felni. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Slaninar 630 Napisano Novembar 17, 2010 Zainteresovan, 595 postova Lokacija: Novi Sad - Liman Motocikl: Yamaha FZS600, Piaggio Free, Suzuki GN125 Prijavi odgovor kao problematičan Hvala svima na brzim & iskusnim odgovorima! Izduvavanje gume pa stiskanje sam probao, to je popravilo stvar za nekih pola cm, ali i dalje ima pola cm odstupanja. Sutra ću terati kod prodavca, da vidi je li do gume, ili vulkanizera. Ljudi deluju korektno i spremni su da zamene ako je do njih. Videću sutra šta će ispasti pa javljam (ako nekog kopka). Da, gume su ContiGo. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Swa 58 Napisano Novembar 17, 2010 Zainteresovan, 622 postova Lokacija: Novi Sad Motocikl: SV 650 Prijavi odgovor kao problematičan Kod koga si nosio na montiranje? Meni su odlicno namestili zadnju na GNu u Kedi NS. Inace mogu da odrade balansiranje gume na zicanoj felni. Kad sam probusio, nosio sam u cara dusana, a sada kod nekog vuklanizera na futoskom putu, kod avia pumpe, pored perionice delfin. @ on topic Mislim da je samo vulkanizer zeznuo stvar cim si ti malo popravio situaciju izduvavanjem. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Slaninar 630 Napisano Novembar 18, 2010 Zainteresovan, 595 postova Lokacija: Novi Sad - Liman Motocikl: Yamaha FZS600, Piaggio Free, Suzuki GN125 Prijavi odgovor kao problematičan Epilog: Nasapunjao sam obode gume i naduvao je. Oscilacija se smanjila na nekih 2 - 3 mm. Kada se naduva na propisani pritisak, više ne češe felnu. Nema nezgodnih vibracija. No, nakon odnošenja na reklamaciju, utvrdismo da je: 1) malo ipak kriv točak (treba našpanovati žbice da se centrira) - nekih 1mm oscilira u stranu. 2) Sam blatobran stoji malo više na jednu stranu (zbog nekih podloški, to se da popraviti). 3) Vulkanizer možda zeznuo stvar, jer guma nije dobro legla kod ventila, a na tom mestu se i javlja ispupčenje. 4) Sama guma je verovatno ispravna, treba samo sve ovo ranije namestiti kako treba. Sa zadnjom gumom istog tipa (druge dimenzije) nije bilo nikakvih problema. Sve u svemu - eto meni još dan-dva zabave sa motorom, pa ga predajem drugaru sa željama da uspešno položi za A. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...