Jump to content

Moto Zajednica

japanski potpis protiv kineskog

Recommended Posts

  • Drug član, 1592 postova
  • Lokacija: Budva - MNE
  • Motocikl: Aprilia Pegaso 650 Strada

Konačno, susret dvije velike sile:

 

 

 

QINGQI QM 125-10V ------- YAMAHA YBR 125

 

 

Imam neko vrijeme Qingqija i dobro sam se upoznao sa njim. Tonac koji radi kod mene prije mjesec dana kupio je Yamahu. Dao mi je da je vozim. Poslije vožnje sabiram utiske i upoređujem sa mojim Qingqijem. Palo mi je na pamet da to podjelim sa vama i na brzinu pravim fotografije dok su dvije mašine jedna pored druge.

 

Picture016.jpg

 

125 kubika je to...

 

Šta znači ovih 125 kubika? Da li je bolji skuter ili motor od 125 kubika? Sve zavisi kako gledate na ,,stvar''. Motor je sigurniji zbog velikih točkova i pruža makar i taj subjektivni osjećaj sigurnosti – ipak osjetite komad među nogama. Kod skutera nema mjenjanja brzina. Skuter pobjedjuje i kod raspoloživog prtljažnog prostora.

125-ica ipak pruža osjećaj motora. Stiče se rutina i osjećaj za mjenjač. Zbog dimenzija odlični za probijanje kroz grad. Maksimalna brzina je oko 100 km/h što je sasvim dovoljno za skoro sva zakonska ograničenja brzine. Van grada, pa, može. Ja sam sa ovim mojim prevaljivao i do 250 km bez stajanja. Normalno, prosječna brzina sigurno nije za obaranje brzinskih rekorda. Iskrena preporuka kod prve stepenice za sticanje znanja kako se motor uopšte ponaša. Takođe, kada dođe vrijeme kupovanja ,,velikog'' motora preko ovih 125-ica se jasno iskristalizuju želje koji to motor... enduro, sport, putnički, supermoto,...

 

Picture015.jpg

 

Vožnja

 

U vožnji su potpuno isti. Položaj, kontrola i osječaj indentični. Mala prednost je na strani Yamahe, no, mislim da nije u pitanju ciklistika već gume. Gume koje su montirane na YBR 125 su svakako klasa iznad ovih montiranih na QM 125-10V. Ista kontrola prilikom probijanja kroz saobraćajnu gužvu. Na otvorenom nedostaje i jednom i drugom snage na većim usponima. Jedina razlika je vidljiva u kvalitetu. Dok je kod Yamahe sve utegnuto, kod Qingqija se čuju neki zvukovi, te zveči instrument tabla, te neće baš uvjek da ubaci u neutral. U svakom slučaju, tu nema previše razlike. Ko misli na dodatnu sigurnost Qingqija će da obuče u nove gume. Poslije uzastopne vožnje više ne znaš na koji si od ova dva motora. Po tom osjećaju nema razloga zašto je Yamaha skuplja.

 

Picture002.jpg

 

Kako su napravljeni

 

Iako izdaleka izgledaju isto kada se približite vide se razlike. Zapravo niti jedan dio nije isto dizajniran osim felni. Kvalitet materijala i način na koji je sve spakovano je debelo na strani Yamahe. Koliko koja fabrika posvećuje pažnju detaljima neka kažu fotografije.

Sa lijeve strane je Qingqi, sa desne Yamaha

 

Picture006.jpgPicture005.jpg

Qingqi je pobornik hroma, dok yamaha preferira plastiku kod retrovizora

 

Picture010.jpgPicture009.jpg

komande na desnoj ruci bogatije kod Qingqija

 

Picture008.jpgPicture007.jpg

komande kod Yamahe bolje

 

Picture022.jpgPicture021.jpg

kod Yamahe auspuh je visociji. Qingqi više zaobljen

 

Picture012.jpgPicture011.jpg

kočnice kod Qingqija izgledaju ozbiljnije

 

Picture026.jpgPicture027.jpg

Yamahina posvjećenost detaljima

 

Kod Yamahe su svi spojevi besprekorno izvedeni i ništa ne landara. U tom pogledu Yamaha je daleko ispred Qingqija. Ja sam sa mojim Qingqijem napravio preko 8.000 km. Gledam detalje koji su se meni kvarili i pokušavam te djelove da vidim na Yamahi. Jednostavno kvalitetnije napravljani ili sasvim drugačije izvedeno. Stekao sam utisak da se Yamaha ne kvari baš tako lako.

 

Oprema

 

Očekivanja od opreme kod 125-ica nisu velika. No, dati motori imaju šta da ponude. Prvo ću da nabrojim šta i jedan i drugi nude, a to je obrtomjer, nosač kofera, centaralni nogar i disk kočnica na prednjem točku. Za razliku od Yamahe, Qingqi je dodatno opremljen displejom koji pokazuje u kojem stepenu se trenutno nalazi mjenjač. Qingqi posjeduje i bravu za vezivanje kacige koju yamaha opet nema. Takođe na desnoj strani posjeduje više prekidača. To zato što se kod Yamahe svjetlo pali čim se da kontakt. Yamaha nema prekidač za prekidanje strujnog kola. Yamaha je zato opremljena pokazivačem nivoa goriva dok kod Qingqija ne postoji ni lampica. Qingqi ima bočni nogar dok on kod Yamahe ne postoji.

Jedan zanimljiv detalj kod Qingqija sjedište se otvara na ključ čime se prilazi zaista malenom prostoru za sitnice. Kod Yamahe sjedište se ne diže, samo bočna oplata da bi se prišlo akumulatoru i osnovnom alatu. Qingqi je tu opet u maloj prednosti. Ispod akumilatora nalazi se plastična kutija koja je zgodna za odlaganje dodatnog alata npr.

 

Picture018.jpg

 

Picture028.jpg

 

Rezime

 

U suštini isti motori koji pružaju isto zadovoljstvo vožnje na dva točka. Kvalitet izrade je na strani yamahe i ona tu pokazuje svoju superiornost. Oprema, pa skoro ista, možda Qingqi u blagoj prednosti, ali ipak je veliki minus nemanje pokazivača nivoa goriva. Mada to skoro da nije potrebno sa potrošnjim manjom od tri litre. Najveća potrošnja koju sam uspio da dosegnem je 3,2 litra. Pretpostavljam da se i yamaha kreće u tim okvirima. Kada bi birao, uzeo bih Yamahu. U stvari, prvo da pogledamo cijene.

 

Picture003.jpgPicture004.jpg

satovi, slicno, ali razlicito

 

Cijena

 

Yamaha je sa cijenom od 2100 eura zaista povoljna kupovina. Cijena je niska zato što se proizvodi u Kini. Proizvod iz Kine sa Japanskim potpisom i Japanskom kontrolom kvaliteta. Za novi motor zaista nije mnogo dati 2100 eura. Ali, šta je sa robom iz Kine koja ne nudi potpis, a pruža maltene isto? Ako smo kod Yamahe pričali o povoljnoj cijeni šta reći za Qingqi koji košta 1300 eura. Vredi li razlika u kvalitetu 800 eura? Kvarovi koji se dešavaju na kinezu sigurno ne mogu dostići cifru od tih 800 eura. Šta kupiti? Ako imate dodatnih 800 eura i ne želite da razmišljate o sitnicama hoće li koji šaraf otpasti i sl. Onda je Yamaha vaš izbor. Ako hoćete da naučite šta zaista treba vašem motoru da bi funkcionisao besprekorno, i to svoje znanje poslije da prenesete na sledeći motor onda je Qingqi vaš izbor. Napomena, da se nešto nauči potrebno je izgubiti i po koji živac.

 

Picture025.jpgPicture024.jpg

 

Sada kada znam cijene više nisam siguran da li je Yamaha pravi izbor. Kada mi se Qingqi kvario proklinjao sam i njega i cijelu Kinu zašto ne odvojih dodatnih 800 eura. Kada je radio nisam vidio razlog zašto doplatiti 800 eura.

 

Testni motori

 

Testirani motori su moj ljubimac sa predjenih 8.100 km i nova Yamaha sa predjenih 400 km. Iz tog razloga ih nismo testirali u nekim ekstremnim situacijama. Valda će ovo pomoći nekome kod odabira prvog motora.

 

Picture001.jpg

 

Pozdrav.

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Drug član, 203 postova
  • Lokacija: Patkovgrad
  • Motocikl: Yamaha Virago

Svaka cast.

Ja nisam imao dilemu nikad.

Kvalitet je moj izbor.

Kad sve saberes kinez je uvek skupa investicija koja na kraju

dovede do gubitka , sto zivaca sto volje a na kraju i novca.

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • U potrzi za performansama..., 3388 postova
  • Lokacija: Chemnitz / Beograd / Herceg Novi
  • Motocikl: KTM 690 SUPERMOTO ORANGE

Inspirativno poredjenje, mnogo si dobro ovo napravio :kul:

Na osnovu ovoga sto sam procitao zakljucujem da je, za onoga ko zeli da ima motor za pijacu za sva vremena, Yamaha 1/1 izbor, ali za onoga ko treba nesto da nauci pa tek da se nadje dje ce i brzo po tom da promijeni isti motor, Kinez je pravo rjesenje. Jos jednom pohvala za uporedni test! :kul:

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • U prolazu, 17 postova

Svaka cast za test,samo da dodam jednu sitnicu posto vidim da si iz Crne Gore.

 

Cene predhodno opisanih motora u Novom Sadu pa samim tim predpostavljam i u Beogradu a i sire su sledece :

 

Yamaha YBR 125 : Yamaha Rodic : 2280evra.

Qingqi QM125 - 10V : Qingqi motorcycle center : 990evra.

 

Tako da dolazimo do toga da je razlika u ceni citavih 1290 evra.

Svi znamo da je kvalitet na strani Yamahe,ali zato ne moze niko da me ubedi da je gorepomenutih 1290evra potroseno na kvalitet Yamahe. Nema sanse. Mnogo se brate placa ime svetski priznatih proizvodjaca,i ovo je ocigledan primer toga. A oba se motora prave u Kini (stim sto je za Yamahu nadzor od strane japanaca).

 

pozdrav

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Drug član, 1592 postova
  • Lokacija: Budva - MNE
  • Motocikl: Aprilia Pegaso 650 Strada

Otprilike je onako kako Evil_Zo napisao. Kada budem imao vremena nabrojacu sve kvarove koje sam imao na predjenih 8.000 km.

Uglavnom sve sitnice, ali koje znaju da nerviraju, ali opet se odlicno upoznas sa mehanikom...

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Drug član, 1159 postova
  • Lokacija: turija
  • Motocikl: Kawasaki Z750

kinez je kinez a cenesu prica za sebe ja takodj vozim kineza elektronika im je dosta losa a sto se tice masine to bi trebalo da bude dobro okolo im je sve plasticno potrosnja im je zanimjliva ali za 20 godina mislim da ce japanci biti sa kinezima isti na primer hjusong ili kako se vec pise je veoma blizu i uskoro planiram da kupim japanca ali mene mog kineza nije sramota ipak za sada japanac je japanac

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Aktivirao se na času, 3277 postova
  • Lokacija: Suburbia, blok 45
  • Motocikl: 1 Litar Honde
kinez je kinez a cenesu prica za sebe ja takodj vozim kineza elektronika im je dosta losa a sto se tice masine to bi trebalo da bude dobro okolo im je sve plasticno potrosnja im je zanimjliva ali za 20 godina mislim da ce japanci biti sa kinezima isti na primer hjusong ili kako se vec pise je veoma blizu i uskoro planiram da kupim japanca ali mene mog kineza nije sramota ipak za sada japanac je japanac
Prevod na srpski ili bar korišæenje interpunkcijskih znakova bi dosta pomoglo u èitanju i razumevanju ovog (ili bilo kog) teksta. Hvala unapred!

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Svrati ponekad, 273 postova
  • Lokacija: Beograd, Slavija

Bravo majstore, studiozno i precizno!

Ja da kupujem tako nesto pre bih uzeo kineza! Ali! Treba uzeti u obzir i cenu koji ce imati oba motora za godinu-dve, kada ih prerastes... Ako te ne mrzi, pokusaj i taj parametar da nadjes. Mislim da je vazno za odluku. Ipak su ovako male masinice prealzno resenje u 95% slucajeva...

pozdrav i hvala na trudu

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • U potrzi za performansama..., 3388 postova
  • Lokacija: Chemnitz / Beograd / Herceg Novi
  • Motocikl: KTM 690 SUPERMOTO ORANGE
Bravo majstore' date=' studiozno i precizno!

Ja da kupujem tako nesto pre bih uzeo kineza! Ali! Treba uzeti u obzir i cenu koji ce imati oba motora za godinu-dve, kada ih prerastes... Ako te ne mrzi, pokusaj i taj parametar da nadjes. Mislim da je vazno za odluku. Ipak su ovako male masinice prealzno resenje u 95% slucajeva...

pozdrav i hvala na trudu[/quote']

Nekako mi ovaj kao i ostali Kinezi i nije pravljen za prodati kasnije. Vise je za voziti dok ne crkne i baciti. Imao sam i ja jednog i tako sam i ucinio. To su motori za jednokratnu upotrebu, cijena najbolje govori o tome. Kod Yamahe je druga stvar jer uvijek ima dijelova i uvijek ce ih biti, ovdje je to za Kineza vec problem...

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Drug član, 1592 postova
  • Lokacija: Budva - MNE
  • Motocikl: Aprilia Pegaso 650 Strada

Postprodaja i kineski motor :misli: možda je i moguće,

ustvari jeste moguće, ali opet i kao polovno će manje da košta nego Yamaha isto godište.

Ako si koristio kvalitetne djelove (zašto ne bi, nisu skupi) onda imaš poslije godinu dvije kineza sa kvalitetnijim djelovima :lol:

Sve je to, iskreno, trt mrt, još nisu kinezi ušli u tom broju da bi zaživjelo tržište polovnih.

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • U prolazu, 64 postova
  • Lokacija: Nis
  • Motocikl: Honda VT 600 Shadow Kymco People S 200i

Mala opaska.

Mozda nisam u pravu ali cini mi se da se Yamaha YBR 125 sklapa u Indiji.Interesujem se za Hondu Shine 125 pa mozda i za Hondu Unicorn 150.Ta dva motora se prave u Indiji.Trazeci uporedne testove naisao sam i na YBR125 i tamo se pominje da se pravi u Indiji.Shine i Unicorn se prave samo za lokalno trziste te ih je jako tesko nabaviti.Pokusacu da uvezem jedan od ova dva ,pa ako uspem imacete informaciju iz prve ruke.

Svaka cast za test!

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • U prolazu, 17 postova

Vise se ne zna gde se sta gde sklapa.

 

@ Zmajcic : Vrlo verovatno da si u pravu. Jedino sto se sigurno zna jeste da se 100% ne sklapa u japanu. U nekom drugom topic-u je bio podatak da se YBR125 sklapao i u Brazilu za tamosnje potrebe. Znaci Kina,Indija,Brazil i ko zna gde jos. :wink:

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • U potrzi za performansama..., 3388 postova
  • Lokacija: Chemnitz / Beograd / Herceg Novi
  • Motocikl: KTM 690 SUPERMOTO ORANGE

To sto se sklapa negdje po Kini ili sta ti ja znam nema nikakve veze, tamo je jeftinija radna snaga i svima to odgovara. Ali zato se tu radi po odredjenom sistemu kvaliteta sto nije slucaj sa Kinezima i ostalima. Od Mercedesa je u Njemackoj ostao samo jedan muzej i jedan razvojni centar, sve je prebaceno u Kinu!

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • - enduro sector -, 2146 postova
  • Lokacija: Beograd
  • Motocikl: adventure

Swaka chast za tekst :thumbsup: .. po meni jedina razlika je shto ce yamaha,narawno prawilnom upotrebom i odrzawanjem biti ista takwa i za 10 - 15 godina ...

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.



  • Aktivni korisnici   0 članova

    • Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.


×
×
  • Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja