Jump to content

Moto Zajednica

Youtube, pitanje za iskusne: šta je moglo izazvati ovakav ishod?

Recommended Posts

• Svrati ponekad, 434 postova
  • Motocikl: Suzuki GSX 600F

Ja i na autu i motoru usporavam tako što spuštam brzine sve do prve i kočim motorom, tek pri samom zaustavljanju stisnem kočnicu. Jbg, ne volim da kočim  ;D

E kolega prvo to sto radis nije dobro za motor a druga stvar moze da ti se desi slicno kao ovom coveku.

Prva se koristi samo za kretanje.Ja licno vozim po osecaju i naj sigurnije za mene.Kad osetim da motor gubi snagu onda presaltam u nizu!Recimo prilikom nekoh veceg uspona,prilikom stajanja itd.Ali to je stvar osecaja i iskustva.Nekocim motorom nikad ipak ja volim svoju makinu.Zasto imamo kocnice ;) Kombinacija prednja zadnja plus saltanje i to je to.

Zato ti preporucujem prijateljski da se oducis od takvog nacina voznje ;D ;)

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima

• Ne silazi, 6591 postova
  • Motocikl: konzerviran

@KObaja

Sto si toliki protivnik kocenja motorom?

Ja recimo volim da uhvatim jedan umereni tempo i da savijam bez da diram kocnice.Menjac gore,dole samo skljoca  ;).Nisam primetio da mu je do sad nesto mnogo smetalo.

A to ubacivanje u prvu je prilicna lutrija.Ne znam kad i kako radite taj manevar,pri malo vecoj brzini zanosenje je neminovno.

• Drug član, 1137 postova

pa desi se da se zanese, ali kakve veze ima, samo nastavis....

mi smo prosle god u CG namerno davali gas u 2goj i 3coj po onim njihovim ogledalo putevima

zadnji kraj samo seta, ko na ringispilu :) kewl :)

oni su tamo efikasno resili problem nasilnicke voznje... put je toliko klizav da si ko bambi na ledu...

nismo mogli da tockiramo ali smo bar driftovali

• Čuvaj sebe od drugih i druge od sebe, 3697 postova
  • Motocikl: BMW R1100GS (iz prošlog veka)

Očigledno je da je zadnji točak na trenutak "zablokirao" iz nekog razloga (ili zbog naglo puštenog kvačila ili zbog kočenja zadnjom). To međutim nije ni bitno. Bitno je ovo kasnije. Naime čovek odmah reaguje spuštanjem noge na asfalt! I onda sa potpuno uspravljenim motorom nastavlja pravo u zid? Možda je bio i pokušaj kočenja ali nisam primetio da se brzina smanjivala. Moguće da je zaboravio da "otpusti" ručicu gasa. Očigledno neiskustvo i panika. Apsolutno ništa nije uradio kako treba.

• Drug član, 2753 postova
  • Motocikl: GPZ 500 Street Twin

Ja te samo pitah..gde si ti video da je on "zalegao"..posto si ti to sam pomenuo u svom postu  ;D

Dobro pogrešna rječ, "malo se nagnuo", jel sad bolje  ;D

@ Kobaja

Tako sam naučio da vozim, iskorištavam sve resurse motora onako kako mi odgovaraju, kad ubrzavam i kad usporavam. Sad će neki reći da kočenje motorom šteti mašini poslje dužeg vremena, isto tako i zavrtanje u obrtaje, naglo ubrzavanje i slično. Ali meni tako odgovara, da sam htjeo da mi motor traje vječno ostavio bih ga da stoji u garaži ko što rade s Tomosima, pa pričaju kako Tomos traje 30godina, al ja sam kupio motor da se vozim i da uživam u tome, a ne da mi stoji i skuplja prašinu. A kao što i hard_rock reče, kočnice su mu loše  ;D

Nazad ne temu, greška koja se svakome od nas može desiti, isklizavanje točka zbog previše gasa u krivini ( ne nije kočio, jer bi se vidjelo stop svjetlo ), pogoršana je početničkom greškom, oslanjanje na ljevu nogu i kontra naginjanje. Predpostavljam da je pomislio da će da padne i pokušao na svaki način da sprječi pad, samo što nije računao da će zbog toga da se zakuca u zid

• Zainteresovan, 592 postova
  • Motocikl: Stalno neki drugi :)

Ljudi jel nikom nije palo na pamet da je naleteo na nesto na putu tipa ulje ili... Posto je ocigledno pre krivine spustio u nizu i krenuo da ubrzava,a sigurno nije ubacio u prvu,bar mi se cini po cajgeru.

• Drug član, 2753 postova
  • Motocikl: GPZ 500 Street Twin

Ljudi jel nikom nije palo na pamet da je naleteo na nesto na putu tipa ulje ili... Posto je ocigledno pre krivine spustio u nizu i krenuo da ubrzava,a sigurno nije ubacio u prvu,bar mi se cini po cajgeru.

Moguće, asfalt je bio klizav u svakom slučaju, dovoljno klizav da točak "krene". Problem je ono što se desilo poslje

• Zainteresovan, 592 postova
  • Motocikl: Stalno neki drugi :)

Posle se desila klasicna panika i mahinalno kocenje i spustanje nogu,cesta greska ali dosta ljudi tako reaguje jednostavno nesvesni reflex

• Svrati ponekad, 193 postova

Ja te samo pitah..gde si ti video da je on "zalegao"..posto si ti to sam pomenuo u svom postu  ;D

Dobro pogrešna rječ, "malo se nagnuo", jel sad bolje  ;D

Da, da..sad je mmogo bolje..pogotovo ako naglasimo rec "MALO"  ;D ;D  8) 8)

Evo i samo da se pridruzim poklonicima kocenja motorom...Ne vidim nikakav razlog da se to ne koristi u voznji.

• Svrati ponekad, 434 postova
  • Motocikl: Suzuki GSX 600F

@KObaja

Sto si toliki protivnik kocenja motorom?

Ja recimo volim da uhvatim jedan umereni tempo i da savijam bez da diram kocnice.Menjac gore,dole samo skljoca  ;).Nisam primetio da mu je do sad nesto mnogo smetalo.

A to ubacivanje u prvu je prilicna lutrija.Ne znam kad i kako radite taj manevar,pri malo vecoj brzini zanosenje je neminovno.

Protivnik ??? Ma ne samo ja nevolim da kocim motorom.Jednostavno za moj pojam to je ubijanje agregata.Zamisli kocenje motorom pri brzini od  recimo 120 presaltas u cetvrtu,pa zvek u trecu,a masina vristi oce da eksplodira ;D Ja nevozim tako agresivno da bi mi bilo potrebno kocenje motorom. ;)

A ko voli i ima naviku nek nastavi slobodno ;D

Postujem apsolutno svaciji izbor i drzim naravno do svog.

Pomislih da si mozda imao tehnickih problema zbog takvih manevara.Ne bi trebalo da ih bude.Naravno da bi bilo stetno,a sigurno i krajnje rizicno menjati na nize kad je obrtomer prilicno visoko.

Kocenje motorom je i obicno pustanje gasa,nije obavezno menjati brzine  ;)

• Svrati ponekad, 193 postova

Protivnik ??? Ma ne samo ja nevolim da kocim motorom.Jednostavno za moj pojam to je ubijanje agregata.Zamisli kocenje motorom pri brzini od  recimo 120 presaltas u cetvrtu,pa zvek u trecu,a masina vristi oce da eksplodira ;D Ja nevozim tako agresivno da bi mi bilo potrebno kocenje motorom. ;)

A ko voli i ima naviku nek nastavi slobodno ;D

Sto se bar mene tice, ja nemam sta da zamisljam...toliko puta kocih masinski..recimo sa 280 na 100-110 km/h..pa i manje...Vristala masina na otvaranju gasa ili saltovanju u nizu..opterecenje trpi, pa trpi...a za to je i pravljena. Sigurno nisu u fabrici pravili za voznju do 4-5 hiljade obrtaja.

Naravno..pricamo od motora do motora..  ;)

• Zainteresovan, 493 postova
  • Motocikl: Honda Vision

Videh ovaj video koji je spdzlla@ postavio pa sam se setio ove teme.

Ima li slicnosti? Na jednoj strani nepoznati bajker a na drugoj proslavljeni sampion.

Motor gubi kontakt sa podlogom, obojica pokusavaju da ga smire i uhvate "prolaz" ali bezuspesno. Doohan ima vise vremena a ili i vecu brzinu, pritom izlazi sa asfalta. Borba traje od momenta proklizavanja.

Doohan

Video s prve strane

• Drug član, 1412 postova
  • Motocikl: Husaberg FE 400, Honda Varadero 1000, Honda CRF300L

ma ovo definitvno nije do ulja. Proklizao mu je zadnji tocak i nogom je pokusao da ispravi motor onda kliz na drugu stranu i etoooo. Uradio isto jednom :D

U jednom trenutku se vidi prasina.

Meni to izgleda kao ono famozno preticanje Rossi-Stoner,gde je i Vale otisao sa staze.Samo sto je on,imao vise srece,a rekao bi i moderniju spravu,pa su suspenzija i gume uradile svoj posao.

Citam tako raznu literaturu,pa vrlo cesto kad se pominju te neke stare sprave,cak i trkacke,koristi se jedna simpaticna odrednica (misleci prvenstveno na tehniku) "U stara losa vremena"  ;D ;D ;D

Doohane kralju!!!

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Aktivni korisnici   0 članova

• Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.

• Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja