Jump to content

Moto Zajednica

Komunikacija između motorista na putu - PMR radio stanice?

Recommended Posts

• Integrisan, 8479 postova

Da napisem kratko i ovde, buduci da je o tome bilo reci:

Sinoc smo dosli do skro idealne lokacije za PTT taster. Taster je inace radijusa 13mm na otvoru za montazu (cisto radi orijaentacije).

Najbolje mesto je izmedju nosaca levog ogledala i levog rukohvata, ali tako da je taster pod uglom od 45stepeni u odnosu na podlogu. Taster se za nosac ogledala pricvrsti sa 3 plasticne vezice. Na ovaj nacin, nalazi se potpuno pod palcem, pri cemu ostali prsti ostaju na rukohvatu. Pritisak nije nista tezi (cak naprotiv) od pritiska na ablend taster.

Inace, poziciju je predlozio fibra i zasluzuje sve cestitke, jer ovako montiran taster znacajno povecava bezbednost. Brmbrm bi mogao da okaci sliku (montirali smo na njegov motor), da ne tupim ja ovako opisno - slika sve govori...

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima

• Brmbrm, 448 postova
  • Motocikl: KTM Life Race

Da napisem kratko i ovde, buduci da je o tome bilo reci:

Sinoc smo dosli do skro idealne lokacije za PTT taster. Taster je inace radijusa 13mm na otvoru za montazu (cisto radi orijaentacije).

Najbolje mesto je izmedju nosaca levog ogledala i levog rukohvata, ali tako da je taster pod uglom od 45stepeni u odnosu na podlogu. Taster se za nosac ogledala pricvrsti sa 3 plasticne vezice. Na ovaj nacin, nalazi se potpuno pod palcem, pri cemu ostali prsti ostaju na rukohvatu. Pritisak nije nista tezi (cak naprotiv) od pritiska na ablend taster.

Inace, poziciju je predlozio fibra i zasluzuje sve cestitke, jer ovako montiran taster znacajno povecava bezbednost. Brmbrm bi mogao da okaci sliku (montirali smo na njegov motor), da ne tupim ja ovako opisno - slika sve govori...

Bice fotki veceras... Samo da stignem do kuce... ;)

• Drug član, 1542 postova
  • Motocikl: XLV 1000

Ja to rešio ovako - na donju stranu leve ručice sam pričvrstio smd taster. Može i da se uvuče u termo bužir malo većeg promera, pa da se zagreje samo na krajevima (taster je pričvršćen na parče plastike na kome su probušene rupe za nožice, pa je ta plastika uhvaćena vezicama)

post-203-12879073357563_thumb.jpg

• Ne silazi, 6281 postova
  • Motocikl: Africa Twin CRF1000

Niko nije ozbiljnije razmišljao o laringofonima? Onda može da se koristi VOX, bez bojazni da će okolni šumovi nehotice aktivirati predaju ...

• Drug član, 1826 postova

Kako nije, ja sam najavljivao da cu ih koristiti. Ne znam zasto su zapostavljeni jer bi trebali da rese sve probleme sumova. Impedansa sto je Arakis pominjao nije problem cak kad se direktno spoje na mikrofonski ulaz, a i kad bi bila moze se lako prilagoditi. Malo sam ih testirao i rade lepo. E sad, samo treba probati u pravim uslovima.

• - enduro sector -, 2146 postova
  • Motocikl: adventure

Tamo negde ranije sam ponudio pomoc jer smo identicno resili taj problem

Jedino bih predlozio da resite i nosac za taster profi a ne da ga karabudzite vezicama .. Kod strugara se lepo napravi nosac koji se navuche na guvbernalu a istog je precnika i na kom se nalazi i shraf za stezanje .. Navuce se izmedju rukohvata i sledeceg elementa bash kako ste i pomenuli jer ce takav nosac spreciti eventualno okretanje tastera posle nekog vremena  ..

Mozda ga zakomlikova previshe  ;D ali ukoliko ima potrebe mogu i da napravim fotku ..

Samo da dodam, laringofone, ili tacnije piezo elemente sam spajao na mikrofonski ulaz zvucne kartice, ali ne i na PMR. Posto vec mogu da se kupe gotovi laringofoni za PMRove koji nemaju nikakav medjustepen, siguran sam da rade direktno sa PMRom bez problema.

• Ne silazi, 6281 postova
  • Motocikl: Africa Twin CRF1000

Sigurno da rade. Svetac mi je poslao link za ove:

http://www.radio-moto.hr/alan-midland/midland-x07.php

za ove X07 je cena 265kn - oko 2500din, pa verujem da ih i kod nas ima, samo treba naći. 25eur, nije da je jeftino, ali nije ni "neplativo" :)

Tamo negde ranije sam ponudio pomoc jer smo identicno resili taj problem ali valjda nije ni bitno  :)

Jedino bih predlozio da resite i nosac za taster profi a ne da ga karabudzite vezicama .. Kod strugara se lepo napravi nosac koji se navuche na guvbernalu a istog je precnika i na kom se nalazi i shraf za stezanje .. Navuce se izmedju rukohvata i sledeceg elementa bash kako ste i pomenuli jer ce takav nosac spreciti eventualno okretanje tastera posle nekog vremena  ..

Pazi, taster smo pricvrstili tako da je ukrsten sa 2 vezice, i jednostavno ne moze da se okrece. Bar tako deluje. Sto se estetike tice i sam sam bio iznenadjen kako je cucnulo. Veoma nenametljivo i neprimetno bar na TA. Ja, kao perfekcionista sam inace uvek za usminkanu varijantu, ali to kosta da se napravi kako treba, a u licnoj izvedbi trazi malo umeca kojim ne raspolazu bas svi. Svako moze vezicama da ucvrsti taster, a pritom ne kosta ni dinar.

Tamo negde ranije sam ponudio pomoc jer smo identicno resili taj problem ali valjda nije ni bitno  :)

Pazi, taster smo pricvrstili tako da je ukrsten sa 2 vezice, i jednostavno ne moze da se okrece. Bar tako deluje. Sto se estetike tice i sam sam bio iznenadjen kako je cucnulo. Veoma nenametljivo i neprimetno bar na TA. Ja, kao perfekcionista sam inace uvek za usminkanu varijantu, ali to kosta da se napravi kako treba, a u licnoj izvedbi trazi malo umeca kojim ne raspolazu bas svi. Svako moze vezicama da ucvrsti taster, a pritom ne kosta ni dinar.

ok, fair enough  :)  samo htedoh da ukazem na eventualnu problematiku .. pozz

za ove X07 je cena 265kn - oko 2500din, pa verujem da ih i kod nas ima, samo treba naći. 25eur, nije da je jeftino, ali nije ni "neplativo" :)

Pa ne znam, ja sam uvek pre za porucivanje. Kod nas cene nikako nisu realne za ove stvari. Pre par meseci sam se raspitivao za cene radio opreme u jednoj domacoj radnji i za obicni set za kacigu su trazili 100 EUR. Da su najkvalitetnije slusalice i mikrofone koristili sa zlatnim konektorima ne vrede 100eur!

Nego, Jageru, zašto nebi napravio sam laringofone? Jednostavno je, koštaće te manje od 100din. Ne moraju da budu na onom metalnom nosaču. Ja sam kontao da ih ugradim u neku kutijicu tipa... od grožđane masti ili u neki čep i onda ih pozicioniram u neki, da kažem, rukav/davilicu koji se spaja čičak trakom. Bar si siguran da savršeno paše tvom vratu jer se omotava oko njega. Nije to moja ideja... viđao sam i takve laringofone, ako se ne varam, oni vojni tenkovski su upravo takvi. Može li biti jednostavnije?

Evo ih...

stock-photo-throat-microphone-laryngophone-used-during-world-war-radio-communications-20391478.jpg

Mozda ga zakomlikova previshe  ;D ali ukoliko ima potrebe mogu i da napravim fotku ..

Apsolutno napravi fotku. Takodje, da li je moguce nosace poruciti od tvog druga, tako da ih napravi par desetina komada? Ako ne, kako moze da se nabavi makar nekoliko komada ;)?

I na kraju - imas li neku procenu troskova (bitno u ovoj varijanti od nekoliko desetina)?

EDIT: sad vidim da nisi pravio kod "drugara", nego kod "strugara" :D :D. Lepse je tako, samo pitanje koliko kosta...

Apsolutno napravi fotku. Takodje, da li je moguce nosace poruciti od tvog druga, tako da ih napravi par desetina komada? Ako ne, kako moze da se nabavi makar nekoliko komada ;)?

I na kraju - imas li neku procenu troskova (bitno u ovoj varijanti od nekoliko desetina)?

EDIT: sad vidim da nisi pravio kod "drugara", nego kod "strugara" :D :D. Lepse je tako, samo pitanje koliko kosta...

Ukoliko ima sarkazma u tvom postu, nema potrebe za tim, samo sam dao neki predlog, na koji mi je Fibra lepo objasnio shta i kako ..

Ukoliko nema sarkazma, izvini, pogreshno sam procenio ..

Ukoliko zaista i pored Fibrinog posta i objasnjenja ima realne potrebe da fotkam nosac i raspitam se za cenu i sve ostalo .. nikakav problem  ;)

Pozz ..

Nema sarkazma, potpuno si pogresno razumeo  ???.

U prvom citanju ucinilo mi se da si pravio nosac kod drugara, pa sam pomislio da je jednostavno da procenimo troskove. Onda sam video da je to bilo kod "strugara", a da sam ja lose procitao... Bilo mi je smesno, tj. opaska je bila na sopstveni racun :D.

Ako ti nije tesko, svakako da bi znacilo za kompletnost teme da slikas taj nosac (kao sto bi i Brmbrm mogao da slika ;)) pa da mopgu ljudi da vide i izaberu neku od alternativa.

Ako nosac ima neku netrivijalnu cenu, ocigledno da necemo to da upotrebimo za sve redare (jer se i onako nema dovoljno sredstava), kad vec vezice skroz vrse posao. Ipak, za ljude koji licno resavaju komunikaciju (pa i PTT taster), bitno je da na jednom mestu imaju sto vise alternativa, pa ce svako izabrati sta mu najvise odgovara.

U tom smislu je i jager/fibra prica oko laringofona dragocena za temu.

Hvala ti unapred na trudu oko fotkanja!

• Drug član, 1448 postova
  • Motocikl: Honda ness 150

isti se mogu bez problema uzeti u zagrebu,najavim tetku da ih pokupi i stavi na bus za suboticu! preuzmemo ih ovde i uzivamo!!

2pqXY_midlandx07ml.jpg

kako regulisete garanciju u situaciji da je DOA ili se pokvari dok je u garanciji ?

hmmmmm,mislim da u svakoj temi imas neko dodatno pitanje!

kako bi regulisao robu koja ima racun,pa lepo vratis je tamo gde si je i kupio. obrnutim redosledom!!! iskreno sumnjam da ce moci utvrditi na kom jezickom podrucju je koristena!!! :-X :-X

Nego, Jageru, zašto nebi napravio sam laringofone? Jednostavno je, koštaće te manje od 100din.

pokusavao sam naci neku DIY varijantu ali nisam uspeo,ako imas neku ideju DAVAJ JE!  neka svako sebi regulise "davilicu" oko vrata!!

http://www.radio-moto.hr/alan-midland/midland-g8e.php  ova radio stanica je po preporuci te firme 596kn oko 60e, naravno kompatibilna sa onim mikrofonom!

Nego, Jageru, zašto nebi napravio sam laringofone? Jednostavno je, koštaće te manje od 100din.

pokusavao sam naci neku DIY varijantu ali nisam uspeo,ako imas neku ideju DAVAJ JE!

Izneo sam svoju ideju koja i nije neka ideja vec DIY realizacija necega sto vec postoji. Nema tu neke mudrolije. piezo elementi su jeftini i dostupni. Uzmi par komada i zezaj se. Mislim da je jedino bitno da je postavljen tako da moze da "dise" tj. da bude oslonjen/zalepljen na kuciste ivicama a da je sredina slobodna. Takodje mislim da bi kuciste bilo dobro necim dampovati... mozda silikonskim lepkom u bogatijem nanosu sto bi nadam se prgusilo spoljne vibracije. Mislim da moze da se desi da kragna jakne ili remen od kacige dodiruju laringofone i tako prave smetnje.

ma sta mi naprica?! ??? ???

ako polazimo od toga da sam bravar po zanimanju,od struje znam da ustekam peglu u zid! znaci svaki tvoj pokusaj da se nesto realizuje cu ispratiti sa ovacijama! ili konkretne podatke da bi ih neko mozda realizovao?! hvala,na razumevanju! :D

Nisam ni ja inzenjer elektrotehnike. U principu, ako umes da zalemis 2 zice na dzek uticnicu, mozes da napravis laringofon. Stvarno je jednostavno. Videcu da sklepam nesto ovih dana i usilkam sve detalje.

• Svrati ponekad, 331 postova

hmmmmm,mislim da u svakoj temi imas neko dodatno pitanje!

kako bi regulisao robu koja ima racun,pa lepo vratis je tamo gde si je i kupio. obrnutim redosledom!!! iskreno sumnjam da ce moci utvrditi na kom jezickom podrucju je koristena!!! :-X :-X

zasto te ovo pitam ... naruchim ja miniPCI kartice neke za neku wifi opremu, platim karticom, sve stigne roba, podginem ... zadovoljan klijent ...

sve ok :)  ovde malo problem da se nabave iste .. kao šatro treba ti dozvola za te frekfrencije i tako te nebuloze ... pa su zato uzete preko ..

posle 3 meseca crkne jedna a posle josh 2 meseca i druga wifi ... ja saznam po forumima da su imali problema sa celom tom serijom kartica ...

ok .. pokusavam da nadjem ko je ovde servis .. ili reklamaciju .. nema :) onda je isla procedura da se roba šalje nazad pa su smarali sa nekim privremenim

izvoznim carinama dazbinama .. kao pošto ide na popravku .. pa je sve to koštalo boga oca...

zato te pitam ... nije kupljeno u ovoj državi .. .da li ti servisira ovde neko ili ne .. kao i svu drugu tehniku ako nemaš ovde servis teraš nazad ... mada

opet mala je vrednost tih stanica da bi se cimo sa ponovnim slanjem..

ma neeeeeeee,kazem ti ne tim putem! tetka mi zivi u zagrebu,otisla bi i uzela! u slucaju kvara bi ona i vratila! ali po svemu sudeci iz razgovora sa doticnim gospodinom,bilo bi dobro uzeti onu stanicu sa tim mikrofonom jer su onda 100% kompatibilni!  a zajedno bi iozaslo ispod 100e! licno mislim da bih za pocetak krenuo sa jedni mirkofonom i psotjecom stanicom,pa kasnije ako se pokaze ...........................

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Aktivni korisnici   0 članova

• Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.

• Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja