Bogda 36 Napisano Februar 25, 2010 Drug član, 1399 postova Lokacija: Chicago IL - Babusnica - Nish Motocikl: Husqvarna tr650 strada abs 2014 Prijavi odgovor kao problematičan Koje su prednosti i mane ovih motora zasebno? Po vasem misljenju sta je naj bolje resenje? Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
arnyman 1729 Napisano Februar 25, 2010 Drug član, 2753 postova Lokacija: MNE-SRB-BIH-CRO (trenutno Herceg Novi)) Motocikl: GPZ 500 Street Twin Prijavi odgovor kao problematičan Kod svih motora ovih tipova i namjene je cilj dobiti veliki obrtni moment dostupan na niskim obrtajima i smanjiti potrošnju. To im je svima zajedničko. Bokser motor ima vrlo malo vibracija, stvarno dobro vuče i iz najnižih obrtaja, ali je toliko razvučen da ga čini vrlo nepraktičnim za ugradnju na motocikl, poprečno je ugrađen u samo jedan model i to nije zaživelo, jedino BMW gura koncept sa uzdužno postavljenim bokserom i danas i to prilično uspješno. Ali samo na većim motociklima... V twin, najelegantnije rešenje, kompaktne dimenzije, dobar zvuk i solidan obrtni moment raspoređen kroz cjeli raspon ortaja. Nekih većih mana nema, neki stariji modeli su imali problema sa pojačanim grijanjem ( i pregrijavanjem ) zadnjeg cilindra, neki su to rješavali postavljanjem motora uzdužno ( Moto Guzzi ), neki boljim materijalima i hlađenjem. Možda, bar po meni, najbolje rešenje twin konfiguracije. Paralel twin je najlošiji od trija, zato ga se mnogi odavno i klone. Obrtni moment je tu, ali su vibracije nesnosne, rešenje su izjednačavajuća vratila i sl ali to dodaje na težini cjele konstrukcije, a i razvoj snage nije baš kao kod prva dva rešenja. Prednost na strani paralel twina je u njegovim kompaktnim dimenzijama, lakšem i jeftinijem održavanju, kao i proizvodnji ( nema udvojene glave kao prethodna dva tako da ima i puno manje djelova, posebno onih pokretnih). Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
majstor Pera 54 Napisano Februar 25, 2010 U prolazu, 94 postova Lokacija: Subotica Prijavi odgovor kao problematičan Odlicno objasnjeno,svaka cast. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Floyd**** 15 Napisano Februar 25, 2010 Drug član, 1702 postova Lokacija: Novi Sad Prijavi odgovor kao problematičan Verujem da je Bogda mislio na obicne redne motore? Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Bogda 36 Napisano Februar 25, 2010 Drug član, 1399 postova Lokacija: Chicago IL - Babusnica - Nish Motocikl: Husqvarna tr650 strada abs 2014 Prijavi odgovor kao problematičan arnyman odlicno objasnjenje! @Floyd* Mislio sam bas na ono sto je kolega arnyman objasnio. U stvari paralel twin su redni Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
bokilic 6101 Napisano Februar 25, 2010 :), 5945 postova Lokacija: Nova Pazova! Motocikl: Bicikl Prijavi odgovor kao problematičan Kod svih motora ovih tipova i namjene je cilj dobiti veliki obrtni moment dostupan na niskim obrtajima i smanjiti potrošnju. To im je svima zajedničko. Bokser motor ima vrlo malo vibracija, stvarno dobro vuče i iz najnižih obrtaja, ali je toliko razvučen da ga čini vrlo nepraktičnim za ugradnju na motocikl, poprečno je ugrađen u samo jedan model i to nije zaživelo, jedino BMW gura koncept sa uzdužno postavljenim bokserom i danas i to prilično uspješno. Ali samo na većim motociklima... V twin, najelegantnije rešenje, kompaktne dimenzije, dobar zvuk i solidan obrtni moment raspoređen kroz cjeli raspon ortaja. Nekih većih mana nema, neki stariji modeli su imali problema sa pojačanim grijanjem ( i pregrijavanjem ) zadnjeg cilindra, neki su to rješavali postavljanjem motora uzdužno ( Moto Guzzi ), neki boljim materijalima i hlađenjem. Možda, bar po meni, najbolje rešenje twin konfiguracije. Paralel twin je najlošiji od trija, zato ga se mnogi odavno i klone. Obrtni moment je tu, ali su vibracije nesnosne, rešenje su izjednačavajuća vratila i sl ali to dodaje na težini cjele konstrukcije, a i razvoj snage nije baš kao kod prva dva rešenja. Prednost na strani paralel twina je u njegovim kompaktnim dimenzijama, lakšem i jeftinijem održavanju, kao i proizvodnji ( nema udvojene glave kao prethodna dva tako da ima i puno manje djelova, posebno onih pokretnih). paralel tvin ,,vidis nema vibracija u nekim modelima,u nekima ima zavisi pod kojim uglom mu je postavljena radilica,v agregat ima najvise vibracija,a boxer,,pa nije bas da ne vibrira,,,jel si probao ti gomilu tih motora,probaj gucija pa ces videti sta su vibracije,,al prvo skini protezu, a da je paralel tvin los nebi ga bmw ugradjivao,,ili jamaha,pa jos dosta ostalih proizvodjaca.... Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Disko Nindža 10625 Napisano Februar 25, 2010 Hronični Motociklopata, 7371 postova Lokacija: Severna Bačka Motocikl: Freza 600ccm Blue Thunder Prijavi odgovor kao problematičan potpuno se slazem sa bokilic-em ,paralel twin nikako nije zaboravljen, neke od najpouzdanijih masina ga i dan danas koriste, BMW F 800 serija, Kawasaki ER 6F, Triumph, a nedavno je i Benelli izbacio svoj novi model sa paralel twin masinom.... jedna stvar koja mi se vise svidja kod paralel twin nego kod V-twin je razvod - nema 2 lanca vec sam jedan, i samom tim je dosta pojednostavljeniji,pouzdaniji i jeftiniji za odrzavanje, jedino moram priznati za V-twin ima zesci zvuk Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
bokilic 6101 Napisano Februar 25, 2010 :), 5945 postova Lokacija: Nova Pazova! Motocikl: Bicikl Prijavi odgovor kao problematičan da v ima bolji zvuk,,ali ima i vibracija,i tako to jos po nesto...moj kum ima guzija v75,a ja sam i vimao v 35,,kaze nema vibracija,ma cuj de nema,,,pa tresu se ko dres,jos i kardan jebo ih kardan,,,,direktan pogon,,trese kako volis,,ah da,nije jedini bmw koji je ugradjivao boxer koncepciju... Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Disko Nindža 10625 Napisano Februar 25, 2010 Hronični Motociklopata, 7371 postova Lokacija: Severna Bačka Motocikl: Freza 600ccm Blue Thunder Prijavi odgovor kao problematičan sto se tice Moto Guzzi-ja i vibracija to je tacno, buraz ima V65 i probao sam ga u nekoliko navrata, i bogami nemoze se porediti vibracija sa mojim GS 500 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Floyd**** 15 Napisano Februar 25, 2010 Drug član, 1702 postova Lokacija: Novi Sad Prijavi odgovor kao problematičan arnyman odlicno objasnjenje! @Floyd* Mislio sam bas na ono sto je kolega arnyman objasnio. U stvari paralel twin su redni :D ja sam nesto pobrkao totalno,al da ne idem dalje u off Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
BRACO 3327 Napisano Februar 25, 2010 Pobjednik motogp kladionice 4X, 5460 postova Lokacija: Sokolac RS Motocikl: s.f. fzr1000 crf450r cbr600rr shadow Prijavi odgovor kao problematičan Boxer mashina je najshira na motoru ali zato su najupravljiviji kod teskih modela radi niskog i shiroko rasporedjenog tezista , V su najuzi i najlaksi za spakovati u ram da se ushtedi na gabaritima , redni najprakticniji.... Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
arnyman 1729 Napisano Februar 25, 2010 Drug član, 2753 postova Lokacija: MNE-SRB-BIH-CRO (trenutno Herceg Novi)) Motocikl: GPZ 500 Street Twin Prijavi odgovor kao problematičan potpuno se slazem sa bokilic-em ,paralel twin nikako nije zaboravljen, neke od najpouzdanijih masina ga i dan danas koriste, BMW F 800 serija, Kawasaki ER 6F, Triumph, a nedavno je i Benelli izbacio svoj novi model sa paralel twin masinom.... j BMW ima radilicu od trocilindraša i zahvaljujući tom i još nekim detaljima najteži je motor u klasi, ER 6 ima izjednačavajuće vratilo i mislim da nije paralel nego oposite twin ako je kao GPZ, modeli Trijumf-a sa paralel twinom su namjenjeni sporoj vožnji. Zajedničko svim ovim motorima je da baš nešto i ne vole visoke obrtaje, tačnije povećavaju se vibracije malo više nego što je poželjno Isto tako nije ni svaki Vtwin, Boxer ili Paralel twin isti. Sve zavisi od konstrukcije, varijacija koliko hoćeš, ovo što sam naveo je uopšteno. @bokilic BMW je jedini koji ugrađuje boxer koncepciju, svi ostali su davno nestali Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
bokilic 6101 Napisano Februar 25, 2010 :), 5945 postova Lokacija: Nova Pazova! Motocikl: Bicikl Prijavi odgovor kao problematičan potpuno se slazem sa bokilic-em ,paralel twin nikako nije zaboravljen, neke od najpouzdanijih masina ga i dan danas koriste, BMW F 800 serija, Kawasaki ER 6F, Triumph, a nedavno je i Benelli izbacio svoj novi model sa paralel twin masinom.... j BMW ima radilicu od trocilindraša i zahvaljujući tom i još nekim detaljima najteži je motor u klasi, ER 6 ima izjednačavajuće vratilo i mislim da nije paralel nego oposite twin ako je kao GPZ, modeli Trijumf-a sa paralel twinom su namjenjeni sporoj vožnji. Zajedničko svim ovim motorima je da baš nešto i ne vole visoke obrtaje, tačnije povećavaju se vibracije malo više nego što je poželjno Isto tako nije ni svaki Vtwin, Boxer ili Paralel twin isti. Sve zavisi od konstrukcije, varijacija koliko hoćeš, ovo što sam naveo je uopšteno. @bokilic BMW je jedini koji ugrađuje boxer koncepciju, svi ostali su davno nestali ma nije tako,,,,,,,proguglaj malo.... ;D Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
to crank 5358 Napisano Februar 25, 2010 Integrisan, 13048 postova Lokacija: Buda/Szigliget Motocikl: CB 360 / . SV 650 / GSXR600(ukraden) / GSX-R 750 Prijavi odgovor kao problematičan Parallel twin nije isto što i inline twin. Parallel je onaj kom su ciindri u istom taktu u istom trenutku t.j. nema ugla na radilici (kaže se 360 stepeni). Danas su ka što Arnyman reče retki. U žargonu, kod neupućenih, se parallel twin često koristi kao sinonim za inline twin. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
pronto 6799 Napisano Februar 25, 2010 Ne silazi, 6591 postova Lokacija: Vrmdža, Sokobanja Motocikl: konzerviran Prijavi odgovor kao problematičan Koliko se trese paralel twin,mozete da vidite kad gledate "Peglicu" sa otvorenom haubom Bokilic je pomenuo,kod paralel twin-a postoje dva osnovna tipa.Obicno uz taj naziv stoji i oznaka 180' ili 360' 180' ja taj koji se vise trese,jer se klipovi naizmanicno krecu gore dole.Paljenje u jednom cilindru se dogadja kad u ovom drugom klip krece na gore.Pa kad seberete te sile dobijete i vrlo vibrirajuci rezultat .Ovaj motor englezi zovu i "rocking couple" sto bi otprilike trebalo da znaci -par koji se trese Kod tipa 360' oba klipa se istovremeno krecu gore dole,ali je paljenje naizmenicno,tako da klip u cilindru u kojem se ne desava paljenje sluzi u neku ruku i kao kontra teg.Kod ovakvih motora klipovi su uglavnom veceg precnika,a manjeg (kraceg) hoda Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Lazić 129 Napisano Februar 25, 2010 Drug član, 1558 postova Lokacija: Mlecni put, Zemlja, Beograd, Zvezdara Motocikl: Cigareta skraćuje život za 2 minuta, buteljka vina za 4 minuta, a jedan radni dan skraćuje život za 8 sati !!! Ah, da KLE 500 Prijavi odgovor kao problematičan Koliko se trese paralel twin,mozete da vidite kad gledate "Peglicu" sa otvorenom haubom Bokilic je pomenuo,kod paralel twin-a postoje dva osnovna tipa.Obicno uz taj naziv stoji i oznaka 180' ili 360' 180' ja taj koji se vise trese,jer se klipovi naizmanicno krecu gore dole.Paljenje u jednom cilindru se dogadja kad u ovom drugom klip krece na gore.Pa kad seberete te sile dobijete i vrlo vibrirajuci rezultat .Ovaj motor englezi zovu i "rocking couple" sto bi otprilike trebalo da znaci -par koji se trese Kod tipa 360' oba klipa se istovremeno krecu gore dole,ali je paljenje naizmenicno,tako da klip u cilindru u kojem se ne desava paljenje sluzi u neku ruku i kao kontra teg.Kod ovakvih motora klipovi su uglavnom veceg precnika,a manjeg (kraceg) hoda Nisam skontao, da li je kawin 500cc 180, ili 360, na leru mi se cini da dosta vibrira, ali u voznji bas nista... Tj, ako i trese, ne osecam... Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
bmw 1753 Napisano Februar 25, 2010 Drug član, 1693 postova Lokacija: Ljubljana Motocikl: BMW R1200C , BMW R1200GS, Yamaha TDM900,Kove 500X, KYMCO S200 People, Suzuki Burgman 650 executive, Tomos Automatic Prijavi odgovor kao problematičan BMW je jedini koji ugrađuje boxer koncepciju, svi ostali su davno nestali nisi baš u pravu....ugrađuje i Honda bokser koncepciju (Goldwing, Valkyrie f6) Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
lord_oblivion 1391 Napisano Februar 26, 2010 Ne silazi, 6311 postova Lokacija: Meljak Motocikl: KLX250S efi klot, GV 2.0 ADV edition Prijavi odgovor kao problematičan 180' ja taj koji se vise trese,jer se klipovi naizmanicno krecu gore dole.Paljenje u jednom cilindru se dogadja kad u ovom drugom klip krece na gore.Pa kad seberete te sile dobijete i vrlo vibrirajuci rezultat .Ovaj motor englezi zovu i "rocking couple" sto bi otprilike trebalo da znaci -par koji se trese Jawa? ;D Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
scuba 15 Napisano Februar 26, 2010 Çelebi, 2415 postova Lokacija: Beograd - Vuk Motocikl: Imam Prijavi odgovor kao problematičan Jawa? ;D To spada u "prdelke" ;D ;D ;D Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
arnyman 1729 Napisano Februar 26, 2010 Drug član, 2753 postova Lokacija: MNE-SRB-BIH-CRO (trenutno Herceg Novi)) Motocikl: GPZ 500 Street Twin Prijavi odgovor kao problematičan Kao što je i tocrank naveo postoje dva tipa "inline twin" motora, ili rednih dvocilindraša, oposite twin i paralel twin. Oposite twin ima radilicu u 180 stepeni i manje vibracije jer se sile dva klipa potiru, paralel tvin ima radilicu u 360 i veće vibracije jer se sile dva klipa sabiraju. Paralel twin ima veći obrtni moment zato što dok oba klipa dolaze u GMT jedan je u taktu kompresije a drugi u taktu izduvavanja, kad krenu dole jedan je u taktu ekspanzije a drugi u taktu uvlačenja mješavine. Gubici su mu puno manji nego kod recimo jednocilindraša, kome je po vibracijama najbliži BMW je jedini koji ugrađuje boxer koncepciju, svi ostali su davno nestali nisi baš u pravu....ugrađuje i Honda bokser koncepciju (Goldwing, Valkyrie f6) U pravu si na njih sam skroz zaboravio, mada dolazimo do zaključka da boxer ima smisla samo na velikim motorima, mislim zamislite neki gradski 250cc motorić s bokser mašinom, sa cilindrima koji vire po 20cm sa strane Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
kepo 4527 Napisano Februar 26, 2010 Drug član, 4834 postova Lokacija: Kosjeric Motocikl: enduro Prijavi odgovor kao problematičan BMW je jedini koji ugrađuje boxer koncepciju, svi ostali su davno nestali nisi baš u pravu....ugrađuje i Honda bokser koncepciju (Goldwing, Valkyrie f6) ... i u Ural Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
m900 227 Napisano Februar 26, 2010 Zainteresovan, 537 postova Lokacija: Virovitica Motocikl: 916 SPS; M900;A35 AML Racing Prijavi odgovor kao problematičan Koliko se trese paralel twin,mozete da vidite kad gledate "Peglicu" sa otvorenom haubom Bokilic je pomenuo,kod paralel twin-a postoje dva osnovna tipa.Obicno uz taj naziv stoji i oznaka 180' ili 360' 180' ja taj koji se vise trese,jer se klipovi naizmanicno krecu gore dole.Paljenje u jednom cilindru se dogadja kad u ovom drugom klip krece na gore.Pa kad seberete te sile dobijete i vrlo vibrirajuci rezultat .Ovaj motor englezi zovu i "rocking couple" sto bi otprilike trebalo da znaci -par koji se trese Kod tipa 360' oba klipa se istovremeno krecu gore dole,ali je paljenje naizmenicno,tako da klip u cilindru u kojem se ne desava paljenje sluzi u neku ruku i kao kontra teg.Kod ovakvih motora klipovi su uglavnom veceg precnika,a manjeg (kraceg) hoda I zaboravio si Norton Commando 952 i Yamahu TRX 850 koja u rednom dvocilindrašu glumi V mašinu zbog specifičnog rasporeda koljena na radilici (pod kutem od 90° ili 270° ,kako vam drago) ;D radilica nortona (uprešana sa igličastim ležajevima) I radilica Ducatija D16 koja ima spojene dvije od 360° spojene pod 90° Nažalost nisam našao sliku TRX ove radilice,ali izgleda kao ova od D16 samo što se na svako koljeno kači po jedna klipnjača,a kod D16 se na jedno koljeno kače 2 klipnjače. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
to crank 5358 Napisano Februar 26, 2010 Integrisan, 13048 postova Lokacija: Buda/Szigliget Motocikl: CB 360 / . SV 650 / GSXR600(ukraden) / GSX-R 750 Prijavi odgovor kao problematičan Ja sam svojim očima ( :o) video dvotaktni boxer napravljen od Trabantov(ih)og motora za motornog zmaja. Hteo sam da ga kupim ali nije bio na prodaju. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
pronto 6799 Napisano Februar 26, 2010 Ne silazi, 6591 postova Lokacija: Vrmdža, Sokobanja Motocikl: konzerviran Prijavi odgovor kao problematičan Ima jedna austrijska firma,zaboravio sam kako se zove (naci cu),koja koristi motor od Bube,a namenjen je lakim avionima.Ima BING-ove karburatore,one CV sto idu i na motocikle.Opasna sprava,provereno pouzdana. Normalno duplo paljenje,reduktor odma' na izlasku radilice iz motora itd.... To je ipak za neku drugu temu @m900 Sta bi ti pis'o da ja sve napisem Salim se naravno,ti to uvek argumentovano,tehnicki..... Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Skyrunner 5034 Napisano Februar 26, 2010 Drug član, 1888 postova Lokacija: Beograd Prijavi odgovor kao problematičan Ima isto jedna austrijska firma sto pravi motore za lake letelice i u tome je apsolutno neprikosnovena, mada neki pljuju njihove motore u motociklima... Sto sam ja naucio kod petljanja sa dva njihova modela 912 i 122 je da imaju nenormalno mnogo snage i da su pouzdani, sto ih u srbiji ne vole, pa pouzdani su samo ako se odrzavaju striktno po knjizi, eto to je Rotaks Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...