Jump to content

Moto Zajednica

Kvalitet motora - malo više statistike, malo manje subjektivnog mišljenja

Recommended Posts

• Zainteresovan, 578 postova
  • Motocikl: '03 Kawasaki KLE 500

U temi "Zasto HONDA?" se povela (dosta blaga i mlaka - moram priznati, nasuprot mog očekivanja) rasprava, u kojoj sam došao na ideju:

(copy / paste - mrzilo me da kucam ponovo):

motorrad ima mnogo dobar fazon, da izabere motor, vozi ga (čini mi se) 40 000 km (u sličnim uslovima - način vožnje, održavanja, ulja...), rasturi ga u najsitnije delove i gleda šta je pohabano - i naravno beleži sve kvarove u toku eksploatacije...

To je po meni najbliže realnom statističkom stanju što se može prići...

Na žalost - ne znam nemački, i nisam redovan "listač" Motorrada, pa ne mogu da iznosim podatke, ali bi definitivno neko upućeniji mogao da kaže svoja zapažanja na tu temu...

Ako ste čitali motorrad - dajte činjenice (a ne svoje mišljenje)

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima

• U prolazu, 24 postova

Ja jesam amater ali zar 40.000km pogotovu kad se uzme nov motor nije premala kilometraza da se bilo sta drasticno pohaba ili pokvari??? Zar ne bi trebalo barem 100.000km pa i vise da prodje pa da se govori o nekom kvalitetu ili nekvalitetu?

• Svrati ponekad, 320 postova
  • Motocikl: Suzuki GN 125, Honda VT 600

Pošto su kod nas svi motori u oglasima na 30 'iljada, to ti je taman da znaš šta će biti narednih sezonu-dve, dok ne dogura do 40k. Posle vratiš na 30 da bi sledeći vlasnik mogao da nastavi sa testiranjem...

edit: Hoću reći, malo ko ovde kupuje nove motore (osim kineza) i to što neki motor bez problema pređe prvih 40k slabo vredi prosečnom kupcu. Da je 100k to bi već nešto značilo.

• Drug član, 2999 postova
  • Motocikl: FleXeR

Motorrad radi testove na 50.000 km, koje preuzima i objavljuje hrvatski casopis Motorevija pod nazivom TESTOVI IZDRZLJIVOSTI......

I ta duzina testa je dovoljna, ima ih koji nisu izgurali ni tu kilometrazu!!!!

Za KTM SUPER DUKE su oni sami napisali da bi trebao biti test na 100.000 jer nisu nasli ni jednu stavku van fabrickih tolerancija......

Ali recimo MV agusta F4 1000 je dozivela da na 12.341 km pri brzini od 250 km/h pukne klipnjaca i proleti  kroz blok....

KAWASAKI ZX-12 R je posrnuo na 44.212 rasuo mu se menjac pri 120 km/h.....

A zanimljivo je da su i dva ukradeni za vreme testa, Aprilia RSV mille i Suzuki GSX-R 1000!!!!!!

Testirali su dosta motocikla, presli 8.3 milona kilometra ukupno u testovima!!!! Osim rastavljanja agregata i ostalih sklopova,

tu je detaljni cenovnik svih troskova, zamene lanca i lancanika, plocica, guma i svega drugog!!!!!

Sledi LINK:

http://www.motorevija.com.hr/test

NISU  TESTOVI IZDRZLJIVOSTI ALI ZANIMLJIVO JE UZIVAJTE!!!

• Zainteresovan, 605 postova
  • Motocikl: CBR600RR

ta hrvatska "Motorevija(testovi izdrzljivosti)" , jel to magazin ili web sajt???ukoliko je magazin nek neko napise ako ima ovde da se kupi....poz

.......svaka cast za temu,da se pisu kako licna iskustva tako i razne statistike...

• Zainteresovan, 537 postova
  • Motocikl: 916 SPS; M900;A35 AML Racing

ta hrvatska "Motorevija(testovi izdrzljivosti)" , jel to magazin ili web sajt???ukoliko je magazin nek neko napise ako ima ovde da se kupi....poz

.......svaka cast za temu,da se pisu kako licna iskustva tako i razne statistike...

Inače je u štampanom obliku, ali imaju i wb stranicu:

http://www.motorevija.com.hr/index.php

• Enduraš, 6382 postova
  • Motocikl: CRF300L

Nema potrebe za testovima ni za subjektivnim misljenjema, trziste je reklo svoje i uglavnom se zna koji motori vaze za pouzdane i "nekvarljive". Yamaha FJ1100, Honda VFR, Afrika.... oni mi za sada padaju na pamet, a sigurno toj grupi mogu jos mnogo motora da se prikljuce

Nema potrebe za testovima ni za subjektivnim misljenjema, trziste je reklo svoje i uglavnom se zna koji motori vaze za pouzdane i "nekvarljive". Yamaha FJ1100, Honda VFR, Afrika.... oni mi za sada padaju na pamet, a sigurno toj grupi mogu jos mnogo motora da se prikljuce

Druže, u prvom postu sam  tražio činjenice, a ne subjektivno mišljenje. Ako hoćeš da hvališ nekog proizvođača bez činjenica - otvori novu temu.

Evo puna je Srbija Jugića, Golfova "guzonja" i Kadeta "suza" i hoćeš da kažeš da su oni kvalitetniji od konkurencije?

Tržište jeste reklo svoje: "nemam para da kupim novi auto, ali sam čim svi voze guzonju - mora da je dobar auto". Ne kažem da je krš, ali jel' možda bolji od eskorta iz tog vremena? (uopšte, a kamo li koliko je skuplji?)

Ili još bolji primer:

Na zapadu ne možeš da popravljaš auto na ulici, pa ako ne znaš da odeš kod komšije, pa ako ne zna ni on da odeš u "servis" (namerno pod navodnicima).

Tamo moraš u servis i oni vode statistiku, koja se na početku sledeće godine zvanično objavi.

E - pa proveri da li su kola koja su najpopularnija i koja se najviše voze i najpouzdanija...

Da ne bi svako ovde navodio motore koji se "uglavnom" ne kvare - eto otvorih ovu temu...

I za kraj da ne misliš da sam te nešto napao - evo ti jedan smajli:

:)

• Enduraš, 6382 postova
  • Motocikl: CRF300L

Druže, u prvom postu sam  tražio činjenice, a ne subjektivno mišljenje.

Nema potrebe za testovima ni za subjektivnim misljenjema

Ne znam koje cinjenice trazis, izdrzljivost motora na duze staze moze da da jedino i iskljucivo trziste. Cinjenice o kvalitetu nekog motora kreira gomila korisnika kroz duzi vremenski period i na povrsinu uvek ispliva kvalitet. O tom kvalitetu se govori na forumima, u drustvu, u moto magazinima itd i na osnovu toga sam izbacio par modela, a ne zbog reklame.  E sad ako ocekujes da neko prilozi skeniranu potvrdu servisa sa sve pecatom da je neki motor najbolji i to smatras cinjenicom, to je druga stvar.

p.s. Nije lepo da ako se ne slazes sa necijim misljenjem teras ga da otvara novu temu.

p.s.2 Evo i tebi smajli :)

...ma nisam ni mislio da ti sad tu nešto reklamiraš, nego hoću da kažem da ima suviše pristrasnih simpatizera (golf II forewer tip balkanikusa), koji će ti nešto hvaliti čak i kada ga više gura nego što vozi - ako mu je prirastao za srce...

A ovo je druga stvar - vozi se 50 000 km - pa da vidimo šta smo imali za ovde, a šta za poneti.

(mada sam svestan da može da se desi da na testu zapadne baš onaj jedan od 1000 i da bude bolji i da bude gori od proseka...

Zato je statistika majka...

• Ne silazi, 6557 postova
  • Motocikl: konzerviran

Sada vec daleke 2002 bio sam u Svapskoj, izmedju ostalog pazarim Motorrad-ov katalog za tu godinu.Ne znam ni rec nemackog,onako ponesto mogu da shvatim,da izvucem iz konteksta sto bi se reklo.Ali brojke su brojke i na srpskom i na nemackom.Plus imaju(ili mozda bolje reci imali su,posto noviji broj nemam) sistem ocenjivanja zvezdicama.Motor,suspenzija,itd..pa onda kompletan utisak.Nije mi pri ruci,cim ga dohvatim prenosim podatke za naj popularnije modele

• Drug član, 2999 postova
  • Motocikl: FleXeR

Moram malo da komentarisem..... Ovde se svaka diskusija zavrsi kako je TA i AT motor za sva vremena....

To je HONDA, u varijanti sa puno kubika i malo konja, sto je recept za trajnost......

I GOLF traje.. Ali mene ne zadovoljava!!!! Ni kao prevozno sredstvo!!!

A motore vozim iz uzivanja!!! Brzina, ubrzanje, voznost...... DOZIVLJAJ!!!!

A to se ne meri godinama i hiljadama kilometra.......

Vec momentima ispunjenosti i zadovoljstva!!!!!!!

Inace nisam sektas imamo sam i TOMOS, HONDE, KAWASAKI, HUSQVARNU, KTM-ove, YAMAHU i SUZUKI-je.......

I svaki mi je na svoj nacin zadovoljavo potrebe....

Zanimaju me kvalitet i karakteristike, i ne ocekujem da RR motor koji vrti 16.000 traje 150.000 km.....

Da me interesuje vozio bih takve motore!!!

To je moj LICNI stav i nicije stavove ne diram!!!!!  ;D ;D ;D

Puno toga znas,a i dalje te napadaju razne nedoumice.Zasto?Kakvu ti u stvari (moto) istinu trazis?

Eto vidis da su i Svabe u fazonu "svaki ciga...".Nije ni novinarima mnogo za verovati.Nije tajna da mnogi "rade" za odredjene grupe,kompanije,da ne pominjem ozbiljnije stvari

Bila je svojevremeno tema u kojoj je pljuvan Kawasaki,a italijanski Motociclismo ga izabere za najboljeg (ZX10) u elitnoj konkurenciji.

Necu mnogo da se rasplinjavam,imacu za koji da Motorrad katalog ispred sebe,pa cu kako sam rekao da napisem koju rec (argumentovanu) za popularnije modele.

• U prolazu, 72 postova

jeste da se ticalo automobila....ali henri forda su novinari pitali koji je po njemu najbolji automobil.....očekivajići da će henrijev odgovor biti neki tip forda.....ali henri je rekao"najbolji je nov automobil".....

a ukoliko i bude ikada statistički dokazano koji je automobil iliti motor najbolji....i dalje će moći da se ubije za dva dana.....

evo pogle samo one pucače.....za veče na moto skupu"utera" u njega 30000 km.....a opet imaš mog komšiju koji tera t12 već 30 godina,kupljen nov,i dan danas tako izgleda....

znači neko je moje mišljenje....daj "mom komšiji" bilo koji motor sa najgorim"ocenama" i garant da će se pokaže kao najbolji........opet nadji mi koji je najbolji i daj jednom od onih iz šapca(neka se niko ne nadje uvredjenim)...2-3 dana...i nema ga više.

da rezimiram....postoje i kod nas motori koji imaju po 100000 na satu...i odmah se taj tip motora smatra za odličan motor....ali niko ne računa koliko je taj motor mažen i pažen......kao što i pričaju kako je ktm kvarljiv,ali niko ne kaže kako je s njim "uzorao"  pola srbije.......

Eh bre ljudi, pa kao da ja ne znam sve to...

Pa ja sam slične stavove iznosio u drugim temama... :)

Ali evo da vas usmerim u pravom pravcu:

Uzmeš novog juga, pa ga paziš i maziš, šta će se desiti posle 200.000 km?

Uzmeš novu toyotu, pa je paziš i maziš, šta će se desiti posle 200.000 km?

Uzmeš novog juga, pa ga satireš, šta će se desiti posle 200.000 km?

Uzmeš novu toyotu, pa je satireš, šta će se desiti posle 200.000 km?

Ne tvrdim ja da će jugo da knori posle 5000 km, ni da će toyota biti k'o nova posle 200000, ali - mora da postoji razlika. Mora.

E - te "sitne finese" mene interesuju.

Svi znate da je na CBR 600 F ovima slaba tačka zanac za bregaste. Neće (skoro nikad) da pukne, ali se jednostavno počne čuti posle određenog vremena...

Eto - to je "tipična" mana za ovaj motor, i ma koliko ga dobro održavao - nema šanse da se to izbegne.

Neki drugi motori imaju druge "tipične" mane.

Takva mene statistika interesuje...

Pozz

• U prolazu, 72 postova

potpuno si u pravu prijatelju....sve ima i svoju manu,i to se uglavnom zna pri samoj kupovini bilo kojeg vozila.....ali to je i ceo fazon u svoj ovoj "raspravi".....znači znaš šta mu je boljka,na to se malo pripaziš.....i predješ sa njim 1000000 km......ne pripaziš li,može to  biti i toyota,pa ne predješ ko sa yugom.....a 100% sam siguran da ne postoji ni jedan proizvodjač,niti model bilo čega bez" boljke"....a fakat je da ukoliko obratiš pažnju malo,i to održavaš.....to je sve bagatela....znači dugotrajnost,pre svega zavisi od nas samih"potrošača",sve ostalo je čista sreća....ne kažem ja da ja "održavam" perfektno(čak šta više...)ali perfektno ne postoji....ukoliko bi i proizvodjači napravili nešto"perfektno"a verovatno i mogu.....gde bi tu bila "romantika"....kupio bi motor koji se ne kvari...i milioni njih bi kupili motor koji se ne kvari....i nakon par godina kada bi svi imali motore koji se ne kvare,komotno bi mogli da zatvore fabriku....

znači i da postoji tako nešto,neće biti u slobodnoj prodaji.....

e sad tu može da se raspravlja o tome koji je "bolji"....ali i to je opet stvar ukusa.....ja vozim vozilo od 1000e,za koji je generalna 500e....a ti voziš vozilo od 30000e...kome možda neće biti potrebna generalna,ali ćeš da platiš redovan servis 500e.....

faktički ovde eventualno možemo da damo svoja mišljenja ko je koliko sreće imao sa nekim modelom....

sa mehaničke strane,manje obrtaja,manje habanja=više kilometara....ali opet šta ako ja neću da mi se vrti na 6000.......

to što su po nekim ukusima afrike i vfr-ovi "kao najdugotrajniji" motori......to je ipak samo održavanje....ali i pored održavanja to ipak ima svoju cenu

koja se odražava u performansama....tako da je glavno pitanje"šta ko hoće"....ako hoćeš performanse.....voziš nekog besnog r-a.....ideš 300 i "ahaj".....50-ak hiljada km i završio si....(uz svo održavanje)

a ako ne žuriš.....uzmeš afriku....100-120.....i dok je tebe....

Sad ja vidim kakva tebe statistika interesuje.Da nisi ti rodom iz Pirota? ;D

'Oces da vozis motor.E to kosta prijatelju i to mnogo.Samo sto mnogi to jos nisu ukapirali

Salu na stranu,taj cuveni Hondin agregat (imam ga i ja na svojoj Hornet) ima naravno i sitnih nedostataka.Nisam nikada otvarao takvu jednu spravu,ali ovo sigurno mogu da ti kazem.

Jednom prilikom su mi neki drugari trazili lanac za njihov GPz 500.Ja odem do radnje pitam,"koliko burazere lanac?".Kaze lik "33 evra,original".

Ali momci su cekali da rikne,pa im je usput napravio i jos malo stete.Znam da vise kosta da se do njega dodje (da se motor rasturi),ali to je to.Terali do balcaka,pa posle psovali Kawu kako je krs itd.,gluposti,a da su odvojili malo love (usput,savrseno su u stanju da naprave jedan takav zahvat) vozili bi se sa mnogo manjom pauzom u sred sezone i sto je mozda (nekom manje,nekom vise) jos vaznije sa vise evara u dzepu.

Kako god da teras CBR budi siguran da do 50-60k ne moras da diras nista (pod uslovom da je redovno menjano ulje i filter).Jer i sama fabrika propisuje "kontrolu" na 24 i 48k.Pod uslovom da je kilometraza netaknuta

Ne mogu da nadjem onaj katalog.Neko ce da strada!!!

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Aktivni korisnici   0 članova

• Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.

• Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja