Jump to content

Moto Zajednica

TDM Srbija

Recommended Posts

• Zainteresovan, 622 postova
  • Motocikl: Honda VFR800 FI
16 hours ago, vidza84 said:

Pozdrav ljudi, nov sam na forumu i nov u moto sportu. Do sada je uvek bio neki lagani skuter do 50cc i to povremeno. Sada sam zagrejan za TDM 850 ali me drug odgovara od te ideje :) kaze da nije pouzdan, da je macka u dzaku motor star 25+ godina, da ima problem sa 2-3 brzinom, da je glomazan... Hteo bih da cujem vase misljene i naravno savete za isti. 

Koju generaciju 850?
3vd onaj prvi buljavi je 1300-1500 evra max i super je motor. 4tx je vec skuplji i sa cenom je cesto blizu nekog 900
Ja sam moj 3vd vozio 5 godina bez ikakvih problema, presao 25 000. Samo sam karburatore sredio. Isao njime na transaplinu i transfaragasan.
Vise puta ture od po 1000+ km. Da hoce da potrosi ulje hoce. Menjac...ako uzmes sa dobrim, ostace dobar.

Skoro svaki polovan motor je macka u dzaku.

Promenio član JoeD
  • Sviđa mi se 1

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima

• Drug član, 1537 postova
  • Motocikl: Suzuki DL 1000 2014
Ja sam gledao 98 godiste onaj sa kosim farovima. Ja mislim da je on 4tx mada i nisam siguran bas. 
To je 4tx...
Od prilike je oko 500-1500e razlika u ceni između 4tx i tdm 900.
Realno tdm 900 u svim segmentima nadmašuje 850 i vredi doplatiti ako ćeš motor duže vreme da voziš.
Da sam znao sve ovo kada sam kupovao tdm850 u životu ga ne bi razmatrao kao kupovinu pored modela 900.
Privukla me cena, kupio sam ga jeftino sa svom opremom i koferima, ugradio mu kočnice od modela 900 tj od R1, iste su, svašta još nešto uradio, ali ta potrošnja ulja me je uvek nervirala i zbog toga sam ga prodao.
Nosio sam po par litara ulja na ture i stalno gledao nivo u strahu da će posrkati ulje i prolupati, užasan stres.

Dobar je za mirniju vožnju po magistralama i lokalnim putevima, ali ako izađeš na auto put ili ga očepiš muški po magistralama, to srče ulje neviđeno, može i po litar ulja da potroši na 500km.
Kad se ulje razredi posle par hiljada km i više ume da srkne.
Tdm 900 nema tih problema.

Sent from my SM-A556B using Tapatalk

• U prolazu, 9 postova
  • Motocikl: U potrazi
pre 4 minuta, vidakn je napisao:

To je 4tx...
Od prilike je oko 500-1500e razlika u ceni između 4tx i tdm 900.
Realno tdm 900 u svim segmentima nadmašuje 850 i vredi doplatiti ako ćeš motor duže vreme da voziš.
Da sam znao sve ovo kada sam kupovao tdm850 u životu ga ne bi razmatrao kao kupovinu pored modela 900.
Privukla me cena, kupio sam ga jeftino sa svom opremom i koferima, ugradio mu kočnice od modela 900 tj od R1, iste su, svašta još nešto uradio, ali ta potrošnja ulja me je uvek nervirala i zbog toga sam ga prodao.
Nosio sam po par litara ulja na ture i stalno gledao nivo u strahu da će posrkati ulje i prolupati, užasan stres.

Dobar je za mirniju vožnju po magistralama i lokalnim putevima, ali ako izađeš na auto put ili ga očepiš muški po magistralama, to srče ulje neviđeno, može i po litar ulja da potroši na 500km.
Kad se ulje razredi posle par hiljada km i više ume da srkne.
Tdm 900 nema tih problema.

Sent from my SM-A556B using Tapatalk

Hvala za savet. To izgleda kao potencijalni problem u najavi. Svakako ne bih zeleo kao neko sto je pisao u komentarima, da dozivim razocarenje odmah u startu sto se tice bajkerskog zivota. Mada vrv se ne bih usudio da odmah krenem put sveta na motoru ali bih voleo da motor potraje kod mene sigurno neku godinu. Sto se tice ABS-a, nesto sam gledao, jel poceo od 2004 da se ugradjuje u njega ili...? Naleteo sam na par modela gde se ne pominje ABS a na netu kazu 2004+

Promenio član vidza84

• Integrisan, 8004 postova
  • Motocikl: TDM 900

900 je imao ABS od 2004. godine ali samo kao OPCIJU. Tako da, ko je doplatio za TDM900A, on ima ABS, ko nije, imaj direktne kočnice.

Inače, nije redak slučaj da na TDM ABS bude neispravan. Iz razloga jer ljudi ne menjaju kočiono ulje redovno i ABS se retko aktivira. Jednostavno prestane da radi nakon toliko vremena. Da li postoje specijalizovani servisi za ABS koji mogu da osposobe taj Yamahin, verovatno da ali nisam imao iskustva sa time pa ne mogu da ti kažem ništa više od toga.

TDM900 ima zaista fenomenalne kočnice, čak šta više klješta su mu tipa monoblok (izlivene iz jednog dela) što je za te godine bilo retko a danas je standardno na skupljim motorima. Kočnice imaju izuzetan direktan osećaj i stvarno je lepo kočiti pogotovo kad se imaju dobre pločice, tipa Brembo sinter ili tako nešto. Prednja viljuška u fabričkoj varijanti ne može da isprati snagu tih kočnica. Ja planiram uskoro zamenim fabričku pumpu sa radijalnom i staviću nova creva. Onda ću dobiti bukvalno čistokrvne sportske kočnice. 

Ono što je @vidakn pisao za 850... Možda je malo više nagrdio 850. To je dobar motocikl takođe i ako nađeš primerak iz domaćinske kuće, takođe bi dobio "puno" za ne tako puno para. 850 i 900 su KONCEPTUALNO isti motocikli, DNK je isti. Samo što je 900 rađena temeljno iz početka i uzete su obzir sve mane 850 koje na 900 nisu prisutne. Inače 900ka je jedan od retkih motocikala koji skoro da nema ni jednu boljku u mehaničkom smislu, da ima neki sklop koji ima konstrukcijske ili dizajnerske slabosti i jedan je od poslednjih motocikala koji je baš Made In Japan.

Ja sam  imao priliku da uporedno sa dva primerka 850-ica koje su u vrhunskom stanju vozim jednu turu od nekih 1300km. Šta se tu ispostavilo... Kada smo vozili umereno na autoputu, 100-110, razlika u potrošnji 850 i 900 gotovo da nije postojala.Razlike su bile male da se to moglo odbiti na težinu vozača i prtljaga. Na 850 nije bilo ni neke evidentne potrošnje ulja. 

E sad... Kad su neki od njih imali primedbe da vozimo sporo, vozili smo neko vreme u rasponu od 130-150-160... Tu se pokazala prednost 900ke u drastično manjoj potrošnji goriva zbog ubrizgavanja i šeste brzine što 850 nema ni jedno ni drugo.

Sve u svemu, nije 850 loš motor ni najmanje. Ako je ispravan i vozi se umereno, ne bi trebalo da guta ni benzin ni ulje. Svakako da je 900ka bolje rešenje ali dobar primerak nećeš da nađeš za 3000.

• Sviđa mi se 2

• U prolazu, 9 postova

Hvala na temeljnoj analizi.Sad sam bas u rebusu. Mislim svakako je lutrija dal ce da se nadje dobar primerak a da se ne izadje iz okvira budzeta jer uvek postoji ona "Ko ne plati na mostu plati na cupriji" .Svakako imam vremena da nadjem nesto, nije da se bas negde zurim. 

• Sviđa mi se 1

• U prolazu, 1 post

Pozz posle dosta trkalica dosla na red TDM 850 4TX, to je motor kobi sam uvek negde pikirao citao sam o potrosnji ulja kao mani al resih da predjem preko toga. Ono sto mene nervira jako losa svetla i sad planiram ugrdnju led sijalica pa mene zanima da li je neko ugradjivao i kako da li se nesto prepravlja na faru, svaka pomoc dobrodosla. 

17568161063617311101459092404545.jpg

• Integrisan, 8004 postova
  • Motocikl: TDM 900

Sočiva su ti prljava verovatno. Prvo očisti far iznutra i vidi da sočivo nije izgorelo. Džabe menjaš sijalice.

Promenio član Alekre

2 hours ago, Alekre said:

900 je imao ABS od 2004. godine ali samo kao OPCIJU. Tako da, ko je doplatio za TDM900A, on ima ABS, ko nije, imaj direktne kočnice.

Inače, nije redak slučaj da na TDM ABS bude neispravan. Iz razloga jer ljudi ne menjaju kočiono ulje redovno i ABS se retko aktivira. Jednostavno prestane da radi nakon toliko vremena. Da li postoje specijalizovani servisi za ABS koji mogu da osposobe taj Yamahin, verovatno da ali nisam imao iskustva sa time pa ne mogu da ti kažem ništa više od toga.

TDM900 ima zaista fenomenalne kočnice, čak šta više klješta su mu tipa monoblok (izlivene iz jednog dela) što je za te godine bilo retko a danas je standardno na skupljim motorima. Kočnice imaju izuzetan direktan osećaj i stvarno je lepo kočiti pogotovo kad se imaju dobre pločice, tipa Brembo sinter ili tako nešto. Prednja viljuška u fabričkoj varijanti ne može da isprati snagu tih kočnica. Ja planiram uskoro zamenim fabričku pumpu sa radijalnom i staviću nova creva. Onda ću dobiti bukvalno čistokrvne sportske kočnice. 

Ono što je @vidakn pisao za 850... Možda je malo više nagrdio 850. To je dobar motocikl takođe i ako nađeš primerak iz domaćinske kuće, takođe bi dobio "puno" za ne tako puno para. 850 i 900 su KONCEPTUALNO isti motocikli, DNK je isti. Samo što je 900 rađena temeljno iz početka i uzete su obzir sve mane 850 koje na 900 nisu prisutne. Inače 900ka je jedan od retkih motocikala koji skoro da nema ni jednu boljku u mehaničkom smislu, da ima neki sklop koji ima konstrukcijske ili dizajnerske slabosti i jedan je od poslednjih motocikala koji je baš Made In Japan.

Ja sam  imao priliku da uporedno sa dva primerka 850-ica koje su u vrhunskom stanju vozim jednu turu od nekih 1300km. Šta se tu ispostavilo... Kada smo vozili umereno na autoputu, 100-110, razlika u potrošnji 850 i 900 gotovo da nije postojala.Razlike su bile male da se to moglo odbiti na težinu vozača i prtljaga. Na 850 nije bilo ni neke evidentne potrošnje ulja. 

E sad... Kad su neki od njih imali primedbe da vozimo sporo, vozili smo neko vreme u rasponu od 130-150-160... Tu se pokazala prednost 900ke u drastično manjoj potrošnji goriva zbog ubrizgavanja i šeste brzine što 850 nema ni jedno ni drugo.

Sve u svemu, nije 850 loš motor ni najmanje. Ako je ispravan i vozi se umereno, ne bi trebalo da guta ni benzin ni ulje. Svakako da je 900ka bolje rešenje ali dobar primerak nećeš da nađeš za 3000.

Ajd da se nadovezem na ovo.
Ako imas para za 900, uzmi 900, neces da se zeznes nikako.
Ako imas manje pare, uzmi 3vd. 4tx niej nsita bolji od njega, a dobar se stvarno cenovno priblizava 900ki.
Menjac proveris odmah, moj je glasnije upadao u trecu malo i veci je luft kad se ubacuje u nju, ja sam uzeo rezervni menjac uplasen pricama, i eno ga i dalje u garazi, nista se nije promenilo za 5 godina. Potrosnja ulja. Na niskim obrtajima ne trosi, prve 3000km trosi malo, na transfragasanu je popio litar kao od sale. Prva-druga gaaasss.... sve u visokim obrtajima.

Inace i kocnice na njemu su odlicne, samo ljudi ne znaju :D
Ista kljesta nosi fzr ja mislim i jos neki "R" modeli iz tih godina. Samo traze da se ociste lepo kad se menja ulje, rasture se skroz.
Potrosnja goriva,  nikad nisam vodio evidenciju u decimale, ali recimo 5.5-6.5 sto je ok za toliki motor i te godine.
Ide 200 kao od sale, ako ti je to bitno, lepo se obara. Doduse sva mu tezina gore, pa meni uvek bio neprijatan osecaj.
Ali super je motor generealno. Dva drugara imaju nove stromove, isli smo svuda zajedno, bez problema ikakvih. Ulje se naucis da kontrolises posle svake zesce voznje i to je to.
Opet, ako imas para, uzmi 900 :)

• Sviđa mi se 1

Meni tdm maltene bio prvi motor :D
Pitom je dosta, linearno poteze, oprasta greske (osim kad ti se omakne u mestu :D)

Promenio član JoeD
  • Sviđa mi se 1

• U prolazu, 9 postova

Odlicno, znaci da se ne opterecujem mnogo. Kazem ne bih da se razocaram u startu a ovaj model mi je top pa sigurno deset mesta prazno :)

PS: Ako neko sazna ili zna za neki ok primerak neka mi pusti poruku da ne spojlujemo temu ovde. 

Promenio član vidza84

• Svrati ponekad, 214 postova
  • Motocikl: Yamaha TDM 900
Pre sat vremena, vidza84 je napisao:

Odlicno, znaci da se ne opterecujem mnogo. Kazem ne bih da se razocaram u startu a ovaj model mi je top pa sigurno deset mesta prazno :)

PS: Ako neko sazna ili zna za neki ok primerak neka mi pusti poruku da ne spojlujemo temu ovde. 

Ovo što su ti Alekre i JoeD napisali ti je sve istina. Ja sam godinama vozio 4TX modele i ni jedna mi nije trošila preko pola litre ulja na 1000 km. Istina uvijek sam sipao 15W-50 ulje pa možda zato. Potrošnja goriva mi je bila od 4,5 do max 6l na 100 km, ali za tih 6l trebalo ju je stvarno ganjati. Zanimljivo je to da ta mašina toliko troši ulje, a ne dimi na auspuh. Inače to je tako sa svim 5 ventilskim Yamaha mašinama iz tog doba. Na 900 nema mjerljive potrošnje od izmjene do izmjene. Ovjes i naprijed i nazad se mogao jako lijepo podesiti i meni je super odgovarao, ali ja sam gabarita prosječnog Japanca😁. Kočnice su bile odlične, od tada top modela FZR 1000, kao što su i na TDM 900 od tadašnjeg top modela R1 i još su bolje.

Ne znam kako stoje stvari sa uvozom izvana kod vas u SRB, ali ako si u mogućnosti, nađe ih se jako povoljno u odličnom stanju. Evo primjera: 

WWW.WILLHABEN.AT

Yamaha TDM A 4/TX TDM 850 Tourer. 208.809 Anzeigen auf willhaben, die große Fahrzeugbörse Österreichs. Einfach und schnell kaufen und gratis inserieren.

• U prolazu, 9 postova
pre 44 minuta, Gato je napisao:

Ovo što su ti Alekre i JoeD napisali ti je sve istina. Ja sam godinama vozio 4TX modele i ni jedna mi nije trošila preko pola litre ulja na 1000 km. Istina uvijek sam sipao 15W-50 ulje pa možda zato. Potrošnja goriva mi je bila od 4,5 do max 6l na 100 km, ali za tih 6l trebalo ju je stvarno ganjati. Zanimljivo je to da ta mašina toliko troši ulje, a ne dimi na auspuh. Inače to je tako sa svim 5 ventilskim Yamaha mašinama iz tog doba. Na 900 nema mjerljive potrošnje od izmjene do izmjene. Ovjes i naprijed i nazad se mogao jako lijepo podesiti i meni je super odgovarao, ali ja sam gabarita prosječnog Japanca😁. Kočnice su bile odlične, od tada top modela FZR 1000, kao što su i na TDM 900 od tadašnjeg top modela R1 i još su bolje.

Ne znam kako stoje stvari sa uvozom izvana kod vas u SRB, ali ako si u mogućnosti, nađe ih se jako povoljno u odličnom stanju. Evo primjera: 

WWW.WILLHABEN.AT

Yamaha TDM A 4/TX TDM 850 Tourer. 208.809 Anzeigen auf willhaben, die große Fahrzeugbörse Österreichs. Einfach und schnell kaufen und gratis inserieren.

Da ali dok nadjem nekog da ga pogleda, platim prevoz i kasnije carinu... Mislim da je bar sto se tice ovih jeftinijih motora bolje da se uzme u Srbiji. Naravno ako je ok :)

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Aktivni korisnici   0 članova

• Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.

• Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja