Jump to content

Moto Zajednica

TDM Srbija

Recommended Posts

• Zainteresovan, 425 postova
  • Motocikl: trenutno bez motora
Pre sat vremena, stoka je napisao:

Meni ove godine prva vožnja do tehničkog. Odužila se zima, prvi put da MotoGP sezona počne pre moje, istekla mi registracija. Krenem iz garaže, već veče, 'ladno, asfalt mokar, al' moram da ulovim 30 dana od isteka registracije. Sam sebi sam bio smešan, nisam tako pičkasto vozio od kad sam, pre jedno trijes' godina, prvi put seo na motor veći od automatika.

E taj izraz sam tražio da sam sebi opišem svoju vožnju na TDM. Pičkasto-to je to. Baba u Yarisu se ava isfurala jer je usporavam i demonstrativno me pretekla. :D

• Haha 2

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima

• U prolazu, 10 postova
On 3/20/2025 at 9:08 AM, Gato said:

Kod mene na TDM su rejzeri od 3 cm i to je maksimum da kod skretanja ne španaju sajlu kvačila koja je dosta kratka. Što se tiče sajli gasa i instalacije, išlo bi to još koji cm gore, ali nema potrebe. 😉 Vide se ovdje na slici.

Gato, imam isti korman i rejzere od 3cm. Koje tegiće si stavio? Ja sam stavio jedne iz aliexpressa, ali nije ok.

• Svrati ponekad, 199 postova
  • Motocikl: Yamaha TDM 900
Pre 2 sati, birca je napisao:

Gato, imam isti korman i rejzere od 3cm. Koje tegiće si stavio? Ja sam stavio jedne iz aliexpressa, ali nije ok.

Tegići su rad od prokroma. Radio mi ih je jedan sada na žalost pokojni tokar iz susjedstva. Sve je prekopirano sa originalnih TDM, osim utora na sredini, gdje sjeda "uho" Stromovog štitnika ruku.

• Sviđa mi se 1

• Zainteresovan, 657 postova
  • Motocikl: TDM 850, DKW RT175
13 hours ago, gixxer750/94 said:

Ko je izmislio da nakon 12.meseci ulje gubi svojstva, zamenih sad za vikend, 2000km sam presao, 🥲, istocih ga, ono ko novo

Ima se, može se...

• Zainteresovan, 347 postova
  • Motocikl: TDM 900
1 hour ago, Disko Nindža said:

Ja bi to onda sipao nazad u motor :D 

Da znas, kako odredise tih famoznih 12 meseci, kao gubi svojstva, ma isto kao iz boce, malo tamnije, ali miris identican, na autu menjam jednom godisnje al to je 9,10000 km, ovo zao mi bese

• Zainteresovan, 347 postova
1 hour ago, tibor said:

Ima se, može se...

U suštini planiram putovanja, ali svake godine ispadne nesto pa ne odem, tako i sad, reko neka ga spreman, nov acu, ulje, filteri, odmor uzet, pa videcemo

• Sviđa mi se 1

• Integrisan, 7677 postova

Nema veze, menjaj, vozi... Ja sam se oduševio kad sam na nekim slikama video rasturen agregat od TDM900 koji je bio u policiji sa čini mi se 180.000 na satu. Na cilindrima se još uvek vide tragovi honovanja, bregaste kao da su iz kutije izvađene. 

Inače, ja planiram neki dan da se svi koji voze TDM850/900, bivšli vlasnici, budući vlasnici pa i oni koji imaju dobru volju da se okupimo i napravimo jednu turu po istočnoj Srbiji. Ja ću blagovremeno da napravim plan i program. 

Mada da znate kako je kod mene.... Polazak kao lansiranje rakete u sekundi. Motor mora da bude natankovan, lična oprema na mestu. Gladan, žedan, piškio, kakio... Nema stajanja do narednog tankovanja. Rezervoar 20 litra, vozimo po propisima, potrošnja 4.5 litra pa vi vidite. Nema stajanja 300 km :D

Šala naravno ali nije daleko od istine :D

• Sviđa mi se 5

• Drug član, 2210 postova
  • Motocikl: CF Motor 450MT; ex: Yamaha XT660Z Tenere
51 minutes ago, gixxer750/94 said:

Da znas, kako odredise tih famoznih 12 meseci, kao gubi svojstva,

To isto kao onaj što kaže za himalajsku so: mamicu joj, nastala pre 250 miliona godina, i baš sad kod mene da joj istekne rok trajanja :D

• Haha 5

• Svrati ponekad, 227 postova
  • Motocikl: Yamaha TDM 900 ( Crn k'o midnajt)
16 hours ago, gixxer750/94 said:

Ko je izmislio da nakon 12.meseci ulje gubi svojstva, zamenih sad za vikend, 2000km sam presao, 🥲, istocih ga, ono ko novo

Ma meni, kad sipam Motul 7100, i posle 9-10 'iljada skoro k'o novo :-).

Prošle godine, u istoj zgradi gde radim, otvorili Yamaha servis, i ja aj' da podržim nove komšije, dam njma da mi urade servis. Nasuli mi Yamalube polusintetiku, posle 7-8000 je bilo da se menja. Drugačiji zvuk, menjač nekako krut. Kad sam ga istočio, sivo, retko, nikakvo.

Ovaj momak iz servisa za ful sintetiku kaže, kao nema potrebe tako kvalitetno ulje za TDM-a. Ja ga gledam, mislim se u sebi, dečko, nemaš pojma šta pričaš, TDM zaslužuje najbolje ulje.

• Sviđa mi se 3

Evo jedna informacija za one koji preferiraju Continental na TDM kao i ja. Kontaktirao sam fabriku sa upitom za prednju 120 70 R18. 

-Continental RoadAttack 3, koja je sport touring guma za naše motocikle se više ne proizvodi. Nasledio je model RoadAttack 4.

-RoadAttack 4 postoji u dimenziji 160 60 R17 i on nam je za zadnji točak.

-Za prednju, RoadAttack 4 u bližoj budućnosti nije planirana dimenzija 120 70 R18 jer žele da se fokusiraju na novije motocikle

-Sa obzirom na potražnju naše dimenzije za prednji točak, jer se kupci i obraćaju i interesuju, negde u 2/4 godine restartovaće proizvodnju RoadAttack 3 u 120 70 R18.

Ko bude hteo Continental, nek sačeka još par meseci, pa može da vozi napred RoadAttack 3 a pozadi RoadAttack 4. 

Što se tiče te 18ice napred, moguća je konverzija na 17icu. Bukvalno šraf na šraf. Inače, nemojte da vas sekira 18ica nešto puno, da je čudna dimenzija, da nema tih guma i slično. Nije TDM jedini koji nosi tu dimenziju. Nosi je PanEvropa, Harley XR1200, Ducati Scrambler i još sigurno 5 modela preko. Dakle potražnje ima.

Pirelli Angel ST i GT, Metzeler Z8, Dunlop RoadSmart 3 i 4, Bridgestone, Michelin, Avon, evo za par meseci i Continental.  Dakle ima toga i ima da se bira. Osim što smo uskraćeni jeftinijih guma tipa Mitas, Maxxis, CST ali ja svakako ne bih to razmatrao osim možda Mitas TouringForce.

Cakljenje mora da počne. Ovo su dnevni bočni. Stalno su na motoru, 2 x 22 litra. Imam i drugi par, od 40 litra. Oni su za višednevne ture.

Sredstvo na slici bacim na sunđer/aplikator. Izmackam, prebrišem mikrofiber krpom da uklonim višak i napravim homogen izgled. Bolje od speja. 

20250404-170147.jpg

20250404-170807.jpg

• Sviđa mi se 1

Eh drugari da podijelim svoje iskustvo,možda nekom bude korisno. Naručio sam centralni štender sa sajta Motea za TDM,proizvođač Constands. Sve skupa ,mislim ,5 dana od naručivanja dobio sam štender. Kvalitet izrade loš,varovi loši ali 'ajde nije mi važno,važno da je funkcionalan. E pa prc!!! nije funkcionalan. Rodio sam nilskog konja dok sam ga namontirao jer su vijci koji se dobiju "pogrešni",imaju imbus glavu a imbus ključ ne prilazi do 2 bočna vijka jer smetaju izduvne grane. Nisam želio dirati izduv pa sam nekako uspio s pomoću štapa i kanapa namontirati. A onda proba i veliko razočarenje. Štender je pogrešno napravljen. Rekao bih skoro pod 90° stoji u odnosu na podlogu i bukvalno 2 mm ako se pomjeri motor naprijed nogari se sami sklope. Na nekoj najmanjoj mogućoj nizbrdici neupotrebljiv,mislim i na ravnom isto. Motor je mi je sad na blagoj uzbrdici pa je stajao par sekundi da uslikam ali vjerujte da me je bio strah da će pasti. Nisam ništa pogrešno namontirao,sve sam radio po uputstvu proizvođača i po priloženim crtežima. Na kraju i ne može se pogrešno namontirati. Nemam sad živaca više da gledam šta da smislim da ga prepravim i da funkcioniše.

IMG-20250404-143833.jpg

IMG20250404190413.jpg

IMG20250404190424.jpg

IMG20250404190436.jpg

• Drug član, 1616 postova
  • Motocikl: Suzuki Bandit 600

Vidi koji deo štendera je kao graničnik koji ga sprečava da ide više ka napred, pa da prebrusiš i napraviš mu veći hod...

• Hvala 1
  • Podržavam 3

Jesi siguran da si bazu lepo montirao? Kod mene ne stoji kao kod tebe. Ako te ne mrzi slikaj od ispod da vidim kako si montirao.

Za kvalitet varova i to sam ti rekao u nekom postu. Vizuelno nisu lepi, ali nisu pukli niti bilo sta.

Po instrukcijama a mislim da drugačije i ne može. Evo koliko se može u mraku uslikati.

IMG20250404213900.jpg

IMG20250404213826.jpg

IMG20250404213754.jpg

Dobro je namontirano.

Proveri sad par stvari:

Da li si lepo oprugu namontirao. Da li je u obe tačke lepo legla. Ne znam da li je ploča lepo legla. Da nije bilo nešto prljavo što je odbija. Na kraju krajeva, sa obzirom da sam i ja imao loše iskustvo. Moguće je da fabrički omašeno. Na kraju što kaže @bajker71 da obrusiš ušice štendera. Te dve tačke na koje se naslanja na ploču/bazu.

Očistio sam sve detaljno i navoje čistio kako si mi rekao. Ispod ploče očistio i osušio ali nisam stavljao ispod nje bakarnu mast jer je ofarbana pa mislim da neće biti tu korozije. Probaću ovako kako je @bajker71 rekao. I meni je to bila prva ideja ali danas nisam imao više volje a sutra ću vjerovatno dan provesti u vožnji pa ako stignem brusiću. Hvala ljudi na savjetima.

Promenio član igogitar
  • Sviđa mi se 1

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Aktivni korisnici   0 članova

• Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.

• Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja