bojanubijus 1 Napisano Jul 4, 2009 U prolazu, 40 postova Prijavi odgovor kao problematičan Pozdrav svim zaljubljenicima u dvotockase, Pre malo vise od dve godine ukazala mi se prilika da kupim BMW R25/2. Ono sto tada nisam znao jeste sta treba da gledam kada kupujem motor koji je star vise od pedeset godina. Motor koji sam ja kupio naizgled je bio u pristojnom stanju, imao je sve vazne komponente na mestu, a I cena mu je bila prihvatljiva, sto je meni bilo dosta vazno. Ovako je motor izgledao kada sam ga kupio. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
bojanubijus 1 Napisano Jul 4, 2009 U prolazu, 40 postova Prijavi odgovor kao problematičan Dakle masina je kupljena bacimo se na restauraciju. U pocetku sve je izgledalo lako, uzeo sam fotoaparat I napravio detaljne slike motora kako bi po internet poceo da trazim vise iformacija o motoru kao I o delvima. Najvise pocetnih informacija sam uspeo da nadjem na sajtu http://www.r25-bike.de na kome sam nasao kako slike tako I tehnicku dokumentaciju. Sajt takodje ima I forum na engleskom gde se mogu naci I dobre informacije od iskusnih majstora. Ovo nije jedini sajt na kome sam nasao pomoc ali o tome cemo kasnije. Posle pocetnog uzbudjenja shvatio sam da sam u velikim problemima jer kao sto se na slici vidi prednji blatobran, far, volan, sediste nisu originalni, nosac akumulatora je pravljen, zadnje stop svetlo je slomljeno I bez nosaca sijalice, ispod sedista sam nasao spoljni regler verovatno od bube sto je ukazivalo da je njegovo palenje prepravljano. To je bio samo pocetak muka. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
bojanubijus 1 Napisano Jul 4, 2009 U prolazu, 40 postova Prijavi odgovor kao problematičan Krenuo sam sa restauraciom od motora, sto se nikako nije pokazalo kao jednostavan zadatak. Prvo sam pokusao da nadjem nekog vrsnog majstora koji bi mi mogao pomoci ali posle dosta razgovora sa ljudima shvatio sam da mi svi savetuju da se nesto zbudzi I zakrpi, sto meni nikako nije bio cilj pa sam resio da motor uradim sam, naravno uz pomoc oca I par prijatelja. Rastiranje motora mi je donelo mnogo iznenadjenja. Glava je bila neupotrebljiva, slomljena na dva mesta pa zatim krpljena tecnim metalom. Sraf izduva je bio izlizan gotovo bez navoja. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
bojanubijus 1 Napisano Jul 4, 2009 U prolazu, 40 postova Prijavi odgovor kao problematičan Prilikom rasturanja cilindra primetio sam da klip ne dolazi do vrha cilindra, sto je ukazivalo da su klip ili radilica prepravljani. Predpostavka je bila potpuuno tacna, radilica je prepravljena I imala je kipnjacu od MZ-a.Klip je takodje bio od MZ-a. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
bojanubijus 1 Napisano Jul 4, 2009 U prolazu, 40 postova Prijavi odgovor kao problematičan Palenje je takodje pretrpelo prepravke ali makar ne ozbiljne. Kao sto sam vec ranije rekao originalni regler je izvadejn I umesto njega stavljen spoljasnji od bube. Ono sto me je zabrinjavalo jeste varovi na nosacu platina sto je licilo kao da je nosac bio odvaljen a zatim jako lose vracen. Kasnije ce se to I pokazati u vidu nestabilnosti nosaca platina sto je za posledicu imalo da je jako tesko nastelovati platine. Na kraju je celo kuciste struje moralo biti zamenjeno. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
bojanubijus 1 Napisano Jul 4, 2009 U prolazu, 40 postova Prijavi odgovor kao problematičan Posle skidanja struje na red je dosla dekla lanca I lancanika. Posle uklanjanja dekle imao sam priliku da vidim neverovatan primer kucnog majstorstva. Naime neko je napravio vise nego ocajan zatezac lanca koji je vremenom pukao, a delovi su bili svuda po dekli. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
bojanubijus 1 Napisano Jul 4, 2009 U prolazu, 40 postova Prijavi odgovor kao problematičan Na red je doslo da se izvade bregasta I glavna radilica. Posle vadjenja bregaste radilice primetio sam da je zub koji okrece zubcanik uljne pumpe slomljen, sto je ukazivalo na to da je neko ranije pokusavao da izvadi bregastu radilicu, a da pre toga nije izvadio zubcanik uljne pumpe. To je samo znacilo da cu morati i bregastu radilicu da zamenim. Svi lageri u motoru su bili losi i morali su se zameniti, Ventili nisu bili originalni pa sam morao naruciti nove zajedno sa osiguracima I vodjicama. Klackalice ventila nisu bile iste pa sam jednu klacalicu takoje menjao. Cilindar je izbusen na zadju specijalu. Motor je kompetno predihtovan. Karter je bio dosta izudaran pa sam ga morao izpeglati. Posle pronalaska bregaste I glavne radilice krenuo sam u sastavljanje motora. Radilica koju sam nasao kao zamenu nije bila u najboljem stanju pa sam joj morao promeniti klipnjacu. Zacudilo me je koliko malo ljudi u Beogradu zna da radi radilice za ove stare motore. Naime jedinog majstora voljnog da menja klipnjacu pronasao sam u Vinci. Ovako je motor izgledao prosle ugradje cilindra: Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
bojanubijus 1 Napisano Jul 4, 2009 U prolazu, 40 postova Prijavi odgovor kao problematičan Stavljeni su novi lanac i novi zatezac lanca (ovaj put bez improvizacija ). Posle sastavljanja dosao je red da se usinhronisu lancanici sto nije lak posao na ovom motoru jer lancanici nisu uvek obelezeni pa se uskladjivanje radi pomocu diska sa uglovima koji se kaci na radilicu I ocitavaju vrednosti bregaste radilice. Posle zatvaranje dekle dosla je opet na red struja. Stator I rotor su premotan,i a na rotoru je uradjen novi kolektor kako ne bi bilo problema. Za ovaj posao nasao sam izvrsnog majstora Brinza Lajos iz Subotice. Covek je jednostano genije. Kod njega sve moze da se uradi. Covek radi super kvalitetno. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
bojanubijus 1 Napisano Jul 4, 2009 U prolazu, 40 postova Prijavi odgovor kao problematičan Nisam zeleo da se kockam sa starim mehanickim reglerima pa sam kupio novi elektronski regler. Nema stelaovanja napona punjenja, kao ni stelovanja rada na malom gasu.Kondenzator, platine I cetkice su nove.Stare su bile neupotrebljive. Bobinu sam morao da proverim jer kod ovih motora nije retkost da bobika nece da baca varnicu kada se zagreje. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
bojanubijus 1 Napisano Jul 4, 2009 U prolazu, 40 postova Prijavi odgovor kao problematičan Stepen palenja je podesen I struja zavrsena. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
bojanubijus 1 Napisano Jul 4, 2009 U prolazu, 40 postova Prijavi odgovor kao problematičan Posle vracanja glave motora I stelovanje ventila na red je doslo testiranje motora. Za tu priliku sam napravio nosac motora kako bi motor probao pre montiranja na ram da bih lakse otklonio sve nedostatke. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
bojanubijus 1 Napisano Jul 4, 2009 U prolazu, 40 postova Prijavi odgovor kao problematičan Testiranje je proslo bez problema. Motor je upalio odmah, primao je gas, a posle dodatnog stelovanja karburatora prestao je da cadjavi I vibracije pri davanju gasa su nestale. Struja je odlicno radila, punila je akumulator sa dobrim naponom. Zaboravio sam napomenuti da je menjac bio ispravan pa ga nismo morali rasturati. Zamenjeni su semeninzi radi predostroznosti I jedan sumnjivi lager. Nastavak sledi …. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
bokilic 6101 Napisano Jul 5, 2009 :), 5945 postova Lokacija: Nova Pazova! Motocikl: Bicikl Prijavi odgovor kao problematičan taj klip nije od mz a,a regler je od lade kolko vidim,,,,a klipnjaca od mz a ,nikako nemoze u taj motor,,tesko,,verpvatno su budzili od nekog drugog motora delove,,, Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
bojanubijus 1 Napisano Jul 5, 2009 U prolazu, 40 postova Prijavi odgovor kao problematičan Poznakama na klipnjci to je od MZ-a. U pravu si da ne moze na ovu radilicu da stane jer je sira, pa su zato stanjili tegove radilice da bi mogla da se navuce.Tegovi nisu bili srazmerno stanjeni pa je klipnjaca bila pomerena van centra. Regler je nemacki i od 6V pa sam predpostavio da je od bube. Sto se tice klipa, siguran sam da nije od BMW-a zbog neodgovarajuceg precnika. Specijale kod ovog motora idu na 5/10 mm sto je prilicno mnogo, a ovaj klip je bio nesto izmedju. Takodje klip je imao cetiri karike, BMW ima tri. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Zmiya 3 Napisano Jul 5, 2009 Svrati ponekad, 349 postova Lokacija: Lazarevac/Beograd Prijavi odgovor kao problematičan izgleda da je bilo bolje da si kupio motor koji nije u pristonom stanju.. ;D ;D ali na kraju ce sve da ispadne dobro,svaki problem koji moze da se reshi novcem nije problem nego izdatak.. ;D ;D Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Djole 11 Napisano Jul 5, 2009 Svrati ponekad, 198 postova Lokacija: Nis Prijavi odgovor kao problematičan Drug je vozio BMW-a sa klipnjacom od MZ-a (mora da se ukopaju tegovi malo) i klipom od Skode precnika 72 (za ovo mora da se razbusi cilindar i stavi nova hilzna jer je stara previse tanka) i islo je kao blesavo :-D Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
lalajko 2003 Napisano Jul 5, 2009 Teoreticar ..., 12115 postova Lokacija: Lazarevac Motocikl: BMW R1200GS Adv Prijavi odgovor kao problematičan Bravo Bojane! Jedva cekam da procitam o nastavku radova. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
istankov 1043 Napisano Jul 5, 2009 Zainteresovan, 503 postova Prijavi odgovor kao problematičan Bravo! samo napred i sretan rad! Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
RADESM 6 Napisano Jul 5, 2009 U prolazu, 80 postova Lokacija: Sremska Mitrovica Motocikl: honda mvx250f,xt500,simson sr2 ,dkw nz350,zundapp db 200,sachs meile98,puch ds50,zundapp combinette,colibri 12,tomos t13,tomos n/nt,t/tt,solex 3800,nsu super fox125 Prijavi odgovor kao problematičan svaka cast,sve uredno i po ps,samo tako moze da se uradi vrhunska restauracija. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
bojanubijus 1 Napisano Jul 5, 2009 U prolazu, 40 postova Prijavi odgovor kao problematičan Pa da nastavimo, Motor je tokom proba odlicno radio, palio je “na prvu kurblu”, dobro se ponasao pri velikom I malom gasu, a struja punila bateriju. Bio sam vrlo zadovoljan uradjenim poslom. Inace kompresija koju je motor pokazivao je 12 Bara. Kompresija je merena na hladnom motoru. Takodje smo posle prvog kraceg rada motora, skinuli poklopac ventila da proverimo da li uljna pumpa baca ulje. Komora je bila puna sto je bio dobar znak da pumpa radi svoj posao kako treba. Posle zavrsetka popravke motora, sto je bio najtezi posao restauracije, bacilli smo se na ram. Kako je na motoru sediste bilo prepravljeno iz nekog razloga su odseceni prednji I zadnji nosaci originalnog sedista. Morao sam ih napraviti I zavariti na ram. Prednji nosac nije bio problem jer je napravljen od dve cevi, jedna standardna I druge obradjene na strugu da bi mogla da primi silent blok koji nosi sediste. Inace silent blok sam nasao na buljaku kod majstora koji ih pravi po meri, znacajno jeftiniji od originalnog dela. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
bojanubijus 1 Napisano Jul 5, 2009 U prolazu, 40 postova Prijavi odgovor kao problematičan Zadnji nosac je bilo znacajno teze oblikovati jer je debljine 4mm, i slozenog oblika. Posle par pokusaja uspeo sam dobiti zeljeni oblik. Nosac je zavaren tako da ne smeta zadnjem blatobranu koji prileze uza njega. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
bojanubijus 1 Napisano Jul 5, 2009 U prolazu, 40 postova Prijavi odgovor kao problematičan Posle ove opravke rama trebalo ga je do kraja rasturiti sto nikako nije bio lak zadatak. Najveci problem su nam zadavali amortizeri koji nisu podmazivani sigurno vrlo dug vremenski period. Centralne osovine amortizera su toliko zapekle da smo jedan amortizer isekli brusilicom, a drugi “ubedili” macolom da popusti. Inace postoje dve vrste amortizera koje se razlikuju u precniku centralne osovine. Nije bio problem naci zamenu za iseceni amortizer, ali su centralne osovine morale da se naprave. Da bih izbegli da I nove osovine ponovo zardjaju, napravili smo ih od prohroma I zatim ih termicki obradili da bi dobili zeljenu tvdocu materijala. Gumice I bamperi su morali biti zamenjeni jer su stari propali. Ukracne aluminijumske solje su bile cele ali dosta neugledne pa smo I njih zamenili. Posle skidanja amortizera I prednje viljuske ram je bio slobodan. Na red je doslo peskiranje delova I njihovo farbanje. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
bojanubijus 1 Napisano Jul 5, 2009 U prolazu, 40 postova Prijavi odgovor kao problematičan Zaboravio sam da pomenem da rezervoar koji se nalazio na motoru nije bio njegov originalni vec od BMW R24. Razlika je u nacinu kako se montiraju bocne gume koje stite kolena. Kod BMW R24 ti nosaci se srafe na rezervoar dok su na R25 zavareni I nesto veci. Takodje razlika je I u pregradi za alat koja se kod R25/2 otvara odozgo-nadole. Ovo je znacilo da moram naci rezervoar koji odgovara ovom modelu. Potraga nije bila teska jer se ispostavilo da su delovi za R24 trazena roba pa sam se trampio za meni odgovarajuci. Uspeo sam naci prednji blatobran I far zahvaljujuci clanovima ovog foruma. Zadnji blatobran je bio solidan ali je neki od predhodnjih vlasnika zavario sarku koja mu je omogucavala da se deo blatobrana podigne I time olaksa zamena zadnjeg tocka. Uspeli smo da presecemo var bez ostecenja bravica koje spajaju dva dela zadjeg blatobrana. Vise me je iznerviralo sto je neko var napravio elektrolucnim aparatom nego sama zamisao da se spoj zavari jer se ovako sav material toliko izvitoperio da mi je trebalo dosta vremena da ga dovedem u pristojno stanje. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
bojanubijus 1 Napisano Jul 5, 2009 U prolazu, 40 postova Prijavi odgovor kao problematičan Posle zavrsetka farvanja dosli smo u fazu sklapanja. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
bojanubijus 1 Napisano Jul 5, 2009 U prolazu, 40 postova Prijavi odgovor kao problematičan Moram da priznam da mi je nekad bilo lakse naci delove stare pedeset I kusur godina nego neke od novih univerzalnih delova kao recimo gume. Pre nego sto sam saznao za Jozefa sa buljaka izokretao sam sve zastupnike proizvodjaca guma koji ih u starim dimenzijama. Odgovori koje sam dobijao bili su kako tih guma nema u ponudi do toga kako treba da ih nazovem za sest meseci kada budu narucivali sledecu turu guma ili kako moram da narucim vecu kolicinu guma da bi oni tu dimenziju porucili od proizvodjaca. Zadnji diferencijal je bio u solidnom stanju, ali je bilo potrebno zameniti sve semeninge I lagere jer su stari bili istroseni. 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...