Jump to content

Moto Zajednica

Prvo odrzavanje kursa defanzivne voznje

Recommended Posts

• Svakom po zasluzi, 12422 postova
  • Motocikl: Honde Transalp, plavi i narandžasti, oba za dečake

Countersteering je zakon, hvala Lazo  :D :D :D

Isto veče u povratku kući sam po Lazinom ubeđivanju zaokretao naopako ;D ;D ;D i da vidiš, radi pos'o za sve pare...oborim motor u deliću sekunde, mnogo brže nego što bi penzionerski zaokrenuo :D

A danas sam skinuo kompletne čeljusti prednje kočnice, sve oprao i izribao, vratio vile "u nulu" i spreman sam za nedelju! ;D

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima

Ma šta probali, sve vreme mislim o onome što si pričao ;D

Samo mislim da smo Igoru trebali da damo više vremena, takva iskustva iz svakodnevne vožnje jednog instruktora su dragocena!

• Drug član, 1126 postova
  • Motocikl: ex MV Agusta 800 Brutale

Jeste li vec probali? :D

Čuj probao, ceo dan sam se vozikao i obarao ga tako, mogo je dobar osećaj  :D :D :D

• U potrzi za performansama..., 3388 postova
  • Motocikl: KTM 690 SUPERMOTO ORANGE

Znao sam da ces se obradovati, ali nisam znao da ces se toliko oduseviti :)

• Stomatolog na motoru, 1522 postova
  • Motocikl: Transalp XL600V-X

To sam radio i ranije ali mi je i dalje tesko da se nateram da unutrasnji fuzaster gazim prstima a vanjski celim stopalom.

To sam radio i ranije ali mi je i dalje tesko da se nateram da unutrasnji fuzaster gazim prstima a vanjski celim stopalom.

Ne moras u pocetku to da radis, bitno je da je spoljasnja noga oslonac, aunutrasnja opustena da bi tijelo moglo da ide prvo u nagib. Jenostavno je lakse opustis ako ne gazi sredinom stopala, sto ne znaci da ne mozes i ovako ;)  Vjezba vjezba vjezba, ali polako, prvo da zavrsimo zadatak koji nas ceka na poligonu :)

• U prolazu, 70 postova
  • Motocikl: Honda VT500C

Ne moras u pocetku to da radis, bitno je da je spoljasnja noga oslonac, aunutrasnja opustena da bi tijelo moglo da ide prvo u nagib. Jenostavno je lakse opustis ako ne gazi sredinom stopala, sto ne znaci da ne mozes i ovako ;)  Vjezba vjezba vjezba, ali polako, prvo da zavrsimo zadatak koji nas ceka na poligonu :)

Meni to prsti - stopalo nikako ne odgovara, a u krivini volim da mi je zadnja uvek spremna za malu dozu kocenja, ako zatreba.

Gde gresim:  pritiskam kvacilo kad kocim, cesto pri brzoj voznji 110+ se previse drzim za volan i isto pri kocenju.

Dr.Bane: Bas me interesuje kako si do sada prolazio krivine sa 40+ ako nisi koristio pomenuto.

Dr.Bane: Bas me interesuje kako si do sada prolazio krivine sa 40+ ako nisi koristio pomenuto.

Što laza kaže koristio si sigurno, ali nisi ni znao da koristiš. E sad kad znam šta treba da radim mi je mnogo lakše i zanimljivije da vozim

• Drug član, 2865 postova
  • Motocikl: strom 650

Ajde napisite kao lepljivu temu taj teoretski deo da mogu svi da procitaju na forumu.Ima puno o bezbednoj voznji ali nema sve na jednom mestu.

Meni to prsti - stopalo nikako ne odgovara, a u krivini volim da mi je zadnja uvek spremna za malu dozu kocenja, ako zatreba.

Sta smo rekli za kocenje u krivini?! :)  Na tvom motoru ne moras pomjerati stopalo jer je tu to neprirodan polozaj, tako da ti ostaje samo da obratis paznju koja je noga opustena, a koja je oslonac.

Ajde napisite kao lepljivu temu taj teoretski deo da mogu svi da procitaju na forumu.Ima puno o bezbednoj voznji ali nema sve na jednom mestu.

Na koji dio mislis, bezbjedna i defanzivna voznja ili tehnike upravljanja motorciklom? Uglavnom vecinu tih stvari mozes naci ali nije isto kao kada ti se detaljno svaka pojasni i pokaze (sto obicno nije slucaj u literaturama). One sto ne mozete bas svuda naci su naprednije tehnike voznje koje pored same materije zahtjevaju i dijalog.

Tako da, ako te zanima defanzivna voznja, za pocetak procitaj ono sto je RSV postavio, a ako te zanimaju tehnike voznje, pretrazi forum, pisali smo dosta o vecini tih stvari. Za vise od toga bi morali imati dijalog i praksu.

I da, teorija je trajala 5 sati i to smo jos dobrano skratili...

• Braveheart, 702 postova
  • Motocikl: BMW S1000xr, Piaggio Madley 150.

najkorisnije savet kad kocim da stisnem butinama rezervoar.. pogotovo kad vozim nekog par puta sam tako prignjecio mosnice  :D da sam mislio da necu moci da imam dece  :D :D :D

• Svrati ponekad, 303 postova
  • Motocikl: BMW F 650 GS

Zao mi je sto sam prekasno saznao za kurs defanzivne voznje. Bio bi mi veoma koristan, jer ovako sam isprobavam "hvatanje" krivina  po raznim savetima (dok ne tresnem). Sad pokusavam "skinuti" tehniku saobracajca Tece, koji je predvodio zelenu grupu. Nadam se da ce u toku ove godine biti jos jedan kurs. Od sad cu redovno pratiti ovu temu.

U svakom slucaju ideja vam je odlicna i korisna!

Bili smo danas i na praktičnom delu kursa i mogu reći da je bilo fenomenalno jedino što su nas sunce i vrućina urnisali, ali nema veze jaki smo mi.

• Drug član, 2865 postova
  • Motocikl: strom 650

Sta smo rekli za kocenje u krivini?! :)  Na tvom motoru ne moras pomjerati stopalo jer je tu to neprirodan polozaj, tako da ti ostaje samo da obratis paznju koja je noga opustena, a koja je oslonac.

Na koji dio mislis, bezbjedna i defanzivna voznja ili tehnike upravljanja motorciklom? Uglavnom vecinu tih stvari mozes naci ali nije isto kao kada ti se detaljno svaka pojasni i pokaze (sto obicno nije slucaj u literaturama). One sto ne mozete bas svuda naci su naprednije tehnike voznje koje pored same materije zahtjevaju i dijalog.

Tako da, ako te zanima defanzivna voznja, za pocetak procitaj ono sto je RSV postavio, a ako te zanimaju tehnike voznje, pretrazi forum, pisali smo dosta o vecini tih stvari. Za vise od toga bi morali imati dijalog i praksu.

I da, teorija je trajala 5 sati i to smo jos dobrano skratili...

Uglavnom pratim sve teme koje se tiču tehnika vožnje ali kao što sam napisao nema sve na jednom mestu.Ja se lično slažem da svi koji dodju na taj kurs već imaju neko predznanje i tu se odradi dijalog.I baš zato sam pitao da se objavi ta teorija da bi kad se krene sa kursevima kod nas u provinciji bili koliko toliko spremni da bi to moglo da skrati vreme teorije iz rayloga što svi dodju teoretski potkovani ,a ne ovako većinom samouki.

Uglavnom pratim sve teme koje se tiču tehnika vožnje ali kao što sam napisao nema sve na jednom mestu.Ja se lično slažem da svi koji dodju na taj kurs već imaju neko predznanje i tu se odradi dijalog.I baš zato sam pitao da se objavi ta teorija da bi kad se krene sa kursevima kod nas u provinciji bili koliko toliko spremni da bi to moglo da skrati vreme teorije iz rayloga što svi dodju teoretski potkovani ,a ne ovako većinom samouki.

Nemamo cijeli sadrzaj u finoj slozenoj formi, ali sto se literature tice uvijek mogu da preporucim neku od knjiga, do duse na engleskom jeziku :(  Mada, i ovo nase ce u jednom trenutku biti baceno na papir u nekoj lijepoj finalnoj formi pa cemo priloziti, obecavam :)

A sledecu ovakvu akciju cemo napraviti najvjerovatnije u periodu od 20. do 30. Avgusta, a vjerovatno jos jednu do kraja sezone (a mozda i vise njih, zavisno od interesovanja). Sve je jos uvijek otvoreno.

Samo da prenesem neke moje kratke utiske sa današnje akcije:

Izuzetno kvalitetno i profesionalno odrađeno, Evil_Zo odličan predavač i instruktor, svaku vežbu nam je pokazao po nekoliko puta tako da je posle bilo lako ponoviti.

I mi "sede glave" koji preživesmo tolike godine na motorima naučismo ponešto, šteta što nije bilo više mlađih kojima je ovakva obuka sigurno potrebnija.

Parada.jpg

Parada 2.jpg

• Drug član, 3021 postova
  • Motocikl: CBR 1000F - Bedevija

Bilo je vrlo lepo, ali i korisno. Posle svih ovih godina prezivljavanja na drumovima i gradovima, odlicno mi je doslo da se podsetim i da u kontrolisanim uslovima isprobam neke, naizgled obicne stvari. Jos malo upoznavanja sa sopstvenim motorom, sve pod budnim okom naseg Laze koji je pored toga sto odlicno zna teoriju, u praksi pokazao da je sjajan demonstrator i ucitelj budnog oka.

Svakom mogu da preporucim, bez obzira na iskustvo koje ima/nema, da iskoristi priliku da se usavrsi,nauci, podseti, druzi, vec na prvoj sledecoj akciji kursa defanzivne voznje. Niko nije sveznajuci, treba se podsetiti od osnova do majstorija.

• Drug član, 1711 postova
  • Motocikl: Kilo Smor L8

Onim sto sam cuo na teorijskom delu i kasnije vezbao i na poligonu je stvar vise nego korisna bez obzira na to koliko sebe smatrali iskusnim i dopbrim vozacem.Laza je uz pomoc BJB ekipe predstavio jedan izvanredan projekat usavrsavanja i uvezbavanja voznje... juce smo na poligonu svi videli gde smo i koliko ne iskusni i suplji i sta nam dalje vala ciniti.

Lazi hvala na profesionalnom pristupu, o svemu je pricao i svasta nesto pokazivao efikasno, jasno i precizno.... odlicno se pripremio i jako lepo sublimirao sve sto je bitno da se cuje, nacin i red izlaganja su bili za svaku pohvalu i najvisu ocenu, tako da svima toplo preporucujem pohadjanje ovog kursa cim se ostvare nove prilike i uslovi, jer covek se uci dok je ziv  ;)

• Drug član, 1826 postova

Veoma korisan kurs za upoznavanje sa osnovama sigurne voznje. Kazem upoznavanje, jer te tehnike tek treba dobro uvezbati. Vecina stvari sa kursa je ipak vec poznata onima koji su se potrudili da nesto procitaju, ali verujem da ipak nismo bili svesni koliko smo neuvezbani. Ja sam, kad sam kupio motor pre par meseci malo vezbao na poligonu ali ne dovoljno! Na svu srecu, nisam imao cesto potrebu naglog kocenja pa sam nekako zapostavio vezbanje istog. Stekao sam lazan osecaj da je manje vise to-to, ali nije. Isto vazi i za ostale tehnike npr. izbegavanje prepreke u krivini. Tesko da to neko od nas vezba ali bi definitivno trebalo. Ovaj kurs me podstakao da poradim na odredjenim tehikama, sto ce stvoriti realniji osecaj sigurnosti nego sto sam ga do sada imao. Imam odlicnu lokaciju za vezbanje, jedino sto moram da smislim kako da oteram psecu bandu koja drzi tu lokaciju i koja se ne plasi motora...

Hvala svima koji su ucestvovali u realizaciji ovog kursa. O Lazi kao o predavacu sve najbolje. Kurs treba da se nastavi i napreduje. Preporucujem svima bez obzira na iskustvo!

• Svrati ponekad, 225 postova

Lepo, a pre svega korisno.

Steta sto nismo stigli na teoriji da obradimo voznju sa suvozacem, a na praksi medjugas (pri saltanju i sl.)

U svakom slucaju, jako lepo iskustvo, i svima bih preporucio u sledecim terminima.

Pozdrav, Nebojsa

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Aktivni korisnici   0 članova

• Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.

• Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja