Jump to content

Moto Zajednica

Gdje gledas...

Recommended Posts

• Lord Sidious Tamni, 4841 postova

...majmune! (stara balkanska pitalica)  ;D

Elem, citam neke teme u ovom podforumu, nesrece koje su ljudi dozivili i uzroke istih. Naravno da smo i mi ljudi, znaci da smo isto tako i subjektivni, pa nam sve ove nase analize nekako polaze od "auto kriv, dok se ne dokaze suprotno", ili se prebacimo na "preveliku brzinu".

Nisam htio da reagujem u doticnim temama, da se neko ne nadje uvredjen, ali mozda ne bi bilo lose malo diskusije o

pravilnom gledanju i anticipaciji , za generalni nauk shiroj (mladjoj) populaciji.... ;D

O ovome postoje knjige, ali da se i ukratko otprilike opisati, pa se izostavljeno moze uvijek dodati.

Pogled

Kao prvo i najvaznije, treba naglasiti moc pogleda i njegov ogroman uticaj na mali mozak i podsvjesnu kontrolu misiica. Sigurno ste culi onu staru kinesku "gdje gledas, tu ides". Znaci mnoge ispravljene krivine, nije ispravila brzina, vec pogled. Da je ispravljac vjezbao pogled da radi za njega, vjerovatno je nebi ispravio. Vecina vozaca se u frci uspanici i gleda prevashodno gdje ne zeli da zavrsi, ali mali mozak ne konta negaciju (najprostije receno) i misli da je to ustvari zeljena destinacija, a nasa zelja je njegova zapovjest.  ;)

Dakle, "o shit, samo ne u onu banderu" = bandera!

Posto su u frci uglavnom milisecunde u pitanju, mi jednostavno nemamo vremena da "razmotrimo" situaciju, vec reagiramo instinktivno, tj. mali mozak preuzima komandu. Onda je jako bitno da smo svjesni ovih osobina naseg malog mozga, i da "trazimo prolaz", a ne da gledamo kako da u nesto ne zveknemo.

Vecina ljudi gleda neposredno ispred sebe, pogotovo u krivinama, ali da bi pogled radio za nas, mora se gledati dalje. Cak i kroz kamen, u zamisljeni kraj krivine, tj. destinaciju.

Cak i ako vozite polako, treba odvojiti vremena za treniranje pogleda, jer je on mocan saveznik u bilo kakvoj frci. Da ne govorimo o tome koliko se on stara da do frke ni ne dodje. Znaci nadjete neku rijetko naseljenu krivinu, i vjezbate. Ako ste do sada gledali neposredno ispred sebe, onda cete nakon par prolazaka kroz krivinu, gledajuci daleko ispred sebe (u cilj), primjetiti da vam je linija bolja, stabilnija, da prolazite duplo brze, sigurnije, itd itd....

Pri manjim brzinama ima se vremena za povremeno bacanje pogleda neposredno ispred sebe, da se pregleda podloga, ali sto je brzina veca pogled mora biti dalji.

Anticipacija

Takodje vrlo bitna stvar za sve ucesnike u saobracaju. Moze vrlo dobro da se kombinira sa pogledom.

Ideja je predviditi ponasanje drugih ucesnika u saobracaju, ali uz primjenu "worst case" scenarija. (najlosiji scenario)

Vecina anticipira, ali mnogi su "pre-pozitivni". Npr. "nece skrenuti, jer je puna linija" je jedan primjer lose anticipacije.

Treba znaci gledati (npr. preko retrovizora u lice vozaca) ili analizirati njegovo kretanje, da bi se dobio dojam. Ako uspori,

logicno je da bi mogao da skrene, bez obzira na punu liniju, i slicno. Sustina je da dok god postoji i najmanja sansa za najlosiji scenario, da se od njega i polazi, i da se shodno tome prilagodi voznja.

Treba uzeti i treceg covjeka u obzir. Npr. ako se vozite lijevom trakom (od 3 trake), vozac iz srednje trake bi mogao naglo da se prebaci u vasu traku zato sto se vozac iz skroz desne naglo prebacio u njegovu (srednju). Zasto je treci to uradio ne mozete da vidite, ali zato ne preticite sa 250 na sat auto u srednjoj traci, ispred kojeg je neki auto u skroz desnoj - jer je los scenario moguc!

Nadam se da se da provaliti, sta sam htio da kazem.

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima

• hoochie coochie man, 1239 postova
  • Motocikl: Harley Davidson Road King Classic '07 & Honda CB750K '81

Sve sto si napisao je ziva istina! :)

jos kad sam ucio kola da vozim, instruktor mi je ispricao isto ovo ...

ko nema obicaj da praktikuje ovakvu voznju, savetujem mu da ga procita i polako pocne da primenjuje u praxi ;)

• Ne silazi, 6318 postova
  • Motocikl: KLX250S efi klot, GV 2.0 ADV edition

Cesto se vozikam Avalskim putem, koji je prepun raznih vrsta krivina.

Kad mi je koncentracija na nivou, upravo radim ovo sto je opisano u prvom delu Miletovog posta, pratim krivinu ispred mene i masina i ja prosto klizimo...

Kad ne pratim krivinu unapred, uhvatim sebe kako upravo gledam put desetak metara ispred tocka i tada mi je voznja mnogo neravnomernija i nesigurnija.

• Ne silazi, 6591 postova
  • Motocikl: konzerviran

Posle ovakve elaboracije,mislim da bi trebalo pre "nicka" da stavis dr.,mr. itd..  :D

Salu na stranu,ozbiljna tematika kojom se vredi pozabaviti.

• Zainteresovan, 578 postova
  • Motocikl: '03 Kawasaki KLE 500

Pogled

Apsolutno se slažem sa svim' napisanim. Dodao bih još da ljudi nisu svesni "širine" pogleda. Objašnjavao sam pre više godina (ne sećam se više kome) kako čovek može da gleda pravo a da vidi i sve ostalo što se nalazi u radiusu od  (skoro) 180 stepeni po horizontali (levo desno), i nekih 90tak (po 45 gore dole). Doduše, ne u sitni detalj, ali da "hvata signale", i čim konstatuje nešto "neobično" - može da skrene pogled i fokusira potencijalnu opasnost...

Nisu mi verovali, dok nismo izveli mali eksperiment. Devojka je sela ispred mene i ja sam je gledao u oči (da, rekao sam "ne sećam se kome", ali meni je nekako lepše da pamtim da je u pitanju bila devojka sa prelepim očima... ;D) a neko drugi je mahao rukama, pa ak i pokazivao 1,3,4(...) prsta sa strane, što sam ja naravno konstatovao i pričao...

Dakle - samo treba osoba da bude svesna ovih činjenica i da ih "uzme u obzir" t.j. da podsvesno obraća pažnju na sitnice koje mogu da budu opasne...

Eh, al sam se rask€Hj0... Pokupili ste poentu sigurno... :) 

Anticipacija

Takodje vrlo bitna stvar za sve ucesnike u saobracaju. Moze vrlo dobro da se kombinira sa pogledom.

Ideja je predviditi ponasanje drugih ucesnika u saobracaju, ali uz primjenu "worst case" scenarija. (najlosiji scenario)

+1!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Mnogo bitna stvar!!!!!!!!!!!

Sustina je da dok god postoji i najmanja sansa za najlosiji scenario, da se od njega i polazi, i da se shodno tome prilagodi voznja.

Većina ljudi ne shvata da ma koliko male šanse postoje da se nešto desi - ipak postoje.

Moje je da minimiziram šansu da do nemilog događaja dođe, a to radim ne tako što vozim uvek i svuda 30 na sat, već:

- kada prolazim pored autobusa u stanici (ili kombija, kamiona na semaforu - dakle - takvog "nepreglednog" vozila tako da ne mogu da vidim "kroz" njega), uvek smanjim brzinu toliko da čak i ako ne daj bože neko izleti - neću teško povrediti tu osobu, a i ja ako padnem (blokira-prokliza prednji točak ili sl) - neće biti strašno.

Razvučem i ja ponekad moje magare, ali to radim na apsolutno preglednim, širokim ulicama - bulevarima, AP (Jurija Gagarina i sl) gde čak ni pacov ne može da mi pretrči put pa da*ebemo obojica... Čim je ulica uska, zgrade, kuće zaklanjaju vidik - smanjujem brzinu. Pretpostavljam opet kao i za bus - ako neko izleti da mogu da stanem...

- kada se pali žuto na Juria Gagarina (i sl) vraćam u nižu i dajem gas, pa makar me uhvatilo i crveno na tren - naravno pre toga osmotrim situaciju.

- kada se pali žuto u centru u nepreglednim ulicama ni ne padne mi na pamet da prođem. Ma koliko žurio.

A često vidim i čujem kako šmekeri vade dušu Rovima u uskim uličicama, pored parkiranih automobila...

Takođe, radim ono što i većina a što nije baš pametno: provlačim se između vozila.

S' tom razlikom što:

- kada stoje, ja idem između brzinom max 10 - 15 km/h - ako neko otvori vrata da isprazni pikslu (a očekujem takav scenario - čuo sam za baju kome je neka riba tako odsekla par prstiju...) - mogu da odreagujem;

- kada se kolone kreću, idem brzinom ne većom od 10 - 15 km/h u odnosu na njih - istom logikom - tako da JA stižem da zakočim, ako nekom pukne ****c da se u trenutku prestroji (a po Srbiji puca svaki dan, svaki sekund) - NARAVNO bez migavca jer "samo sisice daju migavlce, a pravim muškarcima to ne treba.

"brate, gledam" - kažu i moji ortaci kada ih opomenem što ne daju mogavac. Da - gleda 1, 2, 100, 157 x, a kada 158i put ne bude bacio pogled..."

Meni se par puta desilo da krenem da se prestrojavam kada mi je neko u mrtvom uglu. I naravno, on počne da svira. Naravno da je stigao da odreaguje, jer sam dao migavac. Siguran sam da bi bar jedan put došlo do sudara da nisam dao migavac...

A oni isti šmekeri koji se prvlače sa 100tinak kroz gomilu koja ide 50-60 na sat (i to sam viđao) - bi trebali svaki put pre nego što sednu na motor da se izljube sa najrođenijima... No - da ne slutim, daleko bilo pu-pu-pu...

Treba uzeti i treceg covjeka u obzir. Npr. ako se vozite lijevom trakom (od 3 trake), vozac iz srednje trake bi mogao naglo da se prebaci u vasu traku zato sto se vozac iz skroz desne naglo prebacio u njegovu (srednju). Zasto je treci to uradio ne mozete da vidite, ali zato ne preticite sa 250 na sat auto u srednjoj traci, ispred kojeg je neki auto u skroz desnoj - jer je los scenario moguc!

+1!

Nadam se da se da provaliti, sta sam htio da kazem.

Pa skoro sve, sem dela "Znaci nadjete neku rijetko naseljenu krivinu" ;D (izvini - mada sam skapirao da misliš na preglednu, "pustu" krivinu - nisam mogao da izdržim ;)

p.s. - NARAVOUČENIJE: nije "kako" voziš, nego "kada i gde" voziš. BrŽa vožnja u jednim okolnostima (AP, pregledne, široke ulice), su jedna stvar, a totalno druga kroz kolone, uske ulice, izeđu parkiranih vozila, pored buseva, kamiona...

p.p.s. - ovo naravno svi već znamo, pa što sam uopšte pisao? Da se podsetimo. Ja sam sebe (retko, doduše, ali ipak) uhvatim kako sam napravio neku glupu grešku. Ali ne kažem "Do džadža, al' sam ispao keršme, idemo dalje, ludilo, ribice, zezanje...", nego stavim prst načelo, izvičem se na sebe, iznap*šavam sebe, gore nego keva i žena zajedno, zapitam se da li hoću da mi dete bude siroče, i - pažljivo nastavim dalje...

p.p.p.s.- uh - ja malo proširi' temu...  :-\

• Svrati ponekad, 396 postova
  • Motocikl: Kawasaki Versys 650

i ja se slazem sa svim napisanim, sve  je to jako bitno!! imala sam dobrog ucitelja i od pocetka voznje na motoru sam pocela da primenjujem ova pravila i za tih par godina sto vozim motor nisam imala ni padova (off-road se ne racuna  :D ) ni nekih bas opasnih situacija, a vozim svaki dan i leti i zimi. a vaznost pogleda u krivini je zaista neverovatna! ovu temu treba da procitaju svi pocetnici

...

- kada prolazim pored autobusa u stanici (ili kombija, kamiona na semaforu - dakle - takvog "nepreglednog" vozila tako da ne mogu da vidim "kroz" njega), uvek smanjim brzinu toliko da čak i ako ne daj bože neko izleti - neću teško povrediti tu osobu, a i ja ako padnem (blokira-prokliza prednji točak ili sl) - neće biti strašno.

....

To je dakle worst case scenario anticipacija.

Vr-lo dobro kolega.  ;D

ps. ako pak iza tog autobusa moze da izleti neki dzip umjesto osobe, onda potpuno zaustavljanje mora biti moguce.  ;)::)

• Svrati ponekad, 282 postova
  • Motocikl: BMW GS ADV , Yamaha T MAX

...

....

To je dakle worst case scenario anticipacija.

Vr-lo dobro kolega.  ;D

ps. ako pak iza tog autobusa moze da izleti neki dzip umjesto osobe, onda potpuno zaustavljanje mora biti moguce.  ;)::)

Mene je jednom prilikom to naslucivanje spaslo kada se iza zaustavljenog autobusa na stanici pojavio auto koji se ukljucuje sa desnog trotoara ispred autobusa preko pune linije u kontra smer  :o.Da nisam ocekivao pešaka leteo bi mu preko haube a da pritom i on ne vidi ništa od busa.Jezivo ,ali sam bio spreman ko zapeta puška i da vidiš kako ABS odradjuje drugi deo posla ;D

Odlicno Mile, to je to !!!

Nije, nije, ima jos!  ;D

Kolazh i stres

U gradskoj voznji, guzvi i pri velikim brzinama (jednim imenom "stres") trebaju se odrediti prioriteti.

Pored toga sto mi imamo prirodni nagon da  gledamo u opasnost, isto tako znamo zadrzati pogled na nekoj dobroj plavusi,

kuci koja je u plamenu, kolegi koji vozi na zadnjem ispred, ....itd itd

To jeste iskusenje (pogotovo za plavusu), ali se mora prevazici i moze se prevazici.  ;D

Znaci ideja je da se gleda kao sa foto aparatom, klik - plavusa, klik - kuca u plamenu, klik - kolega.....a istovremeno posle svakog klika,

svjeze slikanu sliku smjestiti u kolaz, tj. situaciju oko nas i analizirati kolaz, a ne individualne slike.

Tako se izbjegava npr. zabijanje u auto koji izlece iz lijeve ulice, dok se pazilo na onaj iz desne.

To sve zahtijeva dosta CPU vremena i memorije, tako da cim postanu irelevantne, slike odmah ispadaju iz kolaza.

Apsolutni ste master kada vas pitaju da li ste vidjeli ogromnu frku oko zapaljene kuce pored puta, a vi samo imate neku narandzastu mutnu slicicu u glavi.  ;D

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Aktivni korisnici   0 članova

• Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.

• Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja