Satelis 16151 Napisano Jul 19, 2024 Integrisan, 9335 postova Lokacija: Beograd - M.M.Lug Motocikl: Peugeot Satelis250 ...... Honda NC750XD Prijavi odgovor kao problematičan Ne bacaj novce, imao jednog kineza pa sad drugog koji čita i spoljnu temperaturu. Fercera to fino, laže tj prikazuje za 0.2-0.3V veću vrednost od realne. 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
živke 5929 Napisano Avgust 21, 2024 Drug član, 2046 postova Lokacija: Niš Motocikl: CF Motor 450MT; ex: Yamaha XT660Z Tenere Prijavi odgovor kao problematičan Društvo, treba mi pomoć. Da ne pišem sad detalje, ali ovako stoji stvar: Motor nema punjenje uopšte. Nov akumulator, stavljen pre ~2000km. Kineski onaj voltmetar sa usb-om pokazuje 12.7V kad se da kontakt, 11.4V kad motor radi (sa svetlom) i ne mrda uopšte, bez obzira na gas. Kada se upali i dugo, padne na 11.2V . Isto se ponaša i sa starim akumulatorom koji je i dalje ok. Regler proveren na stolu - radi kako treba (hvala @zika56). Drugari su proverili otpor i napone sa namotaja - sve je kako treba. Ja sam još ranije proveravao džek za regler, bio je u super stanju, sada sam još naprskao kontakt sprej - ista stvar. Samo jednom se desilo dok smo isprobavali i zakačili džek da je u jednom trenutku napon na acc skočio do 13.4 na leru, i posle 10ak sekundi opet pao na 11.4V Imate li neku ideju, šta dalje ? Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Arakis 6070 Napisano Avgust 21, 2024 Svakom po zasluzi, 12432 postova Lokacija: NBGD - KN04ET Motocikl: Honde Transalp, plavi i narandžasti, oba za dečake Prijavi odgovor kao problematičan Ako su ti dobri kontakti - konektori na regleru probaj da sa dva kabla od 2.5mm2 spojis izlaze reglera direktno na akumulator, samo pazi da ne zamenis polove. 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
živke 5929 Napisano Avgust 21, 2024 Drug član, 2046 postova Lokacija: Niš Motocikl: CF Motor 450MT; ex: Yamaha XT660Z Tenere Prijavi odgovor kao problematičan @Arakis a kako to da izvedem ? Onda moram na isti način i ulaz u regler isto da povežem ? Jer ako ubodem džek onda više ne mogu da priđem izlazima ... Evo kako izgleda Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Arakis 6070 Napisano Avgust 21, 2024 Svakom po zasluzi, 12432 postova Lokacija: NBGD - KN04ET Motocikl: Honde Transalp, plavi i narandžasti, oba za dečake Prijavi odgovor kao problematičan Uh, ovaj tvoj je regler sa dva plusa, jedan ide direktno na plus akumulatora a drugi preko kontakt brave. Verovatno je tu problem, ako regler ne dobije plus sa brave, nece ukljuciti punjenje. Proveri kontakte na konektoru od brave. 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
živke 5929 Napisano Avgust 21, 2024 (promenjeno) Drug član, 2046 postova Lokacija: Niš Motocikl: CF Motor 450MT; ex: Yamaha XT660Z Tenere Prijavi odgovor kao problematičan @Arakis ovo je šema, ako nešto pomaže (meni deluje da je jedan pin od 6 prazan) . Da li i dalje važi ovo gore za kontakt bravu ? (7 je aku, 5 je regler) Promenio Avgust 21, 2024 član živke Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Arakis 6070 Napisano Avgust 21, 2024 Svakom po zasluzi, 12432 postova Lokacija: NBGD - KN04ET Motocikl: Honde Transalp, plavi i narandžasti, oba za dečake Prijavi odgovor kao problematičan Najlakse skini konektor sa reglera i vidi koliko zica dolazi posto na slici ne vidim dobro. Ako je 5, postupi po mom prvom postu na ovu temu Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
živke 5929 Napisano Avgust 21, 2024 Drug član, 2046 postova Lokacija: Niš Motocikl: CF Motor 450MT; ex: Yamaha XT660Z Tenere Prijavi odgovor kao problematičan Ok, znači trebaće mi 5 žica sa buksnama: 3 da povežem faze na regler, i 2 da povežem direktno sa reglera na akumulator. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
zika56 17347 Napisano Avgust 21, 2024 Čuvaj sebe od drugih i druge od sebe, 3693 postova Lokacija: Niš / Donji Adrovac Motocikl: BMW R1100GS (iz prošlog veka) Prijavi odgovor kao problematičan Regler je bio sinoć kod mene na testu i radi potpuno ispravno u svim režimima i pri opterećenju od 0,5A do 10A. I sve faze na regleru funkcionišu ujednačeno. U ovakvoj situaciji postoji mogućnost da je ili negde (od reglera pa dalje prema instalaciji) loš spoj, ili da negde u instalaciji postoji "kratak spoj" koji uzrokuje pad napona. Ovo sve pod uslovom da su namotaji ispravni (što je vlasnik već ispitao prethodno i ustanovio da je sve o.k.). Trebalo bi da se izmeri jednosmerni napon (dok motor radi) na samom izlazu iz reglera da bi se ustanovilo da li napon "pada" negde dalje u instalaciji do akumulatora, ili je u pitanju neki kvar između namotaja i reglera 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
živke 5929 Napisano Avgust 22, 2024 (promenjeno) Drug član, 2046 postova Lokacija: Niš Motocikl: CF Motor 450MT; ex: Yamaha XT660Z Tenere Prijavi odgovor kao problematičan Da se zahvalim Žiki ovako javno na velikoj pomoći, stvarno cenim to! Došli smo do toga da je problem u masi - ali ne uspevamo da nađemo gde je tačno to. A ovako je to bilo do sada. Prvo smo proverili regler kod Žike. U odličnom je stanju. Onda proverili da li su faze namotaja probile negde - nisu. Proverili napon između faza - između svake dve je bio 25V na leru i 40 - 45V kad se isturira. Dakle i to deluje ok. Proveravamo napon na izlazu iz reglera tako što bodemo igle unimera u žice - isto 11.4V. Nemamo više vremena ni volje da tražimo i rešavamo problem, želimo da platimo da ga neko reši. Od dva poznatija servisera u gradu prvi nas otkačinje jer on to ne radi, a električar mu nije tu, bla bla, u stvari ne traži mu se problem. Drugi nam kaže 100% su namotaji, kupite nove i donesite da ugradim. Inače original novi u Yamahi su 500 evra Sumnjivo nam je to, rasturamo deklu, skidamo namotaje - oni kao novi. I drugi put proveravamo regler kod Žike - i drugi put je ok. Vraćamo namotaje, montiramo sve. Povezujemo izlaze sa reglera direktno na + i - akumulatora - 14.1V (ali povađeni su osigurači većine potrošača). E sad ovde mi je jedino čudno što na povećanje gasa ne reaguje. Stoji tako 14.1, 14.2 . Na kraju - povezujemo samo masu sa reglera direktno na - , i opet dobijamo oko 14V punjenje. Dakle - masa. Ali rasturili smo motor, proverili, očistili i prespojili sve što nam je palo na pamet - i ništa. Dakle minus na akumulatoru, proverili kabl koji je vezan na ram, proverili tu vezu, pogledali celu instalaciju, ali ništa čudno nismo primetili , neke ogoljene ili istopljene žice ili tako nešto. Zadnja opcija koju imamo je da prespojimo masu sa reglera. Ali ako imate još neku ideju šta raditi, probati - proveriti - tj kako naći loše povezanu masu - pišite. Promenio Avgust 22, 2024 član živke 1 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Juan 97 Napisano Avgust 23, 2024 Svrati ponekad, 315 postova Lokacija: Nis Motocikl: Sprint Prince 125 Prijavi odgovor kao problematičan Druze, evo glupost koja je meni pravila problem gde nismo mogli da nadjemo- svezanj kljuceva i privezak je dodirivao pored brave kako padne pored, dodiruje... na kraju sam vozio samo sa jednim kljucem direkt u bravu... Cisto da podelim iskustvo.Sent from my 2201117PG using Tapatalk 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
N.F.S. 22441 Napisano Avgust 23, 2024 Integrisan, 9626 postova Lokacija: Kragujevac Motocikl: ---Honda--- Prijavi odgovor kao problematičan Nema sta, dupliraj zicu minusa (izvedi novu od buksne reglera!), jedna sa reglera ide direktno na akumulator a drugu usrafite negde na agregat. To sto puni 14.1-2v nije indikator nekog problema, zavisi koliko je akumulator u kondiciji i na koliko je kapaciteta (Onaj koji je blizu maksimuma prikazivace vecu voltazu punjenja, sto je dalje od maksimuma voltaza ce biti niza). Bas je malo varijabli kod vas ostalo, cim ste ustanovili da su komponente ispravne (namotaji, regler, akumulator) odmah se prelazi na vezu izmedju njih. 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
mradomir 3059 Napisano Avgust 23, 2024 8-bit, 1886 postova Lokacija: Beočin Motocikl: KTM690 | Freeride 250R | Burgman 650 Prijavi odgovor kao problematičan Proveri masu agregata prema masi šasije, mora da bude negde pletenica koja zna da korodira na spoju. A možda ste vi to i popravili, 14.2V meni zvuči sasvim ok, to što ne reaguje na gas je odlika dobrog reglera. Kojim instrumentom merite? 1 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
živke 5929 Napisano Avgust 23, 2024 Drug član, 2046 postova Lokacija: Niš Motocikl: CF Motor 450MT; ex: Yamaha XT660Z Tenere Prijavi odgovor kao problematičan 27 minutes ago, mradomir said: Proveri masu agregata prema masi šasije, Hm, to nismo proverili. Ne znam ni gde je to. Samo masu sa minusa akumulatora na ram, ali to deluje ok. 14.2 dobijamo kad povežemo direktno masu sa izlaza reglera na minus akumulatora. Ali ako spojimo džek kako je predviđeno - 11.7 ili nešto slično. Merimo unimerom direktno na acc. Pa ništa ostaje da povežemo tako direktno. Mene jedino brine da li taj problem sa masom može da izazove kasnije neke druge probleme kod drugih komponenti ? Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
NikolaFZ1 10 Napisano Avgust 23, 2024 (promenjeno) U prolazu, 3 postova Lokacija: Surdulica Motocikl: Yamaha FZ1 Prijavi odgovor kao problematičan Pozdrav drugari, posedujem Yamahu FZ1, 2008 god, i u zadnjih par meseci imam problem da prilikom prvog paljenja ili paljenja kad duze odstoji, javlja se trokiranje oko jednog minuta, i nakon toga "probije" normalno radi, zamenio sam bobine, zatim i svecice, zatim i pumpu goriva, pritisak je dobar (3,5 bar), zatim smo rasturili i ocistili dizne u ultrazvucnoj kadi i kad god smo uradili nesto prvih par startovanja on radi kako treba, zatim se vrati na staro i pocne da trokira. Ako je neko imao slican problem ili zna u cemu je problem, neka mi se javi molicu, ili da preporuci nekog majstora...Hvala unapred. Promenio Avgust 23, 2024 član NikolaFZ1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
N.F.S. 22441 Napisano Avgust 23, 2024 Integrisan, 9626 postova Lokacija: Kragujevac Motocikl: ---Honda--- Prijavi odgovor kao problematičan Nisam vidjao pletenicu na motorima, masa se prenosi sa spoja agregat/ram. Ako je regler uzemljen na ram a akumulator na agregat i oba spoja koja ste kontrolisali su ok, problem je (logicno se namece) u toj pletenici (figurativno), znaci u spoju ram/agregat. Regler uzemljite tamo gde je i masa akumulatora. P.S. Za Zivketa kucam. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
živke 5929 Napisano Avgust 23, 2024 Drug član, 2046 postova Lokacija: Niš Motocikl: CF Motor 450MT; ex: Yamaha XT660Z Tenere Prijavi odgovor kao problematičan Čini mi se da regler nema direktno uzemljenje na ram. Ako se ne varam montiran je na neke gumene odstojnike. A sa njega masa, kroz džek, a onda kroz glavni snop instalacije dolazi na minus akumulatora. 3 minutes ago, N.F.S. said: Znaci, regler uzemljite tamo gde je i masa akumulatora. Pa da, moraćemo tako. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
živke 5929 Napisano Avgust 23, 2024 Drug član, 2046 postova Lokacija: Niš Motocikl: CF Motor 450MT; ex: Yamaha XT660Z Tenere Prijavi odgovor kao problematičan Inače, neko je možda pratio i video šta sam pisao u temi o modelu, pa povezao. Motor je kod mene skoro 5 godina i za to vreme najveći i jedini kvar mi je bio puknuta sajla kvačila. Pisao sam šta sam sve odradio početkom godine, i da sam preventivno proverio i očistio sve spojeve koje sam mogao. Stavio nov aku, iako je i stari i dalje bio ok i tako dalje. Motor od tada prešao još dve hiljade km. U ponedeljak sam ga prodao dobrom drugu kome se odavno sviđa. Vozio se ceo dan. U utorak sam mu odneo sve što ide uz motor, i poneo ulje koje sam pripremio ranije, da zamenimo. I tada primećujemo na usb punjaču da nema punjenje. I kreće igranka sa fantomima i gremlinima. A smeo sam ruku u vatru da stavim da taj motor može na put oko sveta ako zatreba. Pa verovali ili ne kada smo skidali deklu ja sam se molio da namotaji budu crni i izgoreni, makar znaš to je to, platiš zameniš i ideš dalje. Ali kao što rekoh - oni kao novi. Najgori su ti fantomski problemi. Sreća u nesreći je da sam motor prodao blizu, i da ovaj drug naravno razume da se ovakve stvari dešavaju, ali tajming je neverovatan. Da sam prodao nekom drugom verovatno bi čovek pomislio da sam mu svesno uvalio neispravan motor... Ali idemo dalje, šta da se radi. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
mradomir 3059 Napisano Avgust 23, 2024 8-bit, 1886 postova Lokacija: Beočin Motocikl: KTM690 | Freeride 250R | Burgman 650 Prijavi odgovor kao problematičan 28 minutes ago, N.F.S. said: Nisam vidjao pletenicu na motorima, masa se prenosi sa spoja agregat/ram. Evo recimo na mom ktm-u, treba da je negde blizu alansera: PS Mada ovo je više traktor nego motor 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
živke 5929 Napisano Avgust 23, 2024 Drug član, 2046 postova Lokacija: Niš Motocikl: CF Motor 450MT; ex: Yamaha XT660Z Tenere Prijavi odgovor kao problematičan Mislim da xt660z nema tako nešto, ali proveriću opet svakako. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
N.F.S. 22441 Napisano Avgust 23, 2024 Integrisan, 9626 postova Lokacija: Kragujevac Motocikl: ---Honda--- Prijavi odgovor kao problematičan Gde su "divlji" agregati vrv se za ram drze preko silen blokova/damper guma pa mora tako da se prespoji... 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
mradomir 3059 Napisano Avgust 23, 2024 8-bit, 1886 postova Lokacija: Beočin Motocikl: KTM690 | Freeride 250R | Burgman 650 Prijavi odgovor kao problematičan 46 minutes ago, N.F.S. said: Gde su "divlji" agregati vrv se za ram drze preko silen blokova/damper guma pa mora tako da se prespoji... Slučajno mi je i burgman u delovima. Jedna deblja žica ide sa aku na agregat: A onda sa druge strane jedna tanja (oko 4 kvadrata) sa agregata na šasiju: Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
zika56 17347 Napisano Avgust 23, 2024 Čuvaj sebe od drugih i druge od sebe, 3693 postova Lokacija: Niš / Donji Adrovac Motocikl: BMW R1100GS (iz prošlog veka) Prijavi odgovor kao problematičan 3 hours ago, N.F.S. said: Nisam vidjao pletenicu na motorima, masa se prenosi sa spoja agregat/ram. Ako je regler uzemljen na ram a akumulator na agregat i oba spoja koja ste kontrolisali su ok, problem je (logicno se namece) u toj pletenici (figurativno), znaci u spoju ram/agregat. Regler uzemljite tamo gde je i masa akumulatora. P.S. Za Zivketa kucam. Kućište reglera nema veze sa masom, nego se "minus" izvod sa reglera dovodi na akumulator i na šasiju. Pošto sam proverio ispravnost reglera i namotaja, bilo je očigledno da se radi o nekom lošem spoju, pa sam sugerisao da direktno sa reglera povežu nove provodnike od "plusa" i od "minusa" i potvrdilo se da je problem bio neki loš spoj. Napon punjenja 14,1-14,2V je dobar. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
N.F.S. 22441 Napisano Avgust 23, 2024 Integrisan, 9626 postova Lokacija: Kragujevac Motocikl: ---Honda--- Prijavi odgovor kao problematičan U mojoj moto terminologiji, masa=uzemljnje=minus vod. Izvinjavam se ako nisam bio jasan, ko je hteo da shvati, shvatio je. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Blaza 10283 Napisano Avgust 23, 2024 Ne silazi, 2353 postova Lokacija: Beograd, Bele Vode Motocikl: ex.Liberty 125 & Scarabeo 400i, Kawa ER-5 Prijavi odgovor kao problematičan Pre 11 sati, živke je napisao: Mene jedino brine da li taj problem sa masom može da izazove kasnije neke druge probleme kod drugih komponenti ? Loša masa - 100 gremlina...video si i sam. Kao što Neša kaže, dupliraj sve mase koje idu od baterije: na ram, na mašinu (kod anlasera npr), na instalaciju. Ne može da škodi, samo da pomogne... I da, kada proveravaš koliko je masa stegnuta na ramu (npr), svaku skini, ošmirglaj, gledaj da bude čist kontakt između okca na kablu, i rama, pa ponovo stegni. Tako svuda... 1 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...