Jump to content

Moto Zajednica

Kupio bih moto navigaciju

Recommended Posts

• Drug član, 1763 postova

@vidakn

Kako ne? Pa Osmand to radi. Pokazuje i elevaciju. Kurvinger ti nalazi puteve kakve hoćeš na način na koji mu zadaš (Fastest, curvy, extra curvy). 

Telefon je daleko bolji od navigacije baš za te stvari jer kao što je neko gore napisao možeš da koristiš brdo programa + imaš internet.

O navigaciji razmišljam zbog robusnosti samo i napajanja. Ne vidim poentu dati 400-500€ za to. Opet kažem, to je moje viđenje.

@aca-pn

Da, videh. Ali uzeo bih neki sa novijim procesorom jer mi ne bi služio isključivo za navi. Hvala svakako. 

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima

• Drug član, 2395 postova
  • Motocikl: CFmoto 800MT

Tomtom se povezuje preko bluetootha za telefon i moze da koristi internet telefona da pokaze gde je guzva.

Moze i na telefonu da se ukljuci hotspot pa preko wifi na tomtom-u da se povezes i opet imas internet i informacije o guzvama i zatvorenim putevima

Svakako da sve ima svoje prednosti i mane. 

Što se mene lično tiče samo nisam našao finansijsku opravdanost prelaska za ono što ja koristim. 

Meni je zapravo najveći problem bio kiša po ekranu i taj ghost touch. Međutim da se to rešiti app-om za zaključavanje (nije mi palo na pamet da to postoji 🙃 .....Andrej reče i lepo to radi). 

• Drug član, 1230 postova
  • Motocikl: '23. HONDA CB500X RR2 (prethodno '98. XL600V)
3 hours ago, vidakn said:

Problem sa telefonom je što mora da bude vodootporan.
Po meni najveća prednost moto navigacije je što možeš da odabereš da te vodi najkrivudavijim putem i rutom sa najviše elevacije, u prevodu po raznim vukojebinama, planinskim putevima koje nikada ne bih otkrio da nisam imao Tom Tom navigaciju.
Ljudi moji kuda sam sve prolazio.
Tim putevima niko ne ide, ne idu automobili, nema saobraćaja, samo krivine i divljina.
I svaki put je posebna avantura, ne znaš šta te čeka, samo uživanje i krivinarenje.
Obično odaberem krajnju destinaciju, selektujem da me vodi rutom sa najviše krivina i najviše elevacije i onda gas.
To nisam ni na jednom programu na telefonu pronašao.
Inače istovremeno koristim i Google mape jer mi mnogo znače njihova obaveštenja za stacionarne kamere za brzinu koje na Tomtom navigaciji ne funkcionišu najbolje.
Strava je motonavigacija za avanturistička putovanja i otkrivanje novih ruta jer tim putevima se ređe ide ako koristite telefon.

Sent from my SM-A556B using Tapatalk

To je avantura :) Ima Komoot aplikacija sve to na mapi, i najmanje puteve,  i gradirano po debljiini linije i po boji, crni su bas rizicni  (posto je originalno aplikacija za pesacenje i bicikle raznih tipova).

to oko kise jeste cimanje, dok vozim je suv jer ga stiti vetrobran, ali ima najlona za navuci ili bar rukavica sa pumpe. Mada crkao mi je jedan od vode, a pise " water resistant "🙂

Ponekad kada vozim TET ili neki GPX, put je blokiran, zarastao itd. Na Komoot-u vidim iscrtane staze i nadjem put okolo...ok je koristiti i bez GPX-a (record mode) pa vidis priblizno gde mozes izaci i ima linija/trag kuda si prosao, i dosta stvari. Bas zgodno.
A kurviger isto dosta napravi dobre rute ali manje offroad.

ipak najlepse kada ides bez plana, i sta ti se svidi, tamo ides, sto gori put to veca sansa da je zanimljivo. A aplikacija kada se vec zagubis.

Promenio član Blackened

• Drug član, 1811 postova
  • Motocikl: Suzuki DL 1000 2014

U svim aplikacijama koje pominješ mora prvo da se iscrta trek pa ga učitaš i voziš, a Tomtom funkcioniše tako da kreneš na vožnju, ubaciš destinaciju i on ti kreira rutu kakvu želiš tj. kako si postavio u podešavanjima.

• Drug član, 1230 postova
  • Motocikl: '23. HONDA CB500X RR2 (prethodno '98. XL600V)

Ne moras. Samo krenes, i vidis mapu. Komoot tako korisitm. A vidim telemetriju svu, a isto i trag voznje. A radi i offline.

Takodje najbolje krenuti sa "record/start" onda samo snima tvoj gpx/voznju ako hoces na kraju da exportujes ili snimis.

i wikiloc je slican. I ta mi se svidja i ima svega od gpx-a za skinuti. Tamo ima bas staza prema tipovima motora. (Dual sport, enduro, road, gravel itd)

Promenio član Blackened
  • Sviđa mi se 1

Da....sad kada čitam vidim i da nam se razlikuju načini na koji planiramo put. 

Ja uglavnom isplaniram unapred gde idem jer sam uvek u cajtnotu sa vremenom pa stižem kući u nedelju uveče a u ponedeljak arbajt. Tako da je ovo o čemu vi pričate za slobodnjake 😁 Zavidim vam malo.....nije da ne zavidim 🥲

Ne moras. Samo krenes, i vidis mapu. Komoot tako korisitm. A vidim telemetriju svu, a isto i trag voznje. A radi i offline.

Takodje najbolje krenuti sa "record/start" onda samo snima tvoj gpx/voznju ako hoces na kraju da exportujes ili snimis.

i wikiloc je slican. I ta mi se svidja i ima svega od gpx-a za skinuti. Tamo ima bas staza prema tipovima motora. (Dual sport, enduro, road, gravel itd)
Drug dugo koristim sve aplikacije za planiranje ruta, što zbog biciklizma što zbog planinarenja.
To traje dok se iscrta, sve mi je poznato, dugo sam u tome.
Ali ovaj je slučaj sa moto navigacijom, recimo iz Beograda kucaš bilo koje mesto na kugli zemaljskoj, ukucaš da izračuna put sa najviše krivina i uspona on ti isplanira rutu stisneš start, prepustiš se i uživaš u avanturi. Nikad ne znaš kuda tačno ideš, to su razne vukojebine, puteljci itd kojima nikada ne bih išao preko Google mape.
Morao satima da crtam i planiram takve rute na drugim programima i da ih ubacujem u telefon itd.
To je bila poenta dobrih strana motonavigacije, za deset sekundi dobiješ super rutu, može da bude kružna, u jednom pravcu, da dodaješ usputne tačke itd. sve je dosta jednostavnije za upotrebu.

Imao sam i njega, ali neki stariji model, u trenutku kada sam kupovao Tom Tom Garmin je bio dosta skuplji i komplikovaniji za nabavku, utrčala dobra ponuda od kolege @balkanlover70 i sada sam korisnik Tom Tom-a.
Trebalo je vremena za navikavanje na interfejs a sad mi je strava lagano.
Garmin mi je intuitivniji jer ga koristim preko 15 godina na biciklu, kolima, planinarenju itd pa sam navikao na Garminov interfejs.
Jedino sam sa prvim primerkom Tom Toma imao problem pri nadogradnji softvera, uređaj se brikovao i više nije mogao da se upali ali kolega je bio uviđavan i poslao mi je nov uređaj kao zamenu.
Sa ovim nisam imao problema od kada radim update preko kompjutera.
Sa prvim sam radio update preko wifi direktno na uređaj i tada se zamrzao.
Više to ne radim, ne kačim ga na wifi uopšte.

• Podržavam 1

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Aktivni korisnici   0 članova

• Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.

• Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja