Jump to content

Moto Zajednica

Zamena ECU (CDI) jedinice - (US Spec) modela ZX-9R C2 (Elektromagnetni ventili na karburatorima)

Recommended Posts

• Zainteresovan, 539 postova
  • Motocikl: Kawasaki ZX9R- Honda XL 1000 V Varadero

Sve sam danas vratio na fabricko uputstvo i proverio napon u konektoru .Jedino mi ostalo da povežem masu sa TPS na pin 7 posto je TCIP4 interno deli sa pin 16 koji je masa za senzore.Tako mi je najlakse jer na pin 16 imam već dva kabla zalemjena jedno za drugo.Kablic je spreman, nalemjen na ženski pin, i preostaje da ga sutra ubodem u konektor na pin 7 i povežem masu TPS.Ja se nadam da će biti sve dobro.Inače, u fazi sam  da se bodem u jaja zarđalom kašikom.  

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima

• Integrisan, 9860 postova
  • Motocikl: Peugeot Satelis250 ...... Honda NC750XD

Nemoj kriviti AI, AI jeste tu da zajebe kad su ovakve stvari u pitanju jer se to prosto ne radi na način kako radiš tj slušaš savete AI.

Da bi odradio to što hoćeš, ako je uopšte moguće odraditi.....

Ka što rekoh, napisa gore lani ....min ti treba el. šema motora, šema povezivanja ECU-a tog što si kupio, unimer, lemilica, sečice, skalpel, kalaj, izolir traka i da pre svega znaš šta radiš!

Jedno u nizu da fali....ode mast u propast.

• Sviđa mi se 1

Ovo sa masu TPS na pin7 sam napisao da te malo nasekiram.Znam na 1600km da si ozbiljan i odličan majstor, i da neće proći bez komentara.Sve si u pravu, fali nešto jer nisam elektroničar.

Kad sam kupio ovaj uređaj, bilo je stiglo sa njim sve po URADI SAM sistemu, zato sam i stavio moje muke sa njim ovde na forum.

Nisam ga kupio na ODNESI MAJSTORU KOJI ZNA ŠTA TREBA sistemu.Svoje iskustvo sa njim delim da i ostali koje tema interesuje shvate da

nije sve tako lako i da će na kraju ipak morati kod nekog ko ima iskustva i znanja sa ovako delikatnim stvarima.(Ja bih rado navratio kod Tebe, ali živim u Hamburgu, pa mi malo tesno sa vremenom)

Znači, cenim vaše znanje bez rezervi prema tom pitanju i najlakše bi mi bilo da platim pošteno, kao i svaki dobar posao.

Pošto ovde u Hamburgu nema niko takvog kalibra, ja sam odlučio probati sam, i zato sam i kupio ovaj uređaj.

Sad na posao.

Jedina stvar koja možda nije u redu je plus za pobudu releja pumpe goriva, koji sam izveo iz povratne struje, braon žica sa brave.Premosticu pobudu releja pumpe goriva na braon belu zicu odakle i Ignitec dobija napon.I to je sve od mene.

Više ga neću dirnuti ako neproradi.

Promenio član icecool

• Ne silazi, 5372 postova
  • Motocikl: Honda VTR1000SP1 (Službeni), Suzuki SV650S, Tomos T15SL, Tomos T011, Tomos APN4
On 12. 8. 2026. at 11:39, icecool je napisao:

Ali zato postoji šema releja koja kaže da je makako ovo sve zvučalo kao rešenje mog problema ustvari samo mlacenje slame jer COM pin i treba da zuji na taj suprotan pin kad je relej bez napona.Relej je verovatno ispravan, ali ga neću vraćati jer je star.Staviću nov.Ovo je primer kako netreba verovati AI.Zato sam rekao da sam drugi čovek od juče.

AI ne treba uopšte slušati, često te može odvesti u potpuno suprotnom pravcu. AI povuče informacije pitaj Boga odakle i samo ako imaš sreće može ti pomoći. 

Inače pratim tvoju patnju i navijam za tebe.

P.S. To što radiš sam je veliki plus za ovaj forum i možda za nekog ko se odluči na nešto slično, pošto si izneo sve patnje i greške. Šteta što ti Satelis nije bliže da zajedno rešite tu glavobolju.

Promenio član Jovan Ristic
  • Sviđa mi se 1

• Integrisan, 9860 postova
  • Motocikl: Peugeot Satelis250 ...... Honda NC750XD
On 13. 8. 2026. at 19:25, icecool je napisao:

Ovo sa masu TPS na pin7 sam napisao da te malo nasekiram.Znam na 1600km da si ozbiljan i odličan majstor, i da neće proći bez komentara.Sve si u pravu, fali nešto jer nisam elektroničar.

Kad sam kupio ovaj uređaj, bilo je stiglo sa njim sve po URADI SAM sistemu, zato sam i stavio moje muke sa njim ovde na forum.

Nisam ga kupio na ODNESI MAJSTORU KOJI ZNA ŠTA TREBA sistemu.Svoje iskustvo sa njim delim da i ostali koje tema interesuje shvate da

nije sve tako lako i da će na kraju ipak morati kod nekog ko ima iskustva i znanja sa ovako delikatnim stvarima.(Ja bih rado navratio kod Tebe, ali živim u Hamburgu, pa mi malo tesno sa vremenom)

Znači, cenim vaše znanje bez rezervi prema tom pitanju i najlakše bi mi bilo da platim pošteno, kao i svaki dobar posao.

Pošto ovde u Hamburgu nema niko takvog kalibra, ja sam odlučio probati sam, i zato sam i kupio ovaj uređaj.

Sad na posao.

Jedina stvar koja možda nije u redu je plus za pobudu releja pumpe goriva, koji sam izveo iz povratne struje, braon žica sa brave.Premosticu pobudu releja pumpe goriva na braon belu zicu odakle i Ignitec dobija napon.I to je sve od mene.

Više ga neću dirnuti ako neproradi.

Probam da pomognem.....

Da bi bilo koji ECU radio, prvo mora biti kompatibilan za to vozilo, namenu.

Drugo mora se videti da li ima blokadu code ključa, prepoznavanje, otključavanje.

Treće, minimum mora imati napajanje ( na više pinova stalni + i - pa + preko kontakta ) na predvidjenim pinovima kako bi se aktivirao.

Četvrto, treba mu signal da li se radilica okreće ili miruje jer ako se okreće gorivo treba pustiti, varnicu opaliti.

Ovo je minimum minimuma za ECU, tu su sledece nformacije usisa, položaj klapni, izduv, menjač i td.

Setih se kad sam kupio Prooiler podmazivac lanca.

Ima na njinom sajtu klip od 5min sve gotovo..... Ma ono lagano milina op cvrc malo morgen.

To je samo navlakusa da kupiš, posle patnja kreće.

Odlepio sam dok nisam uklavirio kako da rešim. Još se dopisivao sa njihovim čovekom koji me je pogrešno navodio (ima u NC temi o tome).

Ako znaš šta radiš, čačkaj možda uspešno završiš sagu.... držimo fige.

Ako nisi siguran bolje stani nego štetu da napraviš. Nadji nekog (to ćeš teško naći) ko zna poso i ima živaca da se bakće sa tim.

Srećno svakako drug 

• Sviđa mi se 1

Da bi bilo koji ECU radio, prvo mora biti kompatibilan za to vozilo, namenu. - Ovo je prva stvar koja me i povukla da probam.

Ignitech TCIP4 V96 je jedan od retkih koji je naveden kao kompatibilan sa Kawasaki ZX9R C2 1999.

Čak sam i mapu za njega dobio od njihove podrske, ali tu počinje vrteška.

Kako sam i napisao predhodno, prodali su mi pigtail koji bi trebao da paše na originalni konektor fabrickog CDI, pa me obavestili preko email da su sa njim poslali i novi beli konektor sa pinovima jer nije kompatibilan i nemogu ga koristiti na mom modelu.Bukvalno su napisali da ću nažalost morati da se snađem sam.

Nema veze.Imam tri originalna CDI za ovaj model, ako Ignitech ne proradi vraticu taj sa kojim je motor radio.Ovde se radi isključivo o mojoj želji da probam da ga malo oslobodim svih glupih zaštita koje originalni CDI ima i koji redovno prave probleme.Ako uspem, biće mi drago, ako ne, bar sam probao nešto unaprediti  na mom omiljenom motoru.    

• Sviđa mi se 2

I na kraju ipak sam uspeo naći problematiku koja je prcala moje koke.Jest da je subota, 16 sati ali vredelo je.

Nista od onog sto je AI nabubao i ništa od gomile instrumenata ili potrebnog fakulteta.

Verovali ili ne u pitanju je SRANJE OD KVALITETA KONEKTORA.

Nakon rastavjanja dva tri puta pinovi su toliko labavi da jedva prenose struju.Sa multimetrom kad merim, napon je u redu, ali kad sam prikopcao laptop i dao kontakt struja jednostavno nema snage.

Srećom onaj kabel koji su mi uvalili pride sad je poslužio svrsi.

Otfikario sam sa Pigtail kabla konektore i dodao još jedan kablić na pin 3 za pumpu goriva.Sad je spreman za ugradnju.

VAŽNA NAPOMENA SVIMA KOJI POKUŠAVAJU SLIČNO SA SVOJIM MOTOROM A KORISTE IGNITECH

AKO PLANIRATE DA SKIDATE VIŠE PUTA OVAJ UREĐAJ 

Obavezno kupite neki drugi muško-ženski konektor koji je kvalitetan.Pošto koristim aktivno 14 pin meni je dovoljan i sa maks 16 pina.

Pre ugradnje na motor te konektore namontirajte na uređaj.Rastavite nakon probe i tako montirajte potrebne kablove.Kad je sve gotovo sastavite konektor i uživajte bez glavobolje.

TAJ BELI KONEKTOR  NIKAD VIŠE U ŽIVOTU NEVADITE IZ TCIP4 ili bilo kog Ignitech uređaja ako koristi takav.

20260815_153458.thumb.jpg.140d50bf6a1387815fefb0e0f4db3f3d.jpg20260815_155406.thumb.jpg.b12b5815b44c5a347512436f60065b07.jpg20260815_155414.thumb.jpg.57044d5c043f4ba6e7ada0ad0cb59415.jpg

Napominjem da su kablovi koje sam u ovom momentu koristio za napajanje isti oni koji su i bili u razdrndanom konektoru.

Znači glavna masa motora crno-žuta i napajanje preko brave i kill switch braon-bela.Fabrički kako je i bilo ranije sa originalnim CDI.

Isto tako verujem da ni u odabiru ostalih kablova nije bilo većih problema, ali to ćemo videti kad stignu novi konektori i budem vraćao sve u motor.Dotle malo da se živci smire.Mislim da ću uspeti.Moram.  

20260815_152405.jpg

Na slici se nevidi dobro ali ko se razume malo bolje u tematiku videće da su četri pina van linije i da su verovatno sva gubila kontakt.

Promenio član icecool
  • Sviđa mi se 1

Ovo na slici desno, su muški i ženski konektori sa montiranim kablovima koje sam naručio sa Ali Expres.Mislim da će služiti svrsi.

Set 16P Automobil Scheinwerfer Kabelbaum Sockel .png

• Integrisan, 8769 postova
  • Motocikl: TDM 900

Konektori i terminali sa Alija su užas u svakom pogledu. Ovo mi deluje da ti nije ni zaptiveno kako treba. 

• Sviđa mi se 1

6 hours ago, Alekre said:

Konektori i terminali sa Alija su užas u svakom pogledu. Ovo mi deluje da ti nije ni zaptiveno kako treba. 

Imaš li neki savet za dokazano dobar ?

• Integrisan, 8769 postova
  • Motocikl: TDM 900
5 hours ago, icecool said:

Imaš li neki savet za dokazano dobar ?

Samo original, ZTE, DT, Tyco, itd. Kineski su njihova kopija ali su osetno mekaniji. Ne drže lepo pinove, uvijaju se... Nego spakuj ti da ti motor radi, kad to budeš rešio onda odmah reši taj spoj da bude kako treba.

• Sviđa mi se 1

3 hours ago, JoeD said:

Ovo je motor sa karburatorima a tolika patnja oko ecu?

Ovo je Kawasaki ZX9R C2 iz 1999.To godište je prelazno godište u kojem su se norme izduvnih gasova počele menjati.Shodno tome ovaj model je bio planiran za direktno ubrzgavanje, ali se zbog nekompatibilnosti u razvoju za veću konjsku snagu od toga odustalo i fabrika je rešila da iako ima senzor na bregastoj osovini (neophodan za direktno ubrzgavanje) model ostane sa KEIHIN CV40 karburatorima koji na sebi ima i TPS što će pored senzora na railici biti iskorišćeno u tu svrhu.Ono što je najproblematičnije je da su u sam ECU modela ubacili opcije koje će zadovoljiti norme postavjene za očuvanje prirode i sprečiti da zagadjenje vazduha bude izvan normi za Evropsko tržište.Problem sa zamenom tog originalnog CDI je što nema konkretne šeme kako to sve funcioniše.Paljenje cilindara je bilo rešeno uz pomoć senzora sa wasted spark sistemom, tojest dva su uparena cilindra dobijala signal istovremeno kad je jedan od njih bio na redu da baci iskru.Ceo sitem je bio zatvoren u toj kutiji CDI koji je nemoguće otvoriti i promeniti.

Kad sam krenuo u ovu avanturu, to je bilo zbog tih svih sitnih i krupnih problema koje taj fabrički sistem sa sobom nosi jer je bio pionir tadašnjeg razvoja.Kad sam u reklami za Ignitech TCIP4 V96 video da se pomoću njega upravo te stvari mogu ispraviti ja sam rešio da probam.Pored toga svega, ovaj uredjaj bi trebao omogućiti palenje svakog cilindra posebno, što je jeko dobro za bobine na svećicama kojih ima četri jer se troše upola manje, a imaju duplo vremena da se napune  i ne greju se jako.Sama iskra bi trebala biti kvalitetnija.Opcije koje ovaj uredjaj nudi su i programiranje mape palenja koja je isto jako bitan faktor.Sve u svemu da nedužim, ukoliko uspem montirati TCIP4 V96 na ZX9R C2 to bi mi donelo puno pobojšanja za relativno malo para, i spasilo puno muka oko pronalaženja eventualnog kvara, jer kad nešto mogu pratiti preko softvera sve se brzo nadje, dok kod originalnog CDI nemam nikakvu povratnu informaciju.

Ova tema je tu čisto za one koje još mumija zvana Ninja stara 27 godina zanima.

Ja ovaj motor volim i želim da ga osposobim da radi bolje ako je moguće.Koliko će to truda da košta nije bitno jer ovo mi je hobi.Imam i drugi motor koji redovno vozim, ali ovaj je čisto za uživanje, koje sebi ponekad još dopustim. 

Patnja je realna i postoji, jer možda niko očigledno nije ni pokušao u ovaj model ugraditi uredjaj koji sam kupio sa uverenjem da će odgovarati.Ako uspem super, ako ne, nema veze.

• Sviđa mi se 3
  • Podržavam 1

Montirao sam Ignitech TCIP4 na motor.Ono što me jako raduje, je da je problem sa konekcijom Laptopa i samog uređaja definitivno rešen.Nemam više taj problem.

Pošto sam zamenio fabrički relej za pumpu goriva sa običnim za auto od 12V, rešio sam da nalemim diodu 1N4007 od 1A 1000V na pinove 85 i 86 da bih sprečio induktivni udar u TCIP4 u slučaju da on sam nema zaštitu (neznam dali ima).

20260818_213050.jpg

Nakon ove dorade, vratio sam relej na mesto.Sledeće što sam uradio je da sam plus žicu za napajanje pobude releja prevezao na glavni naponski vod motora, odakle se napaja i sam Ignitech.

- Napredak broj jedan

Ovim sam uspešno rešio problem pumpe, koja je radila non stop.Sad kad dam kontakt, pumpa zuji četri sekunde i stane, baš kako je i opisano u uputstvu.

Nakon povezivanja kablova, primetio sam da mi je TPS promenio polaritet.Pošto očigledno tu nešto neštima, u softveru sam ga isključio, da bih mogao zaverglati motor i videti kakva je situacija.

Promenio član icecool
  • Sviđa mi se 1
  • Podržavam 1

20260822_101425.thumb.jpg.4819be59b9ea56c7906b91229bfd983c.jpg

Vi na ovoj slici nevidite, ali kad sam zaverglao motor, tri stvari su mi postale jasne.

1. CKPS-1 Senzor na radilici je ispravno detektovan i pozelenela je linija

2. CKPS-2 Senzor na bregastoj osovini nije detektovan (moraću skinutu rezervoar i proveriti od konektora prema TCIP4)

3. Kill Swich se ne pojavjuje u softveru i ne reaguje 

4. TPS se detektuje ali radi u pogresnom polaritetu, i nije stabilan

Ono što sam uradio sledeće je da sam na rastavjenom Junktion boxu proverio koja žica (Blocking input) izlazi iz nje za PIN 8 na TCIP4 i našao sam moju grešku.Pomešao sam boje.umesto zelene koju sam ja vezao ide zeleno-crna.

Problem broj 3 je rešen.

Jedini problemi koji su mi ostali su:

Moram skinuti ponovo rezervoar za gorivo i,

CKPS-2 Senzor na bregastoj osovini nije detektovan - Proveriti od konektora prema TCIP4 - pinovi 9 signal i 16 ground

TPS- Proveriti od konektora prema TCIP4 - pinovi 6 signal ,17 plus 5V i 16 ground

Za danas sam prezadovoljan.

Promenio član icecool
  • Sviđa mi se 2
  • Podržavam 1

• Drug član, 1792 postova
  • Motocikl: Suzuki DL 1000 2014

Brate a zamisli da je neko sve to morao da smisli u glavi, da projektuje i napravi, sve te žice, senzore i džidža bidže..
Ja se tebi divim na strpljenju i doslednosti da sve to rešiš i znam da ćeš uspeti....
Svaka čast!

Sent from my SM-A556B using Tapatalk

• Sviđa mi se 1

3 hours ago, vidakn said:

Brate a zamisli da je neko sve to morao da smisli u glavi, da projektuje i napravi, sve te žice, senzore i džidža bidže..
Ja se tebi divim na strpljenju i doslednosti da sve to rešiš i znam da ćeš uspeti....
Svaka čast!

Sent from my SM-A556B using Tapatalk

Naravno nisam izdržao, i otišao sam ponovo u podrum.Nakon skidanja rezervoara, i provere sa unimerom morao sam malo opet kopkati po kablovima jer su boje malo zbunjujuće.Ispitao sam svaki na kontinuitet i naravno našao tih pet kablova što sam zeznuo.Nakon povezivanja na mesta na koja su predvidjeni, prikopčao sam Laptop, i svaki senzor je na verglanje detektovan i pozeleni kad se motor vergla.

Ono što me sada zbunjuje još, je da se pri kalibriranju TPS pojavjuje za ler 0,86V a 2,94 V za maksimalna vrednost na pun gas.Pošto TCIP4 na pinu 17 teoretski ima napon od 5V ovo mi se čini sumnjivim.TPS nakon kalibracije radi, ali mi se čini nekako tromim.Moraću naprskati kontakt sprejom i probati ponovo.

Znači, tu sam blizu kraja.Svi senzori rade to sam uspeo da utvrdim, ali naravno akumlator je ponovo rikavela.Čula se i detonacija na auspuhu, ali nisam uspeo da upalim motor, jer je relej za anlaser utripovao da je mitrajez.Očigledno mora akumlator a punjenje.

U međuvremenu sam pripremio mapu, koja se tiče se podešavanja faze motora.Naime po zadatim parametrima nije sigurno da sam pogodio fazu jer će od sada svaka bobina paliti posebno.Da bih bio spreman, napravio sam mapu koja konfiguriše to drugo moguće podešavanje rasporeda palenja u zavisnosti od detekcije faze koje mi da senzor bregaste osovine.Ukoliko originalno podešavanje pri verglanju motora produkuje pucanje iz auspuha i kućista za vazduh na karbuatoru, biće to siguran znak da moram učitati mapu sa ovim novim podešavanjima .Za Kawasaki Ninja ZX9R C2 iz 1999, redosled palenja je 1-2-4-3.

Ova problematika proizlazi iz same zamene sistema palenja.U originalnoj izvedbi sa njegovim CDI, cilindar 1-4 i cilindar 2-3 su dobijali varnicu istovremeno.Kod Ignitech TCIP4 ja mogu programirati za svaki cilindar pojedinačno, koristeći mogućnosti sa dva senzora.Jedina stvar koju treba da još utvrdim je faza, tojest kad je vreme kojoj svećici da baci varnicu, iliti kad je koji cilindar u fazi kompresije.To izgleda ovako.

Prvo podešavanje koje već imam učitano, i drugo pripremjeno ako je potrebno pomeriti fazu u softveru.

Bike1.thumb.PNG.cd336411b07d54a0f0d13e26cf946b74.PNGBike2.thumb.PNG.1cf171e140fc465bac9baccd95dff0af.PNG

Sve je pomereno za 4 koraka da bih izbegao pogrešno bacanje varnice ukoliko motor nije u fazi koja meni treba.

To je sve za danas.Nastavak sledi... 

Promenio član icecool
  • Sviđa mi se 1
  • Podržavam 1

20260823_105401rotiran.thumb.jpeg.2bafb79ad2132d15dbea1a74d7b19296.jpeg

Ovo je slika sa zadnje probe gde sam iskopčao sve sporedne stvari.Na testu varnica po pojedinačnim cilindrima, jasno se čula detonacija.Pošto je dugo stajao  mestu, moraću ipak da skinem i proverim bobine i svećice svaku posebno.Moraću i karburator proveriti da nije zapušio mrežice ispod iglica pa sad nepropušta dovojno goriva.Definitivno nije samo elektronika problem.Kad već otvaram ram air boks, zameniću i bravu za novu bez otpornika i promeniti TPS, jer ovaj na motoru brjavi.Sledeća subota je radna. 

• Sviđa mi se 1
  • Podržavam 1

Danas poslepodne sam stavio junktion box na koji sam nalemio novi relej.Naoružan punim akumlatorom i powerbankom za pomoć, rešio sam da pokušam ponivo.

U softveru sam isključio sve što nije relevantno za prvi start i namestio polaritete senzora manuelno na pozitivne.Osim toga za Dwell (punjenje bobina) sam zada vrednost auto.To je sve što se tiče softvera.Probao sam da upalim motor i on je zakašjucao.

Rešio sam da probam sa mapom koju sam napravio u slučaju da palenje nije u fazi.Učitao sam mapu i promenio sve postavke kao u predhodnom pokušaju.MOTOR JE UPALIO.

Posle oko tridesetak sekundi rada izgubio je snagu i ugasio se. Ono što mi ostaje za rešiti je dotok goriva, kao što sam i pretpostavjao.

Bez obzira na sve, jako sam zadovoljan, jer elektronika je proradila.Nije gotovo, ali sad sam dobio na elanu jer sam najzad dobio prvi start sa Ignitech TCIP4.Pomalo mi je sumnjiv taj redosled palenja, ali trenutno neznam za sigurno jer očigledno karburator (vakuum problem ili je negde začepljen) ili sam dovod goriva postaju moj prioritet.Idemo dalje...

Promenio član icecool
  • Sviđa mi se 6
  • Podržavam 1

• Ne silazi, 5372 postova
  • Motocikl: Honda VTR1000SP1 (Službeni), Suzuki SV650S, Tomos T15SL, Tomos T011, Tomos APN4

jeee, blizu si. Sad da bacim jednu šalu: kad se već mučiš sa gorivom, daj nabaci direktno ubrzigavanje i ubaci i to u nejednačinu :D 

• Sviđa mi se 1
  • Haha 1

16 hours ago, Jovan Ristic said:

jeee, blizu si. Sad da bacim jednu šalu: kad se već mučiš sa gorivom, daj nabaci direktno ubrzigavanje i ubaci i to u nejednačinu :D 

Koliko sam lud i mogao bi...

U međuvremenu sam dobio ovaj podatak iz oficijalnog Ignitech pdf-a.

1. Šta su ivice zuba u softveru?
Za definisanje prednje i zadnje ivice samog zuba (brijega), softver koristi polja "Maximum advance" i "Start advance" [image_AEe4wj.png].
  • Prednja ivica (Positive Edge): To je trenutak kada zub tek nailazi na senzor. To je tačka maksimalnog predkuta (zato na vašoj slici piše Lobe 5 za Maximum advance) [image_AEe4wj.png].
  • Zadnja ivica (Negative Edge): To je trenutak kada zub odlazi sa senzora. To je tačka u kojoj motor pali pri samom startovanju/verglanju (zato piše Lobe 6 za Start advance) [image_AEe4wj.png].
Te dve ivice (ulaznu i izlaznu) softver već vidi kroz ta dva polja (npr. 5 i 6).
2. Šta onda znači kvačica "2nd Edge" u tabeli kanala?
U ovoj tabeli, Ignitech je upotrebio izraz "2nd Edge" kao skraćenicu za "druga ivica (impuls) CAM senzora" odnosno "drugi okret radilice unutar ciklusa bregaste".
Pošto senzor bregaste osovine obeležava početak celog ciklusa od 720°, radilica u tom ciklusu napravi dva okreta:
  • Kada je kvačica isključena, računar koristi ivicu zuba iz prvog okreta radilice.
  • Kada je kvačica uključena, računar čeka sledeći krug i koristi istu tu ivicu zuba, ali iz drugog okreta radilice (360° kasnije).
Zato vaša logika o "broju kruga" iz prethodne poruke ostaje potpuno tačna u praksi. Kvačica fizički ne prebacuje okidanje sa prednje na zadnju ivicu istog zuba, već prebacuje kompletno okidanje kanala u drugi krug verglanja.
Ukoliko je ovo tako, nije ni čudo da mi se nije sviđao zvuk motora
Da bih pokušao ponovo, napravio sam po ovom uputsvu dve verzije palenja u 720 stepeni sa redosledom 1-2-4-3, ukoliko nepogodim fazu iz prve.
Jedna bi trebala da bude dobra.
Capture1.thumb.PNG.0dec4c0677971375809c4dedabf5f0d0.PNGCapture2.thumb.PNG.8f7536b62d92ad694b091a42943bc7e3.PNG

Nije upalio, ali sad znam šta je problem.Čovek uči dok je živ.Sledi elaborat čim snimim motor kako radi.Radiće.

Pre bilo čega da sam počeo, trebao sam pogledati ovu ploču za pick up radilice.

Kad sam prvi put od Ignitcha dobio mapu, na njoj su bili brojevi od 1 do 8.Kad sam konsultovao prvi put AI ja sam mu pokazao tu mapu, i on me je ubedio da imam 8 ivica i 4 bobine.

Sve mape koje su posle probane su imale ovu postavku kao bazu.

U samom programu kad biram mape, postoji opcija Kawasaki ZX9R-00.Kad sam otvorio tu mapu sve mi je postalo jasno.To je originalna mapa sa Wasted Spark sistemom palenja za rotor sa 4 zuba i 4 bobine.

Razlog za sve ove moje muke je jedino u pogrešnom startu.Dobio sam od Ignitech mapu koja je ustvari Wasted Spark sistem sa CAM senzorom rađen za ploču sa 8 zuba, kao što se i vidi u mapi.Ja sam to preuzeo zdravo za gotovo bez provere šta je u mom ZX9R C2 1999, a i sam AI je bio presrećan da me podrži u tom ubeđenju jer je mapa od Ignitech za 8 zuba i da ja na terenu znam šta imam.

Kad sam pogledao ovu ploču, odmah mi je bilo jasno i zašto su mi iz Ignitech-a rekli da moram sam rešiti pojedinačno palenje.

Kao sto vidite na slici zubi su oznaceni sa 1-4 T i 2-3 T.Smer okretaja prema napred, puls koji dobija pick up je 4-3-2-1 kad se okreće.

Moj motor ima redosled palenja 1-2-4-3 

Ono što je najbitnije je povezivanje žica sa bobina po zadatoj šemi Ignitecha koju vidite u predhodnom postu, i koju sam ja ispratio maksimalno.Tamo piše ovako.Pin1-IC1 je bobina cilindra 2, Pin2-IC3 je bobina cilindra 3, Pin10-IC2 je bobina cilindra 1, Pin11-IC4 je bobina cilindra 4

Pošto su tražili da cilindar 1 i cilindar 2 promene mesto u redosledu paljenja, simuliraću palenje kako se ova ploča vrti prema napred i šta će senzor da prenese za Ignitech da pali. 4-3-1-2-4-3-1-2-4-3-1-2.....To je to, moj motor.

Znaci mapa koju su mi poslali za 8 zuba je totalno pogresna, Tabela koju su poslali za montažu je za Wasted Spark sistem bez obzira na četri posebne bobine, jer je raspored kablova tako napravjen da upravo sa korišćenjem te metode dobijamo željeni redosled paljenja  1-2-4-3

To neznači da nema rešenja za pojedinačno paljenje bobina, ali kompletan moj pristup je ispao totalno pogrešan. 

Prva opcija koju ću probati je najprostija originalna fabrička ideja koju je radio i CDI Kawasakija.

Koristiću samo senzor radilice, i daću za obe uparene bobine 1-4 i 2-3 struju kad su u fazi sabijanja i ispuha (10 stepeni pred TDC gde je slovo F iliti druga ivica zuba gde je signal sa pickup najjači).

Ovako će sve postavke biti sto posto na mestu. 

Mislim da video sledi uskoro.

Kawasaki ZX 900 R Pickup Coil W Rotor 59026 1142.jpg

Promenio član icecool
  • Sviđa mi se 1

Iskusniji elektronicari su sigurno uklavirili problem.I ja sam posle dugog vremena.Ako se sećate kad sam naručio pigtail posle par dana sam dobio email u kom pise da ga nažalost neću moći koristiti sa mojim motorom.I tu se krije zec.Inženjer je napravio pigtail i posle toga shvatio da sa promenjenim cilindrima na ch1 koji je sad cilindar 2 i ch2 koji je sad cilindar 1 je nemoguce nastelovati softver da prati ciklus palenja 1243.Zašto?Zato sto su na ploči palenja cilindri 2i3 kao i 1i4 podređeni istom zubu.zub 2 za cilindre 2 i 3 kao i zub 4 za cilndre 1 i 4.Pošto se ploča vrti od zuba 4 prema zubu 2 a softver aktivira redosledom ch1 ch2 ch3 ch4 dolazi do problema ogromnog.Ch1 pali cil 2 na zubu 2 sledeci je ch2 cil 1 koji pali cil1 na zubu 4 pa ch3 cil3 koji pali na zubu 2 pa ch4  cil 4 na zubu 4.sve je super ali redosled palenja nije.on je sad 213421342134.u ovom nizu nema 1243.To je problem.Cilindri nisu u fazi.Dva mogu da pogode fazu ali dva nikad.To je sitacija kad sam uspeo da upalim motor, ali je radio sumnjivo. 

REŠENJE PROBLEMA

Pinovi za ch1 i ch2 se moraju zameniti.Položaj kablova moraju biti Pin1 Ch1 Cil1 belo-plava, Pin10 Ch2 Cil2 belo-crvena,  Pin2 Ch3 Cil 3 belo-zelena, Pin11 Ch4 Cil4 belo-žuta.

Provera.Ako sofver pali redosledom ch1 ch2 ch3 ch4.ch1 je prvi cilindar pali ga zub 4.ch2 je drugi cilindar pali ga zub 2.ch3 je treci cilindar koji pali zub 2 u sledecem krugu jer sad po redu zub 4 pali ch4 cil 4 pa potom zub 2 pali ch3 cilindar 3.Da vidimo niz sada.12431243.Sad bi trebao biti dobar.

Znači ožičenje po Ignitechu nije za moj motor.Neko je pokušao da mi napravi palenje pojedinačnih bobina (Moje pitanje pre kupovine je bilo, imaju li uredjaj koji podržava pojedinačno palenje na mom motoru) i kad je video da je pogrešio, jednostavno je odustao i poslao sve na vreme da nebude penala, uz poruku da ću ovo ipak morati sam da rešim jer pigtail po finalnoj proveri nije kompatibilan sa mojim ZX9R i nemogu koristiti podesavanja koja su originalna u softveru  (Kawasaki ZX i Kawasaki ZX9R-00).

Očigledno nakon svega, da me ovo nisu lagali.Svaka im čast za to.Naknadno.

Na sreću imam živaca pa se igram, iako se sve urotilo protiv mene.Navika.

Promenio član icecool
  • Sviđa mi se 2

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Aktivni korisnici   0 članova

• Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.

• Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja