Jump to content

Moto Zajednica

Moje (loše) iskustvo sa Moto Land-om – Kako velika firma rešava problem sa novom kacigom

Recommended Posts

• U prolazu, 37 postova

Na moto skupovima je uglavnom krš roba, požutela od stajanja. Majice sa logom nekvalitetne, plastične, užas.

Kako neko uopšte dođe na ideju da poredi prodavnicu originalne robe i tezgu sa kopijama ne znam.

Bio sam u Motoland-u davno, jesu bili malo nezainteresovani ali mi to nije smetalo. Probao kacigu i patike, kupio kacigu i sve OK.

Sent from my iPhone using Tapatalk

• Sviđa mi se 1

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima

• U prolazu, 0 postova
pre 6 minuta, Flesh je napisao:

Na moto skupovima je uglavnom krš roba, požutela od stajanja. Majice sa logom nekvalitetne, plastične, užas.

Kako neko uopšte dođe na ideju da poredi prodavnicu originalne robe i tezgu sa kopijama ne znam.

Bio sam u Motoland-u davno, jesu bili malo nezainteresovani ali mi to nije smetalo. Probao kacigu i patike, kupio kacigu i sve OK.

Pozdrav, slažem se sa tobom da na skupovima ima svega i svačega i da se tezge ne mogu porediti sa ozbiljnim salonom u pogledu originalnosti robe. To je skroz na mestu.

Ali suština ove moje teme je upravo u toj 'nezainteresovanosti' koju si i sam primetio. Moto Land nije zvanični distributer za HJC i niko od njih nije očekivao da imaju lufter odmah na polici. Međutim, pošto su mi uzeli preko 500 evra za novu kacigu i izdali račun, minimalna poslovna obaveza je bila da na moj kulturan upit odgovore ljudski i na vreme, a ne da me kuliraju mesec dana i tek pod pretnjom inspekcije izmišljaju izgovore. Od tezge na skupu ne očekuješ ništa, ali od onakvog salona očekuješ profesionalnu komunikaciju.

U svakom slučaju, drago mi je da si ti imao pozitivno iskustvo sa kupovinom kod njih. Ja sam svoj deo našao preko interneta, a hteo sam samo da podelim kako tretiraju kupce nakon prodaje, što je i svrha moje objave i foruma.

Živ bio i čist drum ti želim!

• U prolazu, 0 postova
Pre 22 sati, Motorcyclist je napisao:

Jesu u tim prodavnicama uslovi rada bas toliko grozni i plate male pa su cesto nezainteresovani?

Verovatno ima dosta istine u tome što kažeš. Uslovi rada i niske plate u maloprodaji su opšta bolna tačka kod nas, pa radnici često nemaju nikakav motiv da se cimaju oko sitnica od kojih nemaju procenat ni zaradu. Ljudski je to razumeti, ti momci na prvoj liniji sigurno trpe svašta.
Međutim, to i dalje ne opravdava firmu kao sistem. Loša organizacija, ignorisanje imejlova po mesec dana i zvanični odgovori u kojima se izmišljaju izgovori nisu odluka tog momka iza kase, već odraz politike menadžmenta i vlasnika prodavnice. Trgovac koji prodaje opremu od nekoliko stotina evra mora da plati svoje radnike i postavi sistem tako da kupac dobije podršku koju je platio kroz cenu te robe.
U svakom slučaju, hvala ti na ovom zapažanju, unelo je jednu realnu i ljudsku stranu u celu ovu diskusiju. Živ bio i čist drum ti želim! 🍻
  • Sviđa mi se 1

• Drug član, 3443 postova
  • Motocikl: CBR 1000F - Bedevija, Stromčina - Šarac
On 6/5/2026 at 4:41 PM, Motorcyclist said:

Jesu u tim prodavnicama uslovi rada bas toliko grozni i plate male pa su cesto nezainteresovani?

Po meni je to potpuno neispravan rezon zaposlenog. Tu sam  gde sam, nisam na robiji nego sam prihvatio platu i uslove. Ne sviđa mi se, ne treba da se iskaljujem na mušteriji. Lepo daš otkaz, nađeš bolje. To me podseća na one koje iznervira žena pa se iskale na psu ili deci. A i da vlasnik ozbiljno pripreti i otpusti nekog neljubaznog ili nezainteresovanog prodavca za primer, itekako bi se promenila radna etika.

A da je najteže sa ljudima raditi, to je istina.

• Sviđa mi se 3
  • Podržavam 5

• Integrisan, 8769 postova
  • Motocikl: TDM 900

Tako ti je i kod mene firmi... Neću šefe za ove pare... Nećeš, a šta oćeš? Jel znaš gde si došao-znaš. Jel znaš nešto da radiš pitam ga? Ćuti. Jel umeš da odhraniš dve svinje i spakuješ u zamrzivač? Ne zna ništa a mala mu plata. Završi se tako što im kažem da iz štampača uzmu papir, da napišu da neće da rade. Posle toga su slobodni, može i da presedi ceo radni dan. Sutra može samo da dođe po svoje papire i da se razduži.

• Sviđa mi se 1
  • Podržavam 1

• U prolazu, 0 postova
Pre 1 sat, misa-pei je napisao:

Po meni je to potpuno neispravan rezon zaposlenog. Tu sam  gde sam, nisam na robiji nego sam prihvatio platu i uslove. Ne sviđa mi se, ne treba da se iskaljujem na mušteriji. Lepo daš otkaz, nađeš bolje. To me podseća na one koje iznervira žena pa se iskale na psu ili deci. A i da vlasnik ozbiljno pripreti i otpusti nekog neljubaznog ili nezainteresovanog prodavca za primer, itekako bi se promenila radna etika.

A da je najteže sa ljudima raditi, to je istina.

Potpuno si u pravu, druže, i sa tim delom oko ličnog integriteta se slažem 100%. Niko od nas nije na robiji i ako si svesno prihvatio neki posao i platu, tvoja moralna i profesionalna obaveza je da ga radiš kako treba, a ne da lečiš svoje frustracije na ljudima koji ti ulaze u radnju. To je prosto stvar kućnog vaspitanja i ličnog obraza.
Ali tu ponovo dolazimo do uloge vlasnika i menadžmenta o kojoj pričaš. Da gazda podeli jedan ili dva otkaza za primer zbog neljubaznosti i nezainteresovanosti, video bi kako bi se radna etika u sekundi promenila kod ostalih. Pošto menadžment očigledno boli uvo i toleriše takav nerad, radnici se opuste jer znaju da nema posledica.
A to da je najteže raditi sa ljudima – živa je istina, tu nema dileme. Hvala ti na ovom odličnom komentaru, pogodio si suštinu. Živ bio i čist drum ti želim! 🍻

• Sviđa mi se 1

• U prolazu, 0 postova
pre 35 minuta, Alekre je napisao:

Tako ti je i kod mene firmi... Neću šefe za ove pare... Nećeš, a šta oćeš? Jel znaš gde si došao-znaš. Jel znaš nešto da radiš pitam ga? Ćuti. Jel umeš da odhraniš dve svinje i spakuješ u zamrzivač? Ne zna ništa a mala mu plata. Završi se tako što im kažem da iz štampača uzmu papir, da napišu da neće da rade. Posle toga su slobodni, može i da presedi ceo radni dan. Sutra može samo da dođe po svoje papire i da se razduži.

Alal ti vera na komentaru, domaćinski i direktno u centar! Svaka ti je ka’ Njegoševa.
Ta priča sa svinjama i zamrzivačem ti je živa istina za današnje vreme – svi bi odmah direktorske plate, a kad ga pitaš šta znaš da uradiš i da li hoćeš da zapneš, nastane tajac. Ali ti kao gazda postaviš pravila: nećeš da radiš – izvoli papir iz štampača, potpiši i slobodan si.
E, upravo to je ono što fali u ovim našim velikim moto salonima. Da menadžment tamo ima takav stav, pa da podeli dva otkazna papira onima što ih mrzi da odgovore na običan imejl mesec dana, video bi kako bi ostali trčali da usluže kupca i poruče i najsitniju plastiku. Pošto tamo očigledno nema ko da im podeli te papire iz štampača, zato nam je usluga takva kakva jeste.
Hvala ti na ovom primeru iz prve ruke, pokidao si! Živ bio i čist drum ti želim! 🍻

• Svrati ponekad, 278 postova
  • Motocikl: Honda CBR600RR

Inace, Moto bike na zarkovu je dobio HJC licencu pa su oni valjda sad glavni koliko shvatih

• U prolazu, 0 postova
Pre 4 sati, No_LiMiT je napisao:

Inace, Moto bike na zarkovu je dobio HJC licencu pa su oni valjda sad glavni koliko shvatih

E, hvala ti puno na ovoj informaciji, druže! To zapravo objašnjava celu pozadinu priče.
Znači Moto-Bike iz Kaća je otvorio tu prodavnicu u Žarkovu i tu prodaju asortiman HJC. To samo potvrđuje koliko su me u Moto Land-u svesno lagali i hvatali krivine kada su mi napisali "mi nismo ovlašćeni" – koristili su to što je uvoznik u Moto-Bike kao izgovor da skinu odgovornost sa sebe, iako ih zakon kao trgovca koji mi je izdao fiskalni račun obavezuje da mi obezbede podršku (saobraznost, zakono o potrošačima).
Iskreno da vam kažem, posle svega ovoga, doneo sam definitivnu odluku: mene domaće moto radnje više u životu neće videti, niti ću ovde u Srbiji ostaviti više ijedan jedini dinar.
Kada uđete u Moto Land i ostavite im preko 500 evra za novu kacigu, dobijete punu pažnju. Međutim, ono što MOTO LAND NIJE PRUŽIO onog trenutka kada je nastao problem, jeste:
  • Bazična poslovna kultura i odgovor u zakonskom roku – Ignorisali su moj imejl punih mesec dana, direktno kršeći član 55. Zakona o zaštiti potrošača koji ih obavezuje na odgovor u roku od 8 dana [zakon o potrošačima].
  • Tačna i poštena informacija – Pokušali su da me obmanu zvaničnim odgovorom kako "nisu ovlašćeni prodavci", svesno prećutkujući da su kao trgovci sa fiskalnog računa jedini zakonski odgovorni za robu (saobraznost, zakon o potrošačima).
  • Postprodajna podrška i servis – Odbili su da mi poruče i prodaju zamenski bočni lufter o mom trošku, što je osnovna obaveza svake ozbiljne prodavnice koja drži do renomea brendova koje prodaje (saobraznost).
  • Rešavanje problema umesto zamene teza – Kada su saterani uz zid, umesto rešenja su mi poslali jeftinu demagogiju o "bezbednosnim testovima" i ponudili neki neodređeni popust. Klasična šargarepa na dugačkom štapu, samo da me skinu s dnevnog reda.
Kada za opremu od nekoliko stotina evra moram da glumim detektiva i molim salonske stručnjake za običnu plastiku od 14 evra, radije ću sve kupovati isključivo sa stranih sajtova. Tamo bar platiš i znaš da te niko neće praviti budalom.
Hvala svima na komentarima, informacijama i podršci u temi, pokazali smo da smo povezani i da ovakva kurcobolja ne prolazi tiho.
Širok vam drum, bezbedni kilometri i vidimo se na asfaltu! 🍻

• Cool tip, 3255 postova

Dve radnje koje me uvek oduševe su Garage Motoshop – gde se naši, Mikele i Andrija ubiju da vam sve reše na licu mesta – i Moto-šop u Žarkovu, gde su momci stvarno zainteresovani da izađu u susret za sve što vam treba. Tako da, ako vam zatreba bilo šta od moto-opreme ili servisa, njih preporučujem od srca.:sampion:

• Sviđa mi se 1
  • Podržavam 1

• U prolazu, 0 postova
Pre 2 sati, sashac je napisao:

Dve radnje koje me uvek oduševe su Garage Motoshop – gde se naši, Mikele i Andrija ubiju da vam sve reše na licu mesta – i Moto-šop u Žarkovu, gde su momci stvarno zainteresovani da izađu u susret za sve što vam treba. Tako da, ako vam zatreba bilo šta od moto-opreme ili servisa, njih preporučujem od srca.:sampion:

E, bravo druže! Hvala ti na ovim preporukama, to je upravo ono o čemu pričamo sve vreme.
Znači, može itekako da se radi profesionalno i ljudski kad se hoće! Svaka čast za Garage Motoshop i momke u Žarkovu. To su očigledno mesta gde te cene kao kupca i bajkera i pre i posle kupovine, a ne kao u Moto Land-u gde te zaborave čim prođe kartica.
Drago mi je da smo kroz ovu temu iskristalisali ko drži do nas vozača, a koga treba zaobilaziti u širokom luku.
Hvala još jednom svima, završavam diskusiju sa moje strane, a Moto Land-u želim da dobro pročita ovu temu i nauči šta znači reč "podrška". Čist drum svima i vidimo se na asfaltu! 🏍️💨

• U prolazu, 0 postova
Pre 1 sat, Bojan_Jgd je napisao:

Mikele je uvek bio dasa 👍🏻

Slažem se, druže, za Mikelea svi imaju samo reči hvale. Ljudi sa takvim obrazom i drže našu zajednicu. Živ bio i vidimo se na drumu! 🍻

• Drug član, 1064 postova
  • Motocikl: Yamaha xtz 660 tenere

@Alekre Bez ljutnje ali tvoja firma ima uzasne uslove za nove radnike i iskreno ne znam kako opstaje. Bukvalno radi ko mora. Uslovi su robovski i ne, ne kazu im to na razgovoru za posao, kao sto nekima pricaju bruto platu na razgovoru i ne napomenu im da je to bruto. Pričam za Požarevac a pre Požarevca je tako bilo i u Smederevu, ne znam sad. I ovde nemas mnogo izbora za posao tako da idi radi gde je bolje ne pije vodu.

Poslato sa ALI-NX1 pomoću Tapatoka

• Integrisan, 8769 postova
  • Motocikl: TDM 900

Pa opstaje tako što primaju svakoga ko može samostalno da dođe do portirnice. Kakvog naroda ima to je da se krstiš, baš bezobraznog pre svega a o radu da i ne pričam. No eto, ta firma je mila majka za Železaru na primer osim ako nemaš nekoga da te udomi lepo. Mene su zvali da teram lokomotivu jer imam saobraćajni smer... Džabe im sve, jednu lokomotivu su skoro pokidali u prevrtaču sa čovekom unutra a na drugu izlili istopljeni čelik, čovek izgoreo živ unutra.

• Drug član, 1064 postova
  • Motocikl: Yamaha xtz 660 tenere
Pa opstaje tako što primaju svakoga ko može samostalno da dođe do portirnice. Kakvog naroda ima to je da se krstiš, baš bezobraznog pre svega a o radu da i ne pričam. No eto, ta firma je mila majka za Železaru na primer osim ako nemaš nekoga da te udomi lepo. Mene su zvali da teram lokomotivu jer imam saobraćajni smer... Džabe im sve, jednu lokomotivu su skoro pokidali u prevrtaču sa čovekom unutra a na drugu izlili istopljeni čelik, čovek izgoreo živ unutra.
Pa to je bas posleduca neuslova, niko ile normalan nece da ostane da radi u tim uslovima. Prepostavljam da si ti na nekoj poziciji, imam takođe drugara koji je na nekoj poziciji i ne zali se, radi dugo tu. Ali za nove radnike katastrofa.

Poslato sa ALI-NX1 pomoću Tapatoka

• U prolazu, 0 postova
Stigao paket – Epilog priče sa lufterom!

Drugari, samo da javim konačni epilog priče i da se malo pohvalim!

Upravo mi je stigao paket iz Španije sa novim bočnim lufterima za moju RPHA 71. Od trenutka kada sam kliknuo na sajt i poručio, do stizanja na kućnu adresu prošlo je svega desetak dana. Deo je original, legao je na kacigu kao saliven.

Dok u Moto Land-u i dalje verovatno "većaju sa proizvođačem" i drže me na čekanju punih mesec i kusur dana, ja sam svoj problem rešio sam, za male pare i bez kidanja živaca.

Ova koverta koja mi je stigla na kućnu adresu je najbolji dokaz da mi bajkeri u Srbiji uopšte ne moramo da zavisimo od lenjosti i bezobrazluka salonskih prodavaca koji te zaborave čim im ostaviš pare na kasi. Sve može da se nađe i završi preko interneta za 5 minuta.

Hvala još jednom svima na podršci i komentarima u temi, pokazali smo da smo složni. Ja odoh da montiram plastiku, a vama želim čist drum i što manje posla sa domaćim trgovcima!

Vidimo se na asfaltu! 🏍️💨

viber_image_2026-06-16_12-22-14-929.jpg

viber_image_2026-06-16_12-22-14-924.jpg

viber_image_2026-06-16_12-22-14-919.jpg

• Sviđa mi se 6

• Nemanja Stojanović, 1877 postova
  • Motocikl: Honda GL 500 Interstate + Honda NX500

Zašto mi Goran zvuči kao neki AI nije mi jasno, ali me jeza hvata.

Pre mesečak dana sam rasklapao kacigu da bih namestio poklopac luftera koji se otkačio, i izgubio sam dva šrafa.

Kaciga je Schuberth S3, i nisam je kupio u Barelu ali sam njih zvao jer je oni prodaju kod nas, da vidim dal mogu da mi nabave / poruče.

Nisu mi tražili ni račun ni pare, uputili me na momka u servisu koji mi je samo dao dva šrafa i to je bilo to.

• Sviđa mi se 6
  • Haha 1

• U prolazu, 0 postova
pre 12 minuta, Skittles je napisao:

Zašto mi Goran zvuči kao neki AI nije mi jasno, ali me jeza hvata.

Pre mesečak dana sam rasklapao kacigu da bih namestio poklopac luftera koji se otkačio, i izgubio sam dva šrafa.

Kaciga je Schuberth S3, i nisam je kupio u Barelu ali sam njih zvao jer je oni prodaju kod nas, da vidim dal mogu da mi nabave / poruče.

Nisu mi tražili ni račun ni pare, uputili me na momka u servisu koji mi je samo dao dva šrafa i to je bilo to.

Haha, živ sam, od krvi i mesa, bez brige! 😂

Profesionalna deformacija je u pitanju – ja sam stručni prevodilac, pa po automatizmu vodim računa o pravopisu, rečeničnoj strukturi i izražavanju, pogotovo kada pišem javno na forumima. Izgleda da u današnje vreme pismenost i čitak tekst odmah bace sumnju na robote, ali obećavam da iza tastature sedi pravi bajker. 😉

Što se tiče Barela – kapa dole za njihov gest! To je pravi primer profesionalizma i drago mi je da čujem da na našem tržištu postoje svetle tačke. Da svi tako posluju, niko od nas ne bi morao da troši vreme na pretragu stranih sajtova i naručivanje sitnica iz Španije. Moja reakcija je bila oštrija jer je moje iskustvo sa Moto Land-om bilo čista suprotnost tome.
U svakom slučaju, hvala ti što si podelio to pozitivno iskustvo za Schuberth i Barel, to su korisne informacije za celu zajednicu.

Živ bio, pa se vidimo na drumu (ovaj put bez jeze)! 🏍️
  • Sviđa mi se 3
  • Podržavam 1

• Ne silazi, 4034 postova
  • Motocikl: Versys 1000 Kiklop aka Belka, Sym ST200 aka Robb
4 hours ago, Goran Tasić said:
... što manje posla sa domaćim trgovcima!

...a vidiš ja imam skroz suprotan pristup. Dok god mi kao veoma mala grupa kupaca kupujemo sve preko, naši prodavci neće imati promet, neće moći da poručuju ni velike stvari a kamoli ovakve sitnice (jer kako da opravda kupovinu i stvaljanje na lager lufter kad je prodao 10 takvih kaciga). 

I dalje ću uvek ako mogu da nađem to što tražim kupiti kod nas u radnji, deluje skuplje ali kad platim dostavu i carinu uvek mi ispadalo isto, jer tu rade naši ljudi koji dobijaju plate, jer porez ide našoj državi. 

Možda sam samo ja lud i patriota.. 

• Sviđa mi se 3
  • Podržavam 1

• U prolazu, 37 postova

Meni su u vožnji otpali oni mali srafovi za pinlock na Caberg kacigi, pa se čulo zviždanje kroz te rupice kao na utakmici. Zatvorio sam to selotejpom i vozio tako neko vreme, ne koristim pinlock pa mi nije smetalo, ali je izgledalo baš ružno. Svratio sam u Garage moto shop da kupim, rekao im šta se desilo i da je kaciga kupljena kod njih oko 5 godina ranije. Nisu mogli da nađu, pa je Mikele našao ceo vizir sa pinlock-om i poklonio mi.
Eto i to je moguće, lep primer dobre postprodajne podrske i brige o kupcima.

• Sviđa mi se 3

• U prolazu, 0 postova
pre 3 minuta, Andrej_Hotstepper je napisao:

...a vidiš ja imam skroz suprotan pristup. Dok god mi kao veoma mala grupa kupaca kupujemo sve preko, naši prodavci neće imati promet, neće moći da poručuju ni velike stvari a kamoli ovakve sitnice (jer kako da opravda kupovinu i stvaljanje na lager lufter kad je prodao 10 takvih kaciga). 

I dalje ću uvek ako mogu da nađem to što tražim kupiti kod nas u radnji, deluje skuplje ali kad platim dostavu i carinu uvek mi ispadalo isto, jer tu rade naši ljudi koji dobijaju plate, jer porez ide našoj državi. 

Možda sam samo ja lud i patriota.. 

Razumem tvoj stav i to je skroz legitiman i patriotski pogled na stvari, ima logike to što pričaš. Ali iz ugla kupca, priča ima i drugu stranu medalje.

Nije problem u tome što oni nemaju deo na lageru – svestan sam da smo malo tržište i da niko neće da drži luftere za model koji se proda u 10 primeraka. Problem je u odnosu prema kupcu kada taj deo zatražiš. Ako ti prodavac kaže "javićemo ti za par dana", pa te kulira mesec i po dana i ne odgovara na upite, to nije nedostatak prometa, nego nedostatak poslovne kulture i poštovanja kupca. A, ako si pažljivo pročitao moju prvu objavu onda si sigurno video i da nije samo nepoštovanje kupca u pitanju, nego i lagani pokušaj obmane izjavom da nisu ovlašćeno uvoznici - što mene uopšte ne zanima jer imam njihov fiskalni račun. 

Mislim da domaći prodavci moraju da shvate da se lojalnost kupaca zarađuje uslugom i podrškom, a ne ucenom tipa "kupuj kod nas jer nemaš gde drugde". Barel je sa onim šrafovima dokazao da može, Moto Land je u mom slučaju zakazao, i to je cela filozofija.
Svakako, svako troši svoj novac tamo gde misli da treba, a diskusija i služi da vidimo različite uglove.
  • Podržavam 3

• Ne silazi, 4034 postova
  • Motocikl: Versys 1000 Kiklop aka Belka, Sym ST200 aka Robb

Apsolutno razumem. 

Ne pokušavam da opravdam njih... 

I mi kao kupci zato imamo ove forume da možemo da razmenimo iskustvo i baš zato što smo malo tržište brzo se proširi i dobar i loš  glas. 👍 

• Sviđa mi se 2

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Aktivni korisnici   0 članova

• Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.

• Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja