Jump to content

Moto Zajednica

Montazer/demontazer guma i balanserka

Recommended Posts

• Drug član, 1283 postova
  • Motocikl: Lep

Da li neko koristi ove jeftinije "rucne" varijante? Video sam balanserke za 50-60e i nasao za tipa 80e i 200e montazerke/demontanzerke. U Komp vidim Rabakonda? Ako neko koristi ili je koristio i ne mrzi ga da pise, znacilo bi mi da li su ok za kucnu varijantu ili je bacanje para? Hvala!

KOMPP.CO.RS

Mašina za montažu i demontažu guma kod kuće ! Olakšajte sebi posao i manite se troškova koji Vam nisu potrebni !

I jeftinija varijanta

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima

• Svrati ponekad, 376 postova
  • Motocikl: V-Strom DLA 650

Razmišljao sam na tu temu, ali ovaj alat služi samo da se "odlepi" guma sa felne? Pajserima je skineš sa felne i nabaciš.

Za balansiranje ima ova varijanta: 

https://www.kupujemprodajem.com/auto-delovi-i-alati/alati-i-oprema-za-autoservise/masina-za-poravnanje-i-balansiranje-tockova-motocikla/oglas/189738844

P.S. Planiram da nabavim i pajsere (koji mogu i da odlepe) i za balansiranje. Onda sve to mogu sam da radim pošto sam kupio alat za lanac :D

Promenio član VPetar
  • Sviđa mi se 2

Hvala!

Balanserku sam nasao 55e. Ovo deluje fino, pogotovu ova skuplja, ali posto u zivotu tako nesto nisam probao, hajde da pitam :)

Promenio član Abi

• Svrati ponekad, 437 postova
  • Motocikl: MT 07
On 25. 4. 2026. at 0:18, Abi je napisao:

Hvala!

Balanserku sam nasao 55e. Ovo deluje fino, pogotovu ova skuplja, ali posto u zivotu tako nesto nisam probao, hajde da pitam :)

Nakon 20 godina aktivnog rada i posjedovanja vulkanizerske radione ne bih ti preporučio da se bez ikakvog iskustva upuštaš u takve radove.

Skini točkove dolje, odneseš vulkanizeru da ti promijeni gume, sam ih izbalansiraj i postavi na motor. Najjednostavnije i jeftinije.

• Sviđa mi se 1

• Ne silazi, 3210 postova
  • Motocikl: CF Motor 450MT; ex: Yamaha XT660Z Tenere

@Abi imam ovu montažerku iz kompp. 
Tačno je da ona primarno služi da odlepi gumu, ali pomaže i pri skidanju i pri montaži. Točak ti sve vreme stoji stabilno na njoj, nema da se cimaš oko toga.
Dakle dosta je lakše sa njom nego da samo montiračima menjaš gumu, ali i dalje je to teška priča :D 
Dodatno pomaže ako možeš da je fiksiraš - ušrafiš u pod ili tako nešto.
Ako imaš unutrašnje gume obavezno nabavi onu sajlicu za izvlačenje ventila. 
Obavezno kvalitetne montirače (pajsere). 
Felne ćeš vrlo verovatno da izgrebeš (ima onih plastičnih podmetača ali dovoljno je komplikovano i bez njih :D )
U suštini potrebna je praksa, svaki put je sve lakše i lakše, a zavisi dosta i od gume - neke su baš zajebane, a neke mekše pa lakše ide to. 
Ja sam koristio kad sam češće menjao gume sa unutrašnjom i kad nisam imao nekog jeftinijeg vulkanizera. 
Od kako sam uzeo motor sa tubeless gumama nisam menjao sam. 
Našao sam auto vulkanizera koji mi zameni gume za 400 dinara po gumi. Naravno odnesem točkove i sam balansiram. Za 800 dinara mi se ne isplati svo to cimanje.
Poz!

Promenio član živke
  • Sviđa mi se 1
  • Hvala 1

@živke Hvala! Meni se radi, voleo bih sam da mogu da menjam gume, najvise je taj deo, nije da menjam na svakih par meseci, mada za 400din. po gumi, nisam ni znao da ima kod nas :D Meni su poslednji put uzeli dal 5000din. zamena i balansiranje, s tim sto sam takodje ja skinuo i odneo tockove. Malo si obeshrabio oko grebanja felne :D Kazem, prosto bih voleo sve sto mogu sam, da odradim sam, ako nista drugo, onda mozda samo balanserku :) Hvala!

@Abi skroz mi je jasno, tako sam i ja razmišljao i počeo. 
Pazi ja sam slučajno našao ovog dečka, odnosno na preporuku sam odneo. On ne radi motore, nema alat za to (radi na mašini za auto) i neće da se mlati i da se cima da li će da ogrebe felnu ili ne. Ali pošto mi vozimo offroad felene su i onako ogrebane i ne pravimo problem oko toga. On se naravno baš potrudi, ali ako se desi - desilo se :D Verujem da je zato na drugim mestima skuplje.

Ne znam odakle si, meni monterka i onako stoji ne koristim je trenutno, slobodno možeš da je pozajmiš pa probaj sam, najbolje je tako da stvoriš sliku :) 
 Balanserka ti svakako treba. 

p.s: Evo je moja, profesionalna ;)

• Sviđa mi se 1
  • Hvala 1

U Pozarevcu sam. Ako je ne koristis mogao bih i da je otkupim :D Jedino sto sam video u vezi ove koju sam kacio je da je za off-road bas, a meni treba iskljucivo za sport/touring gume, video sam da je ta malo drugacija, ako uopste ima neke veze :) Pomogao si mi, znaci mi ovo sto si pisao dosta :) Ako nista drugo, definitivno kupujem balanserku, mada verovatno cu sada odneti da mi zamene, a onda ako nadjem kupiti pa krenuti, mora se odnekud krenuti, a prosto zelim sve sto mogu sam u garazi da odradim, da odradim.

Hvala na ponudi inace, placam pice! :)

• Sviđa mi se 1

Ma nema frke, tu smo. Ne bih je prodavao, neka je, zatrebaće. Ja rekoh da smo možda malo bliže, pa da je pozajmiš u nekom trenutku čisto da probaš da ne kupuješ ako vidiš da nije to to :)
Ali da, rabakonda znam da ima posebna za turing/sport . Mislim da to nije ova sa prvog linka. Nisam siguran, ali proveri, ima na yt sigurno.
Poz  

Promenio član živke
  • Hvala 1

• Enduraš, 6714 postova
  • Motocikl: 450MT

Ili se dobro ispruži i kupi rabakondu street

RABACONDA.COM

The Rabaconda Street Bike Tire Changer is designed for both cast and forged as well as for wire-spoked wheels, offering...

ili batali priču, tubeles gume se jako teško montiraju pajserima, a felne ćeš garant da urnišeš, pa će na kraju da bude skuplja dara nego mera. Dok sam vozio motor sa unutrašnjim gumama redovno sam ih menjao sam pajserima, od kad imam motor sa tubeless ne usudjujem se ni da probam.

Promenio član aca-pn
  • Sviđa mi se 1

6 minutes ago, aca-pn said:

Ili se dobro ispruži i kupi rabakondu street

RABACONDA.COM

The Rabaconda Street Bike Tire Changer is designed for both cast and forged as well as for wire-spoked wheels, offering...

ili batali priču, tubeles gume se jako teško montiraju pajserima, a felne ćeš garant da urnišeš, pa će na kraju da bude skuplja dara nego mera. Dok sam vozio motor sa unutrašnjim gumama redovno sam ih menjao sam pajserima, od kad imam motor sa tubeless ne usudjujem se ni da probam.

Verujem, zato i gledam ovako nesto. Ona K-Moto je ustvari rabakonda, kao kopija koliko vidim. Gledam da li imaju i za sport gume. Kazem opet, nije mi primarno da bih ustedeo godisnje tipa 40e, nego prosto zelim da imam da mogu sam da odradim sto vise, isto kao sto na motoru sve sto mogu cackam sam, pa i sto nisam :) . Nekako volim sam, pa i kad sjebem nesto, lakse mi je :D

• Zainteresovan, 582 postova
  • Motocikl: Adidas

Ja vec godinama imam ovaj set:

WWW.MOTEA.COM

Set bestehend aus Reifenmontiergerät und Auswuchtbock für Motorradreifen Lieferumfang: 1x Reifenmontiergerät, 1x Auswuchtbock Reifenmontiergerät ermöglicht schnellen und...

Namijenjao se guma na svojim motorima (ukljucujuci i zadnju 260 na Intruderu), a mijenjao i svoj rodbini i "prijateljima".
Vazno ti je da masina stoji stabilno (optimalno da je zasarafljena za pod, ali ne mora ako imas nekog da ti pomogne), da imas dobar pajser/montirac, malo duzi po mogucnosti i pastu za montiranje guma. Pogledaj par youtube videa kako to funkcionira i garantiram ti da ce ti nakon malo prakse  i par zamijenjenih guma trebati maksimalno 5 minuta da je skines sa felge i nabacis novu. 
Ja sam napravio gresku jer mi je prva guma bila bas ta 260 sa Intrudera i sto sam ju pokusao sam skinuti i staviti i to sa nekim kratkim pajserom, pa sam se ziv polomio, sjebao masinu i gotovo odustao od svega. Sutradan pozvao prijatelja da mi pomogne i rjesili sve u par minuta, a evo sada nas dvojica skinemo tocak, i vratimo ga sa novom gumom i izbalansiranog na motor u manje od 10 minuta.
Najisplativiji alat koji sam ikad uzeo, jer ovamo vulkanizeri nece da stavljaju gume koje nisi kupio kod njih, a i ako hoce traze sulude cifre za to.

• Sviđa mi se 3
  • Podržavam 1

• Enduraš, 6714 postova
  • Motocikl: 450MT
42 minutes ago, Abi said:

Verujem, zato i gledam ovako nesto. Ona K-Moto je ustvari rabakonda, kao kopija koliko vidim. Gledam da li imaju i za sport gume. Kazem opet, nije mi primarno da bih ustedeo godisnje tipa 40e, nego prosto zelim da imam da mogu sam da odradim sto vise, isto kao sto na motoru sve sto mogu cackam sam, pa i sto nisam :) . Nekako volim sam, pa i kad sjebem nesto, lakse mi je :D

Ni priblizno nije ista, poseti link i pogledaj snimke kako se montira guma sa rabakondom, jako slično kao na hidrauličnoj monterki. Ova K-Moto sluzi kao običan držač za gumu i ima polugu da odlepi gumu sa felne, sve ostalo ćeš morati pajserima.

• Sviđa mi se 1

11 hours ago, wragg said:

Ja vec godinama imam ovaj set:

WWW.MOTEA.COM

Set bestehend aus Reifenmontiergerät und Auswuchtbock für Motorradreifen Lieferumfang: 1x Reifenmontiergerät, 1x Auswuchtbock Reifenmontiergerät ermöglicht schnellen und...

Namijenjao se guma na svojim motorima (ukljucujuci i zadnju 260 na Intruderu), a mijenjao i svoj rodbini i "prijateljima".
Vazno ti je da masina stoji stabilno (optimalno da je zasarafljena za pod, ali ne mora ako imas nekog da ti pomogne), da imas dobar pajser/montirac, malo duzi po mogucnosti i pastu za montiranje guma. Pogledaj par youtube videa kako to funkcionira i garantiram ti da ce ti nakon malo prakse  i par zamijenjenih guma trebati maksimalno 5 minuta da je skines sa felge i nabacis novu. 
Ja sam napravio gresku jer mi je prva guma bila bas ta 260 sa Intrudera i sto sam ju pokusao sam skinuti i staviti i to sa nekim kratkim pajserom, pa sam se ziv polomio, sjebao masinu i gotovo odustao od svega. Sutradan pozvao prijatelja da mi pomogne i rjesili sve u par minuta, a evo sada nas dvojica skinemo tocak, i vratimo ga sa novom gumom i izbalansiranog na motor u manje od 10 minuta.
Najisplativiji alat koji sam ikad uzeo, jer ovamo vulkanizeri nece da stavljaju gume koje nisi kupio kod njih, a i ako hoce traze sulude cifre za to.

Ako ja dobro vidim - 190 evra za sve ovo je fantastična cena. Ovo je izgleda vrlo slično rabakondi koliko vidim, ima i ovaj deo za navlačenje nije samo za odvajanje gume ?

• Podržavam 1

6 minutes ago, živke said:

Ako ja dobro vidim - 190 evra za sve ovo je fantastična cena. Ovo je izgleda vrlo slično rabakondi koliko vidim, ima i ovaj deo za navlačenje nije samo za odvajanje gume ?

Pa da, zato rekoh kopija Rabakonde :) Samo sto vidim da ovaj sa horizontalnim postoljem kao na slici je za tipa offroad, dok onaj drugi sto ima kao stalak pod uglom od nekih 30 stepeni je za sport gume itd. Pozvacu da ih pitam, nego da prvo resim amortizer, da vidim sta ce biti. Rabakonda (original) je vec dosta skuplja.

@Abi čisto da ne bude zabune moj komentar se odnosi na ovo što je @wragg postovao u Nemačkoj. Drugačije je nego ovo iz komppa.

• Sviđa mi se 1

6 minutes ago, živke said:

@Abi čisto da ne bude zabune moj komentar se odnosi na ovo što je @wragg postovao u Nemačkoj. Drugačije je nego ovo iz komppa.

Sada vidim link, ja sam mislio na ovaj sto sam ja stavio. Deluje odlicno, sad cu da pogledam jos, shipping itd :D

Da da ovo je vrh. Pogledaj na 1:07 kako skida i navlači gumu, to nemaju ovi iz kompa. 
Što se dostave tiče - najbolje DE prevoz, samo vidi koje je težine.

• Sviđa mi se 2

• Zainteresovan, 582 postova
  • Motocikl: Adidas

Samo pazite kad narucujete, popusti na Motea stranici variraju. Najvise sto sam ja uhvatio je bilo 40%.

• Hvala 1

• Aktivni korisnici   0 članova

• Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.

• Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja