Jump to content

Moto Zajednica

Pomoć oko prvog motora i opreme

Recommended Posts

• U prolazu, 3 postova

Pozdrav ljudi,

Pisao sam još polovinom 2024. da planiram da položim za A i kupim prvi motor itd. Posle nećkanja i vaganja, položio sam krajem 2025. godine i imam A kategoriju :) 

E sad ide najteži deo - koji motor kupiti? Nemam previše iskustva, a ljudi koje znam svi voze sportske motore, nikoga ne interesuje offroad i enduro vožnja. Neke informacije o meni: imam 32 godine, 183 visok, 93 kg (većinom mišića :) ), ceo život sam u sportu, dobar balans. Interesuje me vožnja 50/50, znači motor kojim mogu da odem i do grada, ali da može da se vozi na nekom normalnijem offroad terenu (ne interesuje me hard enduro, ali neki malo izazovniji offroad da) i da do tog terena dođem.

Ja sam došao do zaključka da mi je za početak najbolje nešto od 300-450 kubika, tipa Honda CRF300 Rally, Voge 300 Rally, možda i CFmoto MT 450. E sad, mislim da bih posle prešao na nešto 650-800, ali mislim da je previše za 1. motor, pogotovu za učenje offroada, zbog težine/balansa, ali me interesuju i vaša mišljenja. Kove 450 mi deluje kao idealan motor, ali je dosta love i prvo hoću da vidim da li će mi se svideti vožnja. 

Takođe, šta mislite o kupovini nekog starijeg enduro motora (85-2000)? Meni se ti motori najviše sviđaju estetski, ali mi se čini da bih morao da imam garažu i da sam maltene mehaničar da bih to održavao... 

Isto je i muka oko opreme, što moram da uzmem pre motora, tako da bi mi i tu dobro došao savet i pomoć... 

Hvala unapred svima!

• Sviđa mi se 5

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima

• Ne silazi, 3184 postova
  • Motocikl: ex.Liberty 125, Scarabeo 400i, Kawa ER5, trenutno Honda CBF 600 SA

Od starijih Honda Transalp, Afrika, u što boljem stanju.

Oprema, kad uzmeš motor, biraj prvo kacigu prema vrsti motora, nije isti položaj sedenja (i gledanja kroz vizir) na različitim tipovima motora.

Na kraju sve ostalo od opreme...

• Drug član, 3000 postova
  • Motocikl: CF Motor 450MT; ex: Yamaha XT660Z Tenere

Zdravo.

Pa sve si sam lepo napisao, nema šta da se doda.

Voge 300 ili cfmoto, zavisno od budžeta. Još ako izleti neki povoljan polovan - odlično.

Za stari enduro - dobro ti se čini :)

Opremu ne kupuj bez probe.

I eto to je to, očekujemo izveštaje sa vožnji :D

• Sviđa mi se 1

• U prolazu, 73 postova
  • Motocikl: Honda CRF300L

Svi manji motori koje si nabrojao su ok i mislim da ih vozi dosta forumaša vozi ili ih je vozilo. Najbolje bi bilo ako bi bar mogao da sedneš na svaki i da vidiš da li ti odgovara položaj.

Ako stvarno planiraš 50/50 vožnju, ja bi ti čak i preporučio hondicu, i to bi ti rekao da razmatraš i 300L. Idealno ako možeš da nadješ neku sa promenjenim amortizerom (mada da budemo realni, prosečni početnik ne primećuje zadnji amortizer prvih ~10k km). Ako ćeš više asfaltu naginjati, onda bi pre išao na CF.

Promenio član Skandi

• Svrati ponekad, 198 postova
  • Motocikl: NC 750 X

Pozz. Moje mišljenje je isto kao i kod kolega iznad. Sve si sam rekao i motori koje si nabrojao su generalno svi vrlo dobri u svojim kategorijama. Mislim da koji god uzmeš nećeš pogrešiti. Svakako, probati svaki, i bez zurbe odlučiti sam..

• Nemanja Stojanović, 1795 postova
  • Motocikl: Honda GL 500 Interstate + Honda NX500

Dobrodošao! :) 

Najlakše se uči na manjim motorima.

Možda tako ne zvuči, ali crf300 je dosta manji motor od 450mt.

• Sviđa mi se 1

• BJB Maxi Scooter Club, 1083 postova
  • Motocikl: Voge 300 Rally

Baš tako, vozio sam dosta oba (Voge 300 Rally = CRF 300 Rally računam), i 450MT je vidno veći, teži, niži, širi..

Dosta bolji po putu i dosta lošiji van njega. Pod lošiji mislim teži za vožnju za početnike kao što smo mi, naravno da će neko iskusan da vozi krugove oko mene na offu nevezano od motora. Par puta sam zadržao Vogea tamo gde bi MT sigurno ispao, i kad padne puno ga je lakše podići. 

S obzirom da planiraš off road vožnju, a svideće ti se sigurno, ta 300 klasa je pun pogodak.

E sad, za ovo ostalo.. za grad su idealni pošto vidiš sve jer si visoko, i ideš gde pogledaš, ne zanimaju te rupe, ivičnjaci i ostalo (važi za komplet ovu klasu naravno). 

Za putovanja i duže vožnje, dosta njih se oprosti s tim kod izbora takvog motora, ali po meni nema poente. Pravio sam 500-700km dane redovno, putovanja od 2000km, nosim komplet kamp opremu.. sigurno nije kao na GS-u ali bez ikakvih problema, i tek planiram takve stvari. Može to i na autoput 110-115 bez opterećenja kad zatreba, a može i da se modifikuje malo prenos da smanji obrtaje (ja nisam i ne planiram).

Posle je isto plan 450MT ili Kove 450 Rally, zavisno od toga šta se pokaže kao potrebnije, ali mislim da će oba mnogo bolje da legnu sa više iskustva. Nemaš ni ti puno godina tako da možeš lagano :) 

Za stare motore nemam šta da dodam, mislim da za tvoju situaciju nisu. Biće i kod mene XT500 ili 600 u garaži jednog dana, ali kao treći motor za paradiranje :lol:

20251116-115351.jpg

• Sviđa mi se 3
  • Podržavam 1

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Aktivni korisnici   0 članova

• Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.

• Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja