Jump to content

Moto Zajednica

Čišćenje Kočnica ili mjenjanje pločica!

Recommended Posts

• Integrisan, 8100 postova
  • Motocikl: Kwikasfuki 600

Hvala, bio sam na fonu pa na brzinu nisam video.  Kod mene u manualu se spominje i neki mali o-ring. Super ako imaju sve, eto onda gde poruciti. 🤘

Screenshot-2026-01-21-005016.png

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima

• Integrisan, 9860 postova
  • Motocikl: Peugeot Satelis250 ...... Honda NC750XD

Pomenuti o-ring dihtuje izmedju polutki klešta.

Kočiona tečnost udje u spoljni deo polutke, nastavlja da putuje kanalom u unutrašnji deo kako bi se snabdela ostala dva klipa.

Tu gde je kanal/spoj polutki stoji ta mala o-ring gumica da ne izadje tečnost vani.

• Sviđa mi se 1

• U prolazu, 8 postova
  • Motocikl: Suzuki Gsx R 1000
On 17. 1. 2026. at 14:35, Satelis je napisao:

Pažljivo odgledah klip, ono što videh.....par stvari nije dobro.

- Prva stvar je u tome da klipovi ne mogu izlaziti jednako i ako je sve u perfekt stanju. Razlog tome je priključak creva sa gornje strane klešta, tako da je logično, da će prvo poći gornji pa za njim i donji klip.

Tako je fabrika rešila da sa gornje strane dolazi pritisak i tako će bit kad je sve u perfekt stanju.

Da je fabrika rešila da kačenje cevke bude tačno po sredini klešta pa u klestima magistrala jednaka do klipova....ondak bi klipici jednako se pomicali pri kočenju.

Kako će klipici raditi (odlaziti i vraćati se) zavisi od kočionog cilindra, čistoće klešta i stanje gumica (posebno prašinara) ponajviše.

Ovo što boldovah je najčešći problem kod glavljenja klipića jer prašina fina u kombinaciji sa vodom zadje iza prasinar gumice u njenom kanalu. Tu boravi te kako se suši stvara kamenac koji vremenom počne potiskivati prašinar gumicu ka vani.

Prašinar gumica nema kud, te počne stezati klip što dovodi polako do sve težeg kretenja ili potpunog glavljenja klipa.

O ostala dva faktora ne bi da dužim, samo ću reć da imaju učinak kako će sve ukupno bit na kočenju.

- Drugo šta mi se ne svidja na klipu odgledanom je upotreba ravnog srafcigera ne bi li se razmaknule pločice.

Za tu namenu uvek treba koristiti alat predvidjen i napravljen baš za taj detalj posla jer....

Kad klipici rade odlicno (lako se kreću), ko ne povede računa pri korišćenju ravnog šrafcigera da bi razmakao što više pločke, može napraviti oštećenje nepovratno na samoj ferodi pločice.

Iole ako klipići glave + korišćenje srafcigera.....otisak je siguran.

Da to si u pravu nisan dobro to obrazlozio tjekom videa jer cak mozes vidjeti na jednom djelu da sam prstom drzao onaj prvi glavni klip tj gornja da ostala 3 tj 2 krenu ( jbg ne idu me jos ovi tutorijali u garazi tj nisam nikad pisao skripte za videa nego radim konkretno iz glave a ode mozda ne bi bilo lose napisati spisak prije snimanja da netko ne bi dosao u zabludu
sta se tice sarafcigera istina je i to,ok jbg ja to radim svaki dan pa znam sta radim a netko kome je prvi put steta je zagarantirana ako ne zna na sta paziti!  

• Sviđa mi se 4
  • Podržavam 2

• U prolazu, 8 postova
On 19. 1. 2026. at 2:06, abarth_maniac je napisao:

Snimak je OK, u smislu da vecina stvari koje su recene jesu OK.

Ali:

Razmaknuti plocice srafcigerom, moze ali ne treba. Kontra seger kljesta i rasire se lagano.

A to da kljesta ne stegnes, pa onda napumpas pa bla,bla...

Postoje fiksna i plivajuca kljesta.

I za jedna i za druga, ovo sto je izreceno na kraju videa je teska glupost!

Ko zna fiziku mrvicu dalje od pada jabuke na glavu, shvatice da se kljesta stave na mesto a klipovi nemaju bas izbora nego da se nameste tamo gde im je mesto.

A mesto im je tacno tamo gde plocica dodirne disk.

Hint:

Ako pumpamo kocnicu bez plocica, sanse da svi klipovi izlaze ravnomerno su jednake mogucnosti da dobijemo loto na Mauriciusu, iako nikad nismo tamo bili, niti smo ikada uplatili loto.

Razlog je isti kao u pasusu iznad.

A evo primera kako izgledaju prosecne celjusti kad ih otvorite.

Razlog tome je redovno pranje spolja i redovna zamena kocione tecnosti, naravno...

IMG_20250407_122633.thumb.jpg.7ce7de11fad9edbbcdf755d70cc7262c.jpg

Bez obzira radi li se o aksijalnim, radijalnim, plivajućim ili fiksnim kočionim kliještima, procedura je ista: kliješta se zatežu dok je kočnica napumpana i držana. Razlog je što disk nikad nije savršeno ravan, vilica i disk rade pod opterećenjem i temperaturom, a sama kliješta imaju montažne tolerancije. Tek pod hidrauličkim pritiskom kliješta se sama poravnaju u stvarnoj radnoj osi diska. Ako se kliješta zategnu bez pritisnute kočnice, fiksiraju se u lažnoj osi – kod aksijalnih je greška najizraženija, ali ni radijalna nisu imuna, dok se kod plivajućih kliješta krivo poravna baza nosača pa klizači rade pod naprezanjem. Posljedica su stalno trenje pločica, teže okretanje kotača, neujednačeno trošenje, pulsiranje ručice i pregrijavanje kočnice. Zato se kliješta, neovisno o konstrukciji, uvijek zatežu pod pritiskom kočnice.

Aksijalna kliješta (klasična)

Imaju najviše tolerancije 

Montažne rupe dopuštaju mikro-pomak

Disk nikad nije savršeno ravan

A bez stisnute kočnice:

kliješta se zategnu ukošeno

pločice stalno taru

kotač se teže vrti

Ovo je najkritičnija vrsta za tu proceduru.

Radijalna kliješta 

Precizniji prihvat

Manje bočne tolerancije

Često se pogrešno misli da su “samo-centrirajuća”

Radijalna kliješta nisu savršeno centrirana

Disk i vilica i dalje rade (toplina, torzija)

Pumpanjem:

kliješta se poravnaju u stvarnoj radnoj osi

sprječava se pulsiranje pri jakom kočenju

Plivajuća kliješta (s klizačima)
iako ljudi misle da ne treba

Klize po vodilicama

Ali baza kliješta se kruto zateže za vilicu

Ako baza nije poravnata:

klizači rade pod naprezanjem

kočnica “zapne” nakon zagrijavanja

nejednako trošenje pločica

Pumpanje poravna bazni nosač.

Fiksna kliješta (4/6 klipova bez klizača)

Nema samoprilagodbe

Sve ovisi o poziciji montaže

Najosjetljivija na krivu osu

Bez pritisnute kočnice:

disk stalno struže

dobiješ toplinsku deformaciju,
pulsiranje ručice
Nijedna kočnica se ne centrira sama bez hidrauličkog pritiska – bez obzira je li aksijalna, radijalna, plivajuća ili fiksna. Razlika je samo koliko ćeš problema dobiti ako to preskočiš.
Kada ovaj postupak je ajmo reći manje bitan ako su kliješta na klinovima tj ekscentrima (rijetko) ili ako proizvođač izričito kaže drugačije (rijetko, OEM racing setup)
OEM manuali kod aksijalnih,plivajućih itd. kliješta propisuju pumpanje kočnice i vilice nakon montaže kako bi se sustav poravnao u radnoj poziciji; zatezanje kliješta pod pritiskom je servisna i trkaća praksa koja ide korak dalje, ali se temelji na istoj mehaničkoj logici.

Promenio član ST Moto
  • Sviđa mi se 2

• Drug član, 2933 postova
  • Motocikl: SV 650S 1999, SV650S 2000, Simson SR50, Cagiva Mito 125, Simson S51, Tomos Automatic A3SL, A3...

Ova dva motora trenutno radim pa su otvoreni manuali:

IMG_20260121_104845.thumb.jpg.f85ca6f43fdbe43ecd2a878eec4158d0.jpg

IMG_20260121_104748.thumb.jpg.aa897a6ec8d921d19f4d26df166080dd.jpg

IMG_20260121_104509.thumb.jpg.48f643c3f110427d40c5d74220d1d0dc.jpg

IMG_20260121_104413.thumb.jpg.28e132cae688976e817d356ff3b23c5d.jpg

Ja sve radim po servisnim uputstvima.

Mozda mi znamo nesto sto oni ne znaju.

A imao bih i obrazlozenje za tvoje navode i za i protiv, ali nemam ni vremena ni volje ni zelje.

Pozdrav i srecno.

• Sviđa mi se 5

• Ne silazi, 3335 postova
  • Motocikl: CF Motor 450MT; ex: Yamaha XT660Z Tenere

Pa dobro, malo je i neozbiljno da se u ovakvoj diskusiji zalepi A4 strana generisanog teksta i očekivati da neko odgovori. (odnosi se na poslednji post @ST Moto )

Promenio član živke

• Ne silazi, 6992 postova
  • Motocikl: đački pešački
pre 14 minuta, abarth_maniac je napisao:

protiv, ali nemam ni vremena ni volje ni zelje.

Pozdrav i srecno.

Takođe i ja.

• Ne silazi, 2846 postova
  • Motocikl: Kawasaki GTR 1400
pre 25 minuta, živke je napisao:

Pa dobro, malo je i neozbiljno da se u ovakvoj diskusiji zalepi A4 strana generisanog teksta i očekivati da neko odgovori.

Nije to bilo kakav generisani tekst , nego user manual !! ( ovo sto je Ranko okacio ) , dok kolege iznad post neodoljivo podseca na chatgpt poruku.   

Promenio član Darko Mihajlovic

• Integrisan, 9860 postova
  • Motocikl: Peugeot Satelis250 ...... Honda NC750XD
Pre 10 sati, ST Moto je napisao:

Da to si u pravu nisan dobro to obrazlozio tjekom videa jer cak mozes vidjeti na jednom djelu da sam prstom drzao onaj prvi glavni klip tj gornja da ostala 3 tj 2 krenu ( jbg ne idu me jos ovi tutorijali u garazi tj nisam nikad pisao skripte za videa nego radim konkretno iz glave a ode mozda ne bi bilo lose napisati spisak prije snimanja da netko ne bi dosao u zabludu
sta se tice sarafcigera istina je i to,ok jbg ja to radim svaki dan pa znam sta radim a netko kome je prvi put steta je zagarantirana ako ne zna na sta paziti!  

Retki su ljudi koji će reći tj priznati grešku, zato ti dadoh podršku i pozitivnu kritiku :takoje: 

Lagano, polakce što bi stari rekli.....moraš dobro voditi računa sta i kako snimas + što je najvažnije pričaš .....za čas se krivo shvati i ode mast u propast jbg.

• Sviđa mi se 3
  • Podržavam 2

• Drug član, 579 postova
  • Motocikl: Ducati Multistrada 1200S

Kakvo zadovoljstvo što imam priliku da čitam ovakvu diskusiju.
Bravo i hvala!

Recenzije ST moto volim da pogledam, jedan je od retkih koji mi privuče pažnju. Radi se otvoreno i iskreno.

• Sviđa mi se 5

• U prolazu, 8 postova
Pre 4 sati, živke je napisao:

Pa dobro, malo je i neozbiljno da se u ovakvoj diskusiji zalepi A4 strana generisanog teksta i očekivati da neko odgovori. (odnosi se na poslednji post @ST Moto )

Ovo je bia jedini ispravan i tehnički kompletan način da napišem i naravno da je čitko i jasno....Na kraju ipak je tekstualni forum i zanimljivo je cuti razlicite uglove...ja sam smatrao da ovakva rasprava zahtjeva i tehnički dio i naravno da bude cjelovit jer tema je tehnička nije trivijalna na kraju znam da svaki majstor ima svoju filozofiju pa tako i ja sam ,ako netko misli da sam u krivu slobodno...volim i ja naučit nešto novo 

• Sviđa mi se 3

• U prolazu, 8 postova
Pre 4 sati, abarth_maniac je napisao:

Ova dva motora trenutno radim pa su otvoreni manuali:

IMG_20260121_104845.thumb.jpg.f85ca6f43fdbe43ecd2a878eec4158d0.jpg

IMG_20260121_104748.thumb.jpg.aa897a6ec8d921d19f4d26df166080dd.jpg

IMG_20260121_104509.thumb.jpg.48f643c3f110427d40c5d74220d1d0dc.jpg

IMG_20260121_104413.thumb.jpg.28e132cae688976e817d356ff3b23c5d.jpg

Ja sve radim po servisnim uputstvima.

Mozda mi znamo nesto sto oni ne znaju.

A imao bih i obrazlozenje za tvoje navode i za i protiv, ali nemam ni vremena ni volje ni zelje.

Pozdrav i srecno.

Da razumijem kao i ja to u manualu ali kad sam radio u službenom servisu u Splitu sam bio na edukacijama i tamo je bila tema baš o tome što manuali govore je da ljudi sami sebi mogu raditi motore ali isto tako su šturo napisani što nije pogrešno naravno ali ovakve stvari u manualu pišu ako se kotač slobodno okreće i kočnica radi – procedura je OK jer njima je bitna sigurnost,pouzdanost i za masovno korištenje...Za pravo poravnavanje kako bi u ovlaštenim servisima trebalo se raditi ti podatci su im nepoznati...Imam dosta krugova i vremena na Grobniku i Marofu i tamo sam ovo jedino viđao da se radi jer u servisima im je to....previše iako te stvari učiš na edukacijama....uglavnom tako nije pogrešno ako to ne napraviš ali ovako je majstorski poravnato bez pogovora šta se kaže u mikrometar ...u manualu također ne piše da očistiš dosjed pa ga mehaničar svejedno očisti a razlika u manualima npr zašto to piše u manualima kod radijalnih klješta je jednstavno takva jer su osjetljivija a realno mušterije boli ona stvar malo ce cesce mjenjat pločice ali zapravo nikad nemaju puni potencijal
ispravi me ako griješim

• Ne silazi, 3335 postova
  • Motocikl: CF Motor 450MT; ex: Yamaha XT660Z Tenere

Meni jedna stvar u toj priči od starta nije jasna iako sam oduvek tako radio. 

Klešta imaju neki luft ako ih ne zategneš skroz, ali to je u ravni paralelnoj sa točkom (i diskom), može da bude gore dole i levo desno, i tu može da se promeni malo pozicija pre nego što se zašrafi. 
Ali u osi normalnoj na disk - nema pomeranja - čeljust tj. nosač će uvek da nalegne na isti način na predviđeno mesto na viljušci, i to se ne menja, tj ne može se na ovaj način menjati da tako kažem daljina pločica od diska.
Zar ne ? 
Kad ti stisneš polugu, i pločice stisnu disk, čeljust će da se namesti u idealnu poziciju, ali kako kreneš da zatežeš šrafove čeljust mora da legne na mesto na viljušci i samim tim nema veze kakav je bio početni položaj. Ne znam da li sam lepo objasnio šta hoću da kažem. 

Opet, koliko ja razumem - ništa ne može da škodi da se na ovakav način fiksiraju klešta, može samo da se uštedi malo vremena i to je to.

Promenio član živke
  • Sviđa mi se 1

• U prolazu, 14 postova
  • Motocikl: Suzuki Gsxr
12 minutes ago, živke said:

Meni jedna stvar u toj priči od starta nije jasna iako sam oduvek tako radio. 

Klešta imaju neki luft ako ih ne zategneš skroz, ali to je u ravni paralelnoj sa točkom (i diskom), može da bude gore dole i levo desno, i tu može da se promeni malo pozicija pre nego što se zašrafi. 
Ali u osi normalnoj na disk - nema pomeranja - čeljust tj. nosač će uvek da nalegne na isti način na predviđeno mesto na viljušci, i to se ne menja, tj ne može se na ovaj način menjati da tako kažem daljina pločica od diska.
Zar ne ? 
Kad ti stisneš polugu, i pločice stisnu disk, čeljust će da se namesti u idealnu poziciju, ali kako kreneš da zatežeš šrafove čeljust mora da legne na mesto na viljušci i samim tim nema veze kakav je bio početni položaj. Ne znam da li sam lepo objasnio šta hoću da kažem. 

Opet, koliko ja razumem - ništa ne može da škodi da se na ovakav način fiksiraju klešta, može samo da se uštedi malo vremena i to je to.

Razumiš stvar u teoriji, ali promašaj je u pretpostavci da u osi normalnoj na disk “nema pomicanja”.U idealnom svitu bi tako bilo, ali u stvarnosti nije.Dosjed klješta na vilicu nije savršena referentna ploha: ima tolerancije u odlivku, boji, oksidu, prljavštini, a i sami vijci imaju luft u rupama.Kad su vijci otpušteni,klješta se mogu mikro-rotirati i mikro-nagnuti,ne samo gore–dolje i lijevo–desno, nego i minimalno u odnosu na ravninu diska. Kad stisneš kočnicu, pločice pod hidrauličkim pritiskom poravnaju klješta prema disku u stvarnoj radnoj poziciji i ako tad zategneš, tu poziciju “zaključaš”. Ako zategneš bez tog pritiska, klješta se prvo naslone na dosjed kako god tolerancije dozvole, a tek kasnije ih disk i pločice prisiljavaju da rade iz blago krive osi – što se vidi kao stalno trenje, neujednačeno trošenje ili pulsiranje. Zato početni položaj itekako ima veze, iako se na papiru čini da nema. S druge strane opet nije pogrešno ali je ovo je full profesionalno 

• Sviđa mi se 1
  • Hvala 1

• Motocikl: SV 650S 1999, SV650S 2000, Simson SR50, Cagiva Mito 125, Simson S51, Tomos Automatic A3SL, A3...
Pre 2 sati, lastre1996 je napisao:

minimalno u odnosu na ravninu diska. Kad stisneš kočnicu, pločice pod hidrauličkim pritiskom poravnaju klješta prema disku u stvarnoj radnoj poziciji i ako tad zategneš, tu poziciju “zaključaš”.

Zapravo, nije bas tako. Ali stvarno nemam volje da ukazim u dubiozu, a posto sam masinac morao bih da crtam.

Plocice i kljesta se hoce namestiti po disku, ali kad stegnes kljesta, sve i da nista nije gde treba od nosaca, kljesta legnu na nosac i poguraju klipove da se nameste onako kako fizika kaze.

• U prolazu, 14 postova
  • Motocikl: Suzuki Gsxr
3 hours ago, abarth_maniac said:

Zapravo, nije bas tako. Ali stvarno nemam volje da ukazim u dubiozu, a posto sam masinac morao bih da crtam.

Plocice i kljesta se hoce namestiti po disku, ali kad stegnes kljesta, sve i da nista nije gde treba od nosaca, kljesta legnu na nosac i poguraju klipove da se nameste onako kako fizika kaze.

Razumijem što želiš reći, ali tu je ključna pogrešna pretpostavka:klipovi se mogu prilagoditi položaju diska ali klešta kao tijelo se nakon zatezanja više ne mogu prilagoditi. Kad stegneš klješta, ona se kruto vežu za nosač i dosjed, a klipovi tada samo kompenziraju tu poziciju – ne ispravljaju je.Fizika tu ne “ispravlja” geometriju nego samo gura klipove u položaj u kojem sustav može funkcionirati unutar tolerancije a ako su kliješta zaključana u blago krivoj osi, rezultat nije da je sve idealno, nego da jedan klip i jedna pločica stalno rade više od druge a to se vidi kao trenje, neujednačeno trošenje i zagrijavanje. Zato redoslijed ima smisla prvo poravnanje klješta prema disku pod pritiskom, pa tek onda zatezanje jer se onda zaključava stvarna radna pozicija, a ne ona koju je nametnuo nosač.

Znaci, ako se prvo prilagode disku, kad ih stegnes na nosac (gde je fiksna veza), ne legnu na nosac kako legnu inace na isti taj nosac? Zategnes ih i ne privuku se i ne legnu jednako kako bi legle da prvo nisi napumpao?

Ajd uradimo test! Klesta fiksna, 4 klipa. Aksijalna.

Drzis kljesta dok nisu stegnuta za nosac rukom i blago ih napnes ka sredini tocka u osi tocka (Kao da ih guras ka suprotnim kljestima). Svi klipovi vraceni do kraja.  Neko ti pomogne i napumpa kocnicu. Kljesta su legla na disk savrseno, ali su 2 klipa izasla vise, a 2 za toliko manje. 

Namestis ih da ih fiksiras na stap. Fali 2mm da se naslone na nosac. A leze na disku savrseno!! Za ta 2mm bi ih morao navlaciti srafovima dok ne legnu na nosac, zar ne?

I sta sad?

Kada su vam plocice nejednako ili ukrivo potrosene, razlog tome su losi klizaci ako ih ima, pa se kljesta zakose i/ili zaribani klipovi. 

Specificno je jer se plocice trose vise na jednom delu nego na drugom. Neko bi rekao ukoso.

Kada su kljesta fiksna sa 4 klipa, isto ovo se desava sa plocicama ako je jedan klip zaribao ili teze ide od drugog pa na plocicu deluje sila samo jednog klipa umesto oba. (Na nekim kljestima je ovo reseno tako sto svaki klip ima svoju plocicu, RSV npr. Napred idu 4 plocice po kljestima sa 4 klipa)

Ako su kljesta sa 2 klipa, po jedan sa svake strane, a plocice su nejednako  potrosene (jedna je deblja od druge), razlog je sto jedan klip ide teze i uvek pravi trenje jer se ne vraca dovoljno da rastereti plocicu.

U bilo kom navedenom slucaju tocak ide teze nego sto bi trebalo.

I zapamtite jednu stvar:

Hidraulika kad je ispravna, izgurace klip koliko god da je zapekao! Sve da je zavaren, nesto ce da pukne... Ali kad izadje tu ce i da ostane.

Ovim postom cu da pokusam da se iskljucim iz rasprave. Ako nisam u pravu, izvinjavam se na pogresnim informacija, ali potrebno mi je da me neko argumentima ubedi da gresim.

A za savete i pomoc sam tu koliko god mogu.

• Sviđa mi se 7
  • Hvala 1
  • Podržavam 1

• Ne silazi, 6992 postova
  • Motocikl: đački pešački

Kod aksijalnog kačenja klješta, na paralelnost pločica se ne može uticati, već samo na obim naleganja po prečniku u okviru zazora u šrafovima.

Kod radijalnog može, isto u okviru zazora šrafova.  Konstruktivno, nosači klješta obezbeđuju paralelnost i treba pratiti njihovu geometriju, klipovi imaju mali zaor u cilindrima i mogu se zakriviti prilikom demontaže i ako bi se prvo stegli za disk pa onda klješta, ostali bi zakrivljeni kolko zazor u šrafovima to omogućava i to onda nije dobro. Kad se klješta potisnu aksijalno između osa šrafova i tako držeći ona stegnu, obezbeđena je paralelnost i centričnost osa klipova sa ravni diska.

Kod poluplivajučih diskova početna ravan frikcione površine ne može biti kosa u odnosu na rotaciju, kod potpuno plivajućih može i tad disk baca, ali kad počne da se vrti točak, centrifugalna sila i obe pločice ga isprave u vertikalu u odnosu na osu rotacije i one se postave u ujednačen radni mali zazor i ako su hidro mehanički klješta u dobrom  stanju, kočioni sistem radi kako treba, to i jeste prednost tog plivanja.

Promenio član đunta
  • Sviđa mi se 1

• U prolazu, 8 postova
Pre 9 sati, abarth_maniac je napisao:

Znaci, ako se prvo prilagode disku, kad ih stegnes na nosac (gde je fiksna veza), ne legnu na nosac kako legnu inace na isti taj nosac? Zategnes ih i ne privuku se i ne legnu jednako kako bi legle da prvo nisi napumpao?

Ajd uradimo test! Klesta fiksna, 4 klipa. Aksijalna.

Drzis kljesta dok nisu stegnuta za nosac rukom i blago ih napnes ka sredini tocka u osi tocka (Kao da ih guras ka suprotnim kljestima). Svi klipovi vraceni do kraja.  Neko ti pomogne i napumpa kocnicu. Kljesta su legla na disk savrseno, ali su 2 klipa izasla vise, a 2 za toliko manje. 

Namestis ih da ih fiksiras na stap. Fali 2mm da se naslone na nosac. A leze na disku savrseno!! Za ta 2mm bi ih morao navlaciti srafovima dok ne legnu na nosac, zar ne?

I sta sad?

Kada su vam plocice nejednako ili ukrivo potrosene, razlog tome su losi klizaci ako ih ima, pa se kljesta zakose i/ili zaribani klipovi. 

Specificno je jer se plocice trose vise na jednom delu nego na drugom. Neko bi rekao ukoso.

Kada su kljesta fiksna sa 4 klipa, isto ovo se desava sa plocicama ako je jedan klip zaribao ili teze ide od drugog pa na plocicu deluje sila samo jednog klipa umesto oba. (Na nekim kljestima je ovo reseno tako sto svaki klip ima svoju plocicu, RSV npr. Napred idu 4 plocice po kljestima sa 4 klipa)

Ako su kljesta sa 2 klipa, po jedan sa svake strane, a plocice su nejednako  potrosene (jedna je deblja od druge), razlog je sto jedan klip ide teze i uvek pravi trenje jer se ne vraca dovoljno da rastereti plocicu.

U bilo kom navedenom slucaju tocak ide teze nego sto bi trebalo.

I zapamtite jednu stvar:

Hidraulika kad je ispravna, izgurace klip koliko god da je zapekao! Sve da je zavaren, nesto ce da pukne... Ali kad izadje tu ce i da ostane.

Ovim postom cu da pokusam da se iskljucim iz rasprave. Ako nisam u pravu, izvinjavam se na pogresnim informacija, ali potrebno mi je da me neko argumentima ubedi da gresim.

A za savete i pomoc sam tu koliko god mogu.

Razumin test koji opisuješ i skroz je korektan misaoni eksperiment, ali u njemu je skrivena pretpostavka koja u stvarnom sustavu ne drži vodu. U praksi kliješta ne mogu “lebdit” u zraku, prvo se poravnat po disku pa ih onda nasilno navlačit na nosač. Čim ih pustiš iz ruke i kreneš zatezat, dosjed nosača postaje glavna referenca i on na kraju definira geometriju kliješta. Pumpanje kočnice ne služi da bi kliješta ostala 2 mm od nosača – to se u realnosti ne događa – nego da se prije nego šta ih zaključaš šrafovima uklone mikro-nagibi i mikro-rotacije koje nastaju zbog tolerancija u dosjedu i rupama za vijke. Govorimo o desetinkama ili stotinkama milimetra, a ne o milimetrima.

U realnom sustavu, ako su kliješta i nosač ispravni i kako triba, ne može se dogodit da kliješta savršeno leže na disku, a da su fizički 2 mm udaljena od nosača – to bi značilo da je nešto krivo, ili nosač, ili kliješta, ili je u pitanju ozbiljan kvar. U takvoj situaciji nikakva procedura ne pomaže, to više nije pitanje redoslijeda nego ispravnosti dijelova.

Poanta ove procedure je baš u onoj zoni koju si preskočija, a to je mikro-geometrija. Klipovi mogu kompenzirat razlike u hodu, ali ne mogu ispravit krivo zaključenu orijentaciju samog tijela kliješta. Ako kliješta zaključaš u blago nagnutoj osi, klipovi će odradit svoje i kočnica će radit, ali cijeli sustav će stalno radit pod bočnim opterećenjem, šta se s vremenom vidi ka trenje, toplina i nejednako trošenje, čak i kad su klipovi i klizači ispravni.

Tu se slažemo , najčešći uzrok nejednakog trošenja su zapekli klipovi ili loši klizači, ali to nije jedini mogući uzrok. Krivo zaključena geometrija kliješta je rjeđa stvar, ali postoji, pogotovo kod fiksnih višeklipnih kliješta s manjim tolerancijama.

I za kraj, točno je da hidraulika može izgurati i zapekli klip, ali hidraulika ne vraća klipove niti ispravlja geometriju, ona samo gura dok sustav ne nađe neku ravnotežu. Ako je ta ravnoteža pronađena u krivoj osi, kočnica će radit, ali lošije nego šta bi tribala. Ne tvrdin da je pumpanje kočnice sveti gral niti da rješava kvarove, nego samo da je to logičan način da se prije konačnog zatezanja zaključa stvarna radna pozicija, a ne neka slučajna pozicija unutar tolerancije. Ako su dijelovi idealni, razlika će bit minimalna aako nisu, s vremenom se itekako vidi.

pre 14 minuta, ST Moto je napisao:

a to je mikro-geometrija

Ja kao mašinac nisam čuo nikad za ovaj izraz, a dobro sam razgulio guzicu na faksu.

pre 15 minuta, ST Moto je napisao:

nego samo da je to logičan način da se prije konačnog zatezanja zaključa stvarna radna pozicija,

Sad mi oprosti, ne bih da udjemo u prepirku i da ispada da ja tebe ubedjunem, ali ponavljam:

Inženjeri se ne vode logikom nego merama, činjenicama i dokazima.

Opet samog sebe demantujem i upustam se u raspravu... 

• U prolazu, 8 postova
pre 4 minuta, abarth_maniac je napisao:

Ja kao mašinac nisam čuo nikad za ovaj izraz, a dobro sam razgulio guzicu na faksu.

Sad mi oprosti, ne bih da udjemo u prepirku i da ispada da ja tebe ubedjunem, ali ponavljam:

Inženjeri se ne vode logikom nego merama, činjenicama i dokazima.

Opet samog sebe demantujem i upustam se u raspravu... 

Razumin, tu je došlo do nesporazuma. “Mikro-geometrija” nije nikakav službeni termin iz strojarstva niti nešto šta se uči na faksu, nego kolokvijalan izraz kojim sam pokušao opisat efekte tolerancija, dosjeda, elastičnosti i malih nagiba koji postoje u stvarnom sklopu, a ne u idealnom crtežu. Inženjerski gledano, to su dopuštene tolerancije i odstupanja unutar kojih se dijelovi mogu zaključat u više mogućih pozicija. Nisan mislio uvodit novu terminologiju ni glumit da je to neka znanost, nego samo pojednostavljeno opisat pojavu koja u praksi postoji, i koju ljudi u mom servisu uzimaju u obzir iako je često ne imenuju posebnim pojmom.

• Drug član, 2014 postova
  • Motocikl: Suzuki Bandit 600

Dok si skidao šapu i izvlačio pločice sa diska ti si ga mrdnuo tamo - vamo (disk) i posle kada sve to očišćeno montiraš centriraš šapu prema disku koji se mrda levo - desno po potrebi i on ti je merodavniji od fabričkog ležišta za šapu?!

Ja sam oba moja prednja diska razradio u onim spojnim čaurama da ih mogu pomerati sa dva prsta, po rupama zveckaju kao zvečke. Otkada sam to uradio, podignuti prednji točak se slobodno okreće a i malo je ubedljiviji na kočenju...

• Sviđa mi se 5
  • Podržavam 2

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Aktivni korisnici   0 članova

• Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.

• Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja