Rider000 2100 Napisano juče u 08:27 (promenjeno) Drug član, 1433 postova Lokacija: Zapadna Bačka Motocikl: EX Honda CB500X '23---------------------------------------EX Honda Africa Twin '17------------------------------------------V Strom 650XT '24------------------------- Prijavi odgovor kao problematičan pre 9 minuta, Blackened je napisao: Strom odlican agregat, samo neoprostiva mana, nema slipper clutch, ako ga iole zanima dinamicnija/zabavnija voznja. Skoro svi imaju u toj klasi. Ja sam za 13k km na Stromu jednom uspeo da na kratko blokiram zadnji tocak. U sustini ako se ima osecaja, sa medjugasom saltanje u nizu, uzivanje i bas lepo bez cimanja prodje. Nece blokirati, prasta dosta. Vozio sam tracer 7 model pre 2025, isto nema slipper clutch, svako malo mi blokirao zadnji tocak. Nervoznija je dosta. Strom je nekako mekši, mirniji. Moze da se šalta i bez kvacila, bez cimanja upada u višu. Promenio juče u 08:29 član Rider000 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
pronto 7143 Napisano juče u 08:28 Ne silazi, 6668 postova Lokacija: Vrmdža, Sokobanja Motocikl: konzerviran Prijavi odgovor kao problematičan Pa dobro..ako je. Mislim da je iz napisanog to svakako moglo da se pretpostavi. Ja sam ovde koliko toliko prisutan, ali ipak ne mogu sve da ispratim. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
bopk 1675 Napisano juče u 08:43 Drug član, 2093 postova Lokacija: Prokuplje Motocikl: Strom 650 xt Prijavi odgovor kao problematičan pre 37 minuta, Astrea je napisao: Neko posle 25 prekida a neko hoće i posle 35 godina da se vrati na motor. Većina je ovde pisala kome se šta dopada što je na neki način i normalno i razumljivo. Ali niko nije uvažio jedan, po meni, veoma bitan detalj koji je pokretač teme napisao kao osnovnu stvar: 'udobnost za suvozača i mene'. Ko kupuje motor za sebe uopšte ne shvata koja je i muka i odgovornost ako hoćeš da suvozač bude zadovoljan. Možda je upravo želja da suvozač bude zadovoljan i razlog povratka na dva točka ... Iako znam poprilično da čačkam sam usled nedostatka i vremena a i volje gledaš da kupiš nešto i da tu brigu prebaciš na servisera i prodavca putem garancije i to je razlog nabavke novog. S druge strane budžetsko ograničenje čini svoje. Za dvoje odraslih uz odgovorajući prtljag a da bi se zadovoljili brdsko-planinski prohtevi i želje za preticanjem pred neku nepreglednu krivinu treba poprilično radne zapremine i snage a i obrtnog momenta. Po meni je najbolje da snaga i obrtni moment budu trocifreni a da radna zapremina bude takva da sam agregat tj. motor u užem smislu te reči ne deluje previše navijeno. Sva ta tri elementa imaju izuzetan uticaj na pojam udobnosti. Slažem se da smo i bez Alpa a i da su druge zemlje sa više gudura od nas ali ovako nešto se ne kupuje da bi se vozilo samo po Novom Beogradu, Novom Sadu ili Nišu. Kada čovek zađe u neke godine iako ostane u svemu mlad voli malo više udobnosti i sveopštog konformiteta. Iskreno, ja malo mnooogo više. Pod udobnošću podrazumevam i da zaštita od vetra bude izuzetna - bez udara u kacigu ili kolena a pritom bez kovitlanja iza leđa. A šta ćemo da radimo i sa zaštitom od kiše? Znate li kako izgleda lepo kada vozite po kiši i ostanete suvi! Da li i oprema motora utiče na udobnost - itekako naravno! Pokretanje motora bez ključa u bravi, električno podešavanje vizira, grejanje ručki i sedišta, naslon za leđa na gornjem koferu, elektronsko podešavanje ogibljenja, kontrola pritiska u gumama, podešavanje stila vožnje zavisno od uslova na putu ... Mnogi će reći da svaka stvar pojedinačno nije bitna. Tačno, apsolutno tačno ali zbir čini nešto što nam je bitno! Da li mi je bitno da mogu da se bavim vožnjom, razgledanjem tj. putovanjem udvoje ili ćemo na svakih 800-1000 km na nekom dužem putu da čistimo i podmazujemo lanac? Meni lično ponekad smeta i da svraćam na pumpu ... Ima li svrhe da dalje ovde pišem to ne znam, samo sam postavio neke dileme koje treba da rešim do proleća 2026 da bih se vratio na dva točka. Zadrži se ti ipak na nekom dobrom autu. Iskreno to mislim. 4 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Astrea 52 Napisano juče u 08:48 U prolazu, 63 postova Lokacija: Kraljevo Motocikl: Nemam Prijavi odgovor kao problematičan Ko je jednom seo na dva točka uvek se tu vraća. Drugo su lični afiniteti i ukus, o tome se ne raspravlja. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Astrea 52 Napisano juče u 08:52 U prolazu, 63 postova Lokacija: Kraljevo Motocikl: Nemam Prijavi odgovor kao problematičan pre 24 minuta, malitomic je napisao: BMW R1200 RT 2017-2018 ili R1250 RT 2018-2019 - Kupujem - BJBikers Forum BMW R1200 RT 2017-2018 ili R1250 RT 2018-2019 - Kupujem - BJBikers Forum SHARE.GOOGLE Da ima: Pokretanje bez klasičnog ključa, centralno zaključavanje, radio, sva tri paketa opreme, grejanje oba... Reklo bi se da je kolega već odlucio Da sam odlučio još nisam, da naginjem na neku stranu i to je tačno. U kombinaciji su, Kawa 1400 GTR-Yamaha FJR 1300 i ova dva BMW modela. Po meni, nabrojano ima smisla porediti a pričati o udobnosti i Stromu 650 baš i ne ... 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Blackened 1385 Napisano juče u 08:54 (promenjeno) Zainteresovan, 742 postova Lokacija: Beograd - Koh Phangan Motocikl: '23. CB500X (prethodno '98. XL600V) Prijavi odgovor kao problematičan 28 minutes ago, Rider000 said: Ja sam za 13k km na Stromu jednom uspeo da na kratko blokiram zadnji tocak. U sustini ako se ima osecaja, sa medjugasom saltanje u nizu, uzivanje i bas lepo bez cimanja prodje. Nece blokirati, prasta dosta. Vozio sam tracer 7 model pre 2025, isto nema slipper clutch, svako malo mi blokirao zadnji tocak. Nervoznija je dosta. Strom je nekako mekši, mirniji. Moze da se šalta i bez kvacila, bez cimanja upada u višu. Moze sve to ok voziti, svakako "rev-matching" je bitan u oba slucaja, ali ovo je dosta bolje. Nije samo do blokiranje tocka, vec balans motora, trzanje, nizbrdo saltanje. Fakticki sve je stabilnije i u krivini, dosta kasnije kocis itd.. Van puta ili klizavo, jos izrazenije isto. Zaleti se 150kmh u 5oj, pa kasno koci za krivinu od 50kmh do druge brzine, trail-braking... Svaki trzaj smeta, ovo tako glatko ide, uzivanje. Promenio juče u 08:56 član Blackened 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Djeronimo 539 Napisano juče u 08:59 Svrati ponekad, 310 postova Lokacija: Beograd Motocikl: CBR 1100XX Prijavi odgovor kao problematičan I meni se svidja ta klasa touring krmaca, pogotovo Kawasaki GTR, al mislim da se nista od toga osim BMW vise ne prodaje novo. 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
živke 8200 Napisano juče u 09:07 (promenjeno) Drug član, 2766 postova Lokacija: Niš; youtube.com/@adv_zivke Motocikl: CF Motor 450MT; ex: Yamaha XT660Z Tenere Prijavi odgovor kao problematičan off. Promenio juče u 09:21 član živke Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
andrej. 2749 Napisano juče u 09:11 BJB Maxi Scooter Club, 961 postova Lokacija: Žabalj Motocikl: Voge 300 Rally Prijavi odgovor kao problematičan pre 16 minuta, Blackened je napisao: Zaleti se 150kmh u 5oj, pa kasno koci za krivinu od 50kmh do druge brzine, trail-braking... A gde da nadjem u Vojvodini toliku nizbrdicu da Vodži ide 150... 1 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Astrea 52 Napisano juče u 09:20 U prolazu, 63 postova Lokacija: Kraljevo Motocikl: Nemam Prijavi odgovor kao problematičan Odosmo u totalni off ... Valjalo bi da ne zagađujemo temu. Šta mislite? 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Rider000 2100 Napisano juče u 10:00 (promenjeno) Drug član, 1433 postova Lokacija: Zapadna Bačka Motocikl: EX Honda CB500X '23---------------------------------------EX Honda Africa Twin '17------------------------------------------V Strom 650XT '24------------------------- Prijavi odgovor kao problematičan Pre sat vremena, Blackened je napisao: Moze sve to ok voziti, svakako "rev-matching" je bitan u oba slucaja, ali ovo je dosta bolje. Nije samo do blokiranje tocka, vec balans motora, trzanje, nizbrdo saltanje. Fakticki sve je stabilnije i u krivini, dosta kasnije kocis itd.. Van puta ili klizavo, jos izrazenije isto. Zaleti se 150kmh u 5oj, pa kasno koci za krivinu od 50kmh do druge brzine, trail-braking... Svaki trzaj smeta, ovo tako glatko ide, uzivanje. Ima smisla ali ja licno retko peglam tim brzinama do 100-120km/h max ugl. Po krivudavim putevima. Problem je sto zivim u ravnici i jedine krivine koje dobro poznajem su na FG, pa se tamo i vozi slobodnije ali u granicama. Dosta pomaze navigacija da se otp. proceni krivina kad je nepoznat put ali tad se ugl. putuje da se uziva, razgleda pejzaž malo, pa onda neke prolazne brzine nisu bitne... Sad na Tenerifima jedna voznja bila u oblaku, vidljivost max 3-4m., vozi se kao avion, na instrumente(navigaciju) jer se ne vidi nista Promenio juče u 10:01 član Rider000 1 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Gordak985 3892 Napisano juče u 10:20 Drug član, 1924 postova Lokacija: Beograd, Swan Hill Motocikl: Honda CBF 1000, Peda Sniper, Voge SR3 Prijavi odgovor kao problematičan Neko posle 25 prekida a neko hoće i posle 35 godina da se vrati na motor. Većina je ovde pisala kome se šta dopada što je na neki način i normalno i razumljivo. Ali niko nije uvažio jedan, po meni, veoma bitan detalj koji je pokretač teme napisao kao osnovnu stvar: 'udobnost za suvozača i mene'. Ko kupuje motor za sebe uopšte ne shvata koja je i muka i odgovornost ako hoćeš da suvozač bude zadovoljan. Možda je upravo želja da suvozač bude zadovoljan i razlog povratka na dva točka ... Iako znam poprilično da čačkam sam usled nedostatka i vremena a i volje gledaš da kupiš nešto i da tu brigu prebaciš na servisera i prodavca putem garancije i to je razlog nabavke novog. S druge strane budžetsko ograničenje čini svoje. Za dvoje odraslih uz odgovorajući prtljag a da bi se zadovoljili brdsko-planinski prohtevi i želje za preticanjem pred neku nepreglednu krivinu treba poprilično radne zapremine i snage a i obrtnog momenta. Po meni je najbolje da snaga i obrtni moment budu trocifreni a da radna zapremina bude takva da sam agregat tj. motor u užem smislu te reči ne deluje previše navijeno. Sva ta tri elementa imaju izuzetan uticaj na pojam udobnosti. Slažem se da smo i bez Alpa a i da su druge zemlje sa više gudura od nas ali ovako nešto se ne kupuje da bi se vozilo samo po Novom Beogradu, Novom Sadu ili Nišu. Kada čovek zađe u neke godine iako ostane u svemu mlad voli malo više udobnosti i sveopštog konformiteta. Iskreno, ja malo mnooogo više. Pod udobnošću podrazumevam i da zaštita od vetra bude izuzetna - bez udara u kacigu ili kolena a pritom bez kovitlanja iza leđa. A šta ćemo da radimo i sa zaštitom od kiše? Znate li kako izgleda lepo kada vozite po kiši i ostanete suvi! Da li i oprema motora utiče na udobnost - itekako naravno! Pokretanje motora bez ključa u bravi, električno podešavanje vizira, grejanje ručki i sedišta, naslon za leđa na gornjem koferu, elektronsko podešavanje ogibljenja, kontrola pritiska u gumama, podešavanje stila vožnje zavisno od uslova na putu ... Mnogi će reći da svaka stvar pojedinačno nije bitna. Tačno, apsolutno tačno ali zbir čini nešto što nam je bitno! Da li mi je bitno da mogu da se bavim vožnjom, razgledanjem tj. putovanjem udvoje ili ćemo na svakih 800-1000 km na nekom dužem putu da čistimo i podmazujemo lanac? Meni lično ponekad smeta i da svraćam na pumpu ... Ima li svrhe da dalje ovde pišem to ne znam, samo sam postavio neke dileme koje treba da rešim do proleća 2026 da bih se vratio na dva točka.Znači RTSent from my 2107113SG using Tapatalk Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Astrea 52 Napisano juče u 10:29 U prolazu, 63 postova Lokacija: Kraljevo Motocikl: Nemam Prijavi odgovor kao problematičan Ako hoćeš iskreno - ne sviđa mi se što RT nema pravu konkurenciju, time samo podmazujem germanski ego "übermensch"-a. Ima jedan CFmoto 1250 koji postoji već oko 5 godina ali se još nije raširio po svetu. Valjda neće biti potreban novi svetski rat da i on postane poznat kao što je Drugi svetski rat iskoristio BMW ... 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Bobni 398 Napisano juče u 10:48 Svrati ponekad, 342 postova Lokacija: Nis Motocikl: Yamaha xsr 125 Prijavi odgovor kao problematičan @Astreatema je Koji je vas izbor u 2026 shodno tome svi mi smo pisali sta planiramo I bi voleli uzeti.sto se tice udobnosti to sve zavisi pd coveka do coveka,na primer ja sam svojim motoricem septembra za 3 Dana ispeglao 1400 km I nije mi smetalo dok recimo moj brat pocne da mu smeta posle 45 km predjenih istim motorom Tako da je udobnost individualna. 3 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Astrea 52 Napisano juče u 12:48 U prolazu, 63 postova Lokacija: Kraljevo Motocikl: Nemam Prijavi odgovor kao problematičan Da je udobnost individualna onda mnogo koje čega ne bi bilo na ovom svetu. Odnosno, razumem ja ljudsku potrebu da se tvrdi da ono što mogu da posedujem u jednom trenutku je "najbolje na svetu". Mi kod nas to kažemo malo jednostavnije u nezavršenoj priči čiji je najduži i najveći 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Nightrider Z 628 Napisano juče u 12:54 Zainteresovan, 521 postova Motocikl: ZZR 1400 Prijavi odgovor kao problematičan Pre 4 sati, DAR'C NS je napisao: Tako je! Meni versus 1100 savršeno odgovara, a on se kreće od 12800-16800€ zavisno od pre svega ogibljenja i od opreme. Ako se ne poklope “kockice” onda strom 650. Versys 1100S sam vozio, za nekoga ko vozi samo asfalt, tesko da moze bolje. Sto se tice opreme, meni SE otpada zbog ogibljenja, ne svidja mi se. Tako da je S pun pogodak. 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Rider000 2100 Napisano juče u 13:48 Drug član, 1433 postova Lokacija: Zapadna Bačka Motocikl: EX Honda CB500X '23---------------------------------------EX Honda Africa Twin '17------------------------------------------V Strom 650XT '24------------------------- Prijavi odgovor kao problematičan Preferencije pri odabiru motora i potrebe za koje nam motor sluzi su itekako individualna stvar. Nmg vise slusati te price kad pocnu "samo gs", "samo litra" itd... Svako nek vozi sta odgovara njegovim potrebama i finansijama. 1 2 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
VladoGrcic 469 Napisano juče u 13:58 Zainteresovan, 437 postova Lokacija: Beograd Motocikl: KTM 890 Duke R, RE Classic 650 Prijavi odgovor kao problematičan Kawasaki 1100 sx bih birao. 1 2 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Astrea 52 Napisano juče u 14:17 U prolazu, 63 postova Lokacija: Kraljevo Motocikl: Nemam Prijavi odgovor kao problematičan Pokušavam da čujem u prvom redu a i da dam objektivan stav ali ovde se uglavnom svodi na to ko šta voli. Valjda bi trebalo da bude savet na prvom mestu pa ako sam ja pogrešio da ne dozvolim da i drugi pogreše ... Svodi se na ubeđivanje da je nečiji stav najbolji. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Bojan_Jgd 1568 Napisano juče u 14:46 Drug član, 1273 postova Lokacija: Jagodina,Serbia Prijavi odgovor kao problematičan @Astrea Pa šta je objektivno? Meni pod "udobnost" spada i težina motocikla. Za mene lično motocikl koji je mnogo preko 200 kg nikako nije udoban i nikada ga ne bih kupio Tebi je to očigledno ok i sigurno bi motoru koga ja vozim našao brdo mana. Itd....i sl.... A sama tema nije otvorena za deljenje saveta već iznošenje ličnih želja. 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Влајко 1982 Napisano juče u 15:03 Никад не једи жути снег!, 852 postova Lokacija: Церовац - Београд Motocikl: Јаворка (ФЈР 1300) Prijavi odgovor kao problematičan 16 minutes ago, Bojan_Jgd said: motocikl koji je mnogo preko 200 kg nikako nije udoban Силно, овај, силно грешиш синко... 5 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Astrea 52 Napisano juče u 15:08 U prolazu, 63 postova Lokacija: Kraljevo Motocikl: Nemam Prijavi odgovor kao problematičan Onda da se krene sa večernjom revijom želja . Ode tema u totalni off Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Bojan_Jgd 1568 Napisano juče u 15:57 Drug član, 1273 postova Lokacija: Jagodina,Serbia Prijavi odgovor kao problematičan @Влајко Ne. Ne grešim. A verujem da je za tebe drugačije. Ja sa tim konjinama ne mogu da se borim. Ko može i želi, samo izvolite @Astrea Pa i jeste to tema. Tako je napisao pokretač "Ja sam izabrao motor a tema je zamišljena da iznesete šta biste vi kupili kao nov motocikl" (parafraziram da ne tražim taj citat baš sad). 1 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
DAR'C NS 174 Napisano juče u 16:10 Svrati ponekad, 143 postova Lokacija: Južno-bački okrug Motocikl: xmax 300(+1 uskoro) Prijavi odgovor kao problematičan 3 hours ago, Nightrider Z said: Versys 1100S sam vozio, za nekoga ko vozi samo asfalt, tesko da moze bolje. Sto se tice opreme, meni SE otpada zbog ogibljenja, ne svidja mi se. Tako da je S pun pogodak. Molim te pojasni malo. SE sa elektronskim ogibljenjem navodno je perfekcija, mada i +1500€ na S varijantu. Hvala unapred! Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Rider000 2100 Napisano juče u 16:24 Drug član, 1433 postova Lokacija: Zapadna Bačka Motocikl: EX Honda CB500X '23---------------------------------------EX Honda Africa Twin '17------------------------------------------V Strom 650XT '24------------------------- Prijavi odgovor kao problematičan Tezina je bitan faktor. Tamo gde sam se sve zavlacio sadasnjim motorom nisam smeo ni da pomislim sa predjašnjim. Veliki faktor u svemu tome je i umeće vozača kao i visina. Teski motori, drumske krstarice 1300cc+ imaju itekako smisla na autoputu i brzim deonicama gde na 140 150km/h glisira na vr' gasa. Meni je medjutim veci merak kad mogu po krivinama da zavrnem gas a da ne razmisljam iste sekunde kako vec moram da pustam i kocim. Sto kazu, less is more 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...