Papa del Camino 216 Napisano Nedelja u 11:50 (promenjeno) U prolazu, 39 postova Lokacija: Passau/Sarajevo Motocikl: Suzuki DL 1000 Prijavi odgovor kao problematičan Pozdrav bajkeri, kum i ja krajem oktobra idemo na vožnju iz snova – Passau – Kapadokija – Passau cca 7000km. Nešto malo sam Vam najavio u prethodom putopisu iz Italije (Nenašminkana Italija i ludilo juga). Ruta nam je okvirno ovako zamišljena po danima: dan: Passau – Zagreb (tu stižem kod kuma 23.10., mjenjam gume na oba motora, čekam kuma da zavrsi sa poslom i ujutro se kreće) dan: Zagreb – Sofija dan: Sofija – Çanakkale (Dardaneli) dan: Çanakkale – Efes (Kuća Djevice Marije, Troja usput) dan: Efes – Pammukale (plan je ujutro u 8:00biti u Efesu 3-4h obilaziti i pravac Pamukale. Ostaje nam cca 3h za obilazak) dan: Pamukkale-Kapadokija (usput posjetiti Ihlara dolinu) dan je rezervisan obilazak Kapadokije i njenih znamenitosti, planiramo motorima ici u obilaske, tako da nemamo problem transporta Kapadokija – Istanbul (preko Tuz Gölü, Ankara…) dan: Istanbul – Sofija dan: Sofija – Zagreb dan: Zagreb – Passau Motori: Suzuki V-Strom 1000 (2014) i Suzuki V-Strom 650 (2019). Imamo more pitanja i trebali bi savjete od ekipe koja je već prošla ovim putevima: koja tel kartica je najbolja za Tursku? Ja imam njemačku i bosansku, Kum hrvatsku i bosansku karticu. Ne bježimo da kupimo neku drugu karticu ako je bolja opcija. Treba nam net stalno – navigacija, hoteli, komunikacija, možda i koja objava na forum/fb. HGS putarina – šta, kako, gdje to riješiti i da li odmah na granici? hoteli – koristite li booking ili je bolje ići na lice mjesta i tražiti smještaj (zasad smo rezervisali samo Sofiju i Kapadokiju)? parking u gradovima, kod atrakcija i kod hotela – kakva su iskustva, ima li sigurnih opcija? ulaznice za znamenitosti – da li uzeti odmah onu Museum Card (oko 165 eura) ili kupovati pojedinačno na licu mjesta (oko 185 eura)? ima li prostora za cjenkanje i „foliranje“ ili to ne prolazi? Kontam ako nešto od planiranog propustimo, taman smo na cijeni Museum Card-a. Pokušali smo naći Turke koji bi nam dali svoje kartuce jer je za njihove državljane dosta jeftinije, ali kažu da su kontrole česte, pa se boje posljedica. oprema – planirana temp. je od 10 do 25°C, vozimo u kompletnim moto odijelima i moto farmerkama, pododijelima.. šta bi još vrijedilo posjetiti osim onoga što smo stavili u plan: Dardaneli vidikovci, Çanakkale konj, Troja, Kuća Djevice Marije, Efes, Pamukkale, Ihlara dolina, Derinkuyu, Kapadokija znamenitosti, Tuz Gölü... ima li još nešto što ne smijemo propustiti? razno – svaka sugestija i iskustvo dobro dođe (gorivo, hrana, putevi, običaji, šta izbjegavati, šta obavezno probati). Okvirno se planiramo držati plana puta, ali naravno postoje uvijek nepredvidjene stvari, pa nije strasno ako završimo vožnju sat prije, a sutra vozimo sat duže. Uglavnom, sunce zalazi oko 19:30 u tom periodu. Planiramo vožnje i obilaske do 19h, da izbjegnemo eventualne probleme zbog noćne vožnje, a i da stignemo po koju pivu naveče. Ako je neko vozio ovu rutu ili njen dio, svaka informacija će nam dobro doći. Znam da je bilo dosta savjeta, preporuka i putopisa za Tursku, pročitao sam ih dosta, ali sve novo što saznamo neće škoditi. Bili smo više puta u Turskoj, dosta dobro poznajemo kako tamo hodaju stvari, ali svakako vrijedi poslušati i iskusrva drugih. Sretni vam putevi, hladne pive i do čitanja... Papa und Kum Promenio Nedelja u 11:52 član Papa del Camino 3 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
ftp 809 Napisano Nedelja u 15:40 (promenjeno) Svrati ponekad, 113 postova Motocikl: BMW R 1150 GS, i BMW R 1250 GS Adv. Prijavi odgovor kao problematičan 4 hours ago, Papa del Camino said: koja tel kartica je najbolja za Tursku? Turkcel, ali je cca 50€ 20GB: Ako treba bolje koji Saily ili drugi eSim 4 hours ago, Papa del Camino said: HGS putarina Ne treba više. Najbolje kartica 4 hours ago, Papa del Camino said: hoteli google maps - hoteli, otelz.com, hotels.com, trivago,... 4 hours ago, Papa del Camino said: parking u gradovima, kod atrakcija i kod hotela traži hotel sa parkingom inače pogledaj google maps dali ima mesta ispred hotela, na ulazu. 4 hours ago, Papa del Camino said: ulaznice za znamenitosti – da li uzeti odmah onu Museum Card (oko 165 eura) ili kupovati pojedinačno na licu mjesta (oko 185 eura)? ima li prostora za cjenkanje i „foliranje“ ili to ne prolazi? Zavisi koliko muzeja se obiđe. Nema cjenkanja. Sve elektronički. Promenio Nedelja u 15:58 član ftp 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
andrej. 2216 Napisano Nedelja u 15:49 BJB Maxi Scooter Club, 843 postova Lokacija: Žabalj Motocikl: Voge 300 Rally Prijavi odgovor kao problematičan Što se tiče interneta, obavezno eSim. Od mene uvek preporuka za Nomad zbog supporta, evo trenutne ponude za Tursku 3 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
ftp 809 Napisano Nedelja u 15:55 Svrati ponekad, 113 postova Motocikl: BMW R 1150 GS, i BMW R 1250 GS Adv. Prijavi odgovor kao problematičan 4 hours ago, Papa del Camino said: šta bi još vrijedilo posjetiti osim onoga što smo stavili u plan Troja ne vredi. Bolje u tom delu pogledati Asos, Pergamon, Sultanhani - karavanseraj 1 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Papa del Camino 216 Napisano Nedelja u 17:49 U prolazu, 39 postova Lokacija: Passau/Sarajevo Motocikl: Suzuki DL 1000 Prijavi odgovor kao problematičan @ftp @andrej. Definitivno e-sim. Turski broj mi ne treba, pa ne treba da uzimam njihov sim tipa Turkcell, Avea... Moje pitanje za e-sim je- jel svi operateri koriste iste resurse, tj jel mi svugdje jednako dobar/los internet zavisno od toga gdje se nalazim ili ima boljih i losijih. Planiram pogledati ponude raznih ponudjaca tipa, sto @andrej. predlozi, Nomad, Lyncell, itd Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Papa del Camino 216 Napisano Nedelja u 18:02 U prolazu, 39 postova Lokacija: Passau/Sarajevo Motocikl: Suzuki DL 1000 Prijavi odgovor kao problematičan @ftp Pre 2 sati, ftp je napisao: Pre 6 sati, Papa del Camino je napisao: HGS putarina Ne treba više. Najbolje kartica To je nesto novo? Svi do sada spominju HGS...Jesu li skupi njihovi autoputevi uopste? To sa karticom bi bilo jednostavnije nego da ganjam uplate, poste, kupovinu kartice.. Pre 2 sati, ftp je napisao: Pre 6 sati, Papa del Camino je napisao: ulaznice za znamenitosti – da li uzeti odmah onu Museum Card (oko 165 eura) ili kupovati pojedinačno na licu mjesta (oko 185 eura)? ima li prostora za cjenkanje i „foliranje“ ili to ne prolazi? Zavisi koliko muzeja se obiđe. Nema cjenkanja. Sve elektronički. Ma tu sam negdje-ovo sto sam planirao izadje cca 185 eur, a Museum Card je 165. Ako bih nesto preskocio iz bilo kog razloga, ne bih nista "ustedio". Razmisljam da kupim Capadoccia Card za 65Eur,a ovo ostalo pokusam uz neke Turke uci ili na neku foru. Ako mozea, ako ne ide-placam ulaznicu i OK. Pre 2 sati, ftp je napisao: Troja ne vredi. Bolje u tom delu pogledati Asos, Pergamon, Sultanhani - karavanseraj Nisi prvi koji je rekao za Troyu, tako da ona vjerovatno otpada. Pergamon i Assklepos izgledaju odlicno i dobra im je prica. Pogotovo sto nebismo motali ostavljati motore. Kako sam procitao Pergamon, Crvena bazilika i Asklepos su udaljeni 2-3km Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
ftp 809 Napisano Nedelja u 18:34 Svrati ponekad, 113 postova Motocikl: BMW R 1150 GS, i BMW R 1250 GS Adv. Prijavi odgovor kao problematičan 22 minutes ago, Papa del Camino said: To je nesto novo? Svi do sada spominju HGS...Jesu li skupi njihovi autoputevi uopste? To sa karticom bi bilo jednostavnije nego da ganjam uplate, poste, kupovinu kartice.. Da, novo. Ali većinom ideš običnim cestama sa više pojasa. Ono što ima autoputa ili mostova imaš naplatne stanice koje su označene sa "Card". Nikad vidio čitaće kartica takve brzine. Približiš karticu i več otvara rampu. 28 minutes ago, Papa del Camino said: ostalo pokusam uz neke Turke uci ili na neku foru. Ako mozea, ako ne ide-placam ulaznicu i OK. Pokušaj, ali inaće uvek pitaju za ID ili passport Ali imate puno kilometara i malo dana. Vredi potrošiti više vremena u Turskoj (naravno, ako ga imaš). Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Mr_Wolf 2782 Napisano Nedelja u 19:10 (promenjeno) Drug član, 959 postova Lokacija: Beograd Motocikl: Honda NT1100 Prijavi odgovor kao problematičan Što se e-sim-a tiče, upravo sam saznao ličnim iskustvom da je Turska nedavno zabranila rad većini globalnih e-sim prodavaca. Turkey’s eSIM Ban EVRENOZMEN.COM.TR Learn how Turkey’s eSIM ban impacts connectivity, which providers still work, and how to stay online while traveling Koliko vidim ako se e-sim kupi napolju i aktivira pre dolaska, trebalo bi da funkcioniše, ali nisam siguran. Možda probam ipak da uzmem neki e-sim pa mogu da javim da li radi, mada imam i od providera podatke u roamingu. Edit, evo sta mi kaze airalo. Definitivno ne može odavde - znači obavezno kupovina unapred. Promenio Nedelja u 19:17 član Mr_Wolf 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
ftp 809 Napisano Nedelja u 20:05 Svrati ponekad, 113 postova Motocikl: BMW R 1150 GS, i BMW R 1250 GS Adv. Prijavi odgovor kao problematičan 8 hours ago, Papa del Camino said: koristite li booking Pazi, Booking u turskoj ne radi. Trebaš VPN da radi booking. 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Papa del Camino 216 Napisano Nedelja u 22:38 U prolazu, 39 postova Lokacija: Passau/Sarajevo Motocikl: Suzuki DL 1000 Prijavi odgovor kao problematičan @ftp nisam te bas najbolje razumio, mislio sam da pricas o kreditnoj ili debitnoj kartici kao nacinu placanja putarine, a ti ustvari pricas o kartici koja je neka vrsta tag uredjaja. Jel tako? Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Papa del Camino 216 Napisano Nedelja u 22:43 U prolazu, 39 postova Lokacija: Passau/Sarajevo Motocikl: Suzuki DL 1000 Prijavi odgovor kao problematičan Pre 4 sati, ftp je napisao: Ali imate puno kilometara i malo dana. Vredi potrošiti više vremena u Turskoj (naravno, ako ga imaš). Dzaba, znam da je malo dana, uvujek je, al nema vise nazalost. Imaju dani kad se vozi i tad je ho-ruk, npr. drugi dan Zg-sofija, 3.dan sofija-canakkale... Tad se nista ne obilazi, sve je podrdjeno nabiranju kilometara 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Papa del Camino 216 Napisano Nedelja u 22:47 U prolazu, 39 postova Lokacija: Passau/Sarajevo Motocikl: Suzuki DL 1000 Prijavi odgovor kao problematičan Pre 3 sati, Mr_Wolf je napisao: Što se e-sim-a tiče, upravo sam saznao ličnim iskustvom da je Turska nedavno zabranila rad većini globalnih e-sim prodavaca. Turkey’s eSIM Ban EVRENOZMEN.COM.TR Learn how Turkey’s eSIM ban impacts connectivity, which providers still work, and how to stay online while traveling Koliko vidim ako se e-sim kupi napolju i aktivira pre dolaska, trebalo bi da funkcioniše, ali nisam siguran. Možda probam ipak da uzmem neki e-sim pa mogu da javim da li radi, mada imam i od providera podatke u roamingu. Edit, evo sta mi kaze airalo. Definitivno ne može odavde - znači obavezno kupovina unapred. Vec mi se isplatilo pokretanje teme! Hvala ti, zlata vrijedna info. Samo sta je rjesenje problema onda? Turski sim ili e-sim? Kako to prakticno izgleda, dodjem pred tursku granicu i aktiviram e-sim, ili nesto grijesim? Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
ftp 809 Napisano Ponedeljak u 05:29 Svrati ponekad, 113 postova Motocikl: BMW R 1150 GS, i BMW R 1250 GS Adv. Prijavi odgovor kao problematičan 6 hours ago, Papa del Camino said: @ftp nisam te bas najbolje razumio, mislio sam da pricas o kreditnoj ili debitnoj kartici kao nacinu placanja putarine, a ti ustvari pricas o kartici koja je neka vrsta tag uredjaja. Jel tako? Ne, ne,.. pričam o kreditnoj ili debitnoj kartici 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
ftp 809 Napisano Ponedeljak u 05:35 Svrati ponekad, 113 postova Motocikl: BMW R 1150 GS, i BMW R 1250 GS Adv. Prijavi odgovor kao problematičan Još nešto. Obavezno bukiraj hotel preko bilo koje web stranice. U samom hotelu su cene puno više. Ove godine je bila i dupla razlika. Svi hoteli imaju na recepciji cijene sobe i tako smo vidili da smo zapravo bukirali za 30% do 50% manje. Inače su ove godine dosta digli cene smeštaja. 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Mr_Wolf 2782 Napisano Ponedeljak u 05:35 Drug član, 959 postova Lokacija: Beograd Motocikl: Honda NT1100 Prijavi odgovor kao problematičan Pre 6 sati, Papa del Camino je napisao: Vec mi se isplatilo pokretanje teme! Hvala ti, zlata vrijedna info. Samo sta je rjesenje problema onda? Turski sim ili e-sim? Kako to prakticno izgleda, dodjem pred tursku granicu i aktiviram e-sim, ili nesto grijesim? Pa rekao bih tako nekako. Kupiš ga kući pre polaska a aktiviraš u Bugarskoj i kreneš da koristiš u Turskoj 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Papa del Camino 216 Napisano Ponedeljak u 06:56 U prolazu, 39 postova Lokacija: Passau/Sarajevo Motocikl: Suzuki DL 1000 Prijavi odgovor kao problematičan Pre sat vremena, ftp je napisao: Ne, ne,.. pričam o kreditnoj ili debitnoj kartici Ma to je super, nema zezanja sa postom, HGS-om. Debitnu karticu u dzep i peglaj, platis na izlazu 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
mali_lala 6 Napisano Ponedeljak u 07:59 U prolazu, 8 postova Lokacija: Novi Sad Motocikl: Piaggio mp3 Prijavi odgovor kao problematičan Neke e sim moraš aktivirati baš kada si u državi za koju si kupio e-sim. Takodje, kod nekih moraš biti na Wifi-ju, ne može sa sopstvenog net-a, zna da se zaglupi i posle peripetije dok je ne aktiviraš. Museum Card je must have. Ne razmišljaš gde da kupiš kartu, u većini slučajeva i ne čekaš u redu. Veoma često postoji poseban ulaz, ili te propuste. S druge strane, sigurno nećeš iskoristiti sve što je na card-u. Ne čekanje u redu meni je neprocenjivo. 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
doktor 5077 Napisano Ponedeljak u 11:00 Ne silazi, 5616 postova Lokacija: Kraljevo Motocikl: XT1200Z Super Tenere Prijavi odgovor kao problematičan Ruta kojom želiš da ideš je skoro pa potpuno identična ruti kojom sam/smo se vozili pre neku godinu, samo u suprotnom smeru. Ima po nešto u putopisu, baci pogled. 1 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Papa del Camino 216 Napisano Ponedeljak u 13:50 (promenjeno) U prolazu, 39 postova Lokacija: Passau/Sarajevo Motocikl: Suzuki DL 1000 Prijavi odgovor kao problematičan Pre 8 sati, doktor je napisao: Ruta kojom želiš da ideš je skoro pa potpuno identična ruti kojom sam/smo se vozili pre neku godinu, samo u suprotnom smeru. Ima po nešto u putopisu, baci pogled. Aaaa moj Doktore, procitao sam, dobrim dijelom iskoristio za svoju rutu. Nije se to slucajno potrefilo... Tad nisam bio registrovan al evo lajkcina sad. Odlicno pises, svaka cast Promenio Ponedeljak u 19:29 član Papa del Camino Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
srbac 2702 Napisano Ponedeljak u 16:25 Andragog, 5276 postova Lokacija: On off road Motocikl: NAVIGATOR V2 and EXC Prijavi odgovor kao problematičan A može i bez interneta Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Papa del Camino 216 Napisano Ponedeljak u 17:30 U prolazu, 39 postova Lokacija: Passau/Sarajevo Motocikl: Suzuki DL 1000 Prijavi odgovor kao problematičan Pre 9 sati, mali_lala je napisao: Neke e sim moraš aktivirati baš kada si u državi za koju si kupio e-sim. Takodje, kod nekih moraš biti na Wifi-ju, ne može sa sopstvenog net-a, zna da se zaglupi i posle peripetije dok je ne aktiviraš. Museum Card je must have. Ne razmišljaš gde da kupiš kartu, u većini slučajeva i ne čekaš u redu. Veoma često postoji poseban ulaz, ili te propuste. S druge strane, sigurno nećeš iskoristiti sve što je na card-u. Ne čekanje u redu meni je neprocenjivo. Kraj oktobra-pocetak novembra, racunam da nema guzve. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Papa del Camino 216 Napisano Ponedeljak u 17:32 U prolazu, 39 postova Lokacija: Passau/Sarajevo Motocikl: Suzuki DL 1000 Prijavi odgovor kao problematičan Pre sat vremena, srbac je napisao: A može i bez interneta Moze, a nece daleko Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
ftp 809 Napisano Ponedeljak u 18:05 Svrati ponekad, 113 postova Motocikl: BMW R 1150 GS, i BMW R 1250 GS Adv. Prijavi odgovor kao problematičan 30 minutes ago, Papa del Camino said: Moze, a nece daleko Ako nemaš GPS nego telefon onda offline mape i ostalo na WiFi u hotelu. Mi smo celu tursku prevozali bez sim. 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Papa del Camino 216 Napisano Ponedeljak u 19:11 U prolazu, 39 postova Lokacija: Passau/Sarajevo Motocikl: Suzuki DL 1000 Prijavi odgovor kao problematičan @ftp ne bih se bas odrekao tog komfora da sam online cijelo vrijeme,nek kosta koliko kosta. Ima dosta info da se pokupi o necemu zanimljivom, izgugla nesto, nadje kafana,potegne prevodioc u pravi cas, vidi nova ruta kad dosadi autoput...ma more je toga. Jednostavno ja upijam uz put puno stvari i volim da izguglam info kad me nesto zainteresuje. Tako da-bez neta nidje Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Gajo Sevojno 2107 Napisano Ponedeljak u 20:06 Drug član, 1475 postova Lokacija: Staze i planine Motocikl: Suzuki gsxs1000, aprilia tuareg 660 rally, Beta 350rr Prijavi odgovor kao problematičan Izgleda da sam omatorio, sta je to e sim? Planiram sledece godine u Tursku, Gruziju, Jermeniju.. pa skupljam podatke. Booking.com ne radi u Turskoj? Svakako planiram dosta kampovanja ali po nekad i hotel. Gde onda bukirati smestaj? 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...