Jump to content

Moto Zajednica

ftp

Članovi
  • Broj tema i poruka

    103
  • Pridružio se

  • Posetio poslednji put

Profile Information

  • Motocikl
    BMW R 1150 GS, i BMW R 1250 GS Adv.

Poslednji posetioci profila

835 profile views

ftp's Achievements

Svrati ponekad

Svrati ponekad (2/6)

781

Reputacija u zajednici

  1. Turaska graniči Sirijom, Irakom, Iranom,..., s toga je vojska više prisutna, i to je cena mira i sigurnosti. Kontrola vojske (na istoku zemlje) je većinom prijateljki razgovor i slikanje, pitanja o motoru i sve to uz nasmeh vojnika. Nikad nismo imali osećaj represije. Mi se nismo vozili kroz industrijske delove, pa zagađenja nismo zaznali, ali smeća nema nigde. Prema istoku je poseljenost manja stoga i priroda neokrnuta i fantastična. Što se smeća tiče, je balkan godinama otpozadi.
  2. Pohvale za putopis i svaka čast na solo putovanju. Tursku sam provozao 2 put, jednom otprilike tvoj itinerar a u drugo sjeverom za Iran i centralno u povratku i za saobraćaj nisam imao nekih kritika, iako nam se jednom na semaforu jedan lagano zabio u stražnji točak. Možda je to posledica vožnji po Trstu u 80 i 90 godinama prošlog veka, posle kojeg je vožnja Turskom, Maroku pa i još gorem Iranu sasvmi podnošiva. Što se puteva tiče nisu to Dolomiti ili Sardinija, ali u poređenju sa balkanom sasvim dobri. Ne slažem se sa @mali_zmaj o tome da su policijska država - bar u smilu saobraćaja. Prošle godine u Crnoj gori, od granice kod Dubrovnika do Albanije (cca 150km), prošli 14 (četrnaest) policijskih kontrola, a za usporedbu godinu prije, od Kopra do Shiraza (cca. 5000km) samo 4 (četri) od toga 2 u Turskoj (na jednoj i dobili kaznu zbog brzine - opravdano) i 2 u Iranu (granica nije brojana). Slično je u BiH na pravcu Drvar - Mrkonjić grad - Banja luka - Brčko, na kojem su strane tablice viđene kao pomični bankomat i tako i izmišljene kazne, koje možeš da izbegneš sa 20€. Neznam šta je mišljeno kroz higijena nije oduševila?? Hoteli u kojim smo bili, su u rangu 27€ - 35€ za dva sa doručkom. I gradovi su sređeni sa cvečem, zelenilom i bez smeča. Na jadranu izuzev Istre, mogu samo da uče. U turskoj su sobe u pravilu veće, bolje opremljene a i mnogo puta čišče, a kad dodam i cenu baš neusporedive. Isto važi i za veći dio Balkana izuzev dela Grčke i Albanije. Turska je lepa zemlja, sa puno za vidit i relativno jeftina. Zbog toga, samo gas - bez straha. Možda ove godine opet.
  3. Gume se na niskim temperaturana osjetno više troše, jer ne dosegaju optimalne temperature i dolazi do mikro poklizavnja i tome nenormalne potrošnje i ako je asfalt sa dobrim gripom pa onda i brzine veće, još gore. Isto je razlika dali voziš sam ili u grupi. Ako si sam voziš svoj tempo, međutim u grupi stalno podešavaš - menjaš tempo - brzinu, tada ima više kočenja i više ubrzavanja pa sve utiče na potrošnju guma pa i goriva.
  4. Još sigurnije je upotrebiti lak za kosu (pitaj ženu). Kad se osuši os se zalepi i ne klizi i se ne obrče, posebice na strani gasa.
  5. Može biti. 1100gs nisam nikad vozio ali sa 1100RT, pa sam mislio da ima isti prenos, pa zapravo nema.
  6. Ja uvek sa 3 kofera (nikad jih ne skidam) i u dvoje, a potrošnja oko 5,2-5,4. Motor najljepše radi izneđu 2500 i 3500 oktretaja, gde je izraženiji momenat motora onda malo padne i opet popne prema 5000 okretaja. Preko 4000 vrlo rijetko, samo za koje preticanje inače sa do 3500 možeš biti jako brz.
  7. Najveći plus 1150 napram 1100 je 6a brzina. Na 100km/h voziš sa cca. 3000 okretaja kad na 1100 si na 4000. Inače su vrlo slični ali 1150 nije novi motor nego dobro poboljšania verzija 1100. Ima i veći hladnjak ulja, koji je kod vazdušno hlađenih motora važan kod sporije vožnje. Treba paziti, jer ovi motori dok se ne miču se ne hlade.
  8. Hvala. Ali teža je odluka i pripreme, nego sam put. Bar za nas, jer se išlo onako skoro pa u nepoznato.
  9. Kad sam na putu pokušam ne razmišljati o stvarima na koje nemam kontrole to je nesreče, kvarovi, zemljotresi,... A sad kad na TV-u gledam šta se dogodilo ljudima u prelepim krajevima koje smo prešli, to su Diyarbakir, Adiyaman, Kahramanmaras,..., baš tuga. Doživeti nešto tako je velika tragedija i niti zamisliti ne mogu koliko je pogođenim ljudima teško.
  10. Hvala. Dok zimi gledaš kartu, putopise i slično je tolika volja, da bih odmah bez pomišlanja krenuo, ali kad si samo na korak do nepoznatog ipak dođe neki strah ili poštovanje do nepoznatog, koji pomogne da treznije ideš u nešto novo. A kad si jednom tamo i u potpunoj nevjerici doživiš toliko pozitivne ljude, strah se zaboravi i počinje uživanje. Još jednom hvala i pozdrav.
  11. Hvala. Svakako se javi ako si u blizini a i mi se javimo.
  12. Dan 38 Povratak. Sa vlasnikom apartmana se dogovorimo da možemo ostaviti stvari u apartmanu do kraja dana, da ga iskoristimo za plažu i more. Kasno poslepodne krećemo na put prema domu. Iskoristimo svaki trenutak odmora i tako kući stižemo nešto prije polanoći, a već u 7 trebamo biti na poslu. I ovako završi naša avantura... ...38 dana, 11.653 km, napravili 13.956 fotografija i sveukupno potrošili 3000 eur.
×
×
  • Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja