Jump to content

Moto Zajednica

Baka na dva tocka - priprema za Vršič pass i Mangart

Recommended Posts

• U prolazu, 7 postova
  • Motocikl: Honda NC750X, 2023

Dragi moji,

Planiram opet putovanje na tu stranu (pa na dalje) i molim za skorašnja iskustva sa ova dva prevoja: kakva je podloga, da li je zatvorena neka deonica, s koje strane ste prišli/prošli,  šta savetujete.

Unapred hvala i pozdrav!

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima

• BJB Maxi Scooter Club, 6360 postova
  • Motocikl: Aprilia Atlantic 500 / CF Moto 450 MT

Pozdrav. Vršič je bio zatvoren zbog radova, ne znam da li je tako još uvek.

• Hvala 1

• Zainteresovan, 733 postova
  • Motocikl: SV650A

Ja sam jednom prosao Vrsic i ne planiram ponovo, cak i kad bi prolazio pored. Po meni, uzalud potroseno vreme. Krivo mi sto nisam poslusao savet jednog ovdasnjeg clana.

PS

Dolina Soce je vec druga prica. Tamo bih ponovo :) 

Promenio član Petre
  • Hvala 1
  • Podržavam 1

• Drug član, 942 postova
  • Motocikl: Honda NT1100

Mangart je otvoren par dana pre nego što sam ga prošao - pre tri nedelje. Put je čist i prohodan osim najviše deonice koja je već godinama zatvorena. 

Promenio član Mr_Wolf
  • Hvala 1

• Zainteresovan, 313 postova
  • Motocikl: Stelvio.

Vršič je otvoren. Ali je trenutno katastrofa. Gornji deo se renovira, ali zbog sezone, radovi obustavljeni do kraja augusta. Južna strana ( iz pravca doline Soče)  ipak malo bolja.

Mangart. Kako več napisano, zadnja 2 km zatvorena. I biče jos godinama. ( Ako nekog interesuje, može objašnjenje).

Za Mangart ti je na skretanju kod Predila tabla, koja ti sporučuje, dali je zbog gužve otvoren ili nije.

• Sviđa mi se 1
  • Hvala 1

• U prolazu, 7 postova
pre 9 minuta, Tedybear je napisao:

Vršič je otvoren. Ali je trenutno katastrofa. Gornji deo se renovira, ali zbog sezone, radovi obustavljeni do kraja augusta. Južna strana ( iz pravca doline Soče)  ipak malo bolja.

Mangart. Kako več napisano, zadnja 2 km zatvorena. I biče jos godinama. ( Ako nekog interesuje, može objašnjenje).

Za Mangart ti je na skretanju kod Predila tabla, koja ti sporučuje, dali je zbog gužve otvoren ili nije.

Hvala za info iz lokala! Neko mi je jos rekao da je morao da ceka da neko sidje sa Mangarta da bi mogao da krene na uspon. Prihvatam Vrsic s juzne strane!

Veliki pozdrav.

Pre 1 sat, Anchi1965 je napisao:

Hvala za info iz lokala! Neko mi je jos rekao da je morao da ceka da neko sidje sa Mangarta da bi mogao da krene na uspon. Prihvatam Vrsic s juzne strane!

Veliki pozdrav.

Mangart - baš tako.

• Hvala 1

• Svrati ponekad, 293 postova
  • Motocikl: Suzuki Bandit GSF 650; BMW F800 GT

Hmm.. Bako, bako..

Izgleda da si ipak vuk..

Poslato sa BRP-NX1M pomoću Tapatoka

• Haha 1

• Svrati ponekad, 293 postova
  • Motocikl: Suzuki Bandit GSF 650; BMW F800 GT
Te su najgore... Ovamo umiljate, naivne a kad se ne nadas...  
... pitaju u kojem pravcu je Magelanov moreuz.

Poslato sa BRP-NX1M pomoću Tapatoka

• Podržavam 1

• U prolazu, 46 postova
  • Motocikl: BMW R1200RT, Benelli TRK502X

Daleko je bolji smer iz Kranjske Gore na Vršič pa dalje za Bovec, dolinom Soče pa prema Novoj Gorici

• Hvala 1

• U prolazu, 7 postova
Pre 14 sati, ZGS je napisao:

Daleko je bolji smer iz Kranjske Gore na Vršič pa dalje za Bovec, dolinom Soče pa prema Novoj Gorici

Da, svi savetuju dolinu Soce, ali bih htela da nekako napravim krug, moram da vidim kako stoje stvari od Boveca ka Bohinju. Hvala za savet! Pozdrav.

Pre 5 sati, Anchi1965 je napisao:

Da, svi savetuju dolinu Soce, ali bih htela da nekako napravim krug, moram da vidim kako stoje stvari od Boveca ka Bohinju. Hvala za savet! Pozdrav.

Bovec ka Bohinju. Bovec - Kobarid - Most na Soči - Podbrdo - Soriška planina ( 1300 m/nm)- Bohinjska Bistrica.

( Bohinj zapravo ne postoji kao geografski pojam). 

Taj put je dosta uzak, negde nov asfalt, negde malo lošiji, ali je kod stranih motorista ( vidim puno A in I tablica) očito popularan.

Izza Podbrda nalazi se Petrovo brdo, i skretanje za Bohinj. Ali, pažnja. Zbog radova zatvoren. Produžis jos nekih 5,6 km i onda levo u brdo. Skretanje jasno obeleženo.

• Sviđa mi se 1
  • Hvala 1

• U prolazu, 7 postova
Pre 1 sat, Tedybear je napisao:

Bovec ka Bohinju. Bovec - Kobarid - Most na Soči - Podbrdo - Soriška planina ( 1300 m/nm)- Bohinjska Bistrica.

( Bohinj zapravo ne postoji kao geografski pojam). 

Taj put je dosta uzak, negde nov asfalt, negde malo lošiji, ali je kod stranih motorista ( vidim puno A in I tablica) očito popularan.

Izza Podbrda nalazi se Petrovo brdo, i skretanje za Bohinj. Ali, pažnja. Zbog radova zatvoren. Produžis jos nekih 5,6 km i onda levo u brdo. Skretanje jasno obeleženo.

Sve se prihvata! Mnogo hvala! Gledam prognozu u avgustu i odoh! Veliki pozdrav!

• Sviđa mi se 1

• U prolazu, 46 postova
  • Motocikl: BMW R1200RT, Benelli TRK502X
On 7/31/2025 at 11:05 AM, Anchi1965 said:

Bar tu nema dileme: Kobarid - Tolmin pa levo dolinom Bače. Iz Podbrda vozi auto-voz kroz tunel ali NE prima motore. Put od Podbrda do Bohinja preko Sorice uzak je ali lep

• Hvala 1

• Drug član, 1819 postova
  • Motocikl: Kawasaki Versys 1000 Grand Tourer

Možeš pogledati moj putopis po Sloveniji, možda dobiješ neku ideju ili korisnu informaciju. Drugi dan smo vozili krug o kome ste gore pisali:

https://forum.bjbikers.com/topic/141028-pet-lepih-dana-u-gorenjskoj-slovenija/#comment-2335322

• Hvala 1

• U prolazu, 7 postova
On 2. 8. 2025. at 0:26, DraganNS je napisao:

Možeš pogledati moj putopis po Sloveniji, možda dobiješ neku ideju ili korisnu informaciju. Drugi dan smo vozili krug o kome ste gore pisali:

https://forum.bjbikers.com/topic/141028-pet-lepih-dana-u-gorenjskoj-slovenija/#comment-2335322

Kao pocetnik u putovanjima, ove informacije su zaista zlata vredne, hvala svima - bravo za forum!

• Sviđa mi se 1

• Drug član, 753 postova
  • Motocikl: Yamaha Tracer 7 na drumu, Katana i Fazer u srcu

Vozio sam krajem maja sličnu turu u pohodu na Gross i Dolomite ovog puta bez uspeha. Vršić sam tada vozio prvi put, išli iz pravca Kranjske Gore i po meni ako si već tamo vredi. Ima izvorno kaldrme po krivinama, ima i radova na više mesta, ali kratki parčići. Solidno lep prevoj, ali i solidno zahtevan zbog gore spomenutih. Posle išli na Predil, pa nazad dolinom Soče koja me je očarala, pa na Trst i Jadransku. Mangart nije po mojoj meri nisam ga ni razmatrao jer izlazi iz neke moje zona komfora, pa ne mogu pomoći osim da sagledaš i tu stranu. 

Osvrnuo bih se samo na put do tamo. Autoput nužno zlo. Do Zagreba propast posle i nekako. Ako bih morao u oba smera tako, lično ne bih ni kretao. Ubaci barem u jednom smeru Jadranku(Rijeka-Starigrad) i BiH, to je dan više, a dobije se mnogo. Ako ne može oba barem BiH i RS. I budi fleksibilna koji dan sa polaskom, jer vreme je uvek nepoznata, a jako bitna u ovoj jednačini, na tim visinama. 

• Hvala 1

• Svrati ponekad, 180 postova
  • Motocikl: Super Tenere XT1200Z

+1

Sredinom Avg smo nas 5-6 u kranjskoj gori stacionirani, u planu su i Vršić i Mangart tako da pratim temu. 

Dodatno me intresuje od Vas ako neko može da mi pomogne da ne bi lutali tamo gdje tačno je najbolje mjesto na kupanje u Soči?

• Podržavam 1

pre 55 minuta, kokot je napisao:

+1

Sredinom Avg smo nas 5-6 u kranjskoj gori stacionirani, u planu su i Vršić i Mangart tako da pratim temu. 

Dodatno me intresuje od Vas ako neko može da mi pomogne da ne bi lutali tamo gdje tačno je najbolje mjesto na kupanje u Soči?

Nadam se da znaš, da je Soča alpska rijeka i tako vrlo hladna. Temperatura od 10 do 13 stepeni. Ali ako ti je do plivanja u njoj, onda kod lokacije Velika korita, ili lakše: skretanje za dolinu Lepena. Sve je obeleženo, kad voziš iz Vršiča pravcem Bovca. Taj dio doline Soče zove se Trenta.

image.thumb.jpeg.02f54eace2e0d1c70699b20a96fffb76.jpeg

( Guglaj Velika korita Soče/slike).

Ali postoji najtoplija i najčistija reka u SLO, koja se zove Nadiža. I nalazi se uz dolinu Soče, zapadno od mesta Kobarid. Lokacija je Napoleonov most na Nadiži.

( Guglaj  reka Nadiža)

Moje fotografije od pre tri sedmice...foto u 8 ujutro, zato nikdje nikog. 

Ako treba jos koja info.....( ja sam ko oni na Bledu...šetaju majicom, na kojoj piše I am local, ask me. 😃)

IMG20250706104051.jpg

IMG20250706104821.jpg

Promenio član Tedybear
  • Sviđa mi se 5

• Svrati ponekad, 180 postova
  • Motocikl: Super Tenere XT1200Z

@Tedybear Hvala puno na informacijama. 

To je dio iskustva kupati se na alpskoj rijeci a u subotu sam se kupao u Tari koja ciljam da ima slicnu temperaturu. 

U slucaju da mi je potrebna pomoc onda znam kome da se obratim. 

Promenio član kokot
  • Sviđa mi se 2

• U prolazu, 7 postova
Pre 17 sati, max80 je napisao:

Vozio sam krajem maja sličnu turu u pohodu na Gross i Dolomite ovog puta bez uspeha. Vršić sam tada vozio prvi put, išli iz pravca Kranjske Gore i po meni ako si već tamo vredi. Ima izvorno kaldrme po krivinama, ima i radova na više mesta, ali kratki parčići. Solidno lep prevoj, ali i solidno zahtevan zbog gore spomenutih. Posle išli na Predil, pa nazad dolinom Soče koja me je očarala, pa na Trst i Jadransku. Mangart nije po mojoj meri nisam ga ni razmatrao jer izlazi iz neke moje zona komfora, pa ne mogu pomoći osim da sagledaš i tu stranu. 

Osvrnuo bih se samo na put do tamo. Autoput nužno zlo. Do Zagreba propast posle i nekako. Ako bih morao u oba smera tako, lično ne bih ni kretao. Ubaci barem u jednom smeru Jadranku(Rijeka-Starigrad) i BiH, to je dan više, a dobije se mnogo. Ako ne može oba barem BiH i RS. I budi fleksibilna koji dan sa polaskom, jer vreme je uvek nepoznata, a jako bitna u ovoj jednačini, na tim visinama. 

Isla sam u Sloveniju sada u julu i ubola za polazak bas dan kada je bilo nevreme. Da ne bi propalo celo putovanje i svi placeni smestaji, naivno sam resila da "prodjem korz oblak koji je dolazio iz HR", e pa to prolazenje me je razvalilo sve do Slavonskog Broda, a suvog odela nema...Stigla sam u Zg u hotel cedeci se. U povratku je samo bilo vise nego dosadno, ali tacno - nuzno zlo!

Hvala za savete!

• Podržavam 1

• U prolazu, 7 postova
Pre 16 sati, Tedybear je napisao:

Nadam se da znaš, da je Soča alpska rijeka i tako vrlo hladna. Temperatura od 10 do 13 stepeni. Ali ako ti je do plivanja u njoj, onda kod lokacije Velika korita, ili lakše: skretanje za dolinu Lepena. Sve je obeleženo, kad voziš iz Vršiča pravcem Bovca. Taj dio doline Soče zove se Trenta.

image.thumb.jpeg.02f54eace2e0d1c70699b20a96fffb76.jpeg

( Guglaj Velika korita Soče/slike).

Ali postoji najtoplija i najčistija reka u SLO, koja se zove Nadiža. I nalazi se uz dolinu Soče, zapadno od mesta Kobarid. Lokacija je Napoleonov most na Nadiži.

( Guglaj  reka Nadiža)

Moje fotografije od pre tri sedmice...foto u 8 ujutro, zato nikdje nikog. 

Ako treba jos koja info.....( ja sam ko oni na Bledu...šetaju majicom, na kojoj piše I am local, ask me. 😃)

IMG20250706104051.jpg

IMG20250706104821.jpg

Koja lepota!!!!!

• Sviđa mi se 1

• Zainteresovan, 484 postova
  • Motocikl: ex Yamaha BT 1100 Bulldog ex V-Strom 650 XT ex Suzuki V-Strom 1050XT now BMW R1250GSA

Vrsic je ok, na serpentinama su kocke(kaldrma) pa zna da bude nezgodno ako je vlazno, Mangart je ok ali od rampe ( 10 evra) uzbrdo je usko , turisti koji kolima idu znaju da budu neoprezni na krivinama a malo prostora za manevrisanje pogotovo s kamperima zna da bude nezgodno, kad se stigne do sledece rampe nema dalje, ide se peske. Ako su bas bas zelje da se to prodje onda ok ali ako je do same voznje po lepim predelima u Sloveniji onda bih preporucio voznja uz reku Kokra, pa uz reku Savinja,uz reku Soci, Logarska dolina, onda ka izvoru reke Save, putevi odlicni, predeli odlicni. Sretno i cisti putevi.

Promenio član Bratislav 1973
  • Hvala 1

Pa ako su stacionirani u Kranjskoj gori, sve, što si nabrojao, jim je blizu. Od Kranjske gore prema prevoju Predil ( za Mangart) ti je izvor Save, skakaonice u Planici, jezero Predil, malo dalje odlican prelaz Sella Nevea.

U pravcu Austrije ti je prelaz Korensko sedlo, Willacher alpenstrasse, Weisensee ( Belo jezero, odličan put), a i Nockalmstrasse ti je na manje od dva sata od K. gore. Pa i Grossglockner nije daleko. 

Uz reku Kokru ide se na prelaz Jezersko, ( severno od mesta Kranj), pa u Austriju, i vračanje preko sedla Ljubelj.

• Sviđa mi se 2

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Aktivni korisnici   0 članova

• Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.

• Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja