Jump to content

Moto Zajednica

QJMOTOR FORT 400

Recommended Posts

• U prolazu, 68 postova
2 hours ago, branik said:

Daj nešto o tom kreš baru, neku sliku i sl.

Ovaj moj je kupljen sa Taobao (unutrasnje trziste Kine). Od onda se pojavio u nesto drugacijem obliku i na Aliexpressu, a trecu verziju Turci proizvode. Kompletan set se sastoji od prednjeg i zadnjeg dela, plus stitnik auspuha - ja sam uzeo samo prednji deo.

IMG_8322.JPG

IMG_8323.JPG

IMG_8325.JPG

IMG_8326.JPG

IMG_8515a.jpg

IMG_8515b.jpg

20g.JPG

20e.JPG

Promenio član kabac
  • Sviđa mi se 4

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima

• U prolazu, 68 postova
14 hours ago, Loshmi82 said:

@kabac jel bilo neko novo putesestvije?

Od proslog leta nista ozbiljnije. Tada smo kroz Crnu Goru i Albaniju otisli u Grcku, a u povratku dolazili kroz Makedoniju i Kosovo. Za ovu godinu jos nemamo plan, ali bih rado do Stelvio Pass-a - pre svega zato sto sam se nagledao snimaka onog Curvaphoto momka pa da vidim da li sam ja od onih smotanih sto padaju. Polako se spremam za penziju, pa ako Bog da, konacno cu se navozati... Ima jos belih fleka na mapi! Mada je i Ukrajina bila u planu i eto sta se dogodilo.

Gornje prve slike su snimljene prosle godine negde u Bosni kada smo za prvi maj skoknuli do Sarajeva.

plakat2.jpg

Promenio član kabac
  • Sviđa mi se 1
  • Hvala 1

• Drug član, 1158 postova
  • Motocikl: Pojela maca...
On 3/8/2026 at 10:21 AM, kabac said:

Tada smo kroz Crnu Goru i Albaniju otisli u Grcku, a u povratku dolazili kroz Makedoniju i Kosovo

Nisam to ispratio..ili sam zaboravio.. 🤣

Negde na FB sam naleteo na fotke sa onog putovanja Madjarska...Slovacka...Poljska....

Promenio član Loshmi82
  • Sviđa mi se 1

• U prolazu, 6 postova
  • Motocikl: QJ Fort 4.0

Nešto mi je rano da razmišljam o auspuhu, tek sam prešao 1000 km.
Ali vidim da je trend Akrapović.

Moram da prizna da nisam baš razumeo koja je prednost ugradnje drugog auspuha osim da su neki glasniji.

Možda grešim.

• Drug član, 3094 postova
  • Motocikl: TRK502X, SVT650X...VOGE DS900X
pre 25 minuta, Smokealot je napisao:

Nešto mi je rano da razmišljam o auspuhu, tek sam prešao 1000 km.
Ali vidim da je trend Akrapović.

Moram da prizna da nisam baš razumeo koja je prednost ugradnje drugog auspuha osim da su neki glasniji.

Možda grešim.

U Srbiji se u glavnom drugi auspuh ugrađuje zbog zvuka...realno kad se radi nov auspuh to je zato što se radi ili dekatalizacija ili nova linija komplet koja ima u sebi bolji sistem izduva. U skladu sa tim se radi i remap koji daje bolji odziv na gas, bolju kontrolu gasa i nešto malo više snage na određenim obrtajima uz koš neke stvari koje daju bolji osećaj vožnje.

Kod nas je negde ok sistem...dekatalizacija i remap...samim tim fabrički auspuh se malo jače čuje bez menjanja istog.

• Ne silazi, 3728 postova
  • Motocikl: Versys 1000 Kiklop aka Belka, Sym ST200 aka Robb

Drugar je na svoj novi Voge Sr3 ugradio neki auspuh iako sam ga savetovao da to ne radi. Naravno odma je dobio pucanje iz auspuha, neravnomeran rad i check engine lampicu... 

Nije to ukras na motoru. 

Ranije je to moglo na karburatorima pa se onda podesi smeša...sad sa EFI sistemima je to malo tricky...veći posao. 

58 minutes ago, mick said:

Ranije je to moglo na karburatorima pa se onda podesi smeša...sad sa EFI sistemima je to malo tricky...veći posao. 

Naravno. Ima sondu, O2 senzor, koji šalje ECU-u povratnu informaciju kako se vrši sagorevanje i onda vidi da nešto nije u okviru parametara koje treba ima i pokušava da "pegla" a ne uspeva... Da ne kažem da je E5+ još pride maksimalno opterećen količinama goriva da bi uspeo da bude ispod prečke zakona. 

Promenio član Andrej_Hotstepper
  • Podržavam 1

• Ne silazi, 5008 postova
  • Motocikl: Kymco Agility+ 300

Samo još da dopunim, Euro5, a pogotovo najnovijim Euro5+ normama, propisana je i buka koju sme auspuh da proizvodi na motoru. Tipa, na gradskim brzinama do 50 km/h mora ispod toliko i toliko dB (googlajte za tačne vrednosti), do 100 km/h toliko i tako dalje. Buka se smatra zagađenjem životne sredine takođe, pored izduvnih gasova (sa čim se ja sasvim slažem inače).

I onda poneki ljudi pomisle da će jednostavnom zamenom auspuha za glasniji nešto "popraviti", a često dobiju suprotno.

Zamenski auspuh može, sa homolagacijom za taj model motora. Za Fort i slične kineze, nisam siguran da će to neko konkretno proizvodi. Može da se proba ovo li ono, ali rezultati su vrlo upitni.

pre 10 minuta, boza_kg je napisao:

Samo još da dopunim, Euro5, a pogotovo najnovijim Euro5+ normama, propisana je i buka koju sme auspuh da proizvodi na motoru. Tipa, na gradskim brzinama do 50 km/h mora ispod toliko i toliko dB (googlajte za tačne vrednosti), do 100 km/h toliko i tako dalje. Buka se smatra zagađenjem životne sredine takođe, pored izduvnih gasova (sa čim se ja sasvim slažem inače).

I onda poneki ljudi pomisle da će jednostavnom zamenom auspuha za glasniji nešto "popraviti", a često dobiju suprotno.

Zamenski auspuh može, sa homolagacijom za taj model motora. Za Fort i slične kineze, nisam siguran da će to neko konkretno proizvodi. Može da se proba ovo li ono, ali rezultati su vrlo upitni.

Toliko su usrali sa euro5+ da je to moronizam, rokaju rafinerije po Bliskom Istoku...kolik su tu zagađenja, svakodnevni požari i ostalo...to kao ne utiče ali motocikli ubijaju!

Imao sam prilike da probam moj motor sa komplet novom izduvnom granom bez sondi i katalizatora i sa fabričkim auspuhom...ne zajebavam se to je potpuno drugi motor! Na DSX900 je fabrički protočni auspuh...čuje se sigurno 30% jače...motor snage još više do te mere da nema potrebe za menjanjem setovanja na Sport sa Road ej čak i pucka iz auspuha na promeni brzina kao kod GS 1250 :lol3:...prelep zvuk!!!

Sva sreća pa sam probao pre svog podešavanja sa dekatom i mapiranjem...ostavio sam fabričku liniju...ona daje malo prigušeniji zvuk da ne moram da radim prigušivač.

• Sviđa mi se 1

Ne znam šta bih rekao. Kad krene toplije vreme, moje muke počinju. Stanujem pored Velikog parka u Kg, gde je jedna od malobrojnih ravnih ulica, nekih 800m pravca, bez mnogo saobraćaja. I po celu noć krenu likovi da turiraju, pucaju iz auspuha i drndaju, vozikaju se gore dole, točkare, neki q. A zvuk se prenosi na visinu, kao da su mi u spavaćoj sobi. Moram da pozatvaram prozore da bi mogao da uhvatim malo sna, da budem sutra iole spreman za posao...

A panduracija, ništa 🤔. Niko to ne sankcioniše falabogu. Verovatno čekaju dok neko tu ne izgine, pa će da reaguju.

pre 9 minuta, boza_kg je napisao:

Ne znam šta bih rekao. Kad krene toplije vreme, moje muke počinju. Stanujem pored Velikog parka u Kg, gde je jedna od malobrojnih ravnih ulica, nekih 800m pravca, bez mnogo saobraćaja. I po celu noć krenu likovi da turiraju, pucaju iz auspuha i drndaju, vozikaju se gore dole, točkare, neki q. A zvuk se prenosi na visinu, kao da su mi u spavaćoj sobi. Moram da pozatvaram prozore da bi mogao da uhvatim malo sna, da budem sutra iole spreman za posao...

A panduracija, ništa 🤔. Niko to ne sankcioniše falabogu. Verovatno čekaju dok neko tu ne izgine, pa će da reaguju.

Meni pričaš....živim na skoro pa najvišoj tački Mirijeva u Bg. Ispod mene je Ada Huja trkačka staza, Mirijevski Bulevar gde se ne zna da li se više moroni u automobilima trkaju ili kolege moroni na dva točka više gasiraju. Ja ujutru kad krenem na posao palim motor kao da će me neko ubiti! Ako je baš rano kad krećem na dalju vožnju bukvalno izađem iz ulice pa upalim motor...sva sreća nizbrdo je :D 

• Sviđa mi se 1
  • Podržavam 1

• Drug član, 671 postova
  • Motocikl: Nmax 155

To ima smisla, smeta buka i meni, ali priče o zagađenju okači mačku o rep. Nekome se digne patka i osmisli zelenu agendu da bi prodavao maglu i zgrtao ozbiljnu lovu. Onda sve koji posluju u okviru te jurisdikcije uslovi agendom na količinu emisija i još trista nekih ku**ca kojih se moraju pridržavati i eto ti svako malo novi euro standard. Novija vozila, a pogotovo motocikli su kap u moru u ukupnom zagađenju. Ti pametni koji su sve osmislili se voze avionima koji pazi najviše doprinose zagađenju. Ajde da zanemarimo budžovane nego da pričamo o običnoj raji, znaš koliko se ljudi u Beogradu greje na lož ulje, prođeš Dušanovcem brale ono kao Mordor. I na kraju da razmišljam koliko ću ja da zagađujem ukoliko skinem katalizu... 

• Sviđa mi se 1

Ima po Evropi gradova sa ogromnim brojem dvotočkaša, po Italiji, Španijii... pa malo po malo, zagađenje bude veliko.

A inače da, Evropska komisija je grupa birokrata koji smišljaju kako da pravnim putevima zgrću pare. Briga njih za stanovništvo, ne bi smislili debilizam kao što je EES na granicama, da je drugačije.

• BJB Maxi Scooter Club, 1257 postova
  • Motocikl: Voge 300 Rally
Pre 1 sat, vucko23 je napisao:

To ima smisla, smeta buka i meni, ali priče o zagađenju okači mačku o rep. Nekome se digne patka i osmisli zelenu agendu da bi prodavao maglu i zgrtao ozbiljnu lovu. Onda sve koji posluju u okviru te jurisdikcije uslovi agendom na količinu emisija i još trista nekih ku**ca kojih se moraju pridržavati i eto ti svako malo novi euro standard. Novija vozila, a pogotovo motocikli su kap u moru u ukupnom zagađenju. Ti pametni koji su sve osmislili se voze avionima koji pazi najviše doprinose zagađenju. Ajde da zanemarimo budžovane nego da pričamo o običnoj raji, znaš koliko se ljudi u Beogradu greje na lož ulje, prođeš Dušanovcem brale ono kao Mordor. I na kraju da razmišljam koliko ću ja da zagađujem ukoliko skinem katalizu... 

Nije to protiv zagadjenja u globalnom smislu, već lokalnom. Za normalna mesta naravno, ne za nas :)

U delovima Barse npr. gde je dozvoljen saobraćaj samo za taksije (koji moraju biti EV ili hibrid) i male skutere, stvarno je milina sesti napolju.. kod nas su dvotočkaši kap u moru sranja u vazduhu tako da ne pravi razliku

• Sviđa mi se 1
  • Podržavam 1

I te E norme su vid suzbijanja konkurencije. Oni se obogatili na starim tehnologijama a sad kad ih konkurencije sustižu onda ajde malo zagađenje.. 

Sa druge strane, izmene nisu samo u auspuhu. Najviše su uspeli da reše smanjenjem i ukidanjem "preklapanja" otvorenosti usisnih i izduvnih ventila. Gotovo da više nemaju "overlap". 

Izgubili su maks snagu, ali ali ali.. Dobili konstantniju krivu snage (nije sve tako crno). 😉 

Da ne kažem da su krenuli sa VVT sistemima.. I onda što su motori postali preskupi... Trendove ekrana i modova nemam snage ni da komentarišem.. Kretenizam. 

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Aktivni korisnici   0 članova

• Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.

• Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja