Jump to content

Moto Zajednica

Zabrana za bučne motore

Recommended Posts

• Drug član, 1382 postova
  • Motocikl: Suzuki gsxs1000, kawasaki zx6r, Beta 350rr

Daleko im lepa kuća..  Posebno odvratna zemlja, nisam nikada se vratio od tamo da nisam neku kaznu popio.. prevoje naplaćuju i to debelo. Sto se mene tice, mogu sa mape da nestanu. Mogu i Švajcarsku slobodno pod ruku..pa zajedno da odlepršaju 😂 a kad im vidim one bilborde sa babama sa rukama na ušima, i natpisom smanjite buku, tu obožavam da ga šibnem u drugu i na zadnji pun gas

Promenio član Gajo Sevojno
  • Sviđa mi se 3
  • Haha 2
  • Podržavam 5

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima

• Svrati ponekad, 274 postova
  • Motocikl: Yamaha TDM900

Kako se meri buka? Ok, granica je 95 dB ali...

Na kom mestu, koliko daleko od auspuha, i pri koliko obrtaja?

Ja na poslu imam aparat za merenje decibela, stao u nenaseljenu oblast pa isprobavao. Varira mnogo dal je na metar, dva i naravno pri koliko obrtaja.

• Zainteresovan, 286 postova
  • Motocikl: Stelvio.
Pre 3 sati, Gajo Sevojno je napisao:

Daleko im lepa kuća..  Posebno odvratna zemlja, nisam nikada se vratio od tamo da nisam neku kaznu popio.. prevoje naplaćuju i to debelo. Sto se mene tice, mogu sa mape da nestanu. Mogu i Švajcarsku slobodno pod ruku..pa zajedno da odlepršaju 😂 a kad im vidim one bilborde sa babama sa rukama na ušima, i natpisom smanjite buku, tu obožavam da ga šibnem u drugu i na zadnji pun gas

Zato, što ( verovatno) ne živiš pored nekog puta, gdje ti u sezoni stotine i stotine motora pravi buku. Kroz godine, toga ti je sve vise i više dosta. Ja jih razumem. Razumem i zalaganje nekih, da se od 2026 vožnja preko Vršiča zabrani za motore. 

• Sviđa mi se 2
  • Podržavam 1

Pre 3 sati, Tedybear je napisao:

Zato, što ( verovatno) ne živiš pored nekog puta, gdje ti u sezoni stotine i stotine motora pravi buku. Kroz godine, toga ti je sve vise i više dosta. Ja jih razumem. Razumem i zalaganje nekih, da se od 2026 vožnja preko Vršiča zabrani za motore. 

Jedan na usponu prema Mangartu mi pokazao prst, rekoh slučajnost,  ono sledeće godine isti tip, opet prst. 

Lepe im pare od motorista? Ali buka smeta? Ja kad kupujem kuću, gledam da ne bude blizu puta, u šta su oni gledali? Sad sve odjednom smeta, i pusenje na otvorenom i auti i motori i čupava mindza.. Ranije je sve moglo a sad ne može ništa? 

• Sviđa mi se 3
  • Hvala 1
  • Podržavam 6

• Ne silazi, 5589 postova
  • Motocikl: XT1200Z Super Tenere

Dokle god se koristi legalno sredstvo prevoza sa obavljenim tehničkim pregledom, svaku zabranu ove vrste doživljavam kao diskriminaciju.

Kao, dozvole ti da registruješ, ali ti zabranjuju da voziš. Popeli su se malo na onu stvar sa svim mogućim i nemogućim zabranama.

• Sviđa mi se 3
  • Podržavam 4

• Svrati ponekad, 283 postova
  • Motocikl: CBR 1100XX

Kako je inace u Austriji, Nemackoj i Svici sto se bucnih izduva tice, u praksi? Prvi put imam motor sa Akrapovic slip-onovima, dal mogu da imam problema zbog buke, ako lagano vozim kroz naseljena mesta? 

Pre sat vremena, doktor je napisao:

Dokle god se koristi legalno sredstvo prevoza sa obavljenim tehničkim pregledom, svaku zabranu ove vrste doživljavam kao diskriminaciju.

Kao, dozvole ti da registruješ, ali ti zabranjuju da voziš. Popeli su se malo na onu stvar sa svim mogućim i nemogućim zabranama.

Ja sam danas  odjavio krosericu, plaćam ovde gde živim registraciju 500€ godišnje a gde god hoću da izadjem van asfalta, znak zabranjeno...mislim se, neću vam više plaćati.. 

• Drug član, 3253 postova
  • Motocikl: Versys 650 Kiklop
1 hour ago, Gajo Sevojno said:

Jedan na usponu prema Mangartu mi pokazao prst, rekoh slučajnost,  oni sledeće godine isti tip, opet prst. 

Lepe im pare od motorista? Ali buka smeta? Ja kad kupujem kuću, gledam da ne bude blizu puta, u šta su oni gledali? Sad sve odjednom smeta, i pusenje na otvorenom i auti i motori i čupava mindza.. Ranije je sve moglo a sad ne može ništa? 

...ovo je u suštini lišavanje sloboda, mic po mic.. I tako dokle god može.. 

Tvrdim. 

Taj izgovor ekologije i ljudskih prava je fenomenalan način tiranije. Aj usprotivi se ako smeš. To i ono čuveno "bezbednost dece i ljudi". Sve može da otpada pod to. 

• Podržavam 9

pre 10 minuta, Andrej_Hotstepper je napisao:

...ovo je u suštini lišavanje sloboda, mic po mic.. I tako dokle god može.. 

Tvrdim. 

Taj izgovor ekologije i ljudskih prava je fenomenalan način tiranije. Aj usprotivi se ako smeš. To i ono čuveno "bezbednost dece i ljudi". Sve može da otpada pod to. 

A moći će samo tako.. videli smo za vreme korone kako stado sluša.. Ove nove generacije su Bože me sačuvaj, samo im ne diraj Netfliks, YouTube i video igrice i sve je dobro..  Evo ovde gde sam, od 1/4 zabranili i prodaju cigara u prodavnici, samo specijalizovane radnje će moći da prodaju a zabranili su i pušenje na otvorenom, sad samo u svojoj kući mozes da zapalis..Nisam pušač niti sam ikada bio ali i meni smeta.. a da ne pričam o plastičnim čepovima na flašama, oću svaki put da izbijem oko kad nagnem vodu.. Ali ekologija bato..

• Hvala 1

• Hronični Motociklopata, 7511 postova
  • Motocikl: Freza 600ccm Plavi Grom

Ma serem im se u tu evropejsku ekologiju i demokratiju, a kad idu da ratuju i otimaju drugima zemlju i resurse, e onda jebeš ekologiju, daj štancaj metkove, bombe, tenkove, avione, nosače aviona... nema veze, ionako će te bombe da padaju u neku drugu zemlju na neke druge ljude, njima neće smetati buka... a u međuvremenu će evropejci kući da glume velike ekologe i moraliste...

• Sviđa mi se 2
  • Podržavam 4

• Ne silazi, 2445 postova
  • Motocikl: Benelli,gy6 125 u najavi

Muka mi je od tih evropskih zakona,ali licno volim nove i tihe motocikle.Koji zamo predu ko mackice.

Stil starog APN koji se dere nikad nisam voleo.

• Tužan 1

• Drug član, 833 postova
  • Motocikl: -

Slažem se sa onim što je rekao Tedybear.

Ne vole svi motore, i vremenom postane dosadno kad ti stotine motora dnevno zvrji pored kuće.

A na žalost, činjenica je i da dosta motorista neobzirno gasiraju pored nečijih domova.

I onda još dodajte kako se godinama polako povećava broj motora koji se voze tuda.

Koliko je samo bilo postova na ovom forumu, gdje se drugi motoristi žale kako neki idiot gasira po komšiluku?

Sad to pomnožite sa stotinjak puta, pa još stotinak dana.

Na kraju dobijemo zabranu.

• Sviđa mi se 5

• Drug član, 2052 postova
  • Motocikl: CFmoto 800MT

Slazem se da treba zabraniti i to treba i kod nas uvesti.

Nije ovo zakon protiv bajkera koji voze fabricke ili homologovane auspuhe nego otvorene bez db killer-a

Svako ko voli zvuk otvorenog auspuha neka uziva u njemu na stazi.

Volim i ja zvuk kad lupam u serpu i to onu veliku za zimnicu pa ne lupam ljudima ispred kuce/stana u sred noci

• Sviđa mi se 3
  • Haha 1

• Svrati ponekad, 149 postova
  • Motocikl: Honda NX 500

Primetio sam da kada su skuteri zapravo najbučniji. Cela ulica se ori kada skuter neki glovo ili wolt prođe

• Podržavam 2

pre 15 minuta, Sharky - Alex je napisao:

Slazem se da treba zabraniti i to treba i kod nas uvesti.

Nije ovo zakon protiv bajkera koji voze fabricke ili homologovane auspuhe nego otvorene bez db killer-a

Svako ko voli zvuk otvorenog auspuha neka uziva u njemu na stazi.

Volim i ja zvuk kad lupam u serpu i to onu veliku za zimnicu pa ne lupam ljudima ispred kuce/stana u sred noci

Varaš se, evo na primer u regiji Ajfel gde sam ranije cesto vozio, mnogo ulica je zabranjeno potpuno za motore.. bez obzira koji auspuh imaš...a na stazi su takodje zabranili, mene bar nekoliko puta godišnje izbace sa staze, originalni auspuh sa sve katalizatorom.. sedi lik na pravcu i bas na mestu gde prolazimo 250+ meri buku.. 100db je maksimum, mene su izbacivali sa 100,02db..džaba priča, džaba si platio dan na stazi 150-200€.. pakovanje i kuci..kome smeta buka na stazi? Niko me nece ubediti da ovo sve ne vodi ka potpunom ukidanju slobode.. malo po malo .. evo sad ima dosta staza koje su spustile limit na 98db, očekujem da idu i na 95db i onda potpuna zabrana, moći će samo ovi na baterije..

• Sviđa mi se 2
  • Zbunjen 1
  • Tužan 1

Ma da, vecina staza su u vukojebinama, u sred nekih njiva i slično.. nigde nikoga.. Ali eto.

• Drug član, 3253 postova
  • Motocikl: Versys 650 Kiklop

Bukvalno, stado koje blejeći ide na klanje... 

Imaš zakon koji je propisao buku, homologaciju, sve sam platio, i motor i tehnički, sad zabrani upotrebu... Pa dokle? 

• Podržavam 1

• U prolazu, 63 postova
  • Motocikl: Honda Transalp XL750

Nemačka, Austrija, Švajcarska je svoj soj ljudi što se zakona tiče. Sve će spakovati u neki zakon, pravilo, DIN normu, samo da imaju utisak da je pod kontrolom. To je dobrim delom i zaslužno za taj red koji vlada, ali u zadnje vreme baš preteruju. Taj deo, Bayern, Tirol, Steyermark je tek svoja grupica ...

• Podržavam 1

• Drug član, 833 postova
  • Motocikl: -

Nije to samo kod motora. 

Za mnogo aerodroma imaš tačno propisane procedure poletanja i sletanja da se smanji buka iznad naselja.

U većini slučajeva je u pitanju jedna ili par osoba kojima sve živo smeta i onda su oni toliko glasni da je lokalnim političarima lakše da se povinuju zahtjevima.

To je bilo posebno izraženo u Britaniji, dok jedna avio kompanija nije rekla da je dosta i da će se povući sa tog aerodroma na kom im je bila baza. Kad su izbacili cifru koji će biti predviđeni gubitak novca za okrug (takse, iznajmljivanje stanova za zaposlene, ugostiteljstvo, trgovina) ekspresno se smanjili restrikcije.

Možda da se krene sa bojkotom takvih regija, brzo će da se osjeti manjak para.

• Sviđa mi se 3
  • Podržavam 3

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Aktivni korisnici   0 članova

• Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.

• Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja