Jump to content

Moto Zajednica

Koliko košta periodična registracija motocikala i koji su problemi iste?

Recommended Posts

• Ne silazi, 4980 postova
  • Motocikl: Honda VTR1000SP1 (Službeni), Suzuki SV650S, Tomos T15SL, Tomos T011, Tomos APN4

@doktor iz nekog razloga je tako kako je. Na nama je sad da prikupimo što više informacija, da sve to lepo posložimo, te da onda vidimo na koji način da se sve prilagodi tako da ima smisla.

@ZoraNS Super što se raspituješ, znači povratna informacija. :takoje:

• Sviđa mi se 1
  • Hvala 1

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima

• Drug član, 910 postova
  • Motocikl: MT-09 Tracer

@Jovan Ristic eto poklopilo se da sam baš sada u fazi registracije sa nameom da to bude na kraći period, a iz razloga koje sam već pomenuo. Ja samo prenosim informacije koje dobijem, a preneću i sva buduća saznanja do same registracije. Tragikomično je da su te informacije pouzdane koliko i vesti na Pinku jer službenici ili nemaju pojma ili se neki samo prave da znaju. Razlog je verovatno vrlo malo interesovanje zbog nepoverenja u benefite. Tako da još uvek.... "Istina je tamo negde...";)

• Hvala 1
  • Podržavam 1

• Drug član, 555 postova
  • Motocikl: Honda Magna vf 750C

@ZoraNS mislim da su benefiti baš mizerni da bi se registrovalo na kraći period. Kako se menjaju klimatski uslovi lepše voziti u Okt ili Nov nego u paklenom  Jul i Avg.

• Podržavam 1

• Drug član, 1461 postova
  • Motocikl: SMC 300
54 minutes ago, ZoraNS said:

@Jovan Ristic eto poklopilo se da sam baš sada u fazi registracije sa nameom da to bude na kraći period, a iz razloga koje sam već pomenuo. Ja samo prenosim informacije koje dobijem, a preneću i sva buduća saznanja do same registracije. Tragikomično je da su te informacije pouzdane koliko i vesti na Pinku jer službenici ili nemaju pojma ili se neki samo prave da znaju. Razlog je verovatno vrlo malo interesovanje zbog nepoverenja u benefite. Tako da još uvek.... "Istina je tamo negde...";)

Koliko neki od njih ne zasluzuju ni platu ni radno mesto.

• Podržavam 2

• Drug član, 910 postova
Pre 5 sati, Best je napisao:

@ZoraNS mislim da su benefiti baš mizerni da bi se registrovalo na kraći period. Kako se menjaju klimatski uslovi lepše voziti u Okt ili Nov nego u paklenom  Jul i Avg.

Istina, prošle godine sam najveću turu imao krajem oktobra i bilo je odlično vreme. Kao što sam već rekao, meni Tracer treba samo za ozbiljnije vožnje, a njih niti sam imao niti planiram negde od novembra do početka maja. Znači registracija od 01.05. do 01.11. mi u potpunosti radi posao i sve ostalo je bacanje para i sponzorisanje ćacija. Smanjenje dažbina je korektno umanjeno i prilično srazmerno periodu registracije (za 6 meseci je oko 60% punog iznosa) ali je kod osiguranja (izgleda) vrlo bezobrazno regulisano. Ja ne vidim nikakvu logiku i smisao (ali ništa novo kod nas) da se gubi premijski stepen zbog kraćeg osiguranja :grr:

Zbog takve računice, ne bi me čudilo da je osiguranje na 10 meseci skuplje nego za 12 meseci pa je zato važno pitanje (na koje samo MUP može dati odgovor) da li se osiguranje može uzeti na 12 meseci, a da se registracija radi na kraći period....:neznam:

• Sviđa mi se 1
  • Podržavam 2

• Drug član, 1213 postova
  • Motocikl: Uly
22 hours ago, Disko Nindža said:

Ističe mi registracija u septembru ove godine, i neću je obnoviti jer želim je pomerim za april sledeće godine, znači 8 meseci, da li je to izvodljivo bez da moram da odjavljujem i pravim novu tablicu i saobraćajnu?

Ako sada trenutno imaš redovno važeću registraciju od godinu dana, onda imaš samo 60 dana roka za produženje uz zadržavanje tablica, 

a ako imaš periodično registrovano vozilo, onda ti tablice i saobraćajna važe 12 meseci od dana isteka registracije i u tom periodu možeš produžiti bez zamene tablica (a samim tim i saobraćajne dozvole).

14 hours ago, ZoraNS said:

...

Zbog takve računice, ne bi me čudilo da je osiguranje na 10 meseci skuplje nego za 12 meseci pa je zato važno pitanje (na koje samo MUP može dati odgovor) da li se osiguranje može uzeti na 12 meseci, a da se registracija radi na kraći period....:neznam:

Vidi, znam odgovor i na žalost neće ti se svideti... Ne može, iako izgleda kao logično da može i da se klijent/kupac sam opredeljuje za plaćanje perioda osiguranja, takav predmet ne može da prođe u policiji upravo zato što registruju vozila na dužinu plaćenog osiguranja. 

Dakle, da platiš osiguranje 12 meseci a taksu 6 - neće ti registrovati motor uopšte nego će tražiti doplatu takse. 

• Hvala 1

• Hronični Motociklopata, 7508 postova
  • Motocikl: Freza 600ccm Plavi Grom
pre 11 minuta, PremieRacing je napisao:

Ako sada trenutno imaš redovno važeću registraciju od godinu dana, onda imaš samo 60 dana roka za produženje uz zadržavanje tablica, 

a ako imaš periodično registrovano vozilo, onda ti tablice i saobraćajna važe 12 meseci od dana isteka registracije i u tom periodu možeš produžiti bez zamene tablica (a samim tim i saobraćajne dozvole).

Bzvz, ako sam dobro shvatio, znači prvo moram periodično da registrujem da bi posle sledeći put mogao da pomerim datum.

Jebe me što su mi datumi za registraciju motora i auta dva meseca za redom, pa sam u kurcu s lovom dva meseca kad krene harač, zato sam hteo da ostavim auto za oktobar, a motor da pomerim za april.

• Podržavam 1

• Ne silazi, 2757 postova
  • Motocikl: ex.Liberty 125, Scarabeo 400i, Kawa ER5, trenutno Honda CBF 600 SA

Isto i ja, kraj aprila 1 auto i kraj maja motor. 2.auto decembar...

• Drug član, 910 postova
Pre 1 sat, PremieRacing je napisao:

Vidi, znam odgovor i na žalost neće ti se svideti... Ne može, iako izgleda kao logično da može i da se klijent/kupac sam opredeljuje za plaćanje perioda osiguranja, takav predmet ne može da prođe u policiji upravo zato što registruju vozila na dužinu plaćenog osiguranja. 

Dakle, da platiš osiguranje 12 meseci a taksu 6 - neće ti registrovati motor uopšte nego će tražiti doplatu takse. 

Verujem da je tako i sutra ću skoknuti do MUP-a sa više pitanja. Čuo sam već na jednom mestu da MUP neće dozvoliti osiguranje na 12 meseci za registraciju na 6 meseci ali ću ipak proveriti. Ono što je apsurdno u tom slučaju je činjenica da više osiguravajućih kuća ne daje opciju osiguranja na period kraći od 12 meseci što znači da MUP praktično određuje čije osiguranje možeš da priložiš. Meni to deluje kao kršenje zakona, bilo od strane MUP-a bilo od osiguravajućih kuća, a sve je zapravo posledica neznanja i manjka interesovanja osiguravajućih kuća.

Meni je neobična nezainteresovanost bajkera u svemu tome i mirenje sa činjenicom da do današnjeg dana plaćamo šešeljev idiotski porez i drug visoke tarife. Nekoliko hiljada bajkera (ne baš 25.000 kao što su neki izjavljivali) je pokazalo podršku studentima u njihovoj borbi (što je za svaku pohvalu) ali mi je neverovatno da  za vlasite interese i smanjenje dažbina i osiguranja ne može da se okupi ni par stotina bajkera koji bi izvršili pritisak na vlast. Očito da kad smo tako nejedinstveni nismo bolje ni zaslužili....:neznam: 

• Sviđa mi se 2

1 hour ago, ZoraNS said:

Meni je neobična nezainteresovanost bajkera u svemu tome i mirenje sa činjenicom da do današnjeg dana plaćamo šešeljev idiotski porez i drug visoke tarife. Nekoliko hiljada bajkera (ne baš 25.000 kao što su neki izjavljivali) je pokazalo podršku studentima u njihovoj borbi (što je za svaku pohvalu) ali mi je neverovatno da  za vlasite interese i smanjenje dažbina i osiguranja ne može da se okupi ni par stotina bajkera koji bi izvršili pritisak na vlast. Očito da kad smo tako nejedinstveni nismo bolje ni zaslužili....:neznam: 

Ovo je pravilna postavka kako stvari treba da funkcionisu u uredjenom drustvu, i zasto se boriti. Medjutim nijedna nova vlast nece uciniti nista za svoje promotere, ukoliko to isti ne zatraze.

Mislim da je bilo i pozeljno istaci zahteve motorista kad je bila prilika. Ionako nas neki optuzuju da vozimo motore od 15/50.000e i da ne znamo ni zasto se bunimo.

Hocu da kazem da je i najsitnija neprvilnost u drustvu jako bitno da se ispravi, pa je mozda trebalo poceti i sa te strane.

• Sviđa mi se 1

• Zainteresovan, 193 postova
  • Motocikl: Z1000SX

Za motor koji je sad uvezen i prvi put se registruje u Srbiji  ,nije bitan premijski stepen ,jer svakako pocinje od 4 . Racunica za moj motor kaze da je usteda oko 10000 dinara ,ako registrujem na 6 meseci ,pocev od 1-og Maja ,zavrsno sa 1-im Novembrom  .Godiste 2016 ,999 ccm ,nova saobracajna,nova tablica 
Vredi li ? 3 puna rezervoara benzina :neznam:

Promenio član gixxer
  • Sviđa mi se 1

Ako cemo porediti koliko kosta da se napuni odredjeni broj rezervoara nekog vozila u odnosu na cenu produzenja registracije mogli bi da se osvrnemo i na to, da je ta cena svakako najveca u okruzenju. Mislim na gorivo.

S druge strane mesecna primanja su jedna od najnizih u regionu, tako da bolje da cutim moze i gore.

Ionako nasa vozila kostaju do 50.000e

Promenio član slave74
  • Podržavam 1

• motoras, 2524 postova
  • Motocikl: BMW '73. zderac kilometara // TOMOS APN 4/deva //Gpz900r Ninja // VULCAN VN1500

Ja registrujem na administrativnu zabranu. Meni su motor i auto u isti dan. Tako se namestilo, jbg... 

On 4/8/2025 at 9:15 PM, gixxer said:

...Racunica za moj motor kaze da je usteda oko 10000 dinara...
Vredi li?  3 puna rezervoara benzina   :neznam:

Ne može uopšteno...ne mogu ti reći za tebe da li vredi, ali meni vredi. I ne, ne finansijski. To uvek naglašavam svih ovih godina unazad pošto ja registrujem periodično od prve godine kad su dozvolili... Meni vredi da iz principa registrujem periodično, na period koji meni odgovara, pošto je to nešto što sam čekao decenijama da se omogući kod nas.

Jednostavno od kako sam počeo samostalno da plaćam registracije svojih motora (hvala Tati za sve prethodne godine kad me maltene nije interesovalo) znam iz priča kako je "na zapadu", a ja sam ovde odvajao od usta da registrujem jebenih 1127ccm kao da vozim helikopter a ne staru uljaru iz '80ih   :grr:   Od tada čekam normalan sistem periodičnog registrovanja vozila. Dočekao sam nešto polovično, u početku nakaradno, a sada evo i prilično uređeno. Ove godine sam isto to dočekao i za oldtimere.

Nije ni blizu onako kako bi ja možda želeo, ali jeste uređeno, postoji sistem, pravilnik, i samo je bitno edukovati se da te niko više ne drka. 

Moj neki lični, a smatram i prilično objektivan zaključak:

Za kolege bajkere koji se vozaju veći deo godine se ne isplati nikako. Za kolege bajkere koji voze manje kubikaže se ne isplati nikako.

Ali nama koji se vozamo samo leti, sa velikim kubikažama - vredi. Da l' se isplati, svako treba sam da se izračuna. 

Promenio član PremieRacing
  • Sviđa mi se 3
  • Podržavam 1

• Drug član, 910 postova

Evo nedavno sam se vratio iz MUP-a i mislim da sam kompletirao informacije.

Za dažbine smo već pomenuli kako stoje stvari, a svi koji hoće da vide koliko ih izađu takse za ukupnu ili parcijalnu registraciju mogu da si generišu uplatnicu na ovoj web strani e-uprave (kao vršilac usluge se izabire MUP, a ne Poreska uprava)

EUPRAVA.GOV.RS

Što se tiče osiguranja, NE MOŽE se uraditi osiguranje na 12 meseci, a da se registruje na kraći period odnosno period osiguranja mora da odgovara periodu registracije. To znači da se kod skraćene registracije polisa obavezno obračunava uz premijski stepen 4, koji ostaje i svih narednih godina dokle god se radi registracija ispod 12 meseci. To znači da je isplativo samo ako se trajno namerava registrovati motor na skraćeni period, a ko planira neke sledeće godine da registruje na 12 meseci onda će biti na gubitku. Što se iznosa tiče, osiguranje za 6 meseci je nekih 7% jeftinije od cene osiguranja na 12 meseci. 

Kod skraćenih registracija tablice se ne moraju vratiti 12 meseci OD ISTEKA registracije što je dobra stvar.

I još jedna korisna informacija za NS forumaše i bližu okolinu. Kolega @slave74 me je uputio da se oko osiguranja raspitam kod jednog momka (Aleksa) iz auto kuće M.O.T.  (Novosadskog sajma). Lik je sjajan, ali na žalost informacije oko osiguranja su bile takve kakve jesu. Ja sam mislio da su cene tehničkog pregleda zakucane kod svih auto kuća, ali mi on reče da je kod njih cena tehničkog pregleda za motocikle 3.100 dinara (zakonski minimum) a za automobile je 3.500 dinara. Ako nekom znači dobro, ali svakako ne može da škodi.

Toliko od mene u ovoj temi...:zdravo:

Promenio član ZoraNS
  • Sviđa mi se 6

1 hour ago, ZoraNS said:

...

osiguranje za 6 meseci je nekih 7% jeftinije od cene osiguranja na 12 meseci. 

...

Sve tačno i kvalitetno objedinjeno u jednom postu, osim ovog citiranog.

Cena osiguranja za period od 6 meseci je 70% od cene godišnje polise. Dakle 30% jeftinije. A to je razlika kad se poredi sa početnim premijskim stepenom 4.

Ako i kada neko ima već ostvaren najveći popust na osiguranju tj. premijski stepen 1, onda je razlika verovatno mizerna.

Pravilnikom (ja mislim) je uređen i popust tj. cena osiguranja za kraći vremenski period i ide ovako nekako:

Cena_osiguranja_za_motore (1).jpg

Promenio član PremieRacing
  • Sviđa mi se 1
  • Hvala 1

Vrati se na prvu stranu i pročitaj članak    😘

Jok više od prošle godine. Taksa za upotrebu motornog vozila, koja je btw najveća taksa pri registraciji, se deli srazmerno na broj meseci izabrane dužine registracije. Ja ta dva kad saberem (osiguranje i taksu), uštedim cca. 120-150eur. Ali opet kažem i napominjem, ne registrujem periodično zbog para, već iz principa. Don Kihotovska borba...

• Sviđa mi se 1
  • Podržavam 1

1 hour ago, PremieRacing said:

Cena osiguranja za period od 6 meseci je 70% od cene godišnje polise. Dakle 30% jeftinije. A to je razlika kad se poredi sa početnim premijskim stepenom 4.

Ako i kada neko ima već ostvaren najveći popust na osiguranju tj. premijski stepen 1, onda je razlika verovatno mizerna.

Pravilnikom (ja mislim) je uređen i popust tj. cena osiguranja za kraći vremenski period i ide ovako nekako:

Ova tabela datira od ranije i nema veze sa periodicnom registracijom. Odnosila se uglavnom na putnicka vozila sa privremenim RP tablicaama.

Tako da bi bilo svrsishodno da se malo prodrmaju OZ u tom smeru. Ko ce da prodrma?

Kad smo mogli, nismo mogli.

• Haha 1

• Drug član, 910 postova
Pre 1 sat, PremieRacing je napisao:

Ja bih stvarno voleo da je tako i bilo bi korektno od strane osiguravajućih kuća da tako obračunavaju. Ja sam se raspitivao u 4-5 osiguravajućih kuća i odgovori su bili od toga da nema nikakvog popusta za kraće osiguranje do ISTE računice u nekoliko kuća da mi je za 6 meseci osiguranje 14.800 dinara za razliku od 15.900 dinara za 12 meseci. To izađe 7% niže od pune cene. Ja samo pretpostavljam da se ova tabela sa iznosima odnosi na računicu za premisjki stepen 1 (bez obaranja na četvorku), ali s obzirom na to da ga nijedna osiguravajuća kuća (kod kojih sam se raspitivao) ne obračunava po toj tabeli ostaje nam kao pusta želja. Ako imaš info koja osiguravajuća i auto kuća obračunava osiguranje po toj tabeli daj nam tu informaciju pa ćemo kod njih (iskreno, bez imalo sarkazma)....;)

• Sviđa mi se 1

• Drug član, 910 postova
Pre 1 sat, Andrej_Hotstepper je napisao:

Polisa je najmanji problem. 

Plaćaš sve ostalo isto. 

Upravo obrnuto. Popust kod polise (koja je najveća stavka) je beznačajan kao što sam naveo, a dažbine se umanjuju značajno sa smanjenjem broja meseci. Imaš link koji sam poslao pa proveri u svom slučaju (ako si registrovan na e-upravi) koje su cene dažbina u odnosu na broj meseci produženja pa ćeš videti da je ta računica i obračun vrlo korektan...

• Sviđa mi se 1
  • Podržavam 1

• Braveheart, 712 postova
  • Motocikl: BMW S1000xr, Piaggio Madley 150.

Mala informacija mozda neko ne zna a moze da pomogne, kad prodajete motor ili auto uvek iskopirajte tu polisu koja se vodila na vas, i sačuvajte tu kopiju kupoprodajnog ugovora za auto ili motor koji ste prodali.

Da bi ste kad budete kupovali sledeći motor-auto  prebacili stepen premije osiguranja, da ne krećete opet od najskupljeg.

U februaru sam registrovao skodu prebacio stepen osiguranja i ustedeo 5.000 din (nije malo...)

Prekosutra teram xr.a na registraciju isto da ne bi placao najskuplji stepen osiguranja, prebacujem sa starog motora tako sto cu im priloziti tu polisu koja je bila na mom imenu i kupoprodajni ugovor motora kog sam jesenas prodao.

Informacija od radnice sa tehn. pregleda da nema veze da li ste prodali auto ili motor mozete prebaciti stepen osiguranja na sebe na sl vozilo koje ste kupili (bitno da je polisa na vasem imenu bila i naravno vozilo koje ste prodali.) 

A moram da prokomentarišem ovu našu tupavu Srbiju, da sve moraju max. da iskomplikuju da se čoveku prisere od muke kad treba da registruje vozilo... 

• Sviđa mi se 4
  • Podržavam 2

15 hours ago, slave74 said:

Ova tabela datira od ranije i nema veze sa periodicnom registracijom. Odnosila se uglavnom na putnicka vozila sa privremenim RP tablicaama.

Reče čovek koji nikad nije registrovao motor 'periodično', čoveku koji godinama unazad registruje motor 'periodično'.     :takoje:

A btw - sve lepo piše u članku prvog posta ove teme.

Sve što pišemo, sve što komentarišemo piše u članku. Neko je potrošio vreme i energiju da nam sve sažvaće. Hvala Jovane. Ali ne, ipak mora da se 'diskutuje' na osnovu ličnog mišljenja i rekla-kazala informacija bez da se uopšte pročita članak i prvi post. I ovo se ne odnosi na tebe Slave, nemoj uopšte da se nađeš prozvanim.

Nego neka, nema veze, kome treba, ko hoće - ima sve potrebne informacije kako da pristupi i kako da se postavi u osiguravajućoj kući, u agenciji za registraciju i na kraju krajeva i u šalter sali policije. U ovoj temi samo zajednički rešavamo sitne začkoljice i probleme  needukovanosti i nerazumevanja raznoraznih šalter službenika na pobrojanim mestima. 

@ZoraNS javiću. Pogledaću moju polisu. Veruj mi da taj navedeni problem nikad nisam imao, niti jedne godine unazad. Svaki put bez problema ja sam unapred izračunam koliko bi trebalo da platim polisu u odnosu na punu cenu, i svaki put mi je bilo naplaćeno u skladu sa tabelom bez problema.

Prvih par godina to nisu mogli da mi urade/prodaju u agencijama za registraciju već sam morao da idem lično u kancelariju osiguravajuće kuće, a tamo sam bez problema dobijao polisu na period koji mi odgovara i plaćao u skladu sa tabelom. Bilo je i kod Delte, i kod Unique, mislim čak i ono neko kragujevačko Millenium ali nisam više siguran. Tada sam morao i da idem lično u policiju po nalepnicu. Sada, poslednjih par godina bez problema dobijem adekvatnu polisu i nalepnicu u agenciji za registraciju, s' tim što nalepnice za periodične registracije ne mogu da štampaju agencije pa moram da sačekam dan/dva da mi donesu iz MUP-a. 

• Sviđa mi se 3

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Aktivni korisnici   0 članova

• Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.

• Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja